Επεξεργασία φωτογραφιών με IPad Pro και IPhone

Ναι επιτέλους τα ανοίγει το RAW το Photos και από την Olympus OM1

το θέμα είναι όμως οτι το Photos συνεχιζει και τα διαχειρίζεται με αλλαγή ονόματος και για αυτό τρώει άκυρο από εμένα αφού το κάνει τελειως άχρηστο για επεξεργασία και μεταφορά στον υπολογιστή μετά που θέλω να κρατώ το ίδιο όνομα για συγχρονισμό αφου δεν επεξεργάζομαι τα πάντα με το Ipad

Περιγράφω τη διαδικασία μήπως και κάποιος βρει άλλο τρόπο για να μην συμβαίνουν όσα θα γράψω λόγω μεταφοράς πρώτα στο Library Photos :

Έχω συνδεδεμένο με το Ιpad pro 12.9 το NVme δισκο μου με καλώδιο USBC και στέλνω στο Photos από το δισκο ένα αρχείο Jpeg/RAW με μέγεθος γύρω στα 16-18Μb με το όνομα όπως το έχει σώσει η μηχανή στον δισκο (το ίδιο που περιγράφω συμβαίνει και από παλιές μηχανές Olympus , έχω δοκιμασει και Lumix και έφερα και NEF από Ζ6)

Η εντολή που το στέλνω στο Photos είναι αποθήκευση εικονας όπου φέρνει την φωτό στο Photos Library. Εκεί βλέπω το Jpeg/Raw ζήτω info με το Raw Exif app όχι το Photos που δεν τα λέει ολα , και βλέπω το μέγεθος να είναι σωστό αλλά το όνομα να έχει αλλάξει και να έχει γίνει ΙΜG …… αριθμος , δηλαδή δεν κρατά το όνομα του αρχείου που στέλνω, της Ζ6 μάλιστα είδα το έκανε και Tiff από ΝΕF, των Olympus το κράτησα ORF

Να το έχει κρυφό λέω ?

Δοκιμάζω να το στείλω με Share το αρχείο αυτό με mail , εκεί το μικραίνει πολύ , το κάνει jpeg (δεν έχει επιλογή να το στείλεις αυτούσιο) με max μέγεθος τα 2.5 -3 Mb και το αρχείο φεύγει και με το λάθος όνομα που του έχει δώσει το Photos , μύλος. Αρα και η εγγενής εφαρμογή mail ακατάλληλη να το στείλει με φουλ ανάλυση και το στέλνει με το λάθος όνομα αν γίνει μέσω Photos , και δεν φταιει η εφαρμογή αλληλογραφίας για αυτό , εξηγώ πιο κάτω

Δοκιμαζω επίσης με το Gmail app να το στείλω … μια από τα ίδια χαμηλή ανάλυση Jpeg και με λάθος όνομα, δεν Ευθύνεται όμως η εφαρμογή αυτή αλλά το photos πάλι

Δοκιμάζω με Share να το στείλω σε άλλη εφαρμογή επεξεργασίας φωτό μέσα από την βιβλιοθήκη Photos να δω τι αρχείο τελικά θα στείλει, π.χ. στο Pixelmator, όπως και στο RAW Exif το αρχείο παει ως Raw κανονικά αλλά με λάθος όνομα πάλι

Συμπερασμα δικό μου , δεν άλλαξαν κάτι στα παραπάνω με την 16.1 , photos και mail μου δίνουν περιορισμούς

Επεξεργασια και μεταφορά λοιπόν για όσους θέλουν να κρατούν την ονοματοδοσία του αρχικού αρχείου απευθείας στην εφαρμογή επεξεργασίαςς που θα το διαβάσει σωστά (LR mobile, Pixelmator …) ή σε φάκελο που θα δημιουργήσει στο Ipad εκτός της βιβλιοθήκης φωτογραφιών

Αν στειλω mail αρχείο Raw απευθείας από φάκελο , φεύγει σωστά και με το όνομα του και με το μέγεθος

Last edited:
  • Like
Reactions: evanfotis
Δεν υπάρχει λόγος να τις περνάς από το photos... Κατευθείαν από την εφαρμογή τις ανοίγεις τις raw, και δες αν δίνει δυνατότητα να αποθηκεύει τις εντολές επεξεργασίας σε ξεχωριστό αρχείο xmp που το διαβάζει και το πρόγραμμα του υπολογιστή.

Κωστα, αν και εμενα δεν μου αλλαζει το ονομα των αρχειων της Sony στο Photos, εχω την απορια: Γιατι δεν ανοιγεις κατ’ευθειαν τα αρχεια στο Pixelmator photo?

Sent from my iPad using Tapatalk

Εχει επιλογη ειτε να ανοιξεις τις φωτο του μαμα Photos album, ειτε μεσω Files. Επιλεγεις το δευτερο:
de1b682ba0e3d8c28bac90273a79782b.jpg

Εδώ να πώ ότι υπάρχει μια εγγενής αδυναμία του iPados, που δεν σε αφήνει να εξάγεις αρχεία raw, dng κ.λπ. οπότε η επιπλέον "περιποίηση" των φωτογραφιών με 2ο πρόγραμμα, γίνεται μόνο ως jpeg (ή tiff). Οι ευσεβείς πόθοι μου λοιπόν για κάτι σαν το DxO pure raw, μάλλον θα μείνουν τέτοιοι - προς το παρόν...

Κατι δεν εχω καταλαβει ισως. Τα RAW αρχεια, απαξ και πειραχθουν απο οποιοδηποτε προγραμμα επεξεργασιας, δεν μπορουν να εξαχθουν ως raw αλλα tiff ή κατι παραπλησιο, σωστα; Τo original Raw ομως μπορεις να το εξαγεις, ειτε μεσω Files, ειτε ασυρματα μεσω airdrop
Τι ακριβως κανει το dxo pure raw?

Παίδες τα ξέρω αυτά , προφανώς έτσι τα ανοιγω εδώ και καιρό από άλλο προγραμμα, το έγραψα στο τέλος του post μου, απλά κόλλησε το ipad 😀και δεν πρόλαβα να το γράψω εξαρχής

Τα είχα ξαναγράψει πριν 3-4 χρόνια τα ίδια , τοτε δεν σε αφηνε κάν να τα πας αλλου το ΟS μέσω καλωδίου και το lighting USB adaptor ,

τα ίδια κάνει και τώρα ακόμη και σε αρχεία Νικον που δοκίμασα με όλη τη διαδικασία αναλυτικά και με το νέο iPadOS , δίνουν μια εγγενή εφαρμογη που για κάποιο λόγο δεν δουλεύει σωστά αυτό έγραψα ,

αν τώρα έχει κάνει κονε η SONY με Αpple δεν το ξέρω , ίσως Τάκη να μην ακολουθεις την διαδρομή που περιγράφω ,

και δυστυχώς αν θυμάμαι καλά αν δεν έχω καρτοδεκτη εξωτερικό και επιλέξω να ενώσω την μηχανή με καλώδιο και να τα στείλω απευθείας στο ipad δεν νομίζω να με αφήνει να το κάνω αλλου εκτός Photos, αυτό δεν το δοκίμασα με το νέο OS οπότε κρατώ επιφυλαξη να το δοκιμάσω και αυτό

ηλπιζα να έχουν αλλάξει, στην πράξη κρατώ ελάχιστες φωτό μέσα στο Photos , όλες είναι σε φακέλους απέξω και από εκεί τις τραβώ

Περιεγραψα λοιπόν κάτι που διαπίστωσα οτι παραμένει ως πρόβλημα οτι και αν δοκίμασα , οπότε αν καποιος θέλει να κάνει χρήση μονο του Photos να το ξέρει , και ας το προσέξει να δοκιμασει τι δουλεύει σωστά για αυτόν , επίσης να θυμαται οτι στέλνει τελικά και μικρότερο συμπιεσμένο αρχείο με το Mail αν τα τσιμπήσει από το Photos , είτε είναι καθαρο Raw είτε Jpeg

Ναι επιτέλους τα ανοίγει το RAW το Photos και από την Olympus OM1

το θέμα είναι όμως οτι το Photos συνεχιζει και τα διαχειρίζεται με αλλαγή ονόματος και για αυτό τρώει άκυρο από εμένα αφού το κάνει τελειως άχρηστο για επεξεργασία και μεταφορά στον υπολογιστή μετά που θέλω να κρατώ το ίδιο όνομα για συγχρονισμό αφου δεν επεξεργάζομαι τα πάντα με το Ipad

Περιγράφω τη διαδικασία μήπως και κάποιος βρει άλλο τρόπο για να μην συμβαίνουν όσα θα γράψω λόγω μεταφοράς πρώτα στο Library Photos :

Έχω συνδεδεμένο με το Ιpad pro 12.9 το NVme δισκο μου με καλώδιο USBC και στέλνω στο Photos από το δισκο ένα αρχείο Jpeg/RAW με μέγεθος γύρω στα 16-18Μb με το όνομα όπως το έχει σώσει η μηχανή στον δισκο (το ίδιο που περιγράφω συμβαίνει και από παλιές μηχανές Olympus , έχω δοκιμασει και Lumix και έφερα και NEF από Ζ6)

Η εντολή που το στέλνω στο Photos είναι αποθήκευση εικονας όπου φέρνει την φωτό στο Photos Library. Εκεί βλέπω το Jpeg/Raw ζήτω info με το Raw Exif app όχι το Photos που δεν τα λέει ολα , και βλέπω το μέγεθος να είναι σωστό αλλά το όνομα να έχει αλλάξει και να έχει γίνει ΙΜG …… αριθμος , δηλαδή δεν κρατά το όνομα του αρχείου που στέλνω, της Ζ6 μάλιστα είδα το έκανε και Tiff από ΝΕF, των Olympus το κράτησα ORF

Να το έχει κρυφό λέω ?

Δοκιμάζω να το στείλω με Share το αρχείο αυτό με mail , εκεί το μικραίνει πολύ , το κάνει jpeg (δεν έχει επιλογή να το στείλεις αυτούσιο) με max μέγεθος τα 2.5 -3 Mb και το αρχείο φεύγει και με το λάθος όνομα που του έχει δώσει το Photos , μύλος. Αρα και η εγγενής εφαρμογή mail ακατάλληλη να το στείλει με φουλ ανάλυση και το στέλνει με το λάθος όνομα αν γίνει μέσω Photos , και δεν φταιει η εφαρμογή αλληλογραφίας για αυτό , εξηγώ πιο κάτω

Δοκιμαζω επίσης με το Gmail app να το στείλω … μια από τα ίδια χαμηλή ανάλυση Jpeg και με λάθος όνομα, δεν Ευθύνεται όμως η εφαρμογή αυτή αλλά το photos πάλι

Δοκιμάζω με Share να το στείλω σε άλλη εφαρμογή επεξεργασίας φωτό μέσα από την βιβλιοθήκη Photos να δω τι αρχείο τελικά θα στείλει, π.χ. στο Pixelmator, όπως και στο RAW Exif το αρχείο παει ως Raw κανονικά αλλά με λάθος όνομα πάλι

Συμπερασμα δικό μου , δεν άλλαξαν κάτι στα παραπάνω με την 16.1 , photos και mail μου δίνουν περιορισμούς

Επεξεργασια και μεταφορά λοιπόν για όσους θέλουν να κρατούν την ονοματοδοσία του αρχικού αρχείου απευθείας στην εφαρμογή επεξεργασίαςς που θα το διαβάσει σωστά (LR mobile, Pixelmator …) ή σε φάκελο που θα δημιουργήσει στο Ipad εκτός της βιβλιοθήκης φωτογραφιών

Αν στειλω mail αρχείο Raw απευθείας από φάκελο , φεύγει σωστά και με το όνομα του και με το μέγεθος

Κωστα, νομίζω βρηκα τι φταιει. Εφοσον θες να περαστουν πρωτα οι φωτος στο photo library, πρεπει να τις κανεις import κατ’ευθειαν στο photos και οχι να ανοιγεις το files app και απο εκει save image. Στη πρωτη περιπτωση κραταει κανονικα το original ονομα του αρχειου, στη δευτερη το μετονομαζει. Δεν το ειχα αντιληφθει, διοτι ακολουθω παντα τη πρωτη μεθοδο.

Κατι δεν εχω καταλαβει ισως. Τα RAW αρχεια, απαξ και πειραχθουν απο οποιοδηποτε προγραμμα επεξεργασιας, δεν μπορουν να εξαχθουν ως raw αλλα tiff ή κατι παραπλησιο, σωστα; Τo original Raw ομως μπορεις να το εξαγεις, ειτε μεσω Files, ειτε ασυρματα μεσω airdrop
Τι ακριβως κανει το dxo pure raw?

Αυτό που εννοώ είναι ότι στο PC μπορείς να εξάγεις από διάφορα προγράμματα επεξεργασμένα αρχεία Raw σε μορφή DNG, τα οποία αφενός εμπεριέχουν ότι παρέμβαση έχεις κάνει, αφετέρου όμως ως αρχεία raw εξακολουθούν να έχουν όλη την πληροφορία και τις δυνατότητες επεξεργασίας που προσφέρει το επόμενο πρόγραμμα στο οποίο τα εισάγεις. Αυτό δεν γίνεται στο ipados - απ' όσο γνωρίζω τουλάχιστον - αφού όταν πατήσεις "export" ή "done" ή "share" ή ότι άλλο, το αρχείο που προκύπτει είναι jpeg, png, tiff κ.λπ. αλλά ΟΧΙ raw οιασδήποτε μορφής. Οπότε η διαδικασία εξαγωγής, αντιγραφής κ.λπ. dng (ή raw άλλης μορφής) από κάποιο πρόγραμμα σε άλλο, ΔΕΝ είναι εφικτή στο ipad. Ακόμα και στην προσπάθεια μου να εισάγω έτοιμο dng από το LR classic (του υπολογιστή) στο pixelmator, το αρχείο "έχασε" την επεξεργασία που είχε ήδη γίνει.

Το DxO pure raw, όπως και όλα σχεδόν τα προγράμματα επεξεργασίας σε PC, έχουν αυτή την δυνατότητα. Αποθηκεύουν επεξεργασμένα αρχεία raw (dng), τα οποία ανοίγεις με το LR ή όποιο άλλο θες και συνεχίζεις.

Τάκη δεν βρίσκω τρόπο να το κάνω αυτό που λες, ειμαστε και newbies…

Φτιάχνω ένα Νέο άλμπουμ στο Photos και πατώ επάνω του και ζηταω στο συν να κάνω import photo (προσθήκη φωτό), μου ανοίγει την υπάρχουσα βιβλιοθήκη του Photos και όχι τους εξωτερικούς φακέλους με αρχειοθετημένος τις Φωτό που έχω π.χ. στο Documents ή σε εξωτερικό δισκο

πως λοιπόν να τις φέρω με Ιmport ? τι δεν βλέπω ?

Last edited:
Κάτι δε κανεις καλά Κώστα….εγω σύνδεσα τη ΚΑΡΤΑ μνήμης και μπορώ να εισάγω στο photos τις φωτογραφίες που θέλω κανονικά.
Το photos εισάγει κανονικά από κάρτες μνήμης και όσα αποθηκευτικά μέσα έχουν τη δομή των μηχανών, scum φάκελο και τα γνωστά.
Δεν είναι για εισαγωγή από οποιοδήποτε δίσκο κλπ

Μπορείς επίσης κατευθείαν από τη μηχανή, μέσω καλωδίου.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Δεν βρίσκω τρόπο να το κάνω αυτό που λες. Φτιάχνω ένα Νέο άλμπουμ στο Photos και πατω επάνω του και ζηταω στο συν να κάνω import photo (προσθήκη φωτό), μου ανοίγει την υπάρχουσα βιβλιοθήκη όχι τους εξωτερικούς φακέλους.

Οταν συνδεεις πχ ενα sd card reader, στο Photos εμφανιζεται στην αριστερη στηλη η SD καρτα. Πατας εκει και κανεις import οποια φωτο θες ή ολες.

Καλά κρασιά φίλε , εγώ θέλω να τις φορτώσω από το δισκο μου που κουβαλώ μαζί μου ή από φακέλους που ήδη έχω ριξει μέσα φωτό , θα δοκιμάσω μην τυχόν και βλέπει τουλαχιστον τον δισκο για απευθείας import

αυτα πάντως τα είχα κάνει πιο παλιά και το ίδιο μου έδινε με τον παλιό ανταπτορα lighting και το USB2 στο παλιό pro ,

θα συνεχισω τις δοκιμες και θα ενημερώσω

Αυτό που εννοώ είναι ότι στο PC μπορείς να εξάγεις από διάφορα προγράμματα επεξεργασμένα αρχεία Raw σε μορφή DNG, τα οποία αφενός εμπεριέχουν ότι παρέμβαση έχεις κάνει, αφετέρου όμως ως αρχεία raw εξακολουθούν να έχουν όλη την πληροφορία και τις δυνατότητες επεξεργασίας που προσφέρει το επόμενο πρόγραμμα στο οποίο τα εισάγεις. Αυτό δεν γίνεται στο ipados - απ' όσο γνωρίζω τουλάχιστον - αφού όταν πατήσεις "export" ή "done" ή "share" ή ότι άλλο, το αρχείο που προκύπτει είναι jpeg, png, tiff κ.λπ. αλλά ΟΧΙ raw οιασδήποτε μορφής. Οπότε η διαδικασία εξαγωγής, αντιγραφής κ.λπ. dng (ή raw άλλης μορφής) από κάποιο πρόγραμμα σε άλλο, ΔΕΝ είναι εφικτή στο ipad. Ακόμα και στην προσπάθεια μου να εισάγω έτοιμο dng από το LR classic (του υπολογιστή) στο pixelmator, το αρχείο "έχασε" την επεξεργασία που είχε ήδη γίνει.

Το DxO pure raw, όπως και όλα σχεδόν τα προγράμματα επεξεργασίας σε PC, έχουν αυτή την δυνατότητα. Αποθηκεύουν επεξεργασμένα αρχεία raw (dng), τα οποία ανοίγεις με το LR ή όποιο άλλο θες και συνεχίζεις.

Καταλαβα. Το DNG ειναι το original raw με τα metadata των modifications. Λιγο που το εψαξα, πρεπει να υποστηριζεται απο το LR

• Like
Reactions: cacau
Καλά κρασιά φίλε , εγώ θέλω να τις φορτώσω από το δισκο μου που κουβαλώ μαζί μου ή από φακέλους που ήδη έχω ριξει μέσα φωτό , θα δοκιμάσω μην τυχόν και βλέπει τουλαχιστον τον δισκο για απευθείας import

αυτα πάντως τα είχα κάνει πιο παλιά και το ίδιο μου έδινε με τον παλιό ανταπτορα lighting και το USB2 στο παλιό pro ,

θα συνεχισω τις δοκιμες και θα ενημερώσω

Δεν καταλαβαινω ομως γιατι δεν τις φορτωνεις κατ’ ευθειαν σε αλλο προγραμμα και θες να τις αποθηκευσεις στο photos library.
Υπαρχει επισης η option του cloud storage. Εγω εχω τα παντα στο google photos και πολλες φορες τραβαω απο εκει την φωτο που θελω να επεξεργαστω.

Καταλαβα. Το DNG ειναι το original raw με τα metadata των modifications. Λιγο που το εψαξα, πρεπει να υποστηριζεται απο το LR

Ενδιαφέρον, για να δούμε τι γίνεται αν προσπαθήσω να εξάγω dng από το LR cc στο Pixelmator... ...Επανέρχομαι σε λίγο.

Δεν καταλαβαινω ομως γιατι δεν τις φορτωνεις κατ’ ευθειαν σε αλλο προγραμμα και θες να τις αποθηκευσεις στο photos library.
Υπαρχει επισης η option του cloud storage. Εγω εχω τα παντα στο google photos και πολλες φορες τραβαω απο εκει την φωτο που θελω να επεξεργαστω.

Γιατί μωρε να μην γίνεται ? Εφαρμογή της μαμάς είναι ? Δηλαδή οι developers είναι πιο μάγκες ?

Λοιπον από καρτοδεκτη όντως περναει το όνομα αφού εμφανίζει την κάρτα σαν εξωτερική συσκευή ,

αλλά δυστυχώς δεν αναγνωριζει ως εξωτερική συσκευή τον εξωτερικό δισκο είτε απαευθειας ενωμένο με Usbc ακόμα και ρεύμα να του δώσω από χαμπάκι , και να σας προλάβω τον ίδιο δισκο που αναγνωριζει απευθείας το Files και στέλνω κανονικά αρχεία στο ipad . Επίσης δεν βλέπει ως επιλογή για import και τους φακέλους που έχει το ίδιο το iPad,

στην πράξη η μια εφαρμογή της εταιρίας δεν συνεργάζεται με την άλλη (Files)…

Eπίσης εξακολουθει το mail να τσιμπαει μικρό συμπιεσμένο αρχείο Jpeg αν το πάρεις ως συνημμένο από το Photos το RAW , αν το πάρεις από εξωτερικό φάκελο μια χαρά το στέλνει σε μέγεθος και μορφή αρχείου RAW

Κώστα, εχει άλλη λογική το photos….όπως είπα είναι για να παίρνει φωτό από κάρτες και μηχανές.

Πρέπει να βρεις ένα workflow που σε βολεύει και να το υιοθετήσεις.

Μην πας κι εσυ ανάποδα…επειδή έκανες δηλ.κάτι μέναν τρόπο μη προσπαθείς να το μεταφέρεις αυτούσιο σε Apple συσκευή.

Έχουν άλλη λογική οι εφαρμογές της.

Γι αυτό και υπάρχουν άλλωστε οι εφαρμογές τρίτων, αυτές μπορούν ναι κάνουν αυτό,που θες…όποτε μη μπλέκεις άσκοπα.

• Like
Reactions: takisot
Ενδιαφέρον, για να δούμε τι γίνεται αν προσπαθήσω να εξάγω dng από το LR cc στο Pixelmator... ...Επανέρχομαι σε λίγο.
Ούτε έτσι γίνεται κάτι, όλες οι ρυθμίσεις χάνονται.

Αυτό είναι θέμα καθαρά της εφαρμογής…δεν θα έπρεπε να χάνονται.

Αν τις ξαναβαλεις στο desktop στο lr υπάρχουν οι ρυθμίσεις;

Γιατί τέλος, δεν το εξάγεις σαν tiff? Δεν χάνεις σε ποιότητα…