Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Στην περίπτωση είτε του ενσωματωμένου είτε του εξωτερικού δέκτη, πρέπει, απαραίτητα, αυτός να έχει δυνατότητες PVR.

Εάν ο ενσωματωμένος δέκτης έχει δυνατότητες PVR, τότε η διαδικασία προγραμματισμού και εγγραφής είναι εύκολη είτε σε εξωτερικό σκληρό είτε σε stick.

Έχω την Panasonic 50VT30 και με ένα εξωτ. δίσκο που είναι "δεσμευμένος" σ' αυτήν, λόγω ειδικού format, προγραμματίζω και κάνω τις εγγραφές μου. Στην καλοκαιρινή κατοικία έχω μια LG HD Ready με mpeg2, στην οποία πρόσθεσα ένα δέκτη F&U 2205 με δυνατότητες PVR και με αυτόν προγραμματίζω και κάνω τις εγγραφές μου σε stick επίσης "δεσμευμένο" σ' αυτόν, λόγω ειδικού format.

Αν όμως η τηλεόραση έχει εσωτερικό δέκτη χωρίς PVR όπως η δική μου Panasonic, το θέμα περιπλέκεται. Αναγκάστηκα να συνδέσω εξωτερικό δέκτη για εγγραφές. Ευτυχώς είναι και καλός media player και δεν κλαίω τα λεφτά μου :p

Εμένα μια schaub Lorenz που έχω στο δωμάτιο δν γράφει τίποτα στα τεχνικά χαρακτηριστικά που έψαξα που θα βρω άμα έχει mpg4?

Εμένα μια schaub Lorenz που έχω στο δωμάτιο δν γράφει τίποτα στα τεχνικά χαρακτηριστικά που έψαξα που θα βρω άμα έχει mpg4?

Η πρώτη ένδειξη είναι το έτος κατασκευής της.
Οι τηλεοράσεις της τελευταίας τετραετίας (περίπου) έχουν δέκτη mpg4.

Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Αν η κεραια κοιταει προς Υμηττο ή Αιγινα, κανε αναζητηση ψηφιακων καναλιων απο το μενου.

Αν δεις εικονα απο τα κρατικα και τα μεγαλα ιδιωτικα εχεις MPEG4, αν εχεις μονο ηχο εχεις MPEG2, αν δεν υπαρχει επιλογη στο μενου για ψηφιακο συντονισμο δεν εχει καθολου ψηφιακο δεκτη η TV.

Μία ερώτηση για όποιον γνωρίζει. Η ψηφιακή συχνότητα 54 (από Υμηττό όποτε ενεργοποιηθεί) θα ανήκει στον ψηφιακό πάροχο OPSIS (κάτι τέτοιο διάβασα λίγο παραπάνω) ή κανονικά στην Digea (όπως συμβαίνει με την αντίστοιχη συχνότητα εκπεμπόμενη από Αίγινα); Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Η OPSIS θέλει να πάρει την 63 με ανακατανομή καναλιών με τις συχνότητες 54 και 65. Είχε κάνει και δοκιμές στην 62. Βέβαια χτες η Digea έκανε δοκιμές στην 63 στον Υμηττό έχοντας κανάλια τα ίδια με την Αίγινα στον αντίστοιχο δίαυλο. Κανάλια τα οποία κάποια απ' αυτά έχουν δημιουργήσει την OPSIS. Το τι θα γίνει τελικά δεν ξέρουμε ακόμα! Πάντως για την 54 δεν έχει γραφτεί τίποτα!

H Nova Επίγεια και στα Χανιά, στο κανάλι 39 (πρώτη κανονική ψηφιακή εκπομπή στα Χανιά)

02-1.jpg

04-1.jpg

Διάβασα σήμερα στο Έθνος της Κυριακής άρθρο του Γιώργου Μαθιού που είναι CEO της Digea. Απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν είναι γνώστες του αντικειμένου της ψηφιακής μετάβασης του Υμηττού, και δεν αναφέρει τίποτα για τα περιφερειακά κανάλια. Αλλά γράφει ότι αν κάποιος πιάνει Πάρνηθα ή θέλει να πιάνει από τώρα αναλογικά από την Πάρνηθα μπορεί να το κάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2013 αφού μέχρι τότε η Πάρνηθα συνεχίζει αναλογικά. Άρα η Πάρνηθα μπαίνει στο πλάνο για ψηφιακή μετάδοση τον Ιούνιο του 2013.

Μακάρι να είναι έτσι. Αλλά μέχρι τώρα η Πάρνηθα είναι εντελώς εκτός προγραμματισμού όπως φαίνεται και στο site της Digea. Μπορεί να εννοεί ότι Ιούνιο του 2013, Πάρνηθα απλά γιοκ!

Με την ολοκλήρωση του νέου ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών προετοιμάζεται για την άμεση προκήρυξη του τηλεοπτικού φάσματος στους παρόχους δικτύου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της στήλης, το σχέδιο έχει ήδη συζητηθεί και αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού για την παροχή των τηλεοπτικών συχνοτήτων, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου 4070/2012. Οι συχνότητες θα δοθούν στους παρόχους δικτύου, δηλαδή ουσιαστικά στην Digea, που λειτουργεί ήδη μονοπωλιακά στον χώρο της τηλεοπτικής εκπομπής και μεταφοράς τηλεοπτικών σημάτων, ενώ η ΕΡΤ θα είναι ο δεύτερος μεγάλος πάροχος δικτύου που της δίνονται οι συχνότητες.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως με τον νέο νόμο, που εν μέρει ρυθμίζει και την ψηφιακή τηλεόραση, έχουν αλλάξει οι όροι και οι έννοιες για την τηλεοπτική αδειοδότηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τηλεοπτικός χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων θα καταλήγει στη διάθεση οκτώ «μπουκέτων» (πολυπλεξίες δηλαδή) τηλεοπτικού φάσματος στα UHF, από τις συχνότητες 21 έως και 57.

Από τις οκτώ αυτές πολυπλεξίες δυο μπουκέτα προβλέπεται να δοθούν στην ΕΡΤ, δύο για την εκπομπή περιφερειακών καναλιών (διαφορετικών) ανά την Ελλάδα και τέσσερα για σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Με δεδομένο ότι σε κάθε «μπουκέτο» (πολυπλεξία) χωράει η εκπομπή έξι καναλιών περιφερειακής εμβέλειας και τεσσάρων καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, γίνεται κατανοητό πως μιλάμε για τη δυνατότητα εκπομπής δεκάξι τηλεοπτικών σημάτων πανελλαδικής εμβέλειας και δώδεκα περιφερειακών σημάτων σε καθεμία από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας.

Λέμε για δυνατότητα γιατί στην πραγματικότητα το παιχνίδι της αδειοδότησης είναι από τα πριν στημένο στο μοντέλο του «κλειστού συστήματος» λειτουργίας των ιδιωτικών καναλιών που κατέχουν ήδη την άδεια παρόχου δικτύου της Digea.

Δεν θα δοθούν περισσότερες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, αφού τα νυν ιδιωτικά κανάλια απαιτούν επιπλέον συχνότητες για να εκπέμψουν τα προγράμματά τους και σε σήμα υψηλής ευκρίνειας, ενώ στο μέλλον πιθανώς να τις θέλουν και για την εκπομπή συνδρομητικών καναλιών! Η εκπομπή σε HDTV σήμα απαιτεί περισσότερες συχνότητες και γι' αυτό τα τέσσερα μπουκέτα που προβλέπεται να δημοπρατηθούν ίσα που φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της υψηλής ευκρίνειας στα τέσσερα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια της χώρας.

Πηγή: http://www.paron.gr

Η εκπομπή σε HDTV σήμα απαιτεί περισσότερες συχνότητες και γι' αυτό τα τέσσερα μπουκέτα που προβλέπεται να δημοπρατηθούν ίσα που φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της υψηλής ευκρίνειας στα τέσσερα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια της χώρας.

Από την μία έχουμε δύο μπουκέτα μισογεμάτα και από την άλλη δε μας φτάνουν τα 4 για τα HD;

Και στην τελική ποια HD; Του Μακεδονία; Του ΑΝΤ1; Του Alpha;

Επίσης δεν καταλαβαίνω την τελευταία πρόταση. Είναι στο ίδιο στυλάκι με τον ΣΚΑΙ που φώναζε για την ΕΡΤ. Δηλαδή στον Αλαφούζο του φταίει που δεν υπάρχουν συχνότητες για να βγουν ΟΛΟΙ σε HD, και φοβάται μη δημιουργήσει αθέμητο ανταγωνισμό, αλλά δεν του φταίει που ο ΑΝΤ1 βιντεοσκοπεί τις εκπομπές του σε μπομπίνες. Και στην τελική ρε παλικάρια, σκασίλα μας αν θα βγείτε σε HD. Με τέτοιο περιεχόμενο δε χάνουμε και κάτι. Δηλαδή, σιγά μην γυρίζουν σε HD τα τούρκικα, διότι πλέον το 90% του προγράμματός σας εκεί έχει καταντήσει.

Με πρόσχημα το HD θέλουν να πάρουν όλες τις συχνότητες ώστε να μην μπορεί να μπει νέος παίκτης στην αγορά.

Γνωρίζει κανείς γιατί το mega εκπέμπει σειρές που είναι γραμμένες σε κάδρο 4:3 με λάθος κάδρο 16:9; Ηλίθιοι είναι;

Γνωρίζει κανείς γιατί το mega εκπέμπει σειρές που είναι γραμμένες σε κάδρο 4:3 με λάθος κάδρο 16:9; Ηλίθιοι είναι;

Για να μη σου χαλάσει το τηλεκοντρόλ.
Τα κουμπιά του τηλεκοντρόλ κάνουν επαφή με το τυπωμένω κύκλωμα (από κάτω), που ελέγχει την εκπομπή που θα στείλει με υπέρυθρες το τηλεκοντρόλ σου στη TV.
Άν για καιρό δεν χρησιμοποιήσεις ένα απ' τα κουμπιά, μπορεί (λόγω υγρασίας, κάπνας, διάβρωσης κλπ), όταν το πατήσεις, να μη "κανει επαφή" με τη πλακέτα. Οπότε δεν θα έχεις αποτέλεσμα. Πατάς το κουμπί και δε γίνεται τίποτα.
Τα καλά μας κανάλια, Mega, Ant1 φροντίζουν ώστε να μη πάθει τέτοια βλάβη το τηλεκοντρόλ σου.
Είσαι συνέχεια στη τσίτα, να δεις σε τί φορμάτ εκπέμπουν. Όταν δεις ότι οι ηθοποιοι πάχυναν ή κόντυναν, αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις το τηλεκοντρόλ για να μετατρέψεις το 16:9 σε 4:3.
Εγώ έχω τη TV στο "original", αλλά αυτοί επιμένουν σε μιά (16:9) πληροφορία μετάδοσης, που δεν ανταποκρίνεται σε ότι παίζει κάθε φορά.
Τουλάχιστον κρατάμε το τηλεκοντρόλ σε κατάσταση λειτουργίας.

Το 'πιασα...

Και κάτι άλλο που ξέχασα να ρωτήσω πριν. Η άσπρη διακεκομμένη γραμμή που εμφανίζεται στο πάνω μέρος της εικόνας των περισσοτέρων καναλιών τι είναι;

Το 'πιασα...

Και κάτι άλλο που ξέχασα να ρωτήσω πριν. Η άσπρη διακεκομμένη γραμμή που εμφανίζεται στο πάνω μέρος της εικόνας των περισσοτέρων καναλιών τι είναι;

Εάν η τηλεόραση σου έχει Overscan το απενεργοποιείς.Εάν στο κάδρο έχεις κάποια επιλογή όπως το Just scan,το βγάζεις και βάζεις ή το auto ή αυτόματη ευρεία.