Γίναμε αυτό που είμαστε σήμερα ως Κατηγορία, αναμφισβήτητα εξαιτίας της ποιότητας των συμμετεχόντων στα περι της Μουσικής. Όμως εξίσου το οφείλουμε και στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν συν τω χρόνω μεταξύ μας. Και οι σχέσεις αυτές επειδή πέρασαν απο σαράντα κύματα στην πορεία , γι αυτό νομίζω είναι και ισχυρές πλέον.
Όλα αυτά έγιναν εφικτά μόνον γιατί υπήρχε διαρκής ΣΥΖΗΤΗΣΗ. Αποδοχή ,απόρριψη , αναθεώρηση ή διεύρυνση απόψεων, κατα βάσιν βγαλμένων μέσα απο ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟ. Και όλα αυτά έφεραν και την επιθυμία προσωπικής γνωριμίας.
Είχα την ευθύνη της ταξινόμησης (ενός μέρους) του υλικού για την οργάνωση των παρουσιάσεων στο index. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές ευλόγησα τα γένια μας ξαναδιαβάζοντας παλιές παρουσιάσεις. Το καθήκον μου υποτίθεται ήταν η καταγραφή μερικών στοιχείων απο το πρώτο ποστ. Σας διαβεβαιώνω πως της περισσότερες φορές διάβασα όλα τα ποστ μέχρι τέλους! Έχουν ειπωθεί πράγματα και θάματα με αφορμή μια παρουσίαση και κάποιος που ενδιαφέρεται, θα βρεί θησαυρούς που περιμένουν να τους αξιολογήσει.
Σε συζητήσεις που έχω κάνει κατα καιρούς με φίλους της κατηγορίας, επιβεβαιώνεται πως η ανοιχτή φύση του φόρουμ σε συνδυασμό με την δυνατότητα να προσθέσεις μια δική σου γνώμη ή μια φαινομενικά αφελή ερώτηση δίπλα σε γραπτά πραγματικά σημαντικά, η δυνατότητα του να πάρεις μια απάντηση ή καθοδήγηση ή διεκρίνιση απο τον γράφοντα, παρακίνησε κόσμο στο να μην «συμμετέχει» μόνο τυπικά, αλλά να ψάξει παραπέρα και πιο ουσιαστικά πράγματα που δεν ήταν ας πουμε στο άμεσο πεδίο ενδιαφερόντων του, με την στενή έννοια. Θυμόσαστε π.χ. ίσως η παλιότεροι την συζήτηση που έγινε για τον χωρισμό των παρουσιάσεων ανα κατηγορίες όπου πολλοί υποστηρίξαμε τότε να μην υπάρξει κανένας διαχωρισμός, πράγμα που αποδείχτηκε σωστό, απο την μύηση ανθρώπων σε μουσικές που μέχρι την στιγμή εκείνη τους ήταν αδιάφορες ή ακόμη και ταμπού.
Χώρια που αυτή η αμεσότητα στην επικοινωνία λειτούργησε και ενθαρρυντικά στο να γράψουν και κάποιοι απο εμάς για κάποια πράγματα που αγαπούν, γραπτά ίσως όχι στο ύψος άλλων γραπτών εκλεκτων φίλων εδώ, πλην όμως με την όποια δική τους αξία. Και τα δικά μας αυτά γραπτά δώσαν το θάρρος και σε άλλους φίλους να πράξουν το ίδιο και πάει λέγοντας. Αυτό που έχουμε-έχετε καταφέρει είναι λοιπόν πολύ σπουδαίο και αυτό το κλίμα πρέπει να το διαδώσουμε και στα νέα μέλη που μπαίνουν στην κατηγορία. Ενθάρρυνση για συμμετοχή. Αυτό πρέπει όχι μόνο να διαφυλαχθεί αλλά και να επαυξηθεί.
Τώρα, για να τοποθετηθώ και σε κάποιες απόψεις που διάβασα:
Παρουσίασα π.χ. το Tuning Point του Mayall ( όπου ειρήσθω εν παρόδω γίνεται αναφορά στην άλλη δισκάρα του, USA Union και στον Howlin’ Wolf, χωρίς να νοιώθω πως «έχασε» κάτι η παρουσίαση). Το σχόλια όχι απλώς τα καλοδέχομαι, αλλά και τα επιζητώ. ΟΜΩΣ: Πιστεύετε οτι θα άνοιγα αδελφό νήμα στις συζητήσεις μόνο για αυτόν το λόγο; Εγώ λέω όχι. Πρώτον γιατί θα ήταν σαν αξιολογώ εκ προοιμίου ο ιδιος το γραπτό μου οτι είναι άξιο σχολισμού και δεύτερο γιατί μπορεί ένα άδειο νήμα, υποτίθεται προς συζήτηση, απλά να «υποχρεώσει» κάποιο φίλο (γιατί τέτοιοι ευτυχώς υπάρχουν πολλοί εδώ μέσα) απο ευγένεια και μόνο να γράψει δυό αράδες έτσι για την τιμή των όπλων καθιστώντας το ουσιαστικά άχρηστο. Ούτε το πρώτο επιθυμώ, ούτε το δεύτερο. Μένει λοιπόν η αρχική παρουσίαση ως έχει; Πάει το USA Union, πάει και ο Wolf… Ούτε αυτό το θέλω.
Ή ας πούμε, κάποιες φορές ο αντίλογος πάνω σε μιά εκτέλεση κλασικής, με οδήγησε να πάρω τελικά μια διαφορετική απο την απολύτως κορυφαία που πρότεινε ο γράφων
Όμως το πιό «δραστικό» που διάβασα είναι αυτό με το κόψε-ράψε των θεμάτων, των ποστ κλπ. Θα μπορούσα να επικαλεστώ το φόρτο και την ευθύνη του ανθρώπου που θα αναλάβει να τα διεκπεραιώσει όλα αυτά, αλλά θα κάνω κάτι άλλο.
Με μεγάλη ανυσηχία θα σας επισημάνω, με πόση ευκολία φαίνεται να υιοθετούμε την τροποποιήση και τη διαγραφή μηνυμάτων απο κάποιον –εστω- εντεταλμένο τέλος πάντων, ακόμη και αν γίνεται προς χάριν της ευταξίας και λοιπά. Είμαι εντελώς αντίθετος με αυτήν την πρακτική. Τροποποίηση και διαγραφή υβριστικών, προσβλητικών κλπ ναι, αλλά το να καθιερώσουμε και να θεσμοθετήσουμε τη γομολάστιχα ως τρόπο λειτουργίας μιας υποκατηγορίας του φορουμ, προσωπικά δεν είμαι έτοιμος να το δεχτώ.
Ασε που απο οποια πλευρά να το δει κανείς είναι λάθος. Ποιος θα ήθελε να σχολιάσει ποστάροντας κάπου, όταν θα ήξερε πως σε πέντε μέρες –λέμε τώρα- στο σχόλιο του θα πέσει στεγνό καθάρισμα; Εκτός απο επικίνδυνο, μήπως το βλέπετε τουλάχιστον και άκομψο;
Επειδή πρέπει να καταλήξω, θα προτείνω η δοκιμασμένη συνταγή να παραμείνει ως έχει και όποιες παραπέρα σκέψεις να αφορούν προσθήκες στην υπάρχουσα δομή και όχι ριζική ανακατάταξη της δομής: Ήτοι «Μουσικό περιδικό»- η νέα υποκατηγορία στη Μουσική. Χώρος παρουσιάσεων άνευ σχολιασμού. Χώρος ποικίλης θεματολογίας που θα αποφασισθεί κλπ. κλπ. Τα θέματα της που αφορούν τις παρουσιάσεις να ανεβαίνουν στο index των παρουσιάσεων κανονικά και όλα καλά.
Τα υπόλοιπα ως έχουν.