Επιχείρηση Atmos

Από την απόσταση στη θέση ακρόασης και την κλίση θα βγει το ύψος. Όχι πιο κάτω από το ύψος στο οποίο θα τέμνεται το ακουστικό κέντρο του ηχείου με το ύψος σου στη θέση ακρόασης. Πιο ψηλά ναι, πιο χαμηλά όχι.

χμμμμ..θελουμε και υπολογισμους δηλαδη.....:afro:

H Yamaha λέει αυτό.

54043195991755531__en-US__Original.png

Τα δικά σου ηχεία έχουν ενσωματωμένη κλίση όμως. Δεν θα πρέπει να μπουν λίγο ψηλότερα προφανώς; Πόσο ψηλότερα; Τουλάχιστον στο ύψος εκείνο που από τη θέση ακρόασης αν τραβήξεις μια ευθεία γραμμή από το ακουστικό κέντρο των μεγαφώνων έως το ύψος που κάθεσαι, αυτή να τέμνει τα... αυτιά σου. Από εκεί θα βγει το ύψος.

Εναλλακτική τοποθέτηση είναι αριστερά και δεξιά της θέσης ακρόασης πάλι με τους ίδιους όρους αλλά εδώ θα δηλώσεις τα ηχεία ως ηχεία οροφής. Δεν το γράφει η Yamaha πουθενά αυτό, ούτε και το προβλέπει η Dolby στις προδιαγραφές της, ωστόσο λειτουργεί με καλά αποτελέσματα και αυτό για τη δημιουργία ηχητικού πεδίου καθ'ύψος. Είναι ένα μικρό κόλπο που δουλεύει στα ηχεία με ενσωματωμένη κλίση και δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση στο ταβάνι (αλλά υπάρχει η απαιτούμενη απόσταση των τοίχων αριστερά και δεξιά της θέσης ακρόασης).

Μανώλη πολύ απλά ψάχνοντας τις αγγελίες όπως κάνω πάντα για τυχόν ευκαιρίες έπεσα πάνω σ αυτή , αφού τσέκαρα στο διαδίκτυο μερικά πράγματα όπως αν περιστρέφονται, τα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία ήταν σούπερ, συμβουλεύτηκα και τον Λεωνίδα και τον ευχαριστώ για την πολύτιμη συμβολή του, τα έδειξα και στη γυναίκα να πάρουμε κι από κει το οκ και τα πήρα, είναι και B&W, τα LM1 κι έχουν τρομερή ευκολία τοποθέτησης, κινούνται σφαιρικά 360 μοίρες προς όλες τις κατευθύνσεις, κυριολεκτικά δεν υπάρχει τρόπος ή θέση που να μη μπορούν να μπουν, τρομερή ευελιξία. Πήρα και επιβεβαίωση απ τον Νίκο που τα πουλούσε, τα είδα κι από κοντά στο σπίτι του και τον ευχαριστώ κι αυτόν για την άψογη συναλλαγή και επικοινωνία και βουαλά. Μάλιστα όχι τώρα γιατί δεν αντέχω οικονομικά, αν στο μέλλον βρω άλλα δύο θα τα πάρω να κάνω 4άδα.

Πραγματικά πολύ ωραία. Και άσπρα που ήθελες. Το hifishark το έχεις υπόψιν; Αν δεν σε πειράζει να αγοράσεις από εξωτερικό, κάνε μια αναζήτηση εκει για το 2ο ζευγάρι. Έχει μερικά σε καλές τιμές.

Μάλιστα έκατσαν στην καταλληλότερη εποχή, κάθομαι μέχρι και τις 15 Μάη και έχω ήδη ξεκινήσει ολικό βάψιμο του σπιτιού, οπότε πάνω που θα ξέστηνα όλο το σύστημα για να βάψω και το σαλόνι, πριν το βάψω θα τα κρεμάσω κι αυτά και από Οκτώβρη πρώτα ο Θεός και αν μείνω σ αυτό το σπίτι γιατί Νοέμβρη λήγει το συμβόλαιο και μπορεί να μη το ανανεώσει ο σπιτοινοικοκύρης, θα έχουμε και atmos με διάταξη 6.2.2.

Τα καλώδια με καναλακια θα φτάσουν στα ηχεία; μήπως να φτιάξεις από τώρα υποδομή για 4 ηχεία; (αν ο ιδιοκτήτης προτίθεται να ανανεώσει το συμβόλαιο)

Είχα βρει και δύο B&W 685 ίδια με τα περιφερειακά μου για το 7.2.2 αλλά θα τα παιρνα με την προυπόθεση να πούλαγα το κεντρικό ώστε να μη χρεωθώ ούτε ευρώ κάτι που δεν έγινε και δεν το κυνήγησα παραπάνω οπότε θα το επιχειρήσω πάλι από Φθινόπωρο κι αυτό το κομμάτι.

Αντί να δώσεις το κεντρικό, δεν παίρνεις άλλο ένα το ίδιο να τα κάνεις back surround;

Αργότερα σκεφτόμουν την αγορά δύο ακόμα σαμπ γιατί μου αρέσουν τα μπάσα, είτε δύο 12ιντζα, είτε ακόμα δύο 10ιντζα svs από αγγελία να μου ρθουν πιο φθηνά, θα δούμε.

Και εγώ θέλω! Θα κοιτάω τις αγγελίες καθημερινά για σε προλάβω. -bye-

https://www.manualslib.com/manual/19856/Bowers-And-Wilkins-Lm1.html?page=23#manual

9f351f4c-d4a1-46d6-b7ed-245ce701d5e3.jpg

Καλημέρα Μανώλη, θα ήταν λίγο υπερβολή να έχω δύο ηχεία διαλόγων για back surround, άσε που κι αυτό δεν το βρίσκεις, θ ασχοληθώ απ το νέο χρόνο. Για το hi fi shark το ξέρω, απλά τώρα δεν μπαίνω στη διαδικασία για το δεύτερο ζευγάρι, μπορεί τελικά και να μην πάρω, ξέρεις όταν αλλάζεις σπίτια κάθε τόσο κουράζεσαι, ξέρεις τι κόπος είναι με τη μετακόμιση να έχω να κάνω κάθε φορά και εγκατάσταση το σύστημα; Το ξέρεις ότι ακόμα σκέφτομαι πολύ σοβαρά την κατάργηση του προτζέκτορα γι αυτό το λόγο; Γιατί πρέπει κάθε φορά να ψάχνω και να ιδρώνω από άγχος κι αγωνία μη τρυπήσω κανένα καλώδιο στην οροφή και κάνω ζημιά. Τώρα λοιπόν προστέθηκε μαζί με τη βάση του προτζέκτορα και τα κανάλια για τα καλώδια, άλλες δύο βάσεις για ηχεία και άλλα δύο κανάλια για καλώδια γι αυτά, επιπλέον δουλιά δηλαδή. Αμα είχα δικό μου σπίτι δεν το συζητώ, θα είχα στήσει σύστημα 7.4.4, μία φορά τα βάζεις και ξενοιάζεις, εγώ απ το 2005 που παντρεύτηκα και μετά έχω κάνει εγκατάσταση - αποξήλωση το σύστημα τέσσερις φορές, έχω κουραστεί πραγματικά.

Οσο για τα subwoofer κι αυτά μιλάω για το μακρινό μέλλον, μετά από δύο χρόνια, κάτσε να δούμε που θα είμαι γιατί άμα καταλήξω πάλι σε πολυκατοικία και πρέπει να τηρώ τους κανόνες κοινής ησυχίας, ακόμα και απ τα δύο που έχω θα κλείνω το ένα και θα το χαμηλώνω το άλλο για να μην έχω πρόβλημα, άστα σου λέω το θέμα ενοικίου είναι πληγή, δεν μπορείς να έχεις τέτοιο χόμπι χωρίς δικό σου σπίτι, ή σπίτι τέλος πάντων που το νοικιάζεις και ξέρεις ότι θα πεθάνεις εκεί γιατί δεν το θέλει ο ιδιοκτήτης ή λείπει εξωτερικό.

Παιδιά για να επιβεβαιωθώ, το συγκεκριμένο ηχείο να το βάλω όπως στη φωτό περίπου ένα μέτρο πιο μπροστά από μένα, στην ευθεία με τα κυρίως ηχεία και με την κλίση έτσι ώστε το τουίτερ να με κοιτάει;

HHdc6g9h.jpg

Δεν έχουμε την απόκριση σε διάγραμμα για να δούμε ακριβώς τα περιθώρια, αλλά αν θεωρήσουμε τις 10 μοίρες στον κάθετο άξονα εντός της συνολικής απόκρισης ότι δίνουν 2dB διαφορά που έβαλε ο manmar, τότε αν μπει στις 80 μοίρες (δηλαδή εκεί που ορίζουν οι προδιαγραφές του atmos ακριβώς για δύο OH ηχεία) θα μπορούσε να μπει και χωρίς κλίση.

Όσο πιο μπροστά σε μοίρες από εκεί που βγαίνει η απόσταση θα το τοποθετήσεις κατόπιν, θα χρειαστεί να δώσεις κλίση.

Απλά έχε υπ' όψη ότι αυτά αφορούν - συνήθως - απόκριση στο ένα μέτρο. Τα περιθώρια σε μεγαλύτερη απόσταση είναι μεγαλύτερα σε ότι αφορά την κάλυψη του χώρου που θα στοχεύουν. Και το καλό στην περίπτωση των συγκεκριμένων ηχείων είναι ότι έχουν περιστρεφόμενη βάση, άρα μπορείς να αλλάξεις την κλίση.

Γι' αυτό έχουν το edge τα ομοκεντρικά ηχεία σε αυτές τις περιπτώσεις και δη εκείνα που έχουν τη δυνατότητα pivot. Γλυτώνεις το άγχος της κατακόρυφης διασποράς.

Στο εγχειρίδιο του Μάραντζ λέει γωνία από 65 έως 100 μοίρες δηλαδή το 65 είναι λίγο πιο μπροστά απ το μέσον της απόστασης κυρίως ηχείων και ακροατή και οι 100 δέκα μοίρες ελαφρά πιο πίσω. Εγώ λέω επειδή το τουίτερ όπως θα το κρεμάσω θα κοιτάει προς τα κάτω για να καλύψω καλύτερα το χώρο να το βάλω κάπου στις 75 μοίρες και να δώσω κλίση προς τα μέσα και εμπρός να με κοιτάει, σχεδόν ακριβώς στο σημείο που έβαλα και τη φωτό.

Υπόψιν η βάση του ηχείου θα μπει παράλληλα από εμπρός προς τα πίσω όπως θα ρχονται και τα κανάλι πίσω απ το κεντρικό του προτζέκτορα, υπάρχει λόγος να τα βάλω 45 μοίρες, διαγώνια δηλαδή ώστε να πετύχω ακριβώς το τουίτερ να με κοιτάει; Η παράλληλα αλλά στις 75 μοίρες και το ηχείο παράλληλα με το ταβάνι να κοιτάει το τουίτερ κάθετα το πάτωμα και λόγω ύψους να "ακούω" απ τη διασπορά;

Aν τα στήσω όπως εσύ στην έκθεση διαγώνια;

Αυτή η τοποθέτηση είναι για 4 ηχεία Κώστα. Αυτά είναι πολύ μπροστά, και αντιστοίχως πολύ πίσω τα άλλα δύο που δεν φαίνονται στη φωτογραφία.

Άλλο τα δύο, άλλο τα τέσσερα.

95633713_238071644174798_8849645311564447744_n.jpg

Σε περίπτωση που σκέφτεσαι τη μελλοντική τοποθέτηση άλλων δύο στον ίδιο χώρο και άρα να τοποθετήσεις από τώρα τα δύο που έχεις στις θέσεις των εμπρός όταν αυτά είναι τέσσερα, τότε έχεις βγει εκτός προδιαγραφών.
Απάντηση στην ερώτηση του πόσο λάθος θα παίζουν εάν γίνει έτσι, δεν υπάρχει.

Αρα τα στήνω όπως στην αριστερή φωτογραφία, δεν εννούσα τόσο μπροστά, μέσα στις προδιαγραφές για 65 μοίρες αλλά εννοούσα διαγώνια όπως τα δικά σας στη φωτό, για 4άδα δεν ξέρω, όχι στο άμεσο μέλλον κι όχι αν δεν βρω σπίτι στο οποίο θα ξέρω ότι μπορώ να μείνω χρόνια, ευχαριστώ Λεώ.

Έχεις δύο ηχεία και οι προδιαγραφές λένε σχεδόν από πάνω σου, λίγο πιο μπροστά και στην ίδια ευθεία με τα front εφ' όσον τα front είναι στις σωστές θέσεις. Σκέψου την οριζόντια και κάθετη διασπορά που σε ένα δίδρομο ηχείο είναι μεγαλύτερη στον οριζόντιο άξονα και μικρότερη στον κάθετο.

Τώρα σκέψου ποιο είναι το σημαντικότερο με αυτή την τοποθέτηση να καλύψεις σε χώρο. Το μήκος ή το πλάτος; Η απάντηση στην περίπτωση των δύο ηχείων είναι το πλάτος. Πότε πετυχαίνεις καλύτερη κάλυψη κατά πλάτος; Όταν το ηχείο είναι κάθετο προς τη θέση ακρόασης φυσικά.

Ωραία ηχεία πήρες Κώστα! Καλορίζικο!!

Θα δέσουν ωραία με το σύστημα σου.

Θα ακούσεις τώρα τι καλή δουλειά κάνει το DTS virtual X. Θα ξαναδείς όλες τις αγαπημένες σου ταινίες!!

Έχεις δύο ηχεία και οι προδιαγραφές λένε σχεδόν από πάνω σου, λίγο πιο μπροστά και στην ίδια ευθεία με τα front εφ' όσον τα front είναι στις σωστές θέσεις. Σκέψου την οριζόντια και κάθετη διασπορά που σε ένα δίδρομο ηχείο είναι μεγαλύτερη στον οριζόντιο άξονα και μικρότερη στον κάθετο.

Τώρα σκέψου ποιο είναι το σημαντικότερο με αυτή την τοποθέτηση να καλύψεις σε χώρο. Το μήκος ή το πλάτος; Η απάντηση στην περίπτωση των δύο ηχείων είναι το πλάτος. Πότε πετυχαίνεις καλύτερη κάλυψη κατά πλάτος; Όταν το ηχείο είναι κάθετο προς τη θέση ακρόασης φυσικά.

Λεωνίδα έχεις μια φωτό ή σχέδιο για επιβεβαίωση γιατί δεν είμαι 100% σίγουρος ότι κατάλαβα.
Ακυρο Λεωνίδα, άργησα αλλά το πιασα.

Κώστα, εννοεί ότι το ηχείο θα είναι κάθετο πρός τον καναπέ/θέση θέασής σου, όχι οριζόντια ( παράλληλα ).
Με άλλα λόγια η κορυφή και ο πάτος του ηχείου θα κοιτάνε τους τοίχους μπροστά και πίσω σου, όχι τους πλάγιους.

Κώστα, εννοεί ότι το ηχείο θα είναι κάθετο πρός τον καναπέ/θέση θέασής σου, όχι οριζόντια ( παράλληλα ).
Με άλλα λόγια η κορυφή και ο πάτος του ηχείου θα κοιτάνε τους τοίχους μπροστά και πίσω σου, όχι τους πλάγιους.

Ok Βασίλη αυτό ήθελα επιβεβαίωση, ευχαριστώ.

Άντε, καλή εγκατάσταση Κωνσταντίνε και καλώς να μας έλθεις στο βασίλειο του Atmos & DTS: X κόσμου! ( ώρα να ξαναδείς ταινίες που έχουν βγεί με Atmos και ξανά...ζωντάνεψαν :D )

Να σαι καλά Βασίλη, το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν θα προλάβω να τα χαρώ, με πήρε εκτάκτως ο εργοδότης μου να φύγω Σάββατο για Καρδίτσα για δουλιά, που σημαίνει ότι μένει στη μέση το βάψιμο, τα ηχεία τα καλώδια και με την επιστροφη θα πρέπει να φύγω για Ρόδο, όταν θα γυρίσω θα πρέπει να τα κλείσω γιατί Μάιο εγώ πάντα το κλείνω το σύστημα, έχει φτάσει και τις 2000 ώρες η λάμπα στον προτζέκτορα και θέλει αλλαγή, για Οκτώβρη με κόβω.

Οι προτεινόμενες θέσεις από τη Yamaha περιλαμβάνουν προφανώς και τον υπολογισμό της συμπεριφοράς των δικών της προγραμμάτων DSP και γι' αυτό είναι διαφορετικό αυτό που προτείνει συνήθως σε σχέση με την τοποθέτηση απ' ό,τι ισχύει συνήθως.

Στη δική σου περίπτωση με τα Alteco, θα πρέπει να υπολογίσεις ότι έχουν ήδη μια κλίση στη μπάφλα, επομένως θα πετύχεις καλύτερο αποτέλεσμα τοποθετώντας τα πιο ψηλά από το 1.8 μέτρα που λέει η Yamaha.

Θα κρατούσα τη διαφορά πλάτους από τα εμπρός που είναι μισό με ένα μέτρο και θα τα έβαζα ψηλότερα με λίγα λόγια. Το ύψος θα βγει από την κλίση που έχουν.

Λεω..
βαση της εμπειριας σου,θα ειναι σαφως καλυτερα σε front height,ή απλα θα παρουμε το κατι παραπανω?
το λεω γιατι διαβαζω οτι ναι μεν τα ακους περισσοτερο,αλλα ο ηχος μοιαζει να σου ερχεται περισσοτερο απο μπροστα παρα απο πανω.
οχι τιποτε αλλο αλλα να πιασει τοπο η γκρινια του ετερον ημισυ...:slapface:

Σαφώς καλύτερα θα είναι στο ταβάνι μόνο.

Βάσει της εμπειρίας μου προτείνω την καλύτερη λύση αναλόγως των προϋποθέσεων που τίθενται από τον εκάστοτε χρήστη. Όπως έγραψα και πριν, εάν ήταν σε θέση Height αριστερά και δεξιά της θέσης ακρόασης σε πλαϊνούς τοίχους, τότε θα ήταν ακόμα πιο πειστικό το εφέ του ύψους με τοποθέτηση Height.
Τίποτε όμως δεν φτάνει την αίσθηση του Overhead ηχείου.

Θυμήσου να έχεις την αποκωδικοποίηση από το μενού του Yamaha στο object based audio, όπως και να είναι τοποθετημένα τα ηχεία και από κει και πέρα αναλαβάνει το ψυχοακουστικό μέρος το DSP του ενισχυτή για το όποιο αποτέλεσμα.