Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Εξ αρχής έπρεπε να μεταβούν σε πιο νέο μορφή κωδικοποίησης.
Εφόσον άργησαν τόσο πολύ η επιλογή του απλού DVD-t θα συναντούσε τα σημερινά προβλήματα.
Όταν μόλις πριν τρία χρόνια αφήνεις το αναλογικό σήμα και δεν φροντίζεις να κάνεις άλμα ώστε να προλάβεις το χαμένο έδαφος... ποιος σου φταίει;
Τότε τσιγκουνευτηκαν την πρόοδο και σήμερα εν μέσω κρίσεις θεωρούν καλύτερο να μεταφέρουν το έξοδο νέου εξοπλισμού στον καταναλωτή.
Και μάλιστα έχουν το θράσος να θεωρούν αφύσικη την ενόχληση του.
 
Tα συμφέροντα είναι μεγάλα για νέες πωλήσεις .Πόσες νέες τηλεοράσεις θα πάρει κάποιος πλέον τώρα.Ολοι έχουν 40-50αρες επίπεδες με mpeg4 ,HD κλπ .Ηδη όμως άρχισαν μερικές νέες τηλεοράσεις έχουν δέκτη Τ2 ενσωματωμένο.
 
Το DVB-T/Mpeg4 αποφασίστηκε σαν πρότυπο εκπομπής από τη Digea αν δεν κάνω λάθος κάπου στο 2009, ενώ από το 2010 όλες οι τηλεοράσεις κυκλοφόρησαν στη αγορά με αυτό το πρότυπο. Αναπτυσσοταν σιγα σιγα το δικτυο μέχρι βέβαια την τελική και μαζικη μετάβαση το 2014 και ο κόσμος προμηθευόταν τηλεοράσεις και δέκτες με αυτό το πρότυπο από το 2010 τουλάχιστον. Το 2009 το DVB-T2 σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν ακομα σε δοκιμές ενώ η ΕΡΤ έπαιζε σε DVB-T/ΜPEG2 (σε αυτό το πρότυπο παιζει ακόμα η 2η πολυπλεξία της με τα ξένα), υπήρχε κριτική τότε θυμαμαι στη Digea γιατι δεν ακολουθησε της ΕΡΤ το Mpeg-2 και αναγκάστηκε ο κόσμος να πάρει αποκωδικοποιητές για πανάκριβες LCD τηλεοράσεις τότε (η επώνυμη 32άρα του 2008 κόστιζε 800-900 ευρώ).
Σίγουρα η πρακτικη και τακτική των κατασκευαστών είναι ανα δεκαετία να αλλαζει ο εξοπλισμός.
 
Εισαγωγές όταν υπάρχουν περιορισμοι με capital control και οι ξένοι θέλουν μετρητά χρήματα γιατί δεν μας εμπιστεύονται ....
 
Νέα εφαρμογή Smart TV για την ΕΡΤ


Μία νέα εφαρμογή της ΕΡΤ στις LG webOS πλατφόρμες (LG WebOS 3.0 και WebOS 3.5), που διαθέτουν οι προηγμένες Smart τηλεοράσεις της LG, είναι πλέον διαθέσιμη.

Η νέα εφαρμογή της ΕΡΤ έρχεται να συμπληρώσει την παρουσία της Δημόσιας Τηλεόρασης, στις νέες «έξυπνες» πολυμεσικές πλατφόρμες και να διαθέσει άμεσα το ραδιοτηλεοπτικό της υλικό, ενώ παράλληλα προσφέρει πρόσβαση σε υλικό από διάφορες κατηγορίες, σε πραγματικό χρόνο ή αρχεία, από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Ανάμεσα στις κατηγορίες βίντεο που προσφέρει η εφαρμογή είναι αθλητικά, πολιτισμός, δελτία ειδήσεων, ενημέρωση, ΑΜΕΑ περιεχόμενο, παιδικές σειρές, ξένες σειρές κ.ά. Στο βασικό μενού υπάρχει το μενού Τηλεόραση, όπου ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει τα τέσσερα κανάλια της ΕΡΤ (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3 και ERΤWorld) σε πραγματικό χρόνο (Live streaming) και ένα πέμπτο κανάλι το Ertplay, το οποίο θα παρέχει δικό του περιεχόμενο ποικίλης ύλης. Στο μενού Ραδιόφωνο, στο οποίο φιλοξενούνται και τα 27 ραδιόφωνα της ΕΡΤ από όλη την Ελλάδα, ο χρήστης μπορεί να ακούσει σε πραγματικό χρόνο όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ. Επίσης, από το μενού της εφαρμογής μπορεί να έχει πρόσβαση στο Αρχείο, στο οποίο φιλοξενούνται τα αρχειακά αφιερώματα της ΕΡΤ, καθώς και στο πρόγραμμα όλων των τηλεοπτικών καναλιών.

Όλα τα μενού διατίθενται και στην Αγγλική γλώσσα με ξεχωριστό κουμπί, ενώ σε όλα εμφανίζεται συνεχής ενημέρωση με ειδήσεις στο κάτω μέρος της οθόνης σε crawl από το site της ΕΡΤ. Οι υπηρεσίες διατίθενται δωρεάν σε όλους, χωρίς γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς.

http://press.ert.gr/2017/04/11/νέα-εφαρμογή-smart-tv-για-την-ερt/
 
Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση των ιδιοκτητών ιδιωτικής τηλεόρασης για άμεση μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία DVB-T2 η οποία επιτρέπει την εκπομπή μεγαλύτερου αριθμού τηλεοπτικών προγραμμάτων ανά ψηφιακή συχνότητα. Σήμερα με την ισχύουσα τεχνολογία ψηφιακού σήματος σε μια συχνότητα μπορούν να εκπέμψουν ως 4 τηλεοπτικά κανάλια...Στις 6 άδειες επιμένει η κυβέρνηση, ανοιχτό το θέμα συνεργασίας ΕΡΤ-Digea
https://digitaltvinfo.gr/news/media...ernisi-anoixto-to-thema-synergasias-ert-digea

Και η ελληνική άποψη επί του θέματος (σ.σ. στην πραγματικότητα αυτοι οι νέοι δέκτες DVB-T2 κοστίζουν 20-30 ευρώ):

"...Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με την πρόταση της ΕΙΤΗΣΕΕ, την οποία ενστερνίζονται τόσο μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών όσο και του ΕΣΡ, για άμεση μετάβαση σε ψηφιακό σήμα DVB-T2, ο κ. Κρέτσος το απέρριψε. «Επί της παρούσης, το σενάριο μετάβασης στο DVB-T2 είναι εκτός ατζέντας. Το 2014 όλη η Ελλάδα στριμωχνόταν στα καταστήματα ηλεκτρονικών για να αγοράσει αποκωδικοποιητές, υπήρξαν και πολλά φαινόμενα αισχροκέρδειας. Θα έρθουμε τώρα να πούμε εμείς στους πολίτες «πετάξτε τους αποκωδικοποιητές και αγοράστε καινούριους, γιατί η Ένωση Ιδιοκτητών θέλει περισσότερα κανάλια»;
Αν η ΕΙΤΗΣΕΕ επιθυμεί να πάμε σε DVB-T2, τότε να επωμιστεί και τα 50-70 ευρώ για κάθε δέκτη που θα κοστίσει η μετάβαση».

http://mediatvnews.gr/?p=6519

Δεν ειναι προσωπικο, αλλα τι να τα αλλαξουν για καλυτερα? αυτα ειναι για τις χωρες που εχουν 100-200 καναλια, 20 ερχονται εδω στην επαρχια
 
Δεν ειναι μονο ο αριθμός των καναλιών αλλα η μεγάλη χωρητικότητα που δίνει το DVB-T2 θα βοηθήσει την ανάπτυξη των HD αλλά κάποια στιγμή και 4Κ καναλιού. Λέμε τωρα προοπτική ως το 2025. Αυτή τη στιγμή έχουμε πχ 20 κανάλια στην περιφέρεια αλλα με την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος ΙΙ με αυτή την τεχνολογία που έχουμε, αναγκαστικά θα μειωθούν συχνότητες άρα και κανάλια. Το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε είναι : κλεινουμε κανάλια ή παιρνουμε νεους αποκωδικοποιητές χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία?
 
Ο Babis που ανέφερε το 20 και έβαλα σαν παράδειγμα εννοεί πόσα πιάνει Μ.Ο. η τηλεόραση στην περιφέρεια (εν προκειμένω στη δική του). Αυτά λοιπόν εφόσον μειωθούν οι συχνοτητες είναι εύλογο ότι θα μειωθούν επίσης.
 
Last edited:
Πόσα κανάλια χωράνε; (Non paper DIGEA)


Πόσους τηλεοπτικούς σταθμούς χωράει ο κάθε πολυπλέκτης (τηλεοπτικός δίαυλος) ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται;

Α. Τεχνολογία DVB-T (η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα στη χώρα μας)

Ο κάθε πολυπλέκτης έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 12 προγράμματα τυπικής ευκρίνειας (Standard Definition – SD) ή 4 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας (HighDefinition – HD).
Σήμερα η χώρα μας διαθέτει 4 πολυπλέκτες για μετάδοση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας συνολικής χωρητικότητας 48 προγραμμάτων τυπικής ευκρίνειας (SD) ή 16 προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας (HD) ή 12 προγραμμάτων ταυτόχρονης εκπομπής σε SD και HD.

Β. Τεχνολογία DVB-T2

Η τεχνολογία DVB-T2 αποτελεί την εξέλιξη της σημερινής ψηφιακής μετάδοσης στην οποία ήδη έχουν μεταβεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Με την τεχνολογία αυτή ο κάθε πολυπλέκτης έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 18 προγράμματα SD ή 6 προγράμματα HD ή συνδυασμό αυτών.
Εάν γινόταν σήμερα η εισαγωγή της τεχνολογίας DVB-T2 στους 4 διαθέσιμους πολυπλέκτες, τότε θα μπορούσαν να μεταδοθούν 72 προγράμματα SD ή 24 προγράμματα HD ή συνδυασμός αυτών.

Γ. Τεχνολογία DVB-T2 με κωδικοποίηση «High Efficiency Video Coding» (HEVC)

Η κωδικοποίηση video HEVC είναι η εξέλιξη της σημερινής κωδικοποίησης MPEG-4 και θεωρείται η τεχνολογία που στο μέλλον θα επιτρέψει την εισαγωγή της μετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου 4Κ (Ultra High Definition).
Η εισαγωγή της κωδικοποίησης HEVC, που έχει ήδη γίνει σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, πρακτικά διπλασιάζει τη χωρητικότητα του κάθε πολυπλέκτη.

Είναι απαραίτητο οι τηλεοπτικοί σταθμοί να εκπέμπουν ταυτόχρονα το ίδιο περιεχόμενο σε Standard Definition (SD) και σε High Definition (HD) ;


Η συντριπτική πλειονότητα των τηλεοπτικών δεκτών και αποκωδικοποιητών που κυκλοφορούν στην αγορά, υποστηρίζει πλέον την λήψη περιεχομένου HD ενώ αυξάνεται συνεχώς και η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου σε υψηλή ευκρίνεια.

Η ταυτόχρονη εκπομπή του ίδιου περιεχομένου σε SD και HD είναι μία πρακτική που ακολουθείται σήμερα, με την οποία όμως δεν γίνεται ορθολογική χρήση του σπάνιου εθνικού πόρου που είναι το τηλεοπτικό φάσμα. Θα πρέπει συνεπώς να υπάρξει ο κατάλληλος προγραμματισμός ώστε σταδιακά να μειωθεί και τελικά να απελευθερωθεί το φάσμα που χρησιμοποιείται για εκπομπή SD, καθώς δεν θα υπάρχουν στο μέλλον συσκευές που να μην υποστηρίζουν λήψη σήματος HD.

Το 2ο Ψηφιακό Μέρισμα: ένα σταυροδρόμι για το μέλλον της τηλεόρασης

Σύμφωνα με απόφαση του διεθνούς οργανισμού διαχείρισης φάσματος (ITU) αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τμήμα του σημερινού τηλεοπτικού φάσματος θα πρέπει να αποδοθεί στην κινητή τηλεφωνία κατά το διάστημα 2020 - 2022 με συγκεκριμένο πλάνο ανά χώρα που θα προσδιοριστεί μέχρι τις αρχές του 2018.

Στις διεθνείς διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για τον επαναπροσδιορισμό των διαθέσιμων τηλεοπτικών διαύλων (πολυπλεκτών) σε εθνικό επίπεδο, όλες οι χώρες θεωρούν δεδομένο ότι:

– η μετάβαση στο 2ο ψηφιακό μέρισμα δεν θα μειώσει τον υφιστάμενο αριθμό εκπεμπόμενων τηλεοπτικών προγραμμάτων,

– με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών (DVB-T2, HEVC), αφενός η ποιότητα μετάδοσης θα βελτιωθεί και αφετέρου η χωρητικότητα του φάσματος θα αυξηθεί με δυνατότητα εξυπηρέτησης ακόμα περισσότερων καναλιών.

Πώς επηρεάζει τον τηλεθεατή η μετάβαση στο 2ο ψηφιακό μέρισμα;

Κατά την μετάβαση στο 2ο ψηφιακό μέρισμα οι τηλεοπτικές συχνότητες θα αλλάξουν, οπότε οι τηλεθεατές θα χρειαστεί απλά να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους.

Όσον αφορά την εισαγωγή της τεχνολογίας DVB-T2, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη υποστηρίζεται από την πλειονότητα των τηλεοπτικών δεκτών που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ παλαιότεροι δέκτες θα χρειαστούν κατάλληλο αποκωδικοποιητή.

Παρ’ όλα αυτά ο τηλεθεατής που δεν θα διαθέτει δέκτη τεχνολογίας DVB-T2 δεν χρειάζεται να ανησυχεί γιατί υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της σημερινής τεχνολογίας DVB-T και της τεχνολογίας DVB-T2 έτσι ώστε η αναβάθμιση των τηλεοπτικών δεκτών να είναι προαιρετική και να γίνει σταδιακά, ανάλογα με την επιλογή του τηλεθεατή.

Ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα;

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι η χώρα μας πρέπει:

– να εξασφαλίσει στα πλαίσια των Εθνικών διαπραγματεύσεων το μέγιστο μερίδιο τηλεοπτικού φάσματος που αποτελεί σπάνιο εθνικό πόρο, αλλά και

– να υιοθετήσει έναν Οδικό Χάρτη Εισαγωγής σύγχρονων τεχνολογιών, ο οποίος θα επιτρέψει στον Έλληνα τηλεθεατή να έχει εφάμιλλη εμπειρία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τόσο στην ποιότητα της τηλεοπτικής εικόνας όσο και στο πλήθος των επιλογών που του προσφέρο

http://www.enimerosi24.gr/157831/πόσα-κανάλια-χωράνε/
 
Τι γράφουν ακριβώς; Τι 48 κανάλια σε 4 αναμεταδότες; Ανακοίνωση για δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, για να βγαίνουν οι διάφοροι βουλευτές στα κανάλια και να λένε τα παραπάνω.
 
Τι γράφουν ακριβώς; Τι 48 κανάλια σε 4 αναμεταδότες; Ανακοίνωση για δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, για να βγαίνουν οι διάφοροι βουλευτές στα κανάλια και να λένε τα παραπάνω.

Να υπενθυμίσω οτι στο παρόν Νήμα μας ενδιαφέρει η τεχνολογική εξέλιξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και όχι πολιτικές τις προεκτάσεις. Οποιοδήποτε λοιπόν σχόλιο που εχει πολιτικά νοήματα και προεκτάσεις διαγράφεται χωρίς προειδοποίηση.
 
Σε ποια σημεία διαφωνείς και μιλάς για "δημιουργία εντυπώσεων";

Γράφουν επί λέξη για χωρητικότητα 48 καναλιών σε 4 αναμεταδότες, πράγμα που σημαίνει κάτω από 0,6Mbps ανά κανάλι, προφανώς και είναι ουτοπικό λοιπόν το νούμερο και αποκλειστικά για τη δημιουργία εντυπώσεων. Τα 16 HD κανάλια σε 4 αναμεταδότες είναι και πάλι υπεραισιόδοξο νούμερο αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αναγράφουν για τα 48.

Χρήστο, όντας κοντά 10 χρόνια εδώ μέσα έχω άρτια γνώση των κανονισμών, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα ειδικά και δη η παραπάνω ανακοίνωση έχει πολιτική χροιά από μόνη της. Επιστρατεύει την ITU κατά το δοκούν και μόνο για τα εταιρικά τους συμφέροντα.

Εάν θέλουμε λοιπόν να τα πούμε όπως έχουν τα πράγματα, κατά το T-REC-G.1080 της ITU του 12/2008 το ελάχιστο bitrate για ''elementary stream level'' είναι 1.75Mbit/s για H.264 και 128kbit για τον ήχο, αυτά φυσικά για SD.

Για HD τόσο για 720p όσο και για 1080i50 προτείνει 10Mbit/s CBR ανά κανάλι και 128Kbit/s για τον ήχο.

Η παραπάνω ανακοίνωση της Digea λοιπόν αντί για 1,75Mbps ανά SD κανάλι αποφάσισε να υπολογίσει με 0.6Mbps και αντί για τουλάχιστον 10Mbps ανά HD κανάλι κάνει υπολογισμούς με 6Mbps ανά κανάλι.

Εγώ βλέπω μια a la carte ανακοίνωση, όπου μας συμφέρει αναφερόμαστε και στην ITU, όπου δεν μας συμφέρει γράφουμε τα δικά μας.
 
Χρήστο, όντας κοντά 10 χρόνια εδώ μέσα έχω άρτια γνώση των κανονισμών, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα ειδικά και δη η παραπάνω ανακοίνωση έχει πολιτική χροιά από μόνη της.

Και έχω τον άχαρο ρόλο να επεμβαίνω στην κουβέντα σας υπενθυμίζοντας το όχι μόνο για εσάς αλλά για κάποιον που θα βρει τυράκι στην φάκα ένα σχόλιο μας να το αναπτύξει αμιγώς πολιτικά.