Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Δεν αποκλείεται βέβαια ως τον Οκτώβριο να αδειοδοτηθεί για το ψηφιακό το Δίκτυο 1. Βασικά πρέπει να το θέλει το κανάλι.

Επιτυχημένο το πρώτο switch-off από την Digea στην Πελοπόννησο

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η ψηφιακή μετάβαση στην Πελοπόννησο, με τη συνολική επίβλεψη της Digea. Τόσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας όσο και τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ, εκπέμπονται από τον ιδιώτη ψηφιακό πάροχο στα 16 από τα 19 κέντρα εκπομπής καθώς στα 3 που εξέπεμπε ήδη ψηφιακά η ΝΕΡΙΤ και είχε τις υποδομές για την εκπομπή δεν υπήρξε κάποια αλλαγή.

Η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών επήλθε χθες το πρωί μετά την έκδοση της σχετικής ρύθμισης από την πλευρά της πολιτείας, πράγμα που έβαλε το εγχείρημα της πρώτης αυτής περιοχικής ψηφιακής μετάβασης σε μεγάλη επισφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή μετάβαση αποτελεί το πρώτο μεγάλο περιοχικό switch-off και βάζει τη χώρα μας στην τελική ευθεία για την πλήρη και αποκλειστική ψηφιακή τηλεοπτική εκπομπή, η οποία, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014 και συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου. Αυτό αν δεν υπάρξει κάποια άλλη αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα, καθώς υπενθυμίζεται ότι η μετάβαση για την Πελοπόννησο αναβλήθηκε 3 φορές, ενώ και η επόμενη μετάβαση (της 11ης Ιουλίου, για την Αττική) σύμφωνα με τις πληροφορίες του mediacell, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αναβληθεί για μια εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα για τις 18 Ιουλίου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική πληροφορία για την περιοχή της Βορείου Ελλάδος που θα ακολουθήσει μετά την Αττική και είναι προγραμματισμένη για την 1η Αυγούστου.

Η Digea

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και δεδομένης της έκτασης του χθεσινού switch-off, όλα εξελίχθηκαν χωρίς ουσιαστικά προβλήματα κι αυτό παρά το ότι τελικά το εγχείρημα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε υπογραφεί στην σύμβαση παραχώρησης, μεταξύ της Digea και του κράτους. Με την πρώτη αυτή μετάβαση, ο ιδιώτης ψηφιακός πάροχος απέδειξε ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που προκύπτουν από το εθνικό στοίχημα. Το θέμα βέβαια είναι ότι με αυτές τις συνεχείς αλλαγές ημερομηνιών και όρων θα πρέπει έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση να το αποδεικνύει σχεδόν σε κάθε περιοχικό switch-off.

Η ΝΕΡΙΤ

Η χθεσινή εξέλιξη ανάθεσης της μετάβασης της ΝΕΡΙΤ στον ιδιώτη ψηφιακό πάροχο, για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ μόνο έκπληξη δεν ήταν, καθώς είναι γνωστό ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, δεν έχει το απαραίτητο βάθος -σε κανένα επίπεδο- για να αντιμετωπίσει την ψηφιακή πρόκληση. Το σημαντικό θέμα στην υπόθεση είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει για πόσο θα συνεχίσει να υφίσταται αυτό, δηλαδή για πόσο καιρό ακόμα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν θα μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

Χθες το “φιλί της ζωής” για την ψηφιακή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ δόθηκε από την Digea, την εταιρεία που -κυρίως από την αντιπολίτευση και όχι μόνο- “κατηγορείται” αρκετές φορές ότι “δεν θέλει τη λειτουργία του δημόσιου φορέα”.

Όπως κι αν έχει και σε ότι αφορά στη ΝΕΡΙΤ, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να βρεθεί μια μονιμότερη λύση για την ψηφιακή της εκπομπή, καθώς υπενθυμίζεται ότι η δημόσια εταιρεία έχει επίσης άδεια ψηφιακού παρόχου.

http://www.mediacell.gr/#!-switch-off-Digea-/c10l2/D61E7FD5-5CF6-4092-814E-CCA7D5B18E70

Eγω (και οχι μονο ) σημερα εχω χασει δυο τρια καναλια .Συγκεκριμενα σκαι, σταρ μεγα.Τι μπορω να κανω για αυτο ?

Τα έχασες σε ποια περιοχή? Αναλογικά ή ψηφιακά? δώσε περισσότερες πληροφορίες

Ρε παιδια ωραια ολα καλα αλλα 1)δεν πιανω βουλη και bbc(οχι οτι τα εβλεπα αλλα λεμε τωρα) και αναλογικα πιανω αρκετα καναλια.πατρα παντα

εγω απο χθες αντιμετωπιζω το εξης προβλημα. η συχνοτητα 27 απο αναβρυτη κανει συνεχεια παραμορφωσεις και ενω εχει ισχυ 100% μου βγαζει bit σφαλμα 2000 με κατακοκκινη την αντιστοιχη μπαρα. το απογευμα η κατσταση ειχε καλυτερεψει οσο αφορα τισ παραμορφωσεις αλλα τωρα που ξανακοιταξα χειροτερεψε με λιγα λογια αυτη τι στιγμη τα καναλια δε βλεπονται. η απορια μου ειναι η εξης. πως γινεται ολες οι υπολοιπες συχνοτητες να παιζουν αψογα και μονο η συχνοτητα 27 να κανει αυτες τις παραμορφωσεις? φταιει η digea? φταει η εγκατασταση μου? τι να πω αν ξερει καποιος ας μου απαντησει ωστε να μη ξηλωνω τζαμπα

αφορα τα καναλια mega star makedonia skai η συχνοτητα 27

8 νεα καναλια εμφανιστηκαν στην Αττικη. Συγκεκριμενα στη συχνοτητα 59.

Lepanto
Max TV
Mesogeios
Net
Super
Super B

Από Δαρδίτσα Πόρου είναι η 59, είναι το 2ο μπουκέτο των περιφερειακών Πελοποννήσου, κανονικά θα έπιανε και η 58 που είναι το πρώτο, αλλά ίσως υπάρχουν παρεμβολές από κανένα αναλογικό στην ίδια συχνότητα. Όταν αδειάσει τελείως το τοπίο από αναλογικά θα είναι πιο εύκολες οι λήψεις.

Πιάνει και στο κέντρο της Αθήνας, ή μόνο στα νότια παράλια της Αττικής (αφού προέρχονται από την Πελοπόννησο) ;
Δεν υπάρχει τηλεόραση στο σπίτι για να δοκιμάσω. Είμαι υπό μετακόμιση.

Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Θεωρητικά ναι, μόλις τώρα κοίταζα τούς χάρτες κάλυψης της Digea για τη Δαρδίτσα και οι "σκιές" στην κάλυψη του κέντρου προέρχονται μόνο από τους λόφους της Αθήνας (Φιλοπάππου, Ακρόπολης, Λυκαβηττός, Τουρκοβούνια).
Παρ'όλα αυτά εγώ που όταν διάβασα το post και μένω στο Καλαμάκι, έψαξα και δεν έπιασα κάτι. Δεν έχω όμως και τεράστια εμπιστοσύνη στην υλοποίηση της κεντρικής κεραίας της πολυκατοικίας, ούτε στην ρύθμισή της.

Αν δεν κάνω λάθος ψηφιακά η Χαλκιδική θα βλέπει από Σεπτέμβρη. Μήπως όμως υπάρχει δοκιμαστική εκπομπή από τώρα μπας και δούμε κανέναν αγωνα;

Είναι πολύ νωρίς για δοκιμαστικές εκπομπές η Χαλκιδική και υπάρχουν ενδιάμεσα δύο μεταβάσεις.

Αναβολή για την Αττική, όχι όμως και για τη Β. Ελλάδα

Σε πορεία εξομάλυνσης φαίνεται να βρίσκεται το πρόγραμμα για την ψηφιακή μετάβαση στη χώρα, καθώς μετά την Αττική, δεν αναμένεται να υπάρξει νέα μεταφορά της ημερομηνίας.

Το ψηφιακό ραντεβού για την περιοχή της Αττικής θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πλέον ότι θα μεταφερθεί -εντός των επομένων ημερών- για τις 18 Ιουλίου, όπως έχει γράψει εδώ και καιρό το mediacell. Δεν αναμένεται ωστόσο να γίνει το ίδιο και με το επόμενο ραντεβού που αφορά στη Βόρεια Ελλάδα και είναι προγραμματισμένο για την 1η Αυγούστου.

Η αυτονόμηση της ΝΕΡΙΤ

Μόνη της εκτιμάται ότι θα κινηθεί πλέον η δημόσια ραδιοτηλεόραση, τουλάχιστον για τα δυο επόμενα περιοχικά switch-off καθώς τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και στη Βόρειο Ελλάδα, έχει τις υποδομές για την καλύψει μόνη της το εγχείρημα. Ειδικά στο δεύτερο, υποτίθεται ότι ήταν από καιρό έτοιμη καθώς υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα η μετάβαση αυτή ήταν αρχικά πρώτη στη σειρά. Σε ότι αφορά στην περιοχή της πρωτεύουσας υπάρχουν οι υποδομές στην Πάρνηθα, οπότε δεν αναμένεται να χρειαστεί εκ νέου τη βοήθεια της Digea, ο κρατικός φορέας.

Παρά ταύτα, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στη ΝΕΡΙΤ, τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, καθώς είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο, οι υφιστάμενες υποδομές να έχουν αφεθεί στην τύχη τους τον τελευταίο χρόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται...

Η μεταφορά της Αττικής

Σε κάθε περίπτωση, οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις, οφείλονται στην αδυναμία της ΝΕΡΙΤ να καλύψει περιοχές ενώ αντίθετα, ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής, πίσω από την καθυστέρηση και την αλλαγή ημερομηνίας, βρίσκεται η -βάσιμη- ανασφάλεια του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, να περάσει σε ψηφιακή εκπομπή την ώρα που θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι μεταδόσεις του τελικού και των ημιτελικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Υπεθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει κοστίσει πολύ ακριβά στη ΝΕΡΙΤ ενώ παρουσιάζει και μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των τηλεθεατών. Και στη μετάβαση αυτή θα χρειαστεί επανασυντονισμός των συχνοτήτων, όλων των καναλιών, πράγμα που από μόνο του, είναι ένα πρόβλημα.

Το συνολικό εγχείρημα

Από τη μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων πάντως, φαίνεται ότι η χώρα μάλλον θα τα καταφέρει να περάσει στην ψηφιακή εποχή, έστω και στο παρά πέντε, εντός της τελευταίας προθεσμίας.

Το πρόσφατο -πρώτο- περιοχικό switc-off, το οποίο ωστόσο έγινε υπό την πλήρη επίβλεψη της Digea, ήταν σχεδόν καθολικά επιτυχημένο, καθώς τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη μετάβαση 19 κέντρων εκπομπής (16 ολικά και 3 μερικά), ήταν περιορισμένα και σε κάθε περίπτωση πολύ λιγότερα από εκείνα που παρουσιάζονταν κατά τη μετάβαση των προηγουμένων χρόνων, ενός μόνο κέντρου εκπομπής τη φορά.

Το γεγονός αυτό δείχνει, ότι τουλάχιστον ο ιδιώτης ψηφιακός πάροχος, μπορεί να εκτελέσει το εγχείρημα και μάλιστα έχει και βάθος σε ότι αφορά στις δυνατότητές του. Επισημαίνεται ότι το έργο που περιγράφει η σύμβαση που έχει υπογράψει η Digea με την ΕΕΤΤ, έχει πολύ λιγότερες απαιτήσεις και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει την ανάληψη και του έργου μετάβασης της ΝΕΡΙΤ.

Όπως κι αν έχει και η περιοχή της Αττικής θα αποτελέσει ένα σημαντικό crash-test, καθώς η μετάβαση αυτή αφορά πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

http://www.mediacell.gr/#!-/c10l2/21A32C07-0CFA-4367-AD0D-588683D865BA

Το πρόσφατο -πρώτο- περιοχικό switc-off, το οποίο ωστόσο έγινε υπό την πλήρη επίβλεψη της Digea, ήταν σχεδόν καθολικά επιτυχημένο

Δεν γνωριζω με τι κριτηρια ο συντακτης του αρθρου κρινει καθολα επιτυχημενη την μεταβαση στην Πελοποννησο,εγω ως κατοικος την κρινω σαν το απολυτο φιασκο.Αποδειξη για αυτο που λεω ειναι οτι ξανα λειτουργουν τα αναλογικα μετα απο λιγο που τα εκλεισαν.

Δεν ξέρω τι επιτυχημένο λένε, εμένα οι φίλοι μου στη Ναύπακτο που πιάνει από Πάτρα τις πρώτες μέρες έχασαν όλους τους αγώνες και με έπαιρναν τηλέφωνα με αγωνία για το τι θα γίνει !!!