Επίδραση χώρου

Η μόνη σωστή λύση για σένα (ή για οποιονδήποτε) είναι να μπουν στο χώρο τα υλικά που θα σου πει αυτός που θα κάνει την σχετική μελέτη.

Διαφορετικά απλά δοκιμάζεις πράγματα στην τύχη και πηγαίνεις με το αυτί (το οποίο σε τέτοια θέματα είναι κακός σύμβουλος).

Απλά υπάρχουν κάποια standards - γενικές οδηγίες που θα μπορούσε να λάβει υπόψη του για αρχή. Τα σημεία πρώτων ανακλάσεων και η διαχείρηση τους με απορροφητικά ή και συνδυασμό απορρόφησης με διάχυση και οι μπασοπαγίδες στις γωνίες.

Σε κάθε περίπτωση Νίκο, μην περιμένεις όλα αυτά να σου απαντηθούν εδώ μέσα. Θα χρειαστεί πολύ διάβασμα για να καταλάβεις τι γίνεται.

Ενδεικτικά και μόνο σου παραθέτω λινκ από εταιρία που κατασκευάζει σχετικά προιόντα. Είναι μια από τις πολλές. Αν το ψάξεις οι εναλλακτικές είναι ατελείωτες.

Ναι βρε παιδιά όλα κάνουν διαφορά, αλλά για να ναι ακουστές αυτές οι διαφορές πρέπει να κάθεσαι και να ακούς με κριτική διάθεση και αυτί όλη την μέρα, οπότε ποιό το νόημα; Είναι κανείς εδώ τεχνικός ήχου και ασχολείται με αυτά; Ακούει κανείς άραγε νέτα σκέτα μουσική εδώ μέσα;

Πάω στοίχημα αν κλείσετε όλοι τα μάτια και καθήσετε σε ένα καναπέ ή πολυθρόνα και ακούσετε και πάει κάποιος μπροστά και αρχίσει και μετακινεί καρέκλες ή κρεμάει σεντόνια ή κουρτίνες χωρίς να σας λέει τι και πότε ΔΕΝ υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο πιθανότητα να ακούσετε διαφορά.

Οταν βάζεις να ακούσεις κάτι και ψάχνεις σώνει και ντε να βρεις τι είναι αυτό που θα ακούσεις, τότε θα ακούσεις διαφορές, ακόμα και δυο ίδια cd player να βάλεις, έχεις ήδη αυθυποβληθεί οτι θα ακούσεις διαφορές! Η ανθρώπινη φύση μας είναι τέτοια, δε φταίμε.

Οσον αφορά το άδειο δωμάτιο κάπου είχα διαβάσει στο φόρουμ (συγκεκριμένα σε ένα ποστ του fragoulisnaval για το συστημά του) οτι είναι οτι χειρότερο χαχαχα....οπότε...που καταλήγουμε;

Νίκο στο είχα προτείνει κανάν χρόνο πίσω και βλέπω οτι προτάθηκε και από άλλα μέλη, πάρε ένα καλό sub ρυθμισέ το σωστά και θα κάνεις ταμάμ ακροάσεις με τα δύο βάσης που ήδη έχεις!

Περί άδειου δωματίου,κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια όταν υπάρχει δείγμα (και με μονοφωνικό ραδιάκι θα καταλάβετε τι παίζει,δεν χρειάζεται να ανάψετε το σύστημα):
(Ψάξτε το παρακάτω λινκ στο google,ο κάτοχος απαγορεύει την αναπαραγωγή μέσω άλλων σάιτ.)

youtube.com/watch?v=cp56A6TcL1E

Last edited:
Και πριν βγει στη γύρα ο Νίκος να αρχίσει να ψωνίζει ricofon, γιατί τον έχω ικανό, να τονίσουμε ότι αυτά που βλέπει εκεί (αν εξαιρέσουμε τα corner bass traps) κάνουνε δουλειά μόνο στο πιατίνι. Θέλει πιο παχιά υλικά (γύρω στους 10 πόντους βάθος) για να γίνει κάτι. και μάλλον με εσωτερικό συνηχητή για να κόψουν και χαμηλά. Και με επίστρωση διαχυτή εξωτερικά για να "μεγαλώσει" το μικρό του δωμάτιο σε ήχο.

Κι όχι μόνο τα παραπάνω που σωστά λέτε,στο επίσημο σάιτ τους λένε πως το κάθε πάνελ,μπασοπαγίδα,κλπ,έχει μπει μετά από μελέτη,δεν τα βάλανε στην τύχη....

Το θεμα ειναι εαν διορθωνεται ενα δωματιο σαν το δικο μου..... Και με τι κοστος.

Αν θυμάμαι καλά (αν δεν θυμάμαι διόρθωσέ με) είπες ότι είσαι με ενοίκιο, αν φύγεις απ το παρόν σπίτι για διάφορους λόγους που μπορεί να προκύψουν, στο επόμενο σπίτι κατά 99% θα είσαι εκτός πραγματικότητας αφού όλα στήθηκαν βάσει του παρόντος χώρου έτσι δεν είναι; Εκεί τι γίνεται; Ρωτάω όχι μόνο εσένα αλλά κι όλους τους γνώστες περί περιποίησης χώρου και αγορά συγκεκριμένου εξοπλισμού για συγκεκριμένο χώρο γιατί αντιμετωπίζω το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, είμαι με ενοίκιο, σ έναν χώρο σχεδόν τετράγωνο 28 τ.μ. σαλόνι με έπιπλα κι αντικείμενα που δεν γίνεται να μετακινηθούν ούτε δέκα εκατοστά, με κυρίως ηχεία κολώνες που σίγουρα πνίγονται σ αυτό το χώρο και σε απόσταση ούτε μισό μέτρο από πλαινό τοίχο το ένα και από έπιπλο το άλλο και που σίγουρα αν κάνω κι εγώ μετρήσεις το αποτέλεσμα θα είναι του πεταμού, τι κάνουμε βρε παιδιά σ αυτές τις περιπτώσεις; Υπάρχει άλλη λύση απ το συμβιβασμό; Θα πρέπει να κοιτάξω για σπίτι με συγκεκριμένο χώρο; Εγώ παρ όλα αυτά είμαι αρκετά ευχαριστημένος απ το αποτέλεσμα δεδομένου ότι για να μην είμαι ευχαριστημένος θα πρέπει να ακούσω τον εξοπλισμό μου σε ιδανικό χώρο και να δω που και τι χάνω αλλά αν σκεφτούμε πριν 30 χρόνια οι πατεράδες μας δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα μιας κι ο ήχος κι η αλληλεπίδρασή του με το χώρο δεν ήταν επιστήμη κι αυτό που μέτραγε ήταν απλά η ακρόαση, μήπως τελικά διυλίζουμε τον κώνωπα; Υπάρχει τέλειος ήχος; Αν ναι με τι αναφορά; Με την αρχική ηχογράφηση; Εγώ πως θα το ξέρω αφού δεν έχω τη δυνατότητα ακρόασης; Αυτό που τελικά συμβαίνει είναι να συνηθίζουμε τον εξοπλισμό μας σε συγκεκριμένο χώρο σε βάθος χρόνου, αυτό είναι που κάνει και τη διαφορά και τα ακούσματα ξεχωριστά, αν είναι να κάθομαι να ακούω μουσική και να σκέφτομαι "ωχ εδώ έχω ακύρωση ρε γαμώτο, ωχ εδώ ξυρίζουν τα πιατίνια, ωχ εδώ μπουμάρει" μήπως χάνουμε την ουσία και την απόλαυση της απλής ακρόασης μουσικής χωρίς πολλά πολλά σκαλίσματα όπως τα παλιά χρόνια;

Re: Απάντηση: Re: Επίδραση χώρου

ε μη μου το χαλας τωρα,τι να σου κανει ενα χαλακι;

Αναλόγως το χαλί, τα istikbal ας πούμε κόβουν λίγο τις μεσαίες στον χώρο μου. Τα βιοκαρπέτ μου κόβουν λίγο τα μπάσα. Εχω καταλήξει στα χαλιά τα μπορντοροδοκόκκινα της Μοιραράκη τα οποία δεν αφαιρούν τίποτα από το άκουσμα.

Πέρα από την πλάκα τώρα δεν λέω οτι ολα αυτά δεν κάνουν διαφορές, λέω οτι σε ένα οικιακό σπίτι με "απλά" συστήματα σαν του Νίκου και του δικού μου (δε ξέρω τι μηχανήματα και σε τι χώρο παίζεις) όλα αυτά είναι ανάξια λόγου. Θεωρώ οτι αν πειράξει κάποιος το ηχείο μερικές μοίρες θα ακούσει σίγουρα διαφορά καθήμενος στην ίδια θέση ακρόασης παρά αν ξεκινάει και κρεμάει σεντόνια ή βάζει χαλιά. Και όποιος διατείνεται οτι ακούει διαφορές μου κάνει κλασική περίπτωση αυθυποβολής.

Ας πούμε οτι βάζουμε χαλί και κρεμάμε και μια βαρία κουρτίνα στο σαλόνι μας που είναι στημένο το συστημά μας. Μια μέτρηση χώρου από κάποιον τεχνικό ήχου σε κάποιο πρόγραμμα θεωρητικά θα δώσει ένα χ αποτέλεσμα σαφέστατα διαφορετικό από το δικό μας y αποτέλεσμα το οποίο όμως θεωρώ οτι θα είναι μη αντιληπτό στο ανθρώπινο αυτί, παρά μόνο στις διακυμάνσεις που θα βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας.

Τώρα αναλόγως τα μηχανήματα που έχει κάποιος και αναλόγως τι treatment έχει κάνει ή αν παίζει σε σαλόνι ή σε studio αυτές οι διαφορές οξύνωνται σαφέστατα.

Ο Νίκος και ο κάθε Νίκος για μένα καλά θα κάνει να διεξάγει μια μέτρηση από επαγγελματία του χώρου και να δει τι θα τον συμβουλεύσει. Αλλά σε ένα σαλόνι όλα είναι μάταια νόμιζω...μία διαφορετική πηγή ή ηχεία ή ενισχυτής δίνουν 20πλάσσιο αποτέλεσμα από μια κουρτίνα ή ένα χαλί ή ένα καλώδιο ή ένα σεντόνι....
Ας γίνει η μέτρηση και μετά ας πορευτεί να βρει κάποιο ηχείο που να αποδίδει καλύτερα βάσει μετρήσεων στον χώρο του.

Αναλόγως το χαλί[...].

Είδες το βίντεο που ποστάρισα και θεωρείς τις διαφορές μη ακουστές ή ανάξιες λόγου;
Και φαντάσου πως εκεί ακούγεται μόνο ένα μέρος ενός οργάνου.

πειραματα πολλα εδω σκεπασα με φελιζολ τον crown για μισο λεπτο και τον vtl και εφυγαν οι μεσαιες. τα σεντονια χαλαι τπτ και αυτα κανουν διαφορα.το θεμα ειναι τι πρεπει να κανεις αναλογα το συστημα εχεις και οχι ολα μαζι.

πειραματα πολλα εδω σκεπασα με φελιζολ τον crown για μισο λεπτο και τον vtl και εφυγαν οι μεσαιες. τα σεντονια χαλαι τπτ και αυτα κανουν διαφορα.το θεμα ειναι τι πρεπει να κανεις αναλογα το συστημα εχεις και οχι ολα μαζι.

Νίκο,αν θέλεις να κάνεις πείραμα με νόημα βάλε ηχεία και θέση ακρόασης όλα στο 1.5 μέτρο μεταξύ τους όσο μπορείς πιο μακριά από τοίχους,κλπ και κάτσε και άκουσε καμιά ωρίτσα σε χαμηλές προς μεσαίες εντάσεις.
Κλίση ηχείων εντελώς επάνω σου για αρχή,να μην σου πω και πιο πολύ.
Και πες μας.

Re: Απάντηση: Επίδραση χώρου

Είδες το βίντεο που ποστάρισα και θεωρείς τις διαφορές μη ακουστές ή ανάξιες λόγου;
Και φαντάσου πως εκεί ακούγεται μόνο ένα μέρος ενός οργάνου.

Και βέβαια Σωκράτη είδα το βίντεο και δε διαφωνώ πουθενά. Μου φαίνεται απόλυτα λογικό και αναμενόμενο.

Εγω διαφωνώ σε χαλιά, σεντόνια και κουρτίνες σε ένα σαλόνι όπως όλων μας και του Νίκου κατ'επέκταση.

Δεν είπα τίποτα για ηχοαπορροφητικά και ειδικά πάνελ όπως δείχνει το βίντεο.

Εχω περάσει αρκετές ώρες σε επαγγελματικά αλλά και ερασιτεχνικά στούντιο φίλων και γνωρίζω κάποια λίγα πράγματα γι αυτά. Δεν έχω κάποια ένσταση εκεί, αλίμονο!

Ξαναλέω οτι σε ένα οικιακό σαλόνι και δη τον χώρο του Νίκου κουρτίνες και σεντόνια κάνουν μηδενικό η ανάξιο λόγου fine tuning.

κοίτα μόνο μη σ ακούσει η αρκούδα....

Οκ τότε,εγώ κατάλαβα λάθος και συγγνώμη.
Εννοείται πως συμφωνώ απολύτως,σεντόνια,κλπ,αλλά ακόμα και πάνελς χωρίς μελέτη και στοχευμένα δεν...

Supersonic ποια ειναι η αρκουδα; 😊

Τελος μηνα κανονιζω μετρηση παιδες κ βλεπουμε

Re: Απάντηση: Επίδραση χώρου

Οκ τότε,εγώ κατάλαβα λάθος και συγγνώμη.
Εννοείται πως συμφωνώ απολύτως,σεντόνια,κλπ,αλλά ακόμα και πάνελς χωρίς μελέτη και στοχευμένα δεν...

Καμία συγγνώμη, τα ίδια λέμε!

Εστειλα μαιλ στην εταιρια https://hofa-akustik.de/en/ για να τους πω εαν μπορουν να μου πουν μια γνωμη απο μακρια εστω.
Μου ειπαν φυσικα και μπορουν και μαλιστα θα το σχεδιασουν σε 3d.

Ευχαριστω τον Panoramix...εχει ποιοτικα υλικα και φθηνο κοστος σε σχεση με οσα εχετε πει ή υπολογιζα. Βεβαια εγω δεν θα το κανω ετσι....θα κανω μετρηση και θα δειξω και αυτο το σχεδιο σε οποιον ερθει να μου κανει την μετρηση. Ο συγκεκριμενος δεν εχει προβλημα να παρω απο οπου θελω τα υλικα.

Σκεφτομαι να το προχωρησω στις επομενες μερες. Υπαρχει κατι που δεν εχω υπολογισει σωστα;