Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

ΕΡΤ: «Άγονος» για μία ακόμα φορά ο διαγωνισμός για τους 320 πομπούς


Άγονος κηρύχθηκε για τρίτη φορά ο διαγωνισμός προμήθειας των 320 ψηφιακών πομπών της ΕΡΤ. Το ΔΣ της εταιρείας αποδέχθηκε την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής και έτσι ο διαγωνισμός εκπίπτει με αποτέλεσμα η κρατική τηλεόραση να παραμένει χωρίς εξοπλισμό για την ανάπτυξη του ψηφιακού της δικτύου.

Μόλις πριν λίγες μέρες γράφαμε στο περιοδικό της «Ψηφιακής Τηλεόρασης» για τα προβλήματα που υπήρχαν στον διαγωνισμό προμήθειας, διατυπώνοντας την εκτίμηση πως δεν αποκλείεται να εκπέσει. Και πράγματι. Ο διαγωνισμός για τους ψηφιακούς πομπούς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες μας είχαν υποβάλλει προσφορές δυο γερμανικές εταιρείες, η γνωστή μας από τη συνεργασία με τη Digea Rohde & Swartz και η Plies. Ο διαγωνισμός δεν προχώρησε καν στη δεύτερη φάση του, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Η δεύτερη εκ των ενδιαφερόμενων εταιρειών δεν υπέβαλλε πλήρη φάκελο και απορρίφθηκε , ενώ η Rohde & Swartz, όπως μαθαίνουμε, κατέθεσε δείγμα μη δοκιμασμένου ψηφιακού πομπού.

Το ερώτημα τώρα είναι πως θα προχωρήσει η ΕΡΤ στη δημιουργία του ψηφιακού της δικτύου, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά πολλά στο στόχο για ανάπτυξη ανταγωνιστικού δικτύου παρόχου με τη Digea. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μας, θα γίνουν απευθείας πλέον διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενες εταιρείες, έκτος διαγωνισμού, ώστε η ΕΡΤ να προμηθευτεί από μια ή περισσότερες εταιρείες τους ψηφιακούς πομπούς που χρειάζεται για το δίκτυο της.

http://digitaltvinfo.gr/news/media-...akoma-fora-o-diagonismos-gia-tous-320-pompoys
 
Συνδρομητικό γίνεται το MTV Greece

Διακόπτεται από τα μέσα Ιανουαρίου η ελεύθερη μετάδοση του MTV Greece.
Όπως ανακοινώθηκε, η Viacom, που συνεργάζεται με την εταιρεία Ραδιοτηλεοπτικές Επιχειρήσεις του Ομίλου Ρέστη στην ανάπτυξη του Nickelodeon και του MTV Greece μέσω της ελεύθερης μετάδοσης και των δύο καναλιών στην Ελλάδα, αποφάσισε πλέον να μεταδίδει το MTV μέσα από τις συνδρομητικές πλατφόρμες ΟΤΕ TV και ΝOVA.

http://www.naftemporiki.gr/story/1045938/sundromitiko-ginetai-to-mtv-greece
 
Και στη θέση του έκανε πλέον την εμφάνισή του το RISE, μουσικού προσανατολισμού και αυτό. Ξέρουμε άλλα στοιχεία; Προς το παρόν παίζει μόνο μουσική, χωρίς μπλα-μπλα (και μακάρι δηλ. να μείνει έτσι...)
 
Ο Θάνος Αθανασίου είναι ανταποκριτής του Star και της Real στις Βρυξέλλες. Χθες έδωσε αυτό το ρεπορτάζ στο Real.gr.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=477438&catID=2
Το κομμάτι που μας ενδιαφέρει είναι αυτό:
"Ερωτηθέντες σχετικά, τόσο ο ίδιος (δηλαδή ο Ντάισεμπλουμ), όσο και ο επίτροπος Μοσκοβισί, επεσήμαναν ότι σε σχέση με το ζήτημα του περιορισμού των αδειών εκπομπής τηλεοπτικών σταθμών, θα γίνει εξέταση της κατάστασης από την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης και “ο οδηγός μας σε αυτήν την υπόθεση θα είναι το μνημόνιο”. "
Το βράδυ μίλησε με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη στην εκπομπή που έχει ο τελευταίος (μαζί με τον Μπογιόπουλο που έλειπε χθες) στον Real fm. Εκεί ανέλυσε περισσότερο τι σημαίνει αυτό.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=477397&catID=189
Το τρίτο μέρος της εκπομπής, και το σημείο που μας ενδιαφέρει είναι από 13:10 μέχρι 18:22.
Εκεί λέει λοιπόν ότι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες θα κριθεί από την τρόικα, και μετά αναλύει το σκεπτικό της τρόικας, σύμφωνα με συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους, και την δική του εμπειρία από τον τρόπο δράσης των Βρυξελλών. Έχει καλές επαφές και γνωριμίες, και ξέρει πια πολύ καλά πως σκέφτονται οι ευρωπαίοι. Δυστυχώς, δεν θυμάμαι καμία φορά να έχει πέσει έξω σε ανάλυση του για κίνηση των Βρυξελλών. Δυστυχώς λέω γιατί όποτε τον ακούω είναι σαν να ακούω τον Ντάισεμπλουμ, αλλά όπως είπα δεν θυμάμαι τελικά να έχει πέσει έξω ποτέ.
Λέει λοιπόν ότι η τρόικα αποκλείεται να δεχτεί περιορισμό του αριθμού των αδειών. Αντίθετα μάλλον θα ζητήσουν να δοθεί άδεια σε όποιον την ζητήσει. Για λόγους ανοίγματος της αγοράς, για να έχει περισσότερα έσοδα το κράτος από τις περισσότερες άδειες, για μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων αφού θα υπάρχουν περισσότερα κανάλια, για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός αφού έτσι ενισχύεται η κρατική ΕΡΤ, αλλά και για ιδεολογικούς ας πούμε λόγους αφού οι περιορισμοί είναι αντίθετοι με την ελεύθερη αγορά που πρεσβεύουν και οι Βρυξέλλες. Και ότι μπορούν να το βάλουν ως προαπαιτούμενο για την δόση, αφού παλιότερα έχουν βάλει προαπαιτούμενα για μικρότερα θέματα, όπως την απελευθέρωση των αδειών για ταξί. Κάτι ανάλογο αναμένει και τώρα.
Δηλαδή θα μας γυρίσουν πίσω λέει το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και τον περιορισμό τους σε 5 πανελλαδικές όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση πρόσφατα.
Δεν ξέρω αν τελικά γίνει έτσι, αλλά ας το έχουμε και αυτό υπόψη μας.
 
Σε μια κανονική κοινωνία, θα έπρεπε να πέσει η κυβέρνηση που θέλει να επιβάλει λογοκρισία, όχι να γυρίσει πίσω απλώς το νομοσχέδιο.
Δεν έχει κανένα δικαίωμα καμιά κυβέρνηση να ορίσει πόσα ιδιωτικά κανάλια θα υπάρχουν.
 
Σωστά, κάναμε ψηφιακή την τηλεόραση για να μπορεί να "σηκώσει" περισσότερα κανάλια. Όποιος θέλει να νοικιάζει συχνότητα.
 
Ελλαδαρα... Απο την πληρη ασυδοσια και αδιαφανεια περναμε στον σφιχτο κρατικιστικο (και οχι κρατικο) ελεγχο, με οτι αυτο συνεπαγεται. Μεσος δρομος δεν υπαρχει!

Τοσα χρονια εχει δωρεαν αδεια εθνικης εμβελειας ο Καρατζαφερης για να λεει τα δικά του και αλλη μια καβατζα (εκτος του Αντ1) ο Κυριακου, για να πουλαει ολη την ημερα μπιχλιμπιδια και ελιξηρια.
Για να μην μιλησουμε για τα δεκαδες περιφερειακα καναλια που εκπεμπουν "χυμα" ως σκετα γυφτοπαζαρα, με ενα δελτιο ειδησεων για τα ματια του κοσμου και 23μιση ωρες τηλεμαρκετινγκ.

Αντι λοιπον να εξορθολογιστει επιτελους το τηλεοπτικο τοπιο και να τεθουν πλεον βασεις υγιους ανταγωνισμου με αναλογο οφελος για το κρατος, θα εφαρμοστει στραγγαλισμος της οποιας τηλεοπτικης αγορας, προφανως για κοντοφθαλμους πολιτικους λογους.

Σε αυτη τη χωρα τα παντα, απο το πιο ασημαντο μεχρι το πιο σημαντικο, γινονται στο ποδι και κατα το εκαστοτε δοκουν...
 
Σωστά, κάναμε ψηφιακή την τηλεόραση για να μπορεί να "σηκώσει" περισσότερα κανάλια. Όποιος θέλει να νοικιάζει συχνότητα.

Δεν την κάναμε ψηφιακή για να σηκώσει περισσότερα κανάλια. Την κάναμε ψηφιακή για να εξοικονομήσουμε bandwidth και να βελτιώσουμε την ποιότητα της λήψης, και να εξοικονομήσουμε ενέργεια.
Και για αυτό, μέρος της μπάντας του τηλεοπτικού έφυγε από την τηλεόραση, και περνά στην κινητή τηλεφωνία.

Σε αυτη τη χωρα τα παντα, απο το πιο ασημαντο μεχρι το πιο σημαντικο, γινονται στο ποδι και κατα το εκαστοτε δοκουν...

Δεν γίνεται καθόλου στο πόδι. Έχουν στοχοποιήσει ήδη συγκεκριμένα κανάλια που θέλουν να τα κλείσουν. Πρώτο καταλαβαίνω το mega.
 
Συμφωνω οτι εχουν τους λογους τους (το εθιξα αλλωστε στο ποστ μου) αλλα το ολο θεμα στηθηκε "ατεχνα" και εντελως στο ποδι.
Αν τελικα φανε "πορτα" απο την ΕΕ, θα μαζεψουν και αυτο το νομοσχεδιο αρον αρον οπως το εστησαν και το θεμα θα παει στις καλενδες.

Για μενα θα επρεπε απλα και μονο να τεθει σε εφαρμογη ενα τελος εκπομπης για την χρηση της δημοσιας περιουσιας των τηλεοπτικων (και ραδιοφωνικων) συχνοτητων, αναλογο με την καλυψη πληθυσμου.

Θελεις κυριε Βαρδινογιαννη, Μπομπολα, Κυριακου, Κοντομηνα, Μαρινακη, Αγγελοπουλε να εκπεμπεις πανελλαδικα; Πληρωνεις τοσα τον χρονο.
Βγαινεις οικονομικα; Παιζεις προγραμμα και λες οτι γουσταρεις, στα πλαισια της δημοκρατιας. Δεν βγαινεις; Κλεινεις και ανοιγει αλλος.

Το ιδιο και για τα περιφερειακα καναλια.
Δεν καταλαβαινω πως επιτρεπεται να διατηρει ο εκαστοτε επιχειρηματιας χωρις κοστος μαγαζι γωνια, καναλι χωρις προγραμμα με αποκλειστικο σκοπο να μοσχοπουλαει φυκια και καθρεπτακια.

Επισης η ψηφιακη χωραει πραγματικα περισσοτερα καναλια, ακομα και μετα την παραχωρηση συχνοτητων στην τηλεφωνια.
Με 4 SD καναλια σε καθε πολυπλεξια, μπορουν ανετα να βγουν ακομα και 12 καναλια πανελλαδικα + 8 της ΕΡΤ + αρκετα τοπικα.
 
Τι πάει να πει μαγαζί γωνία χωρίς πρόγραμμα; Είναι κακά τα κανάλια πώλησης, και είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο;
 
Να το κανω πενηνταρακια;

"Χωρις κοστος μαγαζι γωνια" γιατι ενα τοπικο καναλι της Αττικης πχ εχει εν δυναμει προσβαση σε 4.000.000 καταναλωτες, χωρις να πληρωνει (επι χρονια) απολυτως τιποτα και σε κανεναν για αυτο το προνομιο.
Πλεον χρεωνονται με το τιμημα που απαιτει η Digea για την ψηφιακη μεταδοση τους, αλλα τι ποσοστο απο αυτο αραγε εισπρατει το κρατος, στο οποιο ανηκουν οι δημοσιες συχνοτητες;

Εκτος εαν τελικα η χρηση των συχνοτητων ειναι de facto δωρεαν, οποτε γιατι να μην μπορει να ανοιξει ενα τηλεοπτικο καναλι πχ το AVClub και να διαφημιζει ολη μερα ενισχυτες και προτζεκτορες;

Το "καναλι χωρις προγραμμα" δεν χρειαζεται αναλυση, αρκει να δει καποιος απλα το EPG του Channel 9, του AB TV, του HIGH TV, του SUNNY κλπ κλπ κλπ.
Ακομα και το πανελλαδικης εμβελειας Μακεδονια TV εχει σχεδον 10 ωρες τηλεπωλησεις το 24ωρο και τις υπολοιπες βαζει τρεις-τεσσερις σειρες διαρκως επαναλαμβανομενες.

Τα καναλια πωλησης που μασκαρευονται ως ενημερωτικα ή ψυχαγωγικα, για εμενα ναι ειναι "κακα".
Σε Γερμανια και Αγγλια τουλαχιστον που γνωριζω, τα καναλια τηλεπωλησεων εχουν διακριτό χαρακτηρα, υπακουοντας ελεγχομενα σε συγκεκριμενους κανονες.
 
Μιας και το κάναμε πενηνταράκια, τι δουλειά έχει το τοπικό κανάλι με τα *πανελλαδικής* εμβέλειας που είναι το θέμα με τις 4 άδειες; (Δεν είναι 5, λιγότερες από 5 είπαν).
 
Το πλήθος των τηλεοπτικών αδειών δεν θα έπρεπε να τις καθορίζει ένα Φ.Ε.Κ. αλλά η τεχνική υποδομή της χώρας, δηλαδή πόσα τηλεοπτικά κανάλια μπορούν να παίζουν στους δέκτες μας απροβλημάτιστα., το πρόγραμμα ας το κρίνουν οι τηλεθεατές κι όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά ας κλείσει και ν αρθει ο επόμενος.

Δεν γίνεται και σε αυτή την αγορά ν προσπαθεί το κράτος να καπελώσει. Το ποιοι έχουν τα κανάλια, τι είδους συμφέροντα παίζονται και άλλα πολλά είναι γνωστά εδώ και χρόνια, δυστυχώς δεν μπορούν να αλλάξουν, μα δεν βλέπω να κόπτεται (η κυβέρνηση) ιδιαίτερα για τον διαγωνισμό που έγινε για τις συχνότητες.
 
Το ολο θεμα ειναι οτι θα επρεπε να ρυθμιστει επιτελους το τηλεοπτικο τοπιο συνολικα και βασει αρχων, τοσο για τα πανελλαδικα καναλια οσο και για τα τοπικης εμβελειας.

Κατι που απο οτι φαινεται δεν θα γινει, μιας που ο σκοπος του νομοσχεδιου ειναι απλα να "φοβηθουν" οι μεγαλοκαναλαρχες ή να αντικατασταθουν απο αλλους, πιο συμπαθητικους και βολικους για την παρουσα κατασταση.
 
Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Ο Θάνος Αθανασίου είναι ανταποκριτής του Star και της Real στις Βρυξέλλες. Χθες έδωσε αυτό το ρεπορτάζ στο Real.gr.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=477438&catID=2
Το κομμάτι που μας ενδιαφέρει είναι αυτό:
"Ερωτηθέντες σχετικά, τόσο ο ίδιος (δηλαδή ο Ντάισεμπλουμ), όσο και ο επίτροπος Μοσκοβισί, επεσήμαναν ότι σε σχέση με το ζήτημα του περιορισμού των αδειών εκπομπής τηλεοπτικών σταθμών, θα γίνει εξέταση της κατάστασης από την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης και “ο οδηγός μας σε αυτήν την υπόθεση θα είναι το μνημόνιο”. "
Το βράδυ μίλησε με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη στην εκπομπή που έχει ο τελευταίος (μαζί με τον Μπογιόπουλο που έλειπε χθες) στον Real fm. Εκεί ανέλυσε περισσότερο τι σημαίνει αυτό.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=477397&catID=189
Το τρίτο μέρος της εκπομπής, και το σημείο που μας ενδιαφέρει είναι από 13:10 μέχρι 18:22.
Εκεί λέει λοιπόν ότι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες θα κριθεί από την τρόικα, και μετά αναλύει το σκεπτικό της τρόικας, σύμφωνα με συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους, και την δική του εμπειρία από τον τρόπο δράσης των Βρυξελλών. Έχει καλές επαφές και γνωριμίες, και ξέρει πια πολύ καλά πως σκέφτονται οι ευρωπαίοι. Δυστυχώς, δεν θυμάμαι καμία φορά να έχει πέσει έξω σε ανάλυση του για κίνηση των Βρυξελλών. Δυστυχώς λέω γιατί όποτε τον ακούω είναι σαν να ακούω τον Ντάισεμπλουμ, αλλά όπως είπα δεν θυμάμαι τελικά να έχει πέσει έξω ποτέ.
Λέει λοιπόν ότι η τρόικα αποκλείεται να δεχτεί περιορισμό του αριθμού των αδειών. Αντίθετα μάλλον θα ζητήσουν να δοθεί άδεια σε όποιον την ζητήσει. Για λόγους ανοίγματος της αγοράς, για να έχει περισσότερα έσοδα το κράτος από τις περισσότερες άδειες, για μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων αφού θα υπάρχουν περισσότερα κανάλια, για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός αφού έτσι ενισχύεται η κρατική ΕΡΤ, αλλά και για ιδεολογικούς ας πούμε λόγους αφού οι περιορισμοί είναι αντίθετοι με την ελεύθερη αγορά που πρεσβεύουν και οι Βρυξέλλες. Και ότι μπορούν να το βάλουν ως προαπαιτούμενο για την δόση, αφού παλιότερα έχουν βάλει προαπαιτούμενα για μικρότερα θέματα, όπως την απελευθέρωση των αδειών για ταξί. Κάτι ανάλογο αναμένει και τώρα.
Δηλαδή θα μας γυρίσουν πίσω λέει το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και τον περιορισμό τους σε 5 πανελλαδικές όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση πρόσφατα.
Δεν ξέρω αν τελικά γίνει έτσι, αλλά ας το έχουμε και αυτό υπόψη μας.


Σχετικό ρεπορτάζ του Αθανασίου στο δελτίο ειδήσεων του Star (από 14:04 - 16:25)

https://www.youtube.com/watch?v=OB7dVKC2XH4
 
Έκθεση από το Τμήμα Επικοινωνικών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σχολής Ρυθμιστικών Αρχών της Φλωρεντίας (Florence School of Regulation), εξηγεί γιατί πρέπει να δωθούν 4 άδειες ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας (HD)

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, η έκθεση εκπονήθηκε έπειτα από παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης, που ζήτησε γνωμάτευση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα και τον αριθμό τηλεοπτικών αδειών που μπορεί να δοθεί με βάση τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Έχει ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2016 και αφορά την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DTT), την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα:

Πριν από τη δημοπράτηση των νέων τηλεοπτικών αδειών TV, η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει έναν νέο Χάρτη Ψηφιακών Συχνοτήτων για την τηλεόραση.
Για να ληφθούν υπόψη οι μελλοντικές ανάγκες, να διασφαλιστεί η καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων και η υγιής ανάπτυξη της τηλεοπτικής αγοράς, ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων θα πρέπει να ακολουθήσει τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και να χρησιμοποιήσει μόνο τις συχνότητες έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τη Σύμβαση της Γενεύης (GE06).
Η ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz θα μπορούσε να παραχωρηθεί (και να δημοπρατηθεί) για τις κινητές επικοινωνίες. Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων για την ψηφιακή τηλεόραση θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στις συχνότητες της Σύμβασης της Γενεύης και στη ζώνη κάτω των 700 MHz (κανάλια 21-48).
Ο μέγιστος αριθμός των πολυπλεκτών που έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα, βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, στη ζώνη κάτω των 700 MHz είναι τέσσερις. Δεδομένου ότι δύο από τους πολυπλέκτες προορίζονται για δημόσιες τηλεοπτικές εκπομπές, οι άλλοι δύο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ιδιωτικές τηλεοπτικές εκπομπές. Καθώς από έναν πολυπλέκτη μπορούν να μεταφερθούν το πολύ δύο κανάλια HD (υψηλής ευκρίνειας), ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μπορούν να μεταδοθούν στην Ελλάδα είναι τέσσερα.

Πηγή: cnn.gr
 
Δηλαδή: έχουμε υπογράψει σύμβαση, που μας επιτρέπει εντός της χώρας μας να χρησιμοποιούμε μόνο 4 από τα 27 διαθέσιμα κανάλια; Τα άλλα 23 κανάλια τι θα τα κάνουμε;

Κάτι δεν μου πάει καλά...