Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

@anderm θέλω να σε συγχαρω για την τόσο χρήσιμη τεχνικά παρέμβαση- απάντησή σου σε όσα έγραψα, παρότι αλλού διαφωνούμε, υπάρχουν και σημεία που συμφωνούμε. (π.χ. για την αναγκη των πολλών Mbps σε γρήγορες σκηνές ή αθλητικά)
@skorpio 268 αν δεν κάνω λάθος εχει χαμηλο bitrate το ΗD στην Ισπανία.

Να επαναλάβω όμως ότι δεν μιλάμε για υιοθέτηση του συστήματος DVB-T2/HEVC τωρα. Οσο υπάρχουν οι 4 συχνοτητες για την ιδιωτική (έστω και με την μία νοικιασμένη στην ΕΡΤ κάτι που εχει παραταθεί κακώς βέβαια αλλά είναι άλλο θέμα), γινεται επεξεργασία των 3 διαθέσιμων πολυπλεξιών με βάση το σύστημα DVB-T.

Η τεχνολογία DVB-T2/HEVC βγαινει σαν απάντηση στο ερώτημα και τι γίνεται το 2021-22 όταν θα πρέπει να παραδοθούν οι συχνοτητες και μπορει να μη φτάσει το φάσμα να χωρέσει τα κανάλια με το σύστημα που έχουμε. Επίσης απαντά και σε ένα τρελό δικό μου ερώτημα: ενταξει τα HD... τι γίνεται αν βρεθει ενας καναλάρχης π.χ. το 2024 και θελησει να πληρώσει χώρο για να βγαλει 4Κ κανάλι όπως θα γίνεται σωρηδόν σε όλη την Ευρώπη? Θα του πουμε μπάστα φίλε, περνα σε καμια δεκαετία πάλι..

Μιλάμε λοιπόν για τότε και την ώρα που θα πρέπει να μειώσουμε συχνοτητες. Αυτο όμως που τονίζω είναι ότι είναι υποχρέωση του κράτους στους πολίτες και τον εμπλεκόμενο εμπορικό κόσμο από τώρα ή έστω τους επόμενους μηνες να ανακοινώσει την αλλαγή του 2021-22 ακριβώς όπως έκανε με την ανακοίνωση του χρόνου λήξης των SD στις 31/12/2021.

Η λήξη των SD είναι μια χρονική στιγμή "ορόσημο" που μπορει να συνδυαστεί με την έναρξη-εφαρμογή του νέου συστήματος εκπομπής και λήψης. Αφετέρου δίνεται ο απαραίτητος χρόνος (4 χρόνια μετά είναι) και στα εμπορικά να αλλάξουν από τώρα το είδος πωλήσεων είτε σε τηλεοράσεις είτε σε αποκωδικοποιιητές που να ενσωματώνουν την τεχνολογία της επόμενης μέρας. Και βέβαια ο πολίτης ανάλογα να κάνει τον προγραμματισμό του.

Τα δε τότε dbtbox για το DVB-T2/HEVC θα εχουν χαμηλη τιμή και πιστευω χαμηλότερη από ότι τα συνήθη σημερινά, τώρα αποτελούν σπάνιο είδος (ίσως γι αυτο κάποιος μπορει να τα βρει ακριβά), δεν έχει τωρα νοημα η εμπορία τους τη στιγμή που δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, γενικότερα πάντως ένα απλό βιομηχανικό προιόν είναι δεν έχουν λόγο να είναι ακριβότερα αυτό θέλω να πω
 
Ας υποθέσουμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα το ΕΣΡ χορηγεί άδειες σε 7 ιδιωτικά πανελλαδικά κανάλια γενικού περιεχομένου (Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ).
Πώς κατά τη γνώμη σας πρέπει η Digea να "τοποθετήσει" τα κανάλια Α SD, A HD, B SD, B HD, Γ SD, Γ HD, Δ SD, Δ HD, E SD, E HD, ΣΤ SD, ΣΤ HD, Z SD, Z HD στους τρεις πολυπλέκτες (ο τέταρτος εξυπηρετεί την ΕΡΤ) με DVB-T/MPEG-4:

Πρώτος πολυπλέκτης:

Δεύτερος πολυπλέκτης:

Τρίτος πολυπλέκτης:
 
Ωραίο ερώτημα paksat.
Δε απαντιέται εύκολα ομως. Υπάρχουν πράγματα στο σκεπτικό της αποφασης του ΕΣΡ -ακόμα και ο ίδιος αριθμός- αλλά και πληροφορίες που μας κάνουν να υποπτευομαστε ότι σε προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν επιπλέον 2 θεματικές άδειες. Για τις οποίες μπορει και να μη γινει δημοπρασία αλλά να βγει μια τιμη φιξ που να σχετίζεται με την τιμή των γενικών.Οπότε στις τελικές πολυπλεξίες η τοποθέτηση θα είναι (3HD+3SD ) X3.

Ακόμα όμως κι αν παραμείνουν 7 HD +7 SD σε ταυτόχρονη μετάδοση αυτο σημαίνει ότι στην ίδια συχνοτητα -πολυπλεξία πρέπει να συνυπάρχουν οι sd και hd εκδόσεις του ίδιου προγράμματος. Oποιος έχει SD δέκτη θα κατεβάζει μόνο τις SD εκδόσεις, όποιος έχει HD ready και πάνω δέκτη θα τα βλέπει όλα, και ή θα σβησει τις sd εκδόσεις ή θα τις κρατησει εφεδρικές. Ετσι η κάθε συχνοτητα θα ειναι ενεργη για κάθε τηλεθεατή ανεξάρτητα από το είδος του δέκτη του

Η τοποθέτηση των καναλιών πρέπει να είναι Α SD, A HD, B SD, B HD, Γ SD, Γ HD στην πρώτη, Δ SD, Δ HD, E SD, E HD, στη δευτερη, ΣΤ SD, ΣΤ HD, Z SD, Z HD στην τριτη (δηλαδή 3Χ3 +2Χ2 +2Χ2). Για λόγους ισοτιμίας τα κανάλια θα πρέπει να παιζουν σε ίδιο bitrate (όπως γίνεται τώρα στην 2η HD δοκιμαστική πολυπλεξία σε σχεση με την 1η) εκτός κι αν γίνει μια άλλη συμφωνία με τα κανάλια με σκοπό να αυξηθει το bitrate σε ορισμένα που εχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις (δεν ξέρω γι αυτο αν νομιμοποιειται η Digea να το κάνει από μόνη της).
 
Last edited:
@midas κάτι ανάλογο γίνεται και τώρα στην συχνότητα με τα 2 HD (upscaled εννοείτε) ALPHA HD & E HD το bitrate δεν πέφτει κάτω από τα 7mbps (7~8,8mbps το έχω μετρήσει) ενώ στην άλλη με τα 4 HD (σε αυτή έχουμε 3 από τα 4 κανάλια να παίζουν προγράμματα native εκτός ANT1 HD που παίζει μόνο upscaled) το bitrate ξεκινά από 2mbps έως 8,0mbps.Εδώ το γελοίο του πράγματος είναι ο,τι το Ε HD (με την εικόνα στο E HD να είναι χειρότερη από το Ε SD) έχει πολύ μεγαλύτερο bitrate κατά μέσο όρο από ο,τι το star ή ο skai.Αυτό δεν είναι ισότιμο γι'αυτό και οι άδειες πρέπει να είναι 9, το 7 όλοι ξέρουμε πως προέκυψε συμβιβαστική λύση ήταν του προέδρου του ΕΣΡ.
Το bitrate στην επίγεια ψηφιακή της Ισπανίας είναι από 2mbps έως 7mbps για τα HD.Περίπου έτσι είναι όπου υπάρχει το DVB-T στην ευρώπη.Μόνο οι Γάλλοι έχουν DVB-T με 6 κανάλια HD στην συχνότητα σε στατιστική πολυπλεξία με bitrate από 2mbps έως 12mbps 3 ροές ήχου (στα 128kbps όμως, κάποια κανάλια έχουν Dolby Digital 5.1 στα 192kbps όμως, υπηρεσίες hbbtv και υπότιτλους DVB για ΑΜΕΑ.
 
Last edited:
@Scorpio, Ετσι όπως τα λες είναι, πιστευω ότι το 7 πρακτικά παραπέμπει περισσοτερο στο 9 παρά στο 6. Σε περίπτωση που ανέβουν στο δορυφορο οι πολυπλεξίες με 7 προγράμματα θα υπάρχει "χώρος" αχρησιμοποίητος, ωστε να προστεθούν εκεί στο μέλλον τα 2 θεματικά. Επίσης στην πράξη θα φανει αν μπορούν να βγουν 3HD+3SD σε μια πολυπλεξία που γίνεται πολυς λόγος τώρα.
Καλά για το Ε TV εχουμε μιλησει πολύ, δεχόμαστε τη δοκιμαστικότητα των τωρινών αλλα ειναι κάπου κοροιδία ο τίτλος ΗD και πάνε χαμένα τα Mbps. Γι αυτο και λέμε ότι από μόνο του το bitrate δεν αρκει για την καλή εικόνα χρειάζονται πολλοι παραγοντες που ξεκινάνε από τον εξοπλισμό συνεχίζουν με το πρωτογενές υλικό και καταλήγουν στο bitrate.
 
Η τοποθέτηση των καναλιών πρέπει να είναι Α SD, A HD, B SD, B HD, Γ SD, Γ HD στην πρώτη, Δ SD, Δ HD, E SD, E HD, στη δευτερη, ΣΤ SD, ΣΤ HD, Z SD, Z HD στην τριτη (δηλαδή 3Χ2+2Χ2 +2Χ2).

Κάπως έτσι τα φαντάζομαι κι εγώ. Με το σκεπτικό σου φαίνονται οι 2 θέσεις ταυτόχρονης μετάδοσης SD και HD που μπορούν να δοθούν άμεσα σε θεματικά κανάλια στον δεύτερο και τρίτο πολυπλέκτη αν είναι 3x2+2x2+2x2 ή μόνο στον τρίτο αν είναι 3x2+3x2+1x2.

Φαίνεται επίσης ότι οι θέσεις των θεματικών καναλιών μπορούν να ανέλθουν σε συνολικά 5, αν χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή γι’ αυτά και ο τέταρτος πολυπλέκτης της Digea (σύνολο 3x2+3x2+3x2+3x2 = 12 πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια σε ταυτόχρονη μετάδοση SD και HD).
 
Εχω την εντυπωση ότι η Digea για λόγους πρακτικούς θα θελήσει να φουλάρει τις πολυπλεξίες της, ώστε να ξεμπερδεύει με τις 2 πρώτες, και θα αφήσει με 1HD+1SD την τρίτη περιμένοντας τις επόμενες 2 άδειες. Αυτα εφόσον δεν εχουν δοθει οι θεματικές στο μεσοδιάστημα.
 
Προσφυγή στο ΣτΕ από τους ιδιοκτήτες των σταθμών

Σκληρή σύγκρουση για το μέλλον της τηλεόρασης επίκειται το επόμενο χρονικό διάστημα. Το ΕΣΡ αποφάσισε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υπέγραψε την απόφαση για τους επτά σταθμούς εθνικής εμβέλειας σε υψηλή ευκρίνεια. Η ΕΙΤΗΣΕΕ ωστόσο προετοιμάζεται να προσβάλει εκ νέου τη διαδικασία τόσο της αδειοδότησης όσο και της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αγοράς και πώλησης τηλεοπτικού χρόνου. Σε πολιτικό επίπεδο, αναμένεται σκληρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης – ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, όσο θα διαρκεί η διαδικασία της αδειοδότησης. Είναι η δεύτερη απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλει (τους δικούς της) κανόνες στους ανθρώπους που λειτουργούν την αγορά της τηλεόρασης με ένα νομοθετικό καθεστώς ραμμένο στα μέτρα τους.

Όπως αποκάλυψαν οι ηλεκτρονικές «Τυπολογίες», υπέρ των έξι αδειών ψήφισαν οι Μορώνης, Κιάος, Καραποστόλης και Πλειος και υπέρ των εννιά αδειών οι Διαμαντάκου, Σαριδάκης, Παπαδοπούλου και Μήτρου, προσχώρησαν όμως στην άποψη του προέδρου Αθανάσιου Κουτρουμάνου για επτά άδειες. Η ΕΙΤΗΣΕΕ θεωρεί πως μπορούν να χωρέσουν πολλοί περισσότεροι σταθμοί στο φάσμα με το υπάρχον σύστημα μετάδοσης DVB-T ή με την επόμενη εκδοχή του, το DVB-T2. Η σκέψη που επικρατεί είναι όμως πως τώρα πρέπει να χορηγηθούν οι άδειες, καθώς υπάρχει παράνομη λειτουργία των σταθμών. Αργότερα, μετά το 2021, με το δεύτερο ψηφιακό μέρισμα, μπορεί να αλλάξει η τεχνολογία και να μπουν κι άλλοι. Πρακτικά βέβαια όλοι γνωρίζουν πως και οι επτά δεν έχουν περιθώρια σοβαρής επιβίωσης, εξαιτίας, κυρίως, της κατάστασης στη διαφήμιση.

Δύο είναι τα σημεία της επόμενης προσφυγής στο ΣτΕ:

-Το πρώτο είναι πως η τροπολογία που εντάχθηκε στον νόμο για την υποχρεωτική εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια από τον Νίκο Παππά, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, είναι αντισυνταγματική.

-Για τη διαφήμιση η ΕΙΤΗΣΕΕ ισχυρίζεται ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, που προβλέπει την καθιέρωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών στην τηλεοπτική διαφήμιση, καταστρατηγεί θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία των συμβάσεων, όπου η κάθε επιχείρηση είναι ελεύθερη να συνάψει σύμβαση με τον αντισυμβαλλόμενο που επιλέγει και με το περιεχόμενο που επιλέγει. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες θεωρούν πως το νομοσχέδιο υποχρεώνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς να εκχωρήσουν τα έσοδά τους σε τρίτο, ο οποίος θα τιμολογεί και θα εισπράττει για λογαριασμό τους, με βάση προδιαγραφές που ορίζει το κράτος και όχι το κανάλι.

http://www.typologies.gr/prosfygi-sto-ste-apo-tous-idioktites-ton-stathmon/
 
Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θα γίνει κάποτε διαγωνισμός, με την παρακάτω είδηση τα πράγματα απλουστεύονται αρκετά.
Ενδιαφερόμενοι για θεματικές πανελλαδικές άδειες, δεν ξέρω αν θα βρεθούνε (π.χ. κανένα MAD)

Περιφερειακό θέλει να γίνει το ΑΡΤ TV του Γ. Καρατζαφέρη

Από σταθμός εθνικής εμβέλειας, περιφερειακός. Το ΑΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη έκανε αίτηση προκειμένου να αλλάξει στάτους και να επιστρέψει στο καθεστώς του περιφερειακού σταθμού, ενώ επί εποχής Σαμαρά είχε εξασφαλίσει από το ΕΣΡ τη δυνατότητα δικτύωσης σε όλη την Ελλάδα.

http://www.typologies.gr/periferiako-theli-na-gini-to-art-tv-tou-g-karatzaferi/
 
Οι ´´καναλάρχες´´ μας δεν θέλουν να επενδύσουν...σε HD...κρίμα...το μόνο κανάλι που επένδυσε, το ΣΤΑΡ, τώρα ανακοίνωσε ότι από τη νέα σεζόν θα εκπέμπει εσωτερική παραγωγή μόνο το δελτίο ειδήσεων, άρα ξεχνάμε HD εσωτερικές παραγωγές...τέρμα και οι εκπομπές ,πχ τσαπανίδου...και φυσικά σύμφωνα με το ρεπορτάζ έρχονται τουλάχιστον 50 απολύσεις....
 
Το ΑΡΤ αφού καταχρεώθηκε στη digea τώρα γυρνάει στα παλιά ,για να μην πληρώσει άδεια...
 
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Οι ´´καναλάρχες´´ μας δεν θέλουν να επενδύσουν...σε HD...κρίμα...το μόνο κανάλι που επένδυσε, το ΣΤΑΡ, τώρα ανακοίνωσε ότι από τη νέα σεζόν θα εκπέμπει εσωτερική παραγωγή μόνο το δελτίο ειδήσεων, άρα ξεχνάμε HD εσωτερικές παραγωγές...τέρμα και οι εκπομπές ,πχ τσαπανίδου...και φυσικά σύμφωνα με το ρεπορτάζ έρχονται τουλάχιστον 50 απολύσεις....

Εμ έτσι η εξηγείται η άπλα με τις τόσες πολλές άδειες ( μέχρι 12 ακούστηκαν)
Σε sd φυσικά κανένα πρόβλημα.
Οι απολύσεις ήδη ξεκίνησαν.
Πριν λίγες μέρες το Σταρ έδιωξε αν θυμάμαι καλά 7 τεχνικούς .
 
Πότε θα καταφέρει η ΕΡΤ να εκπέμπει τουλάχιστον τον πρώτο πολυπλέκτη της (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, Βουλή, ΕΡΤ HD) με δικούς της πομπούς και από τα 156 κέντρα εκπομπής του χάρτη συχνοτήτων;

Νομίζω ότι πρέπει πλέον η ΕΕΤΤ να θέσει μια εύλογη χρονική προθεσμία στην ΕΡΤ ώστε να ολοκληρώσει το δίκτυό της και στα 156 κέντρα, τουλάχιστον για τον πρώτο πολυπλέκτη.

Αν η ΕΡΤ δεν τα καταφέρει μέσα στην προθεσμία αυτή, η ΕΕΤΤ πρέπει να δώσει στην Digea το δικαίωμα να εκπέμπει τον πολυπλέκτη της ΕΡΤ μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ, σε κάθε κέντρο εκπομπής που η ΕΡΤ εξακολουθεί να μην έχει αυτόνομη παρουσία.

O τέταρτος πολυπλέκτης της Digea προορίζεται για εκπομπή ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε (όσο κι αν δεν το βλέπει ο κ. Παππάς) ότι ο πολυπλέκτης αυτός θα μπορούσε να φιλοξενεί 3 θεματικά ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας σε ταυτόχρονη εκπομπή SD και HD…

Φαίνεται ότι ίσως τελικά έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και όχι μόνο...

“Διαζύγιο” Digea-ΕΡΤ!

Δεν πρόκειται να ανανεώσει τη σύμβαση μεταφοράς του σήματος της ΕΡΤ, η Digea. Η σύμβαση λήγει τον επόμενο Οκτώβριο και δεν πρόκειται να ανανεωθεί, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Digea και διευθύνων σύμβουλος του Star Channel Πάνος Κυριακόπουλος. Η διοίκηση της Digea σημείωσε πως υπάρχουν ευθύνες στην ΕΡΤ για τη μή διεξαγωγή του διαγωνισμού προμήθειας των πομπών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Υπενθυμίζεται πως από το 2015, οπότε και επανήλθε ο φορέας, έχουν γίνει από την ΕΡΤ, τρεις αποτυχημένοι διαγωνισμοί.

Η Digea συνεργάζεται με τον κρατικό φορέα από την εποχή της ΔΤ, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε την ΕΡΤ και σταμάτησε το σχέδιο ανάπτυξης των ψηφιακών πομπών. Η συνεργασία συνεχίστηκε και το 2014 με τη ΝΕΡΙΤ, όταν η Digea έλαβε και άδεια παροχής των υπηρεσιών μεταφοράς σήματος από την ΕΕΤΤ, καθώς πριν λειτουργούσε με καθεστώς προσωρινής άδειας. Η αποδέσμευση αυτού του πολυπλέκτη που σήμερα χρησιμοποιεί η ΕΡΤ, μπορεί να προκαλέσει ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

http://www.typologies.gr/diazygio-digea-ert/
 
Ψιλό γαζί μας δουλεύει η Digea, κλασσικά...

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που παρουσίασε η Digea, το 82% των ελληνικών νοικοκυριών, έχει εξοπλισμό ο οποίος υποστηρίζει την λήψη περιεχομένου σε Υψηλή Ευκρίνεια (HD)
Θα εννοούν SD... Δεν μπορεί τόση διαστρέβλωση. Η αγορά πωλούσε κυρίως SD, με 1 στα 10 τεμάχια να είναι HD.

και η πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρεί ότι η ποιότητα εικόνας σε HD είναι πολύ ή αρκετά καλύτερη έναντι της SD (Τυπικής Ευκρίνειας).
Αν εξαιρέσουμε ότι δείχνουν SD, με σχεδόν μόνιμο πιξέλιασμα,

Από το 2010 στην χώρα μας, πωλούνται μόνο HD τηλεοπτικοί δέκτες.
Ότι τους βολεύει λένε πάλι. Αφού αντί για αντίλογο τους υποστηρίζουμε από πάνω.