Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Στο DVB-T2 ποτε θα παμε και οταν παμε παπαλα το σκετο DVB-T η θα βλεπουμε και απο κει;
 
Περιμενουμε τις τελικές τους αποφάσεις Λευτερη, δεν εχουν πει κάτι. Απλά είπαν ότι κάποια στιγμή θα πάμε στο DVB-T2. Είναι πιστευω λογικό να περιμενουμε ότι για ενα μεγάλο διαστημα θα υπάρχει παραλληλη μεταδοση και των δυο συστηματων, όπως τωρα ειναι τα SD με τα HD. Δεν τους συμφέρει και αλλιως, οι πελατες είναι οι τηλεθεατές τους και το DVB-T2 είναι ακόμα στην αρχη σε διάδοση στον κόσμο. Πολύ περισσοτερο όταν δεν εχει ακομα ξεκαθαριστει ποιον ακριβως τύπο DVB-T2 θα έχουμε.
 
Δεν ξέρω αλλα θα την πω την αμαρτία μου, έχω την εντύπωση πως η digea ούτε είχε ούτε έχει σκοπώ να ανεβάσει τα hd κανάλια, θα τρενάρει το θέμα οσο μπορεί είτε θα περιμένει την ολοκληρώσει όλων το εναπομεινάντων διαγωνισμών, γενικού ενδιαφέροντος 2 άδειες περιφερειακές άδειες και θεματικές, είτε θα περιμένει την ολοκληρώσει της μετάβασης το 2022 αν δεν κάνω λάθος, σε DVB-T2 όπου θα σταματήσει η sd μετάδοση τώρα δεν ξέρω τα κανάλια, από την πλευρά τους τη μπορεί να κάνουν φαντάζομαι εφόσον και επενδύουν σε εξοπλισμό hd και παράγωγες hd, ίσως να έχουν απαίτηση να μεταδίδεται και το πρόγραμμα τους και σε hd ,τώρα από την στιγμή που στης μεγαλύτερες πληθυσμιακά πολης είτε και την υπόλοιπη Ελλάδα ( οσοι εχουν cosmote tv ), μεταδίδεται το πρόγραμμα τους και σε hd είναι ευχαριστημένοι όλοι και τα κανάλια και η digea εύχομαι να κάνω λάθος
 
Το θέμα και σε αυτη την περίπτωση είναι τι κανουν οι ανεξάρτητες αρχες. Η Digea λεει συνεχως όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ότι "κάνω ότι μου πουν ΕΣΡ-ΕΕΤΤ". Αφου μετά τον Φεβρουάριο δεν υπάρχει πια η δέσμευση της ΕΡΤ οι ανεξάρτητες αρχές μπορούν και πρέπει να δωσουν εντολή να γινει η πανελλαδική επέκταση των HD και να μην συνδυαστει αυτή με το DVB-T2 το οποίο πράγματι μπορεί με τις παρατάσεις του να ξεμακρύνει αρκετά.

Οσο για την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων με τα επιπλέον 2 γενικά και τα θεματικα, μπορει να αφεθεί χωρος στις νέες πολυπλεξίες για 10 κανάλια και όσα στην πορεία αδειοδοτούνται να προστίθενται. Λύσεις υπάρχουν αποφάσεις χρειάζονται. Ξαναλέω ότι αν περιμενουν το dvb-t2, θα γίνει ζησε Μάη μου..

@Chan Terism Η περίπτωση να έρθει το DVB-T2 στο τέλος 2021- αρχές 2022 (όταν τελειωσει δηλ η υποχρέωση των SD) δεν ειναι καθόλου απίθανη, ειδικά στην περίπτωση που θα θελήσουν να συνδυαστει DVB-T με DVB-Τ2.
 
Στην Digea είναι 4 πολυπλεξιες 2 με τα SD και 2 με τα HD. Αυτό μάλλον θα αλλάξει όταν ανέβουν στον δορυφόρο οι καινούργιες πολυπλεξιες.

Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Γιατί, μέχρι τώρα στην συχνότητα της Digea πως ήταν;

Δεν κατάλαβα την σύγκριση. Μέχρι τώρα η ΕΡΤ είχε 3 SD και 1 HD, πλέον πάει για 3 HD και δεν ξέρω αν θα έχουν και ταυτόχρονη μετάδοση σε SD.
 
όταν εφαρμοστεί το σχέδιο για τα 3 hd κανάλια (ΕΡΤ1 HD,ΕΡΤ 3 HD,ΕΡΤ SPORTS HD) θα χρησιμοποιηθεί και η δεύτερη συχνότητα με τα δορυφορικά.Είχε γράψει ο τεχνικός της ΕΡΤ ο,τι θα αφαιρεθεί μέχρι και το ΡΙΚ αλλά υπάρχει διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου και δεν νομίζω να γίνει αυτό.Πάντως τα υπόλοιπα 3 δορυφορικά μάλλον θα βγούνε.Το Euronews εάν μπεί θα βγεί από την δεύτερη πολυπλεξία.
 
Για μένα κακώς τόσα χρόνια υπήρχαν τα δορυφορικά, όταν πλέον ο καθένας με ελάχιστο κόστος μπορούσε να τοποθετήσει έναν δορυφορικό δέκτη που θα του προσέφερε σαφώς πολύ μεγαλύτερη ποικιλία. Από την άλλη θεωρώ ότι το ελληνόφωνο Euronews θα έπρεπε να μπορεί να φτάσει σε κάθε σπίτι και μέσω της επίγειας μετάδοσης.
 
Η προεκλογική περίοδος επηρεάζει τις τηλεοπτικές εξελίξεις

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις στην αγορά της τηλεόρασης και των τηλεπικοινωνιών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι παράλληλες με τα όσα συμβαίνουν και εξελίσσονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς και αναφερόμαστε στη μετάβαση στο 5G και τη χορήγηση του φάσματος των 700MHz στις τηλεπικοινωνίες έως το 2020, με δυνατότητα παράτασης τα δυο έτη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην χώρα μας πανηγυρίζουμε που ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας κατάφερε τρία χρόνια μετά τον επάνοδο του τηλεοπτικού σήματος ΕΡΤ, να αποκτήσει αυτόνομο δίκτυο εκπομπής και να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος πάροχος δικτύου, δίπλα στην ιδιωτική Digea. Γκρινιάζουμε που τα τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ δεν εκπέμπουν ακόμη σε HD, αν και η ΕΡΤ πρώτη των πρώτων ξεκίνησε το 2011 τη δοκιμαστική εκπομπή. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη η EBU δίνει οδηγίες για το που οφείλει να κατευθυνθεί η τηλεοπτική μετάδοση και η τηλεοπτική παραγωγή λόγω του 5G και εξετάζει την ανάπτυξη διαφόρων τεχνικών πρωτοκόλλων.

Στην Ελλάδα όμως το βάρος πέφτει σε άλλα ζητήματα, τα οποία μάλλον προκύπτουν από την προεκλογική περίοδο και όχι από τις πραγματικές ανάγκες της τηλεοπτικής αγοράς. Άλλωστε, μια γρήγορη ματιά στα όσα συμβαίνουν δείχνει πως για μια ακόμη φορά η τηλεόραση και η ψηφιακή μετάβαση αντιμετωπίζονται με όρους πολιτικούς, με όρους διαπλοκής, με όρους συμφερόντων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

Τον Ιούλιο του 2018 στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Οδικός Χάρτης της απόδοσης του φάσματος στα 700ΜΗz από τον οποίο προέκυπταν και τα απαιτούμενα για την ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση. Τον Οκτώβριο έπρεπε να γίνει η τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού ζωνών συχνοτήτων, τον Νοέμβριο έπρεπε να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τα τεχνολογικά πρότυπα, τον Δεκέμβριο του 2018 να εκδοθεί νέος ψηφιακός χάρτης και τον ίδιο μήνα να αρχίσουν οι διαδικασίες των δικαιωμάτων χρήσης ΕΡΤ και Digea, ώστε τον Φεβρουάριο να εκδοθούν τα πλάνα μετάβασης κάτω από τα 694MHz. Όλα τα παραπάνω είναι σε δημόσια ανακοίνωση. Κι όμως τίποτε δεν έχει ακόμη συμβεί.

Αντί αυτού, τροποποιήθηκε εκ νέου ο ψηφιακός χάρτης του 2012 για να είναι δυνατή η κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών από τη Digea και την ΕΡΤ, ψηφίστηκε τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένους σταθμούς να εκπέμψουν μόνοι τους από gap fillers και βρέθηκαν 24 εκατ. ευρώ για να επιδοτηθούν ιδιώτες (Cosmote-Digea) ώστε να φθάσει το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα στις «λευκές περιοχές».

Και επειδή το κράτος, η κυβέρνηση δεν εκδίδει τις αναγκαίες κανονιστικές πράξεις, οι πάροχοι δικτύου, και η ΕΡΤ και η Digea, έχουν την πολυτέλεια να μην προχωράνε ψηφιακά. Να τρενάρουν την είσοδο του HD σήματος γιατί θα πρέπει να πληρώσουν κάτι παραπάνω, με την δικαιολογία ότι περιμένουν το DVB-T2...

Πηγή:digitaltvinfo.gr

Editorial, ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, τεύχος 125
 
Έρχεται αύξηση ενοικίου στη Digea

Υπάρχει, όπως όλα δείχνουν, σοβαρός λόγος που η Digea δεν έχει μπει δυναμικά στην εκπομπή υψηλής ευκρίνειας για τους πελάτες της. Ο λόγος δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το 4ο multiplex που διαθέτει το επινοικίαζε στην ΕΡΤ. Η εταιρεία αναμένει τις κανονιστικές πράξεις του αρμόδιου υπουργείου για τα πρότυπα τεχνολογίας στη μετάβαση του DVB-T2, αλλά και τις νέες αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών για τους ΑΟΤ!

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η διαβούλευση με τους δυο παρόχους δικτύου για τη 2η Ψηφιακή Μετάβαση θα άρχιζε σε λίγες ημέρες (αρχές Φεβρουαρίου). Με βάση αυτό τον προγραμματισμό, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών-κατά πληροφορίες μας- προτίθεται να προχωρήσει στον προσδιορισμό των Ανώτατων Ορίων (ΑΟΤ) για το ενοίκιο του φάσματος κατά τη Μεταβατική περίοδο-τη μετακίνηση δηλαδή των τηλεοπτικών προγραμμάτων-πελατών της Digea στο φάσμα (κάτω των 700MHz) και το ενοίκιο για το νέο φάσμα κατά την ψηφιακή εκπομπή αποκλειστικά σε HD (μετά το 2021).

Ο προσδιορισμός των νέων ΑΟΤ σημαίνει πρακτικά προσδιορισμό επενδύσεων από τη Digea αλλά και των ενοικίων για τους πελάτες της, που θα εκπέμπουν πλέον με νέα ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και από την ΕΡΤ. Όλη αυτή η αναμονή, όπως φαίνεται, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τήρηση της υποχρέωσης για την ταυτόχρονη εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος σε SD και HD, παρά τα όσα λέγονται και υπόσχονται...

https://digitaltvinfo.gr/news/media-news/item/25394-erxetai-ayksisi-enoikiou-sti-digea
 
Στα 20 εκατ. το κόστος της δεύτερης ψηφιακής μετάβασης!

Ο νέος ψηφιακός χάρτης που προβλέπει την τηλεοπτική εκπομπή κάτω από το φάσμα των 700ΜΗz, σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι έτοιμος και παραμένει στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου, ενώ έγινε άτυπα μια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους παρόχους δικτύου, της Digea και της ΕΡΤ. Στα συρτάρια των αρμοδίων είναι και η μελέτη για το αναμενόμενο κόστος της μετακίνησης της ελεύθερης τηλεόρασης. Δεν πρόκειται για κάποια ελληνική πρωτοβουλία, αλλά για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα ήδη από το 2016! Στην έκθεση υπό τον τίτλο «Economic and Social Impact of Repurposing the 700 MHz band for Wireless Broadband Services in the European Union» , αναλύονται τα διαφορετικά κόστης της ψηφιακης μετάβασης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με το τεχνολογικό σύστημα κωδικοποίησης που θα χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες για την περίπτωση της Ελλάδας εξετάζονται δυο σενάρια. Το ένα είναι η χρησιμοποίηση του συστήματος DVB-T2/MPEG4, που θα επιφέρει κόστος μετάβασης για τη χώρα από 15 ως και 20 εκατ. ευρώ. Το άλλο είναι η υιοθέτηση του συστήματος DVB-T2/HEVC με το κόστος μετάβασης να μειώνεται από 10 ως και 14 εκατ. ευρώ. Τα δυο παραπάνω σενάρια έχουν φυσικά επιπτώσεις και στον αριθμό των πολυπλεκτών για κάθε πάροχο δικτύου. Δεδομένο είναι πως οι πολυπλέκτες θα είναι συνολικά 4, οπότε παραμένει ανοιχτό το πως θα μοιραστούν στους δυο παρόχους δικτύου, την ΕΡΤ και τη Digea. Όλα αυτά είναι γνωστά στους αρμόδιους, αυτό που δεν προχωρά είναι η πολιτική απόφαση για την έκδοση των αναγκαίων θεσμικών πράξεων, ώστε να ενημερωθεί και η αγορά αλλά και οι πολίτες.

Πηγή:digitaltvinfo.gr

Προεκλογική αδειοδότηση!


Τέλος Φεβρουαρίου κλείνει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τις δυο άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που προκήρυξε στα μέσα Ιανουαρίου το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ο ένας ενδιαφερόμενος είναι ήδη γνωστός. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πρώην μέτοχος της Τηλέτυπος έχει καταθέσει ήδη την εγγυητική επιστολή των 3,5 εκατ. ευρώ και έχει έτοιμο τον τηλεοπτικό μηχανισμό για το σταθμό του. Για τη 2η άδεια επικρατεί πλήρης σιωπή. Τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει για το πιθανό ενδιαφέρον του Δ. Μελισσανίδη για είσοδο στην τηλεόραση, εξαφανίστηκαν πολύ γρήγορα. Ειδικά μετά την δημόσια «προειδοποίηση» του προέδρου της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνου Κυριακόπουλου πως η αγορά της τηλεόρασης δεν θα αποδεχθεί σε καμία περίπτωση νέο παίχτη που θα έχει πίσω του «κρατική στήριξη»! Σιωπή επικρατεί επίσης για την επόμενη φάση τηλεοπτικής αδειοδότησης, των πανελλαδικής εμβέλειας θεματικών σταθμών, αν και στην αγορά γίνονται ενδιαφέρουσες κινήσεις. Γεγονός είναι πως η αδειοδότηση των δυο πανελαδικής εμβέλειας αδειών, συμπίπτει με τις επερχόμενες εκλογές. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία για τις κινήσεις των ιδιοκτητών τηλεόρασης, αλλά και για τους αρμόδιους της κυβέρνησης.


Πηγή:digitaltvinfo.gr
 
Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Και επίσημα πλέον.

Η ΕΡΤ εκπέμπει ψηφιακά από τους πομπούς της σε όλη τη χώρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το δικό της δίκτυο θα εκπέμπει πλέον το σήμα της η ΕΡΤ σε όλη τη χώρα, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας των ψηφιακών πομπών της.

Συγκεκριμένα, από τις 2 Φεβρουαρίου 2019 η συχνότητα λήψης του πρώτου ψηφιακού μπουκέτου της δημόσιας τηλεόρασης θα εξυπηρετείται πλέον μόνο από τους πομπούς της ΕΡΤ και όχι από αυτούς της DIGEA.

Ως εκ τούτου, οι τηλεθεατές των περισσότερων περιοχών στη χώρα θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανασυντονισμό των τηλεοπτικών δεκτών τους, με χειροκίνητο ή αυτόματο τρόπο αναζήτησης, προκειμένου να αποθηκεύσουν τα κανάλια της ΕΡΤ στις νέες συχνότητες εκπομπής.

Οι νέες συχνότητες ανά περιοχή και Κέντρο Εκπομπής, έχουν ως εξής:


ΚΥΚΛΑΔΕΣ:

ΑΝΔΡΟΣ:δίαυλος 26

ΤΗΝΟΣ:δίαυλος 26

ΜΥΚΟΝΟΣ:δίαυλος 26

ΣΥΡΟΣ:δίαυλος 26

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ:δίαυλος 42

ΑΜΟΡΓΟΣ:δίαυλος 42

ΝΑΞΟΣ:δίαυλος 42

ΣΙΦΝΟΣ:δίαυλος 42

ΙΟΣ:δίαυλος 42

ΜΗΛΟΣ:δίαυλος 42


Πηγή:Τυπολογίες

Παρατηρώ ότι δεν αναφέρεται η Πάρος που εκπέμπει στον ίδιο δίαυλο με Νάξο Σαντορίνη κτλ, δηλαδή θα αλλάξει στα άλλα νησιά και η Πάρος που είναι το βασικό κέντρο εκπομπής των νότιων Κυκλάδων θα συνεχίσει να εκπέμπει απο την Παλιά συχνότητα;
 
Ίσως γιατί αυτοί που συνέταξαν το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΕΡΤ δεν γνωρίζουν ότι στον χάρτη συχνοτήτων:

α) Όταν λέμε "περιοχή" εννοούμε κάποια από τις 34 "περιοχές απονομής' (allotments) που είναι τηλεοπτικά χωρισμένη η Ελλάδα, με βάση τις αποφάσεις της ITU-RRC 06.

β) Όταν λέμε "κέντρο εκπομπής" εννοούμε κάποιο από τα 156 βασικά κέντρα εκπομπής (που πλέον είναι 167) του χάρτη συχνοτήτων.

Θα μπορούσαν, τουλάχιστον, να συμβουλευτούν τον παρακάτω χάρτη που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, για μια ίσως πιο σαφή ενημέρωση των τηλεθεατών.

http://www.ert.gr/switch-off/allotments.html