Επιχείρηση Atmos

Λεωνίδα ερώτηση, βρήκα και πήρα ηχεία atmos από αγγελία κι επειδή ήταν ευκαιρία άμα ξανά κάτσει άλλη μία στο μέλλον θα πάρω άλλα δύο, αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι το εξής: Με 4άδα ηχείων οροφής υποχρεωτικά ο 7013 χρειάζεται δικάναλο τελικό, μου κάνει εντύπωση πως στο εγχειρίδιο χρήσης τον τελικό στις φωτό και στις συνδέσεις τον δείχνει για το ένα απ τα δύο ζευγάρια οροφής. Εγώ δηλαδή που έχω τελικό για τα front ηχεία, αν συνδέσω και τα 4 οροφής στις height1 & height2 δεν θα δουλέψει; Η κάτωθι εικόνα βέβαια μέσα απ το εγχειρίδιο νομίζω ότι δείχνει ότι έχω δύο επιλογές για pre out, γιατί δε δείχνει όμως ότι μπορώ να συνδέσω στο height 2;

7PBP7dT.png

τι εγινε Κωστακη,

σου ξυπνησαμε το νημα και μας θυμηθηκες..??

Οχι μόνο αυτό αλλά έβαλες και τον έρωτά μου, Τζένη Μπότζη, αχχχχχχχ.

Σύμπτωση Δημήτρη, σήμερα έτυχε και αγόρασα ζευγάρι ηχείων Atmos και επειδή στο μακρινό μέλλον θα γίνει και άλλη μία παρόμοια αγορά των φρονίμων τα παιδιά...

Οχι μόνο αυτό αλλά έβαλες και τον έρωτά μου, Τζένη Μπότζη, αχχχχχχχ.

Σύμπτωση Δημήτρη, σήμερα έτυχε και αγόρασα ζευγάρι ηχείων Atmos και επειδή στο μακρινό μέλλον θα γίνει και άλλη μία παρόμοια αγορά των φρονίμων τα παιδιά...

Τζεναρα..!!!!:SFGSFGSF:
εγω επειδη ακομα δεν εχω παει για δουλεια και δεν το βλεπω να πηγαινω συντομα,
πρεπει να βρω κατι να κανω...

Με κυνηγάει αυτή η ερώτηση. Help! :silly:

H εικόνα στο manual σου δείχνει ποια κανάλια μπορείς να ενισχύσεις από τις μπόρνες και σε ποια κανάλια θα χρειαστεί υποχρεωτικά να συνδέσεις τελικό στις pre-out, όταν θα έχεις επιλέξει τη λειτουργία 11.1. Παράδειγμα είναι. Δεν είναι όλες οι επιλογές που έχεις.
Μπορείς να μετακινήσεις τα ενεργά κανάλια προς τα δεξιά στις μπόρνες έτσι ώστε να είναι ενεργές και οι Height 2, εκεί όμως θα πρέπει να συνδέσεις τελικό στις front pre-out (αφού οι εμπρός μπόρνες θα είναι ανενεργές έτσι). Όταν επιλέξεις το 11.1. Αλλιώς δεν μετακινείται τίποτε.

Βασικά οι επιλογές για τις ενεργές μπόρνες αφού δηλώσεις στο amp assign το 11.1 μοιάζει με αυτό εδώ.

newtons-pendulum-balls-potential-energy.gif

Με κυνηγάει αυτή η ερώτηση. Help! :silly:

H εικόνα στο manual σου δείχνει ποια κανάλια μπορείς να ενισχύσεις από τις μπόρνες και σε ποια κανάλια θα χρειαστεί υποχρεωτικά να συνδέσεις τελικό στις pre-out, όταν θα έχεις επιλέξει τη λειτουργία 11.1. Παράδειγμα είναι. Δεν είναι όλες οι επιλογές που έχεις.
Μπορείς να μετακινήσεις τα ενεργά κανάλια προς τα δεξιά στις μπόρνες έτσι ώστε να είναι ενεργές και οι Height 2, εκεί όμως θα πρέπει να συνδέσεις τελικό στις front pre-out (αφού οι εμπρός μπόρνες θα είναι ανενεργές έτσι). Όταν επιλέξεις το 11.1. Αλλιώς δεν μετακινείται τίποτε.

Βασικά οι επιλογές για τις ενεργές μπόρνες αφού δηλώσεις στο amp assign το 11.1 μοιάζει με αυτό εδώ.

newtons-pendulum-balls-potential-energy.gif

Χα χα μόλις ξύπνησα κι είδα το μήνυμα σου πρώτα στο κινητό και βλέποντας τις μπίλιες νόμιζα ότι ήταν διαφήμιση και ξέχασες να συνεχίσεις την απάντηση. Θύμισέ μου άμα επικοινωνήσεις με Sound United ψάξε βρες ποιος είναι υπεύθυνος του manual και ποιος το ελέγχει και το εγκρίνει γιατί κάτι κάνουν λάθος εκεί πέρα, συμπεριλαμβανομένου αυτό εδώ το ερώτημα, συνολικά έχω βρει τρία σημεία στα οποία οι τύποι είναι ασαφείς κι οδηγούν τον κόσμο σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Last edited:
Τώρα με πήγες ακόμα πιο πίσω από τον ΗΧΟ, όταν έφτιαχνα τα manual και τους καταλόγους στα Ελληνικά της Marantz... στο product support. Από τότε μου έμεινε η συνήθεια να απαντάω σε απορίες. :p

Το ερώτημα είχε ξαναπροκύψει θυμάμαι πριν κάποια χρόνια και το είχε βρει ένα μέλος εδώ ότι γίνεται και pre στα front, παρ' όλο που το manual δεν το έγραφε.

Πιο σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί το data transfer που κάνουν στο Sound United University γιατί έχει μέσα κάτι ωραία καινούργια πράγματα και πρέπει να τα δούμε.

Κώστα πες μας για τα ηχεία που αγόρασες για να συζητήσουμε εδώ και όχι στο άλλο νήμα που τα ανέφερες χθες.

Κώστα πες μας για τα ηχεία που αγόρασες για να συζητήσουμε εδώ και όχι στο άλλο νήμα που τα ανέφερες χθες.

Μανώλη πολύ απλά ψάχνοντας τις αγγελίες όπως κάνω πάντα για τυχόν ευκαιρίες έπεσα πάνω σ αυτή , αφού τσέκαρα στο διαδίκτυο μερικά πράγματα όπως αν περιστρέφονται, τα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία ήταν σούπερ, συμβουλεύτηκα και τον Λεωνίδα και τον ευχαριστώ για την πολύτιμη συμβολή του, τα έδειξα και στη γυναίκα να πάρουμε κι από κει το οκ και τα πήρα, είναι και B&W, τα LM1 κι έχουν τρομερή ευκολία τοποθέτησης, κινούνται σφαιρικά 360 μοίρες προς όλες τις κατευθύνσεις, κυριολεκτικά δεν υπάρχει τρόπος ή θέση που να μη μπορούν να μπουν, τρομερή ευελιξία. Πήρα και επιβεβαίωση απ τον Νίκο που τα πουλούσε, τα είδα κι από κοντά στο σπίτι του και τον ευχαριστώ κι αυτόν για την άψογη συναλλαγή και επικοινωνία και βουαλά. Μάλιστα όχι τώρα γιατί δεν αντέχω οικονομικά, αν στο μέλλον βρω άλλα δύο θα τα πάρω να κάνω 4άδα.
Μάλιστα έκατσαν στην καταλληλότερη εποχή, κάθομαι μέχρι και τις 15 Μάη και έχω ήδη ξεκινήσει ολικό βάψιμο του σπιτιού, οπότε πάνω που θα ξέστηνα όλο το σύστημα για να βάψω και το σαλόνι, πριν το βάψω θα τα κρεμάσω κι αυτά και από Οκτώβρη πρώτα ο Θεός και αν μείνω σ αυτό το σπίτι γιατί Νοέμβρη λήγει το συμβόλαιο και μπορεί να μη το ανανεώσει ο σπιτοινοικοκύρης, θα έχουμε και atmos με διάταξη 6.2.2. Είχα βρει και δύο B&W 685 ίδια με τα περιφερειακά μου για το 7.2.2 αλλά θα τα παιρνα με την προυπόθεση να πούλαγα το κεντρικό ώστε να μη χρεωθώ ούτε ευρώ κάτι που δεν έγινε και δεν το κυνήγησα παραπάνω οπότε θα το επιχειρήσω πάλι από Φθινόπωρο κι αυτό το κομμάτι. Αργότερα σκεφτόμουν την αγορά δύο ακόμα σαμπ γιατί μου αρέσουν τα μπάσα, είτε δύο 12ιντζα, είτε ακόμα δύο 10ιντζα svs από αγγελία να μου ρθουν πιο φθηνά, θα δούμε.

https://www.manualslib.com/manual/19856/Bowers-And-Wilkins-Lm1.html?page=23#manual

9f351f4c-d4a1-46d6-b7ed-245ce701d5e3.jpg

Επειδή δεν ακολουθούν το HRTF τα συγκεκριμένα ηχεία και το λέει κι όλας η Dali και εξηγεί το γιατί, μην το σκέφτεσαι. Βάλτα Front Height. Έχεις και Yamaha αν θυμάμαι καλά; Τα προτείνει τα Presence.

τερμα ταβανι πρεπει να τα βαλω?

Η μόνη μου απορία ήταν η off-axis απόκριση πάντως την οποία δεν μπόρεσα να βρω για να κατανοήσω τη συμπεριφορά τους. Μόνο αναφορές για μεγάλο soundstage λόγω του tweeter που είναι εκτός καμπίνας βρήκα. Τις οποίες λόγω του σχεδιασμού του συγκεκριμένου ηχείου με το tweeter εκτός καμπίνας, δεν έχω λόγο να μην πιστέψω. Αν παρατηρήσετε το "καρουμπαλάκι" κρύβει πίσω από τη σίτα ένα tweeter τοποθετημένο κάθετα, παρά το ότι βλέποντας το ηχείο νομίζεις ότι κοιτάζει προς τα πάνω. Δεν είναι έτσι.

Απλά θα ήταν χρήσιμο αν έβρισκα και την off-axis απόκριση για να εκμηδενιστεί και η μικρή πιθανότητα κάποιου σοβαρού προβλήματος το οποίο θα καθιστούσε τα ηχεία ακατάλληλα. Το οποίο είναι πολύ μικρή πιθανότητα και έτσι έδωσα το OK.

Επειδή θα ξεκινήσει με δύο ηχεία ψηλά, τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα του προσανατολισμού στην τοποθέτηση. Επιλέχθηκε προφανώς η κάθετη τοποθέτηση προς τη θέση ακρόασης, δεδομένου ότι η κάλυψη κατά πλάτος στην περίπτωση του Κώστα με ένα ζευγάρι ηχεία είναι σημαντικότερη από εκείνη του μήκους.

Σύμφωνα με το ασφυκτικό πλαίσιο προϋποθέσεων που έθεσε ο Κώστας που εκτός από την τιμή έπρεπε να ληφθεί υπ' όψη το μέγεθος και η εμφάνιση και η λειτουργικότητα στην τοποθέτηση, νομίζω ότι έκανε καλή επιλογή.

Οι προτεινόμενες θέσεις από τη Yamaha περιλαμβάνουν προφανώς και τον υπολογισμό της συμπεριφοράς των δικών της προγραμμάτων DSP και γι' αυτό είναι διαφορετικό αυτό που προτείνει συνήθως σε σχέση με την τοποθέτηση απ' ό,τι ισχύει συνήθως.

Στη δική σου περίπτωση με τα Alteco, θα πρέπει να υπολογίσεις ότι έχουν ήδη μια κλίση στη μπάφλα, επομένως θα πετύχεις καλύτερο αποτέλεσμα τοποθετώντας τα πιο ψηλά από το 1.8 μέτρα που λέει η Yamaha.

Θα κρατούσα τη διαφορά πλάτους από τα εμπρός που είναι μισό με ένα μέτρο και θα τα έβαζα ψηλότερα με λίγα λόγια. Το ύψος θα βγει από την κλίση που έχουν.

εμενα ειναι ψηλοταβανο στο 3.20.
αρα θα υπολογισω κανα 2μετρο.
θα εχω σαφως καλυτερη εικονα atmos Λεω απ`οτι πανω στα ηχεια?

Από την απόσταση στη θέση ακρόασης και την κλίση θα βγει το ύψος. Όχι πιο κάτω από το ύψος στο οποίο θα τέμνεται το ακουστικό κέντρο του ηχείου με το ύψος σου στη θέση ακρόασης. Πιο ψηλά ναι, πιο χαμηλά όχι.