Αναβολή για την Αττική, όχι όμως και για τη Β. Ελλάδα
Σε πορεία εξομάλυνσης φαίνεται να βρίσκεται το πρόγραμμα για την ψηφιακή μετάβαση στη χώρα, καθώς μετά την Αττική, δεν αναμένεται να υπάρξει νέα μεταφορά της ημερομηνίας.
Το ψηφιακό ραντεβού για την περιοχή της Αττικής θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πλέον ότι θα μεταφερθεί -εντός των επομένων ημερών- για τις 18 Ιουλίου, όπως έχει γράψει εδώ και καιρό το mediacell. Δεν αναμένεται ωστόσο να γίνει το ίδιο και με το επόμενο ραντεβού που αφορά στη Βόρεια Ελλάδα και είναι προγραμματισμένο για την 1η Αυγούστου.
Η αυτονόμηση της ΝΕΡΙΤ
Μόνη της εκτιμάται ότι θα κινηθεί πλέον η δημόσια ραδιοτηλεόραση, τουλάχιστον για τα δυο επόμενα περιοχικά switch-off καθώς τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και στη Βόρειο Ελλάδα, έχει τις υποδομές για την καλύψει μόνη της το εγχείρημα. Ειδικά στο δεύτερο, υποτίθεται ότι ήταν από καιρό έτοιμη καθώς υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα η μετάβαση αυτή ήταν αρχικά πρώτη στη σειρά. Σε ότι αφορά στην περιοχή της πρωτεύουσας υπάρχουν οι υποδομές στην Πάρνηθα, οπότε δεν αναμένεται να χρειαστεί εκ νέου τη βοήθεια της Digea, ο κρατικός φορέας.
Παρά ταύτα, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στη ΝΕΡΙΤ, τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, καθώς είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο, οι υφιστάμενες υποδομές να έχουν αφεθεί στην τύχη τους τον τελευταίο χρόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται...
Η μεταφορά της Αττικής
Σε κάθε περίπτωση, οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις, οφείλονται στην αδυναμία της ΝΕΡΙΤ να καλύψει περιοχές ενώ αντίθετα, ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής, πίσω από την καθυστέρηση και την αλλαγή ημερομηνίας, βρίσκεται η -βάσιμη- ανασφάλεια του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, να περάσει σε ψηφιακή εκπομπή την ώρα που θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι μεταδόσεις του τελικού και των ημιτελικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.
Υπεθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει κοστίσει πολύ ακριβά στη ΝΕΡΙΤ ενώ παρουσιάζει και μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των τηλεθεατών. Και στη μετάβαση αυτή θα χρειαστεί επανασυντονισμός των συχνοτήτων, όλων των καναλιών, πράγμα που από μόνο του, είναι ένα πρόβλημα.
Το συνολικό εγχείρημα
Από τη μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων πάντως, φαίνεται ότι η χώρα μάλλον θα τα καταφέρει να περάσει στην ψηφιακή εποχή, έστω και στο παρά πέντε, εντός της τελευταίας προθεσμίας.
Το πρόσφατο -πρώτο- περιοχικό switc-off, το οποίο ωστόσο έγινε υπό την πλήρη επίβλεψη της Digea, ήταν σχεδόν καθολικά επιτυχημένο, καθώς τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη μετάβαση 19 κέντρων εκπομπής (16 ολικά και 3 μερικά), ήταν περιορισμένα και σε κάθε περίπτωση πολύ λιγότερα από εκείνα που παρουσιάζονταν κατά τη μετάβαση των προηγουμένων χρόνων, ενός μόνο κέντρου εκπομπής τη φορά.
Το γεγονός αυτό δείχνει, ότι τουλάχιστον ο ιδιώτης ψηφιακός πάροχος, μπορεί να εκτελέσει το εγχείρημα και μάλιστα έχει και βάθος σε ότι αφορά στις δυνατότητές του. Επισημαίνεται ότι το έργο που περιγράφει η σύμβαση που έχει υπογράψει η Digea με την ΕΕΤΤ, έχει πολύ λιγότερες απαιτήσεις και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει την ανάληψη και του έργου μετάβασης της ΝΕΡΙΤ.
Όπως κι αν έχει και η περιοχή της Αττικής θα αποτελέσει ένα σημαντικό crash-test, καθώς η μετάβαση αυτή αφορά πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.
http://www.mediacell.gr/#!-/c10l2/21A32C07-0CFA-4367-AD0D-588683D865BA