Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Και την Πετρούλα που λέει τον καιρό!
Δεν θα με χαλούσε! ;)

Συμφωνώ!
Ο ανταγωνισμός τελικά σε δικό μας καλό θα βγεί (αφού μόνο η TV μας έμεινε...)
Κι αν μου το έλεγαν πριν λίγα χρόνια ότι θα ξεκινούσε από την ΕΡΤ, θα γελούσα!

Αλλά έχω τις επιφυλάξεις μου. Νομίζω ότι «πίσω την έχει η αχλάδα την ουρά».
Ενώ είχαμε ψηφιακό σήμα της μορφής MPEG2 πριν την παρουσία της Digea, εκείνη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει MPEG4. Άρα να αγοράσει ακριβότερο εξοπλισμό που απαιτείται για MPEG4 και να χάσει την συμβατότητα με τους ψηφιακούς δέκτες της αγοράς αλλά και των ολοκαίνουριων τότε τηλεοράσεων.
Άρα από κάπου σκόπευαν να επωφεληθούν. Από τις λίγες τεχνικές γνώσεις μου γνωρίζω ότι το πλεονέκτημα του MPEG4 προς το MPEG2 είναι η υποστήριξη HD (ξέρω, έχει και MPEG2HD), αλλά σύμφωνα με την παράγραφο 2.4.2 στη πέμπτη σελίδα του εγγράφου τεχνικών προδιαγραφών των αποκωδικοποιητών που εξέδωσε, απαιτεί υποστήριξη μόνο για SD αναλύσεις για τους Free To Air. Άρα σε ποιούς δέκτες θα χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρακτηριστικό του MPEG4;
Φοβάμαι ότι, ίσως όχι από την αρχή αλλά σταδιακά, η διάθεση HD εικόνας θα γίνεται με κάποιος κόστος και τους δικούς τους δέκτες φυσικά.

Δεν θα με χαλούσε! ;)

Κι αν μου το έλεγαν πριν λίγα χρόνια ότι θα ξεκινούσε από την ΕΡΤ, θα γελούσα!

Αλλά έχω τις επιφυλάξεις μου. Νομίζω ότι «πίσω την έχει η αχλάδα την ουρά».
Ενώ είχαμε ψηφιακό σήμα της μορφής MPEG2 πριν την παρουσία της Digea, εκείνη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει MPEG4. Άρα να αγοράσει ακριβότερο εξοπλισμό που απαιτείται για MPEG4 και να χάσει την συμβατότητα με τους ψηφιακούς δέκτες της αγοράς αλλά και των ολοκαίνουριων τότε τηλεοράσεων.
Άρα από κάπου σκόπευαν να επωφεληθούν. Από τις λίγες τεχνικές γνώσεις μου γνωρίζω ότι το πλεονέκτημα του MPEG4 προς το MPEG2 είναι η υποστήριξη HD (ξέρω, έχει και MPEG2HD), αλλά σύμφωνα με την παράγραφο 2.4.2 στη πέμπτη σελίδα του εγγράφου τεχνικών προδιαγραφών των αποκωδικοποιητών που εξέδωσε, απαιτεί υποστήριξη μόνο για SD αναλύσεις για τους Free To Air. Άρα σε ποιούς δέκτες θα χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρακτηριστικό του MPEG4;
Φοβάμαι ότι, ίσως όχι από την αρχή αλλά σταδιακά, η διάθεση HD εικόνας θα γίνεται με κάποιος κόστος και τους δικούς τους δέκτες φυσικά.

Το MPEG 4 είναι ευρωπαϊκή οδηγία. Και το MPEG 2 έχει υποχρεωτικό switch off...

Δεν ισχύει αυτό που λες! Ούτε ευρωπαϊκή οδηγία αποτελεί το MPEG 4 ούτε το MPEG 2 έχει υποχρεωτικό switch off! Απλώς θεωρήται ξεπερασμένο πλέον!

Απλά όταν ξεκίνησε πιλοτικά η ΕΡΤ χρησιμοποίησε το MPEG 2 γιατί τότε αυτό υπήρχε!. Όταν ξεκίνησε η Digea επέλεξε το MPEG 4 γιατί πλέον αυτό αποτελούσε το νέο standard κι είχε επιπλέον πλεονεκτήματα. Όταν ξεκίνησε και η ΕΡΤ τις κανονικές εκπομπές μετά τη Digea επέλεξε κι αυτή πλέον το MPEG 4 και διαπίστωσε ότι ήταν ευκαιρία να δημιουργήσει κι ένα πιλοτικό κανάλι HD. Συνεπακόλουθα της τεχνολογικής εξέλιξης αποτελούν όλα αυτά.

Πάντως υποπτεύομαι κι εγώ, όπως έχει ήδη ειπωθεί, ότι εκτός από το ERTHD, δε θα υπάρξει άλλο ελεύθερο HD κανάλι (γι'αυτό και ο πόλεμος εναντίον της ERT). Μακάρι να διαψευσθώ.

Στο μέλλον κάποια στιγμή, θα δούμε και επίγεια πακετάκια με χρέωση.
Το πότε... δεν το ξέρω.

Υποθετικά...

MEGA II, MEGA CINEMA HD, MEGA KIDS/SPORTS
STAR ENTERTAINMENT, STAR MOVIES HD, STAR MUSIC, STAR DANCE
ANT2, ANT3, ANT4
ALPHA HD, VITA (γυναικείο), GAMMA (αντρικό) DELTA (παιδικό/νεανικό)
ΣΚΑΪ HD, ΣΚΑΪ SPORTS, ΣΚΑΪ NEA 24, ΣΚΑΪ DOCU

Θέληση και περιεχόμενο HD υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο από τον ΣΚΑΪ. Αλλά δεν μπορεί η Digea να εξυπηρετήσει μόνο ένα κανάλι σε HD, με την έννοια ότι θα ήταν άδικο για τα υπόλοιπα. Από την άλλη με τις 2 συχνότητες που διαθέτει καθώς και μέσω του MPEG 4 μπορεί να δώσει 3 SD κανάλια κι 1 HD ανά συχνότητα στο περίπου. Για να είναι και καλά δίκαιη έτσι ώστε να μπορεί να δώσει HD σε παραπάνω από 2 σταθμούς, ζήτησε και άλλες 2 συχνότητες. Τώρα από που θα τις βρει το κράτος δεν ξέρω μιας και ο αριθμός των συχνοτήτων ανά περιοχή έχει κατοχυρωθεί σε συμφωνία με την ITU.

Σενάρια για την εύρεση των 2 επιπλέον συχνοτήτων θα μπορούσαν να βρεθούν πολλά. Ας δώσω κι εγώ ένα. Η μία από τις 2 συχνότητες που ζητάει η Digea μπορεί να εκχωρηθεί σε αυτήν καταργώντας το 1ο μπουκέτο της ΕΡΤ (ΒΟΥΛΗ, BBC World News, Deutsche Welle, ρικSat), έτσι κι αλλιώς με πληροφορίες που έχω το κανάλι της Βουλής θα σταματήσει! Αν δεν σταματήσει μπορεί να πάει στο μπουκέτο της Netmed αντικαθιστώντας το TV5 Europe, μιας και το EuroNews θα αρχίσει να εκπέμπει Ελληνικά, αποκτώντας έτσι επιπλέον ενδιαφέρον. Η άλλη από τις 2 συχνότητες που ζητάει η Digea μπορεί να βρεθεί με την αφαίρεση μίας ψηφιακής συχνότητας από τα τοπικά κανάλια, μη ξεχνάμε ότι με πρόσφατη τροποποίηση αίρεται ο περιορισμός των 4 τηλεοπτικών σταθμών ανά ψηφιακό δίαυλο για τους τοπικούς σταθμούς.

Από την άλλη υπάρχουν κι άλλα σενάρια, μιας και με το νέο πολυνομοσχέδιο που είναι σε ισχύ προβλέπει πλην της ΕΡΤ την αδειοδότηση ενός μόνο ψηφιακού παρόχου για όλους τους υπόλοιπους σταθμούς είτε είναι εθνικής εμβέλειας είτε είναι τοπικοί είτε είναι συνδρομητικοί! Επιπλέον προβλέπεται διαγωνιστική διαδικασία για την αδειοδότηση αυτού του ψηφιακού παρόχου. Που σημαίνει ότι αυτός ο πάροχος μπορεί να μην είναι και απαραίτητα η Digea. Γι´αυτό άλλωστε έχει παγώσει και η ψηφιακή μετάβαση! Υπενθυμίζω ότι η Κρήτη έπρεπε ήδη να έβλεπε ψηφιακά...

Όπως και να 'χει το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τον Αύγουστο με τον νέο χάρτη συχνοτήτων που εκεί θα υπολογιστεί και το ψηφιακό μέρισμα δηλαδή το φάσμα που θα εκχωρηθεί στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Last edited:
τελικα με τα καναλια τι θα γινει?ξερει κανεις?αλλα εκπεμπουν απο Αιγινα και αλλα απο Υμητο.

Με το switch off του Υμηττού θα ανοίξει ο δρόμος να αρχίσει η εκπομπή των τοπικών καναλιών που εκπέμπουν ψηφιακά μόνο από Αίγινα και από τον Υμηττό. Βέβαια έχει ακουστεί η ένσταση ορισμένων τοπικών καναλιών που δεν θέλουν να συνεργαστούν με τη Digea για την ψηφιακή εκπομπή τους από τον Υμηττό παρόλο που η τελευταία είναι ο πάροχός τους από Αίγινα. Παρόλα αυτά η Digea έχει δηλώσει πως είναι έτοιμη για την ψηφιακή εκπομπή των τοπικών καναλιών και από τον Υμηττό ταυτόχρονα με το switch off του Υμηττού.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος ορίζει switch off από τον Υμηττό μόνο των καναλιών που εκπέμπουν ψηφιακά και πως όποιο κανάλι θέλει να εκπέμψει πλέον από τον Υμηττό ψηφιακά θα πρέπει ταυτόχρονα με την έναρξη ψηφιακής εκπομπής να σταματήσει την αναλογική εκπομπή του.

Εγω το μονο που εχω να παρατηρησω ειναι οτι για να φτιαχτουν πακετακια συνδρομητικα πρεπει να εχουν και ενδιαφερον προγραμμα για να ειναι βιοσιμα.
Κατι που δεν το βλεπω ευκολο ειδικα σημερα αλλα και γενικα ειναι δυσκολο.
Regards dbfan

Δεν νομιζω οτι εχουν πει πουθενα οτι πανελλαδικα θα πρεπει να υπαρχει ενας παροχος για τα επιγεια καναλια.
Απο οσο ξερω στην Θεσ/νικη αλλα και στην πελοποννησο εκπεμπουν ψηφιακα τοπικα καναλια ανα τετραδες η εξαδες και εχουν ορισει το ενα εξ'αυτων ως παροχο.
Η φορθνετ-νοβα ειναι παροχος περιεχομενου απ'οσο ξερω γι'αυτο και νοικιαζει δυο συχνοτητες στην τετραδα της ερτ, δεν ειναι δικια της.
Regards dbfan

Διάβασε πρώτα το πολυνομοσχέδιο και μετά δες τι λέει για την αδειοδότηση παρόχου δικτύου και τι για τους παρόχους περιεχομένου.

Πρόσεξε για τη φορθνετ-νοβα τι ισχύει. Η Forthnet κατά αρχήν είναι η μαμά εταιρία. Η nova είναι πάροχος περιεχομένου και η Netmed πάροχος δικτύου!
Γι" αυτό και μίλησα για Netmed κι όχι για Nova!

ωρε..μπαχαλο..δηλαδη ρε παιδια οταν τελειωσει ο Υμητος αναλογικα που θα πρεπει να στρεψουμε την καιρεα?

Πουθενά! Θα συνεχίζεις να βλέπεις ψηφιακά από Υμηττό. Αν δεν έχεις επίγειο ψηφιακό δέκτη, ήρθε η ώρα να αγοράσεις!

Αν πάλι δεν θέλεις μπορείς να δοκιμάσεις την Πάρνηθα, αν το επιτρέπει η περιοχή σου και φυσικά μιλάμε για δικιά σου κεραία κι όχι κεντρική πολυκατοικίας. Κι αυτό πάλι μέχρι να γίνει, πολύ αργότερα, το αντίστοιχο switch off στη Πάρνηθα, οπότε θα αναγκαστείς τότε έτσι κι αλλιώς να προμηθευτείς επίγειο ψηφιακό δέκτη.

Την αλλαγή κέντρου εκπομπής του τηλεοπτικού τους σήματος από την Αίγινα στον Υμηττό ζητάνε τα περιφερειακά κανάλια της Αττικής. Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες της στήλης, έχουν κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αιτήσεις των μικρών καναλιών της Αθήνας, με τις οποίες ζητείται η αλλαγή του κέντρου ψηφιακής εκπομπής του σήματός τους από την Αίγινα στον Υμηττό! Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, καταστρατηγείται το θεσμικό πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, το οποίο έδωσε ένα κέντρο εκπομπής για τα περιφερειακά κανάλια.

http://www.paron.gr

Εφ'όσον είναι περιφερειακά της Αττικής δικαιούνται (με την κοινή νοημοσύνη) να εκπέμπουν από όλα τα κέντρα που εξυπηρετούν την Αττική.
Δηλαδή Υμηττό, Πάρνηθα, Αίγινα.

Την αλλαγή κέντρου εκπομπής του τηλεοπτικού τους σήματος από την Αίγινα στον Υμηττό ζητάνε τα περιφερειακά κανάλια της Αττικής. Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες της στήλης, έχουν κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αιτήσεις των μικρών καναλιών της Αθήνας, με τις οποίες ζητείται η αλλαγή του κέντρου ψηφιακής εκπομπής του σήματός τους από την Αίγινα στον Υμηττό! Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, καταστρατηγείται το θεσμικό πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, το οποίο έδωσε ένα κέντρο εκπομπής για τα περιφερειακά κανάλια.

http://www.paron.gr
Αυτό δεν είναι όλο αυτό που συζητάμε με το switch off του Υμηττού και την δυνατότητα των περιφερειακών καναλιών να εκπέμπουν ψηφιακά από Υμηττό με ταυτόχρονη διακοπή της αναλογικής τους μετάδοσης; Πως το παρουσιάζουν έτσι; Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να παρουσιάσεις ένα γεγονός; Πως κατάφεραν και ανακάλυψαν παρανομία μέσα σε αυτό το πλάνο; Φυσικά αναφέρομαι στο αρχικό δημοσίευμα του paron.

Παιδιά μη σπρώγνεστε. Όλοι πρέπει να έχουν λήψη φηφιακής. Εκεί πρέπει να φτάσουμε κάποτε (ποτε? δε ξέρω).
Εγώ βρίσκομαι στη Βάρη (Βάρκιζα, ΝΑ Αττική) σε σημείο που δεν έχει καμιά οπτική επαφή με Αίγινα (ο Υμηττός είναι ξεχασμένο βουνό εδώ).
Πριν μιά εβδομάδα ήρθε εδώ το μέλος του forum "tsatasos" και κατάφερε (με το πεδιόμετρο), να βρει αντανακλάσεις της Αίγινας, στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που συνήθως βρίσκεται η Αίγινα. :grinning-smiley-043
Οι αντανακλάσεις της Αίγινας είναι Ανατολικά-ΝοτιοΑνατολικά, για όσους θέλουν να το ψάξουν. Η Αίγινα είναι σχεδόν Δυτικά-ΒορειοΔυτικά στη περιοχή μου.

Τώρα, ως προς τα κανάλια που θέλουν να πάνε τον Υμηττό, απλά δε μ' ενδιαφέρει. Το περιεχόμενό τους, είναι τέτοιο που δεν το παρακολουθώ.
Αντίθετα, θα ευχόμουν τη "σίγαση" των αναλογικών, αφού στη περιοχή μου παρεμβάλουν την εκπομπή, αλλά και τις αντανκλασεις των ψηφιακών. Μ' αυτή τη κατάσταση, η λήψη ψηφιακών είναι πιθανά αδύνατη.

Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Παιδιά μη σπρώγνεστε. Όλοι πρέπει να έχουν λήψη φηφιακής. Εκεί πρέπει να φτάσουμε κάποτε (ποτε? δε ξέρω).
Εγώ βρίσκομαι στη Βάρη (Βάρκιζα, ΝΑ Αττική) σε σημείο που δεν έχει καμιά οπτική επαφή με Αίγινα (ο Υμηττός είναι ξεχασμένο βουνό εδώ).
Πριν μιά εβδομάδα ήρθε εδώ το μέλος του forum "tsatasos" και κατάφερε (με το πεδιόμετρο), να βρει αντανακλάσεις της Αίγινας, στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που συνήθως βρίσκεται η Αίγινα. :grinning-smiley-043
Οι αντανακλάσεις της Αίγινας είναι Ανατολικά-ΝοτιοΑνατολικά, για όσους θέλουν να το ψάξουν. Η Αίγινα είναι σχεδόν Δυτικά-ΒορειοΔυτικά στη περιοχή μου.

Τώρα, ως προς τα κανάλια που θέλουν να πάνε τον Υμηττό, απλά δε μ' ενδιαφέρει. Το περιεχόμενό τους, είναι τέτοιο που δεν το παρακολουθώ.
Αντίθετα, θα ευχόμουν τη "σίγαση" των αναλογικών, αφού στη περιοχή μου παρεμβάλουν την εκπομπή, αλλά και τις αντανκλασεις των ψηφιακών. Μ' αυτή τη κατάσταση, η λήψη ψηφιακών είναι πιθανά αδύνατη.

Παρακολουθώ το πρόβλημά σου, από καιρό, δεδομένου ότι έχω γνωστό που μένει στην κεντρική οδό της Βάρης, λίγο πριν φτάσουμε στην κεντρική πλατεία, με την εκκλησία.
Τελικά, οι ανακλάσεις της Αίγινας φέρνουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα;
Βλέπεις όλα τα κανάλια της Αίγινας;