Επεξεργασία φωτογραφιών με IPad Pro και IPhone

εχει λιγοτερη μνημη, μικροτερο δισκο αρχικα (στη βασικη εκδοση εχει μονο 32 GB) , πιο αργο επεξεργαστη kai καρτα γραφικων.
Αλλα κυριως εχει το lightning connector που δεν επιτρεπει να συνδεσεις ευκολα και γρηγορα εξωτερικες συσκευες.

Καλυτερα να προτιμησει το επερχομενο ipad air 2020 αν δε μπορει να παει στο ipad pro 2020 .

Η αρχική σκέψη ήταν το Air αλλά ξεφεύγει αρκετά, οπότε σαν εναλλακτική σκεφτηκε το απλο 128ρι μαζι με ένα card reader και κανα δυο 128ρες SD καρτες

Καλησπέρα σε όλους σας.Σκέφτομαι να προβώ στην αγορα ενός ıpad,αγοραζοντας ταυτοχρονα το Affinity Photo για να κανω επεξεργασία.Το ερώτημά μου ειναι,με το Ipad Air 10.9 (2020) ειμαι καλυμμένος ή πρέπει να παω στήν αγορά iPad Pro 2021;

Καλησπέρα σε όλους σας.Σκέφτομαι να προβώ στην αγορα ενός ıpad,αγοραζοντας ταυτοχρονα το Affinity Photo για να κανω επεξεργασία.Το ερώτημά μου ειναι,με το Ipad Air 10.9 (2020) ειμαι καλυμμένος ή πρέπει να παω στήν αγορά iPad Pro 2021;
Οποίο και να πάρεις Γιώργο μια χαρά θα είσαι, προσωπικά είμαι με το Ipad air του 2019 και δεν βρίσκω κυριολεκτικά κανένα λόγω να το αλλάξω, σφαίρα πάνε όλα, εξαιρετική οθόνη και Photo και Video editing νεράκι. Πάντως να ξέρεις ότι παίζουν πολλές αγγελίες σε νορμαλ τιμές για Ipad pro του 2018, θα σου έλεγα πάρε όποιο από αυτά βρεις πιο φτηνά καθώς ολα είναι εξαιρετικά, απέφυγε μόνο την απλή σειρά λόγω της οθόνης κυρίως.

Ευχαριστω πολυ κυριοι για τις απαντησεις σας.Ποια απλη σειρα Νικολα μου λες να αποφυγω;
Υ.Γ.Θα εχω την δυνατότητα να συνδεσω σκληρο πανω για να μεταφέρω ολα τα επεξεργασμενα αρχεια ή να βαλω τον καταλογο του Affinity εκει;

Ευχαριστω πολυ κυριοι για τις απαντησεις σας.Ποια απλη σειρα Νικολα μου λες να αποφυγω;
Υ.Γ.Θα εχω την δυνατότητα να συνδεσω σκληρο πανω για να μεταφέρω ολα τα επεξεργασμενα αρχεια ή να βαλω τον καταλογο του Affinity εκει;
Για να συνδέσεις σκληρό πάνω θες Usb C οπότε Ipad air 2020 και Ipad pro 2018/2020/2021 και είσαι μια χαρά. Πάρε όποιο από αυτά βρεις πιο φτηνό και είσαι έτοιμος!!

Υ.Γ. Να αποφύγεις την entry level έκδοση του Ipad. π.χ. αυτή https://www.skroutz.gr/s/24801030/Apple-iPad-2020-10-2-με-WiFi-και-Μνήμη-128GB-Space-Grey.html

δεν ξερω αν το affinity υποστηριζει ανοιγμα και σωσιμο αρχειων απο εξωτειρκο δισκο (χωρις ν αντιγραφει στον εσωτερικο), αν καποιος εχει τωρα ipad με usb c ας το δοκιμασει (με το τελευταιο firmware ).
Eγω δεν εχω ipad να το δοκιμασω .

Ξερω πχ οτι καποιες εφαρμογες οπως το νεο Lumafusion υποστηριζουν ανοιγμα αρχειων απο εξωτερικο δισκο, διχως ν αντογραφει στον εσωτερικο.

αν δεν υποστηριζει, παρε τοτε το μεγαλυτερο ipad σε χωρητικοτητα που αντεχει η τσεπη σου.

Λοιπόν με το iPad Pro 10.5 που έχω μαζί μου διακοπές που έχει την πιο παλιά lighting θύρα, το τελευταίο IOS , τον original ανταπτορα Lighting σε USB3 (που θέλει και ρεύμα όμως μαζί σε αντίθεση με τη θύρα USBC) προσθέτω χωρίς κανενα πρόβλημα μαζικά αρχεία άμεσα απο τον εξωτερικό δισκο 2.5in που έχω φτιαξει σε κουτί USB2/3 (συμβατό σε ανάγνωση με το IpadOs , δεν μου έκατσαν όμως κάποια αλλα κουτιά που δοκίμασα)

Η δοκιμή έγινε μέσα από το LR mobile και χωρίς να μεταφέρω τα αρχεία στο Ipad πρώτα στο photos. Στη συνέχεια αφού τα επεξεργαστώ μπορώ να τα σώσω με την επιλογή export to Files ή Export as πάλι μαζικά ή ένα ένα σε folder του εξωτερικου δισκου που εξακολουθεί να τον βλέπει κανονικά μέσα από τα Files.

Το Affinity Photo δεν έχει επιλογή άμεσα για import Files αλλά πας στην επιλογή Import From Cloud (έχει επιπλέον επιλογές Import from Photos και Import from Camera για να ρουφήξει φωτό από τη δικη του κάμερα όχι εξωτερική) και σε οδηγεί στο δενδρο των Files όπου εμφανίζεται ο εξωτερικός σκληρός , οπότε πάλι φορτώνεις όποιο αρχείο θέλεις από εξωτερική διαδρομή.

Δεν μπορείς όμως να το κανεις μαζικά διαλέγοντας πολλά αρχεία όπως στο LR. Αυτό δεν το κάνει ούτε για τα εσωτερικά αρχεία του ipad είναι περιορισμός του AFfinity Photo. Πρέπει να προσθέσεις ένα ένα τα αρχεία σε ένα project , τουλάχιστον όσο το έψαξα γιατί δεν το ξερω και καλά.

Υπαρχει επίσης η επιλογή New Batch Job στο Affinity Photo όπου διαλέγεις μια σειρά αρχεία ακόμη και από τον εξωτερικο δισκο αλλά αυτη αφορά μαζικό export σε κάποιο άλλο φάκελο (εσωτερικά ή εξωτερικά) που διαλέγεις και όχι import.

Με λίγα λόγια οι τυχόν περιορισμοί που υπάρχουν είναι από την εκάστοτε εφαρμογή και όχι από το IpadOs ή την θύρα που έχει αφού ακόμη και εγώ με παλιοτερο iPad Pro με την Lighting θύρα έκανα μαζική εισαγωγή και εξαγωγή διορθωμένων αρχείων στο LR Mobile.

Last edited:
  • Like
Reactions: gkpapad and takisot
Από θέμα ταχύτητας στην επεξεργασία το παλιότερο IpadPro 10.5 που έχω πετάει , είναι πολύ γρηγορότερο από το laptop μου. Μπορείς λοιπόν να βρεις και πιο φθηνές λύσεις από μτχ. IPad Pro παλιότερης γενιάς με επίσης πολύ καλή οθόνη.

Αν πας σε Ipad pro με lighting θύρα όμως θα εχεις τον περιορισμό οτι θα θέλεις μαζί εκτός από τον USB3 ανταπτορα για να συνδέσεις εξωτερικό δισκο (έχει γύρω στα 40€) και τροφοδοσία είτε συνεχή είτε από δυνατό powerbank, αυτό συνήθως το έχουμε μαζί σε ταξίδι. Γιαυτο και τυχόν επιλογή μτχ IpadPro με θύρα lighting στη συνιστώ μόνο αν βρεις κάποιο με πολύ μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και εξηγώ παρακάτω γιατί.

Ειδαλως πας με κλειστά μάτια σε πιο νέο με θύρα USBC να αποφύγεις το ανταπτορακι και την τροφοδοσία.

Εγώ όταν το είχα αγορασει δεν υπήρχαν όλες αυτές οι δυνατότητες και ευκολιες από το νέο IpadOs για εξωτερική σύνδεση με δίσκους και επενδυσα σε μεγάλο αποθηκευτικό χώρο (512GB) που πλέον τον έχω σχεδόν άδειο αφού όταν βρεθώ σε σταθερό σημείο (σπίτι γραφείο) ξεφορτώνω τα αρχεία -είτε άμεσα από τις κάρτες της μηχανής είτε κάποια λίγα μετά την επεξεργασία στο ipad- στο πισι και σε εξωτερικούς δίσκους για backup.

Υπάρχει ομως ένα αλλά όπου χρειάζεται ο μεγάλος δίσκος στο ipad (εκτός από το να εχεις μαζί σου κάποιες πολύ καλές φωτό προς επίδειξη σε τρίτους)

Είναι τρομερή ευκολία όταν είσαι σε ταξίδι χωρις pc και εχεις μαζί σου το ipad με τόσο πολυ χώρο κάθε βράδυ που επιστρέφεις ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ να περνάς ολα τα αρχεία ως backup από την μηχανή σου τακτοποιημενα σε φακέλους ανα ημέρα (τα κρατάς και στις κάρτες αν εχουν χωρο). Εκεί και τροφοδοσία θα εχεις και το ανταπτορακι μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο.

Φυσικα μπορείς και να επεξεργαστεις άμεσα κάποια από ολα για να στείλεις σε γνωστούς και φίλους αλλά το πιο σημαντικό είναι να εχεις ένα έξτρα backup από τις καρτες σου (Raw -Jpg) μην συμβεί κάτι (χαθεί η μηχανή, αστοχήσει η κάρτα κλπ) .

Ακόμη καλύτερα αν εχεις μαζί και ένα ελαφρύ NVME δισκο κρατάς και ένα τρίτο backup σε μια άλλη τσάντα και ξεφορτώνεις τελειως τις κάρτες σου που μπορεί να είναι ακριβές αν είναι πολύ γρήγορες.

Last edited:
Μια από τα ίδια Κώστα, και εγώ με Lighting θύρα είμαι του Ipad Air 2019 και δεν έχω κάποιο πρόβλημα (σαφώς βέβαια καλύτερα αν έχει κάποιος usb-c), έχω τον ίδιο αντάπτορα με εσένα και τον SD card reader. Η επεξεργασία φώτος γίνεται σφαίρα, απλά χρησιμοποιώ κυρίως το Pixelmator Photo που είναι εξαιρετικό και γρήγορα για αυτά που θέλω, κάνει και συνολική επεξεργασία πολλών αρχείων αν θες και διαβάζει και από φακέλους. Και για τον χώρο συμφωνώ, εμένα είναι 256gb και το θεωρώ το Minimum για ipad, σε ταξίδι περνάω όλες τις φώτος/βίντεο μέσα σε αυτό έτσι έχω και Backup και γρήγορη επεξεργασία κάνω. Για πιο αναλυτικό editing καταφεύγω στην μεγάλη οθόνη του υπολογιστή στην συνέχεια γιατί να πω την αλήθεια με τις 10-11 ίντσες των Ipad δεν μπορείς να κάνεις 100% αυτά που θες.

Υ.Γ. Στα υπόψη και μια αγορά NVME δίσκου όπως αναφέρεις, τον σκέφτομαι καιρό και αν βρω καμία καλή τιμή ή στο Blackfriday τον Νοέμβριο θα χτυπήσω έναν.
Υ.Γ. Με το νέο Ipados τον Σεπτέμβριο πάντως θα βελτιωθεί πολύ η όλη εμπειρία Backup, αρχεία κλπ. Θα πάρει νέα πνοή το Ipad ακόμα και τα παλιά που έχουμε εμείς, δεν βρίσκω πραγματικά κανένα λόγο να το αλλάξω, ίσως μόνο αν βγει σε 10-11αρι κάποια στιγμή με miniled που θα δείχνει τις φώτος και τα βίντεο ακόμα καλύτερα!!

Μακάρι να αυξηθεί κιαλλο η ευχρηστία και η συμβατότητα με τα περιφερειακά με το 15αρι ipadOS update ,

είχα δοκιμασει δυο κουτιά του υιου μου με δισκο μνήμης NVMe και δεν τα έβλεπε σωστά όπως και ένα ακριβό εξωτερικό encloser κουτί που αγόρασα για 2.5αρι δισκο. Αντίθετα αυτό που έχω τώρα ένα φθηνιάρικο οτι και να του βάλω μέσα από δισκο 2.5 το βλέπει εύκολα και δεν το χάνει. Είναι και θέμα συμβατότητας chip του encloser case ή του εξωτερικου δίσκου που θα αγοραστεί έτοιμος.

Πηρα πριν μια βδομάδα από Amazon σε προσφορά ένα δισκο NVMe 1gb , με περιμένει στο γραφειο , προβληματίζομαι αν θα τον βάλω στο laptop για δεύτερο (έχω ένα 2.5αρι 1GB SATA ) ή αν θα ψάξω να βρω συμβατό κουτί για γο Ipad να τον χώσω για να έχω μαζί όταν βρίσκω λίγο ελεύθερο χρόνο ότι δεν έχω προλάβει να επεξεργαστώ (δηλ. κάτι χιλιάδες φωτό)….

Μια από τα ίδια Κώστα, και εγώ με Lighting θύρα είμαι του Ipad Air 2019 και δεν έχω κάποιο πρόβλημα (σαφώς βέβαια καλύτερα αν έχει κάποιος usb-c), έχω τον ίδιο αντάπτορα με εσένα και τον SD card reader. Η επεξεργασία φώτος γίνεται σφαίρα, απλά χρησιμοποιώ κυρίως το Pixelmator Photo που είναι εξαιρετικό και γρήγορα για αυτά που θέλω, κάνει και συνολική επεξεργασία πολλών αρχείων αν θες και διαβάζει και από φακέλους. Και για τον χώρο συμφωνώ, εμένα είναι 256gb και το θεωρώ το Minimum για ipad, σε ταξίδι περνάω όλες τις φώτος/βίντεο μέσα σε αυτό έτσι έχω και Backup και γρήγορη επεξεργασία κάνω. Για πιο αναλυτικό editing καταφεύγω στην μεγάλη οθόνη του υπολογιστή στην συνέχεια γιατί να πω την αλήθεια με τις 10-11 ίντσες των Ipad δεν μπορείς να κάνεις 100% αυτά που θες.

Υ.Γ. Στα υπόψη και μια αγορά NVME δίσκου όπως αναφέρεις, τον σκέφτομαι καιρό και αν βρω καμία καλή τιμή ή στο Blackfriday τον Νοέμβριο θα χτυπήσω έναν.
Υ.Γ. Με το νέο Ipados τον Σεπτέμβριο πάντως θα βελτιωθεί πολύ η όλη εμπειρία Backup, αρχεία κλπ. Θα πάρει νέα πνοή το Ipad ακόμα και τα παλιά που έχουμε εμείς, δεν βρίσκω πραγματικά κανένα λόγο να το αλλάξω, ίσως μόνο αν βγει σε 10-11αρι κάποια στιγμή με miniled που θα δείχνει τις φώτος και τα βίντεο ακόμα καλύτερα!!
Καταρχην ευχαριστω πολυ Κωστα για την αναλυτικη περιγραφη που εκανες παραπανω.Νικολα ποιος ειναι ο ανταπτορας+SD card που χρησιμοποιεις;
Υ.Γ.Εγω περισυ ειχα μαζι μου ενα ipad mini2,το οποιο χρησιμοποιουσα μονο για χαλαρωμα,να διαβασω καμια ειδηση και ενδοεπικοινωνία με την οικογενεια.

Ολα τα ενδιαφεροντα μονο στο app store :mad:

Last edited: