Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Free to air και Free to view δορυφορικές πλατφόρμες στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τη στιγμή που η οριστική επίγεια ψηφιακή μετάβαση που πραγματοποιούν η Digea και η ΝΕΡΙΤ αφήνει αρκετές «λευκές» περιοχές της Ελλάδας χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, κορυφώνεται η συζήτηση για τη χρησιμότητα ύπαρξης (ή το είδος) μιας δωρεάν δορυφορικής πλατφόρμας στην Ελλάδα. Ας δούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει σήμερα με τις FTA/FTV δορυφορικές πλατφόρμες που μεταδίδουν επίγεια τηλεοπτικά κανάλια στις υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού διευκρινίσουμε ότι:

Α) Free to Air (FTA) χαρακτηρίζεται μια δορυφορική πλατφόρμα που εκπέμπει χωρίς κρυπτογράφηση και το σήμα της λαμβάνεται ελεύθερα από οποιονδήποτε συμβατό δορυφορικό δέκτη.
Β) Free to View (FTV) χαρακτηρίζεται μια δορυφορική πλατφόρμα που εκπέμπει χρησιμοποιώντας κάποιο σύστημα κρυπτογράφησης, κυρίως για λόγους προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του δορυφορικού σήματος. Η λήψη του σήματος μιας FTV πλατφόρμας πραγματοποιείται με ειδικό εξοπλισμό (κάρτα πρόσβασης, μοντούλα, αποκωδικοποιητής) από τους κατοίκους μιας συγκεκριμένης χώρας.
Ως FTV θεωρούνται και ανεξάρτητα βασικά πακέτα καναλιών που διατίθενται από δορυφορικές συνδρομητικές πλατφόρμες με συμβολικό τέλος πρόσβασης (μηνιαίο ή ετήσιο), αποσκοπώντας στην πλήρη τηλεοπτική κάλυψη μιας χώρας.
Γ) Σε ορισμένες περιπτώσεις οι FTA/FTV δορυφορικές πλατφόρμες στην Ευρώπη ασχολούνται με την εμπορική διάθεση συμβατών δεκτών/αποκωδικοποιητών ή/και αμφίδρομων υπηρεσιών.

Έχουμε, λοιπόν:

1) Αυστρία: Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ORS (θυγατρική της κρατικής αυστριακής ραδιοτηλεόρασης ORF) διαθέτει την FTV πλατφόρμα ORF Digital μέσω των δορυφόρων Astra 1 (19,2E). H ORF Digital παρέχει κρατικά και ιδιωτικά αυστριακά κανάλια, χρησιμοποιώντας το σύστημα κρυπτογράφησης Irdeto.

2) Βέλγιο: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

3) Βουλγαρία: Δεν διαθέτει επίσημη FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα. Παρ’ όλα αυτά εμφανίζεται πλέον ως δυνατή η λήψη (με εξοπλισμό που διατίθεται στο εμπόριο) των καναλιών που εκπέμπει η εταιρεία NURTS Bulgarija μέσω του δορυφόρου Intelsat 12 (45E) με σύστημα multistream για την τροφοδοσία των πομπών της βουλγαρικής επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας. Παράλληλα, από τον ίδιο δορυφόρο υπάρχει και FTA εκπομπή ιδιωτικών βουλγαρικών καναλιών μέσω της Vivacom και της NURTS Bulgarija.

4) Βρετανία: To ΒΒC και η ITV παρέχουν την FTA πλατφόρμα Freesat μέσω των δορυφόρων Astra 2 (28,2E). Η Freesat διαθέτει κρατικά και ιδιωτικά βρετανικά κανάλια, καθώς και τις αμφίδρομες υπηρεσίες Freetime.

5) Γαλλία: Υπάρχουν δύο ανταγωνιστικές FTV πλατφόρμες για τη γαλλική αγορά με τη συνδρομή των δύο μεγαλύτερων δορυφορικών παρόχων SES και Eutelsat… H συνεργασία των εταιρειών SES και Canal+ Group παρέχει την FTV πλατφόρμα TNT Sat μέσω των δορυφόρων Astra 1 (19,2E). H ΤΝΤ Sat διαθέτει τα κανάλια της επίγειας γαλλικής πλατφόρμας TNT με σύστημα κρυπτογράφησης Viaccess. Παράλληλα, τα κανάλια της TNT παρέχονται και μέσω της FTV πλατφόρμας Fransat, ιδιοκτησίας της εταιρείας Eutelsat. H Fransat εκπέμπει μέσω του δορυφόρου Eutelsat 5 West A (5W), χρησιμοποιώντας επίσης το σύστημα κρυπτογράφησης Viaccess.

6) Γερμανία: Χρησιμοποιώντας ιδιόκτητο teleport στο Usingen της Γερμανίας, η Media Broadcast (θυγατρική του ομίλου TDF) εκπέμπει μία FTA «Deutsche TV» πλατφόρμα μέσω των δορυφόρων Astra 1 (19,2E). Mέσω της πλατφόρμας διατίθεται σχεδόν το σύνολο των γερμανικών κρατικών και ιδιωτικών καναλιών.

7) Δανία: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

8) Εσθονία: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

9) Ισπανία: H Abertis Telecom, πάροχος δικτύου της ισπανικής επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας TDT, παρέχει δορυφορική λήψη FTV των επίγειων καναλιών (TDT Sat) σε όσα νοικοκυριά δεν διαθέτουν επίγεια λήψη. H δορυφoρική λήψη πραγματοποιείται με ειδικούς αποκωδικοποιητές, μέσω της πλατφόρμας που διαθέτει η Abertis Telecom στους δορυφόρους Hispasat (30W) για την τροφοδοσία των επίγειων αναμεταδοτών της TDT σε ολόκληρη την Ισπανία.

10) Ιρλανδία: H εταιρεία 2rn, πάροχος δικτύου της επίγειας ιρλανδικής πλατφόρμας Saorview, παρέχει την FTA πλατφόρμα Saorsat μέσω του δορυφόρου Εutelsat Ka-Sat 9A. Η Saorsat παρέχει κυρίως τα κανάλια της ιρλανδικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης RTE και είναι η μοναδική πλατφόρμα που εκπέμπει σε συχνότητα της μπάντας Ka (απαιτείται ειδικό LNB) και spotbeam που στοχεύει σε Ιρλανδία και Βρετανία.

11) Ιταλία: To 2008 δημιουργήθηκε η εταιρεία tivΓΉ S.r.l. με σκοπό την προώθηση της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ιταλία. Μέτοχοι της tivΓΉ S.r.l. είναι σήμερα οι εταιρείες Rai, Mediaset, Telecom Italia Media, Confindustria Radio TV και Aeranti Corallo. Εκτός από την επίγεια πλατφόρμα tivΓΉ, η tivΓΉ S.r.l. παρέχει και την FTV πλατφόρμα tivΓΉ sat μέσω των δορυφόρων Hotbird (13E). H tivΓΉ sat παρέχει κρατικά και ιδιωτικά ιταλικά κανάλια, χρησιμοποιώντας το σύστημα κρυπτογράφησης Nagravision.

12) Κροατία: Η εταιρεία OdaΕ‛iljači i Veze (OiV), πάροχος δικτύου της επίγειας κροατικής πλατφόρμας, διαθέτει FTV πλατφόρμα στο δορυφόρο Eutelsat 16. H πλατφόρμα της OiV παρέχει τα κανάλια της κροατικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης HRT με σύστημα κρυπτογράφησης Viaccess.

13) Κύπρος: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

14) Λετονία: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

15) Λιθουανία: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

16) Λουξεμβούργο: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

17) Μάλτα: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

18) Ολλανδία: H συνδρομητική πλατφόρμα Canal Digitaal παρέχει FTA πακέτο περιφερειακών καναλιών μέσω του δορυφόρου Astra 3B (23,5E).

19) Ουγγαρία: H συνδρομητική πλατφόρμα AustriaSat MagyarorszΓ‛g παρέχει FTA εκπομπή των καναλιών της ουγγρικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης, μέσω του δορυφόρου Eutelsat 9.

20) Πολωνία: Mέσω της υπηρεσίας Telewizja na Karte, η συνδρομητική πλατφόρμα nc+ παρέχει πακέτο FTV μέσω των δορυφόρων Hotbird (13E), με σύστημα κρυπτογράφησης Conax. To πακέτο περιλαμβάνει κρατικά και ιδιωτικά πολωνικά κανάλια.

21) Πορτογαλία: Η Portugal Telecom, πάροχος δικτύου της επίγειας πορτογαλικής πλατφόρμας TDT, παρέχει τη δυνατότητα απευθείας λήψης των επίγειων καναλιών (TDT Complementar) από τους δορυφόρους Hispasat (30W). H TDT Complementar διατίθεται μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας Meo, η οποία ανήκει στην Portugal Telecom και χρησιμοποιεί το σύστημα κρυπτογράφησης Nagravision.

22) Ρουμανία: H κρατική ρουμανική ραδιοτηλεόραση (TVR) διαθέτει FTV πλατφόρμα μέσω του δορυφόρου Eutelsat 16, με συστήματα κρυπτογράφησης Viaccess και Conax. H πλατφόρμα παρέχει όλα τα κανάλια της TVR. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι τηλεθεατές μπορούν να αυξήσουν τα διαθέσιμα ρουμανικά κανάλια που λαμβάνουν από τον Eutelsat 16 με την πλατφόρμα Freesat Romania, η οποία παρέχει τα σημαντικότερα ιδιωτικά κανάλια της Ρουμανίας με 22,5 ευρώ/έτος. Η λήψη των TVR – Freesat Romania πραγματοποιείται με την ίδια κάρτα πρόσβασης.

23) Σλοβακία: H συνδρομητική πλατφόρμα Skylink παρέχει βασικό πακέτο (Digital + Digital HD) κρατικών και ιδιωτικών σλοβακικών και τσεχικών καναλιών με 1,2 ευρώ/μήνα. Η Skylink εκπέμπει μέσω του δορυφόρου Astra 3B (23,5E) με σύστημα κρυπτογράφησης Irdeto. Παράλληλα, η πλατφόρμα Freesat της UPC Direct παρέχει δωρεάν FTV πακέτο σλοβακικών και τσεχικών καναλιών μέσω των δορυφόρων Thor (1W) με σύστημα κρυπτογράφησης Irdeto.

24) Σλοβενία: Η πλατφόρμα της εταιρείας OdaΕ‛iljači i Veze (OiV) στον Eutelsat 16 πραγματοποιεί FTA εκπομπή όλων των καναλιών της σλοβενικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης TV Slovenija.

25) Σουηδία: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

26) Τσεχία: H συνδρομητική πλατφόρμα Skylink παρέχει βασικό πακέτο (Digital + Digital HD) κρατικών και ιδιωτικών σλοβακικών και τσεχικών καναλιών με 1,2 ευρώ/μήνα. Η Skylink εκπέμπει μέσω του δορυφόρου Astra 3B (23,5E) με σύστημα κρυπτογράφησης Irdeto. Παράλληλα, η πλατφόρμα Freesat της UPC Direct παρέχει δωρεάν FTV πακέτο σλοβακικών και τσεχικών καναλιών μέσω των δορυφόρων Thor (1W) με σύστημα κρυπτογράφησης Irdeto.

27) Φινλανδία: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

Όπως βλέπουμε, όλες οι χώρες της νότιας και κεντρικής ηπειρωτικής Ευρώπης διαθέτουν κάποια μορφή FTA/FTV δορυφορικής πλατφόρμας, που εξασφαλίζει δωρεάν ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο νοικοκυριό των παραπάνω χωρών. Στην Ελλάδα (των 28);

http://greekdigitaltv.blogspot.gr/2014/10/free-to-air-free-to-view.html#more
 
Μια πολύ απλή ερώτηση.
Γιατί δεν είναι FTA Η Νεριτ στη Νόβα και τον ΟΤΕ, αφού ούτως ή άλλως, κάθε σπίτι με ρεύμα, πληρώνει την εισφορά στη ΔΕΗ.
Όμως αντίστοιχα η Νεριτ, δε φτάνει όπου φτάνει η ΔΕΗ...
 
Δεν γινεται γιατί εχουν προγγραματα με δικαιωμα προβολής μονο εντος της Ελλαδας.
 
Πολύ σωστά. Αντίθετα το SAT κανάλι που θα βγάλουν μετά από κάποιο διάστημα (σαν το ΕΡΤ SAT) θα είναι FTA με επιλεγμένα προγράμματα ώστε να μην υπάρχει θέμα δικαιωμάτων (κυρίως τα αθλητικά, eurovision κλπ) Γίνεται διαγωνισμός αυτές τις μέρες γι αυτον που θα αναλάβει να ανεβασει αυτό το πρόγραμμα στο δορυφόρο Hotbird στις 13ο.
 
Δηλαδή τα κρατικά της Γερμανίας έχουν άλλο πρόγραμμα στη χώρα τους?
Ή έχουν δικαίωμα προβολής για όλη την Ευρώπη?
 
Για σιγά ρε παιδιά.
Δεν είναι επίσης παράνομο να βλέπεις τη Νόβα εκτός ελλάδας?
Δηλ. τι γίνεται? Η Νόβα γίνεται θεματοφύλακας για τους ελάχιστους που βλέπουν εκτός Ελλάδας (που έτσι κι αλλιώς θα συνεχίσουν να βλέπουν). Όμως το χωριό στην ελλάδα στο οποίο δε φτάνει η Νεριτ, δε τη βλέπει μέσω Νόβα, γιατί η Νόβα το έχει κλειδωμένο. Όμως πληρώνει για Νεριτ μέσω ΔΕΗ.
Που βρίσκετε λογική σ' αυτό?
 
Δεν ξέρω τι γίνεται στη Γερμανία, πάντως αν παίζουν προγράμματα τέτοια FTA για όλη την Ευρώπη, προφανώς έχουν πληρώσει περισσότερα δικαιώματα απ ότι μόνο για Γερμανία
 
Νομίζω ότι πληρώνουν λιγότερα λόγω της μεταγλώττισης που υπάρχει και έτσι μπορούν να τα παρακολουθησουν μόνο γερμανόφωνοι
 
Μια πολύ απλή ερώτηση.
Γιατί δεν είναι FTA Η Νεριτ στη Νόβα και τον ΟΤΕ, αφού ούτως ή άλλως, κάθε σπίτι με ρεύμα, πληρώνει την εισφορά στη ΔΕΗ.
Όμως αντίστοιχα η Νεριτ, δε φτάνει όπου φτάνει η ΔΕΗ...

Αν μπορούσε να βρεθεί τρόπος ώστε η Nova και ο OTE TV να διαθέτουν ανεξάρτητο δωρεάν (ή έστω με συμβολική ετήσια τιμή) FTV πακέτο ελληνικών καναλιών, θα λυνόταν οριστικά το πρόβλημα της τηλεοπτικής κάλυψης στην Ελλάδα.
Πουλώντας ο OTE και η Nova (Forthnet) τον εξοπλισμό λήψης (αποκωδικοποιητή, κάρτα) στους ενδιαφερόμενους τηλεθεατές, όχι μόνο θα έβλεπαν όλοι ελληνική ψηφιακή τηλεόραση, αλλά και οι δύο παραπάνω πάροχοι θα είχαν έτοιμη μια "μαγιά" μελλοντικών υποψήφιων συνδρομητών.
 
Last edited:
Αυτό θα ήταν καλή ιδέα. Όχι απαραίτητα από ΟΤΕ και Nova τους οποίους άλλωστε δεν πιστεύω ότι τους συμφέρει να κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά από Digea και ΝΕΡΙΤ σε συνεργασία. Άλλωστε ήδη είναι έτοιμος ο δορυφόρος με τα κανάλια στις 3.0E. Και λόγω των δικαιωμάτων πού επικαλούνται στις δορυφορικές μεταδόσεις ας υπήρχε ένα μικρό αντίτιμο συνδρομής ακόμη πέραν του εξοπλισμού. (20-30 ευρώ το χρόνο)
 
θα μπορούσαν να διαθέσουν μεσω της ΔΕΗ μια καρτα αποκωδικοποίησης των καναλιων της DIGEA και της ΝΕΡΙΤ και έτσι ο καθένας μας θα είχε ενα αποκωδικοποιητη γιαυτή την κάρτα και θα έβλεπε τα κανάλια που πληρώνει ως τέλος στην ΔΕΗ
 
Διαβάζοντας τις πρακτικές άλλων χωρών, τελικά τα περισσότερα πακέτα για αυτή τη χρήση είναι με κρυπτογράφηση.
Η Ισπανία και Βουλγαρία εκμεταλλεύεται κάποια multistream εκπομπή, και οι Large Βρετανοί και Γερμανοί έχουν FTA.

Για την Ελλάδα δεν βλέπω άλλη λύση εκτός από επιδότηση κάποιας κάρτας σε έναν από τους 2 (όποιον θέλει ο καθένας) δορυφορικούς παρόχους.
Δηλαδή αν δεν έχεις λήψη στη περιοχή σου, να δικαιούσαι δωρεάν κάρτα και συνδρομή στον δορυφορικό πάροχο της αρεσκείας σου.
Οι 2 αυτοί πάροχοι να υποχρεωθούν να δώσουν πακέτο Ελεύθερων Ελληνικών καναλιών έναντι συμβολικού τιμήματος και όλη η διαδικασία να γίνεται ελεγχόμενα.

Δηλαδή οι κάτοικοι της "κάτω Παναγιάς" να παίρνουν ένα κουπόνι με το λογαριασμό του ρεύματος, ή της εφορίας, να πηγαίνουν στο forthnet ή ΟΤΕ shop της περιοχής τους και να παίρνουν τη καρτούλα.

Η Νεριτ και Digea δεν μπορούν να ασχοληθούν με αυτό, αφού τα δορυφορικά Feed που σηκώνουν, έχουν διαφορετικές απαιτήσεις.
Επίσης, η αγορά ενός συστήματος κρυπτογράφησης (Ird to, Vi@ccess, Videogu@rd...) από κάποιον πάροχο DTT κοστίζει αρκετά χρήματα (γύρω στο εκατομμύριο...), που δεν θα αποσβέσει ποτέ από τους "κατ' ανάγκη συνδρομητές" με τη συμβολική συνδρομή.

Ετσι, κερδίζει και το κοινωνικό σύνολο, αλλά και οι πάροχοι, αφού θα μπουν σε σπίτια που πιθανόν να μην έμπαιναν ποτέ.
 
Last edited:
παντως ειναι λαθος που αφησαν την δυτικη μακεδονια για 28/11 ειναι πολυ πιθανο τοτε να εχει κανα μετρο χιονι η κακοκαιρια για αρκετο καιρο επρεπε να εχει γινει καλοκαιρι
 
Φαίνεται πως είναι μέγα λάθος αλλά ας ολοκληρωθεί η μετάβαση και θα δούνε τις προβληματικές περιοχές.

Αλλά αυτό με την κάρτα και την δεη εγώ δε το κατάλαβα. Ποια κανάλια θα πρέπει να ανέβουν στο δορυφόρο εκτός από τα γνωστά, όλα τα κανάλια της περιφέρειας?
Ποιος θα πληρώνει?
 
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Αλλά αυτό με την κάρτα και την δεη εγώ δε το κατάλαβα. Ποια κανάλια θα πρέπει να ανέβουν στο δορυφόρο εκτός από τα γνωστά, όλα τα κανάλια της περιφέρειας?
Ποιος θα πληρώνει?

Ουσιαστικά η πρόταση αφορά τα κανάλια εθνικής εμβέλειας που εκπέμπουν ήδη από δορυφόρο (αν και δε χρειάζεται η σύμβαση μέσω πακέτου, αρκεί το δικαίωμα λήψης από το δορυφόρο που εκπέμπουν μόνα τους στις 3 μοίρες). Από κει και πέρα, τα περιφερειακά ας βρουν τρόπο να πιέσουν προς τον φορέα τους, δεδομένου ότι είναι αυτά που απευθύνονται κυρίως ακόμα και στις περιοχές που δεν είναι δυνατή η λήψη τους.
 
Δε σε κατάλαβα, όπως επίσης δε κατάλαβα ποιος είναι ο φορέας:confused: που θα απευθυνθούν.
Και γιατί να πληρώσει κάποιος στον Έβρο για ένα κανάλι τις Αθήνας που δεν ενδιαφέρεται για την περιοχή του?
---


edit:
Αν όμως γινόταν το αντίθετο και τα περιφερειακά που είναι και πιο 'αδύνατα' οικονομικά, θα ήταν ότι καλύτερο να βλέπει ο καθένας όπου είναι κανάλι από τον τόπο του.
 
Last edited:
Για τα ραδιόφωνα έχουμε νεότερα? Ακουστηκε στις αρχές του καλοκαιριού ότι θα βγουν και τα ιδιωτικά ψηφιακά όπως αυτά της Νεριτ ...
 
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Δε σε κατάλαβα, όπως επίσης δε κατάλαβα ποιος είναι ο φορέας:confused: που θα απευθυνθούν.
Και γιατί να πληρώσει κάποιος στον Έβρο για ένα κανάλι τις Αθήνας που δεν ενδιαφέρεται για την περιοχή του?
---


edit:
Αν όμως γινόταν το αντίθετο και τα περιφερειακά που είναι και πιο 'αδύνατα' οικονομικά, θα ήταν ότι καλύτερο να βλέπει ο καθένας όπου είναι κανάλι από τον τόπο του.
Ναι, υπάρχει και λέγεται αυτή η άποψη. Αλλά υπάρχει και αντίλογος, ότι δεν είναι και πολύ σωστό να λέγεται αυτή η άποψη. Γιατί μπορεί να γενικευτεί. Και να λέει δηλαδή κάποιος από την Αθήνα, γιατί να πληρώνω εγώ για κάτι που είναι στον Έβρο, και όχι μόνο κανάλια, αλλά σχολεία, νοσοκομεία κτλ. Το ίδιο μπορεί να πει βέβαια και κάτοικος του Έβρου για την Αθήνα.
Καλό είναι δηλαδή όταν πρόκειται γενικά για υποδομές να μην αντιμετωπίζονται τοπικά, αλλά γενικά, σαν υποδομές γενικά του κράτους. Θα μου πεις βέβαια, η ιδιωτική Digea είναι υποδομή του κράτους; Αλλά καλό είναι να αντιμετωπίζεται γενικά ενιαία όλη η ελληνική τηλεόραση.
 
Φίλοι μου για να συμμετάσχω στην καλή συζήτηση θέλω να πω ότι καλώς ή κακώς έχει επικεντρωθεί το ελληνικό κράτος (και το ελληνικό τηλεοπτικό στάτους) στην επίγεια ψηφιακή και όχι στη δορυφορική ή στο μισό-μισό. Για μένα καλώς έγινε αυτή η επιλογή "ρότας" πριν κάποια χρόνια αφού το κάθε σπίτι δεν είναι εξοικειωμένο όπως στο εξωτερικό ούτε έχει έτοιμη υποδομή για να βλέπει από δορυφόρο.
Με αυτη την προτεραιότητα λοιπόν (στο σκεπτικό αλλά και σε δαπάνες) υπάρχει σε πρώτη φάση επίγεια κάλυψη του 95-96% του πληθυσμού της χώρας (με τα 156 Κ.Ε.) και σε δεύτερη φάση μέσω των μικρών αναμεταδοτών (gap fillers) θα καλυφθεί και το υπόλοιπο ποσοστό. Αυτό το υπόλοιπο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μισά του 2015 οπότε θα σταματήσουν γενικά όλες οι αναλογικές μεταδόσεις.
Όλη η συζήτηση που γίνεται για το αν και πώς μπορεί κάποιος να δει και δορυφορικά τα ελληνικά κανάλια και ποιός θα χρηματοδοτήσει το κόστος, και βέβαια μπορεί να γίνεται αλλά είναι εκτός πλάνου του ελληνικού κράτους τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, σε αυτή την εποχή. Και της Digea αλλά και της ΝΕΡΙΤ. Αν δίνεται κάπου έμμεσα η δυνατότητα αυτή, είναι για να εξυπηρετήσει την επίγεια ο στόχος. Αυτό να μη μας διαφεύγει.
Σε άλλες χώρες υπάρχει ένα μοίρασμα στις δαπάνες για να υπάρχει και δορυφορική κάλυψη σε όποιον θέλει να δει έτσι, αλλά εκεί η επίγειά τους καλύπτει το 85% του πληθυσμού, καταλαβαίνοντας ο καθένας ότι επικεντρώνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και έχουν μειώσει αρκετά τα υποχρεωτικά Κ.Ε. αφήνοντας πόρους για να πληρώνουν θέσεις σε δορυφόρους. Πάντως και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος δεν γίνεται.
Όσον αφορά το θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των περιοχών που συζητήθηκε, οι πιο δυνατές δηλαδή να ενισχύουν τις πιο αδύνατες, αυτό υπάρχει σε έντονο βαθμό στην επίγεια ψηφιακή με μεγαλύτερο παράδειγμα τα νησιά του Αιγαίου που τον μεγάλο αριθμό Κ.Ε. (αναντίστοιχο με τον πληθυσμό) τον καλύπτουν έμμεσα οι υπόλοιπες περιοχές που έχουν πιο βατές συνθήκες μετάδοσης και κάλυψης.
 
Last edited: