Ο απολυτος αριθμός 4 αδειων ειναι παντως περιεργος/υποπτος/αψυχολογητος. Αν μπορει η οικονομία του καθε καναλιου να διατηρει τις απαραιτητες αδειες και να πληρωνει υποχρεωσεις, ας δoθουν όσες επιτρεπει το υπάρχον bandwith. Το να μη κατεβει κανενα για αδεια, αν και σε πρωτη σκεψη μπορει να φαινεται λογικό, δεν γνωριζω κατα πόσο θα λειτουργήσει σαν μοχλός πιεσης. Υποθέτω αμεσα θα χάσει η digea και επομενως εκεινη θα κινηθει εναντιον του κρατους (για διαφυγοντα κερδη κτλ);
Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι συχνότητες γιατί προκαλούνται παρεμβολές σε περιοχές που καλύπτονται από 2 ή 3 διαφορετικά κέντρα εκπομπής.Δηλαδή: έχουμε υπογράψει σύμβαση, που μας επιτρέπει εντός της χώρας μας να χρησιμοποιούμε μόνο 4 από τα 27 διαθέσιμα κανάλια; Τα άλλα 23 κανάλια τι θα τα κάνουμε;
Κάτι δεν μου πάει καλά...
Υποτίθεται ότι η έρευνα αυτό ακριβώς λέει, ότι στο υπάρχον bandwith, μπορούν να πάρουν άδεια 4 ιδιωτικά κανάλια HD. Τώρα αν είναι υποχρωτικό να είναι HD τα κανάλια, δεν το γνωρίζω, αλλά αν δεν είναι, θα μπορούσαν αντί για 4 HD, να είναι 8 SD ή να είναι 2 HD στην μια πολυπλεξία και 4 SD στην άλλη, σύνολο 6. Επίσης μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να μείνει χώρος για τα θεματικά κανάλια πανελλαδικής κάλυψης, καθώς και για τους τοπικούς σταθμούς.
Έχουν αποδοθεί 4 συχνότητες για τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά λειτουργούν μόνο οι 2. Η πρώτη έχει τα Αρτ, alpha, αντ1 και Ε, η δεύτερη τα Μακεδονία, Mega, Star, ΣΚΑΪ. Οι άλλες δύο είναι κλειστές, ενώ σε κάποια κέντρα εκπομπής η Digea έχει νοικιάσει την μία από τις δύο κλειστές συχνότητες που έχουν παραχωρηθεί για τα ιδιωτικά αλλά δεν χρησιμοποιούνται στην ΕΡΤ, επειδή μετά το μαύρο και μέχρι και σήμερα δεν είναι σε θέση να αγοράσει δικους της πομπούς και να εκπέμψει αυτόνομα, παρά μόνο σε λίγα κέντρα εκπομπής.Εντωμεταξύ, κάπου διάβασα ότι με βάση τη σύμβαση της Γενεύης ότι για την Ελλάδα υπάρχουν 2 συχνότητες για τα κρατικά και 2 για τα ιδιωτικά όσον αφορά τα εθνικής εμβέλειας.
Έχουν αποδοθεί 4 συχνότητες για τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά λειτουργούν μόνο οι 2. Η πρώτη έχει τα Αρτ, alpha, αντ1 και Ε, η δεύτερη τα Μακεδονία, Mega, Star, ΣΚΑΪ. Οι άλλες δύο είναι κλειστές, ενώ σε κάποια κέντρα εκπομπής η Digea έχει νοικιάσει την μία από τις δύο κλειστές συχνότητες που έχουν παραχωρηθεί για τα ιδιωτικά αλλά δεν χρησιμοποιούνται στην ΕΡΤ, επειδή μετά το μαύρο και μέχρι και σήμερα δεν είναι σε θέση να αγοράσει δικους της πομπούς και να εκπέμψει αυτόνομα, παρά μόνο σε λίγα κέντρα εκπομπής.
Συνολικά στην Ελλάδα έχουν δοθεί 2 συχνότητες για τα κρατικα (ΕΡΤ + δορυφορικά τυπου BBC), 4 συχνότητες για ιδιωτικά εθνικής εμβέλειας εκ των οποίων χρησιμοποιούνται μόνο οι δύο (ενώ θα μπορούσαν αν θέλουν να εκπέμψουν και σε HD), συν αλλες 1, 2 ή 3 συχνότητες για τα περιφερειακά. Στην Αθήνα είναι 3 οι συχνότητες για τα περιφερειακά, Στις περισσότερες άλλες περιοχες είναι 2, και σε κάποιες άλλες 1. Σύνολο 7, 8 ή 9 συχνότητες, ανάλογα την περιφερεια.
Έχει επίσης αποδοθεί για την Ελλάδα άλλη μία συχνότητα στα VHF, η οποία δεν χρησιμοποιείται μάλλον για λόγους κάλυψης (θέλει άλλη κεραία από αυτή που θέλουν τα uhf), αλλά αν δοθεί από το 49 και κάτω στην κινητή, μάλλον τα τηλεοπτικά θα μετακομίσουν και εκεί.
Ειδικά για τα περιφερειακά, σε περιοχές όπως Ανατολικη Μακεδονία - Θράκη και Πελοπόννησο, έχουν στριμώξει μέχρι και 9 κανάλια σε μία συχνότητα. Η ΕΡΤ επίσης έχει 4 SD + 1 HD τηλεοπτικά + 6 Ραδιόφωνα σε μία συχνότητα. Δεν υπάρχει θέμα χώρου, το θέμα διαφημιστικής πίτας είναι άλλο κεφάλαιο.
Προσωπική μου άποψη:
Σεναριο 1) Θα δοθούν 4 άδειες (1 συχνότητα) σε 4 ομίλους, ο κάθε όμιλος θα μπορέσει να βάλει όλα κανάλια χωρέσει σε μία συχνότητα, είτε δικά του, είτε με ενοίκιο. Έτσι με μία άδεια του ΑΝΤ1 πχ θα εχουμε 2 κανάλια ΑΝΤ1 και Μακεδονία, με 2η άδεια θα έχουμε Mega και Star κ.ο.κ. και όλοι θα ειναι χαρούμενοι.
Σενάριο 2) Θα δοθούν 4 άδειες γενικού περιεχομένου και άλλες ΧΧ θεματικού, κανάλια τύπου Αντ1, μακ και Έψιλον θα θεωρηθούν ψυχαγωγικά και θα έχουν άδεια θεματικολυ χαρακτήρα.
Σενάριο 3) Θα δοθούν 4 άδειες για 4 κανάλια, όσα κανάλια κλείσουν προσωρινά θα εκπέμπουν δορυφορικά τύπου EPT OPEN, και όταν αλλάξει η κυβέρνηση θα δώσει και νέες άδειες πέραν αυτών που θα δοθούν τώρα και θα καταλήξουμε να έχουμε πολύ περισσότερα κανάλια από ότι τώρα.
Το επόμενο βήμα είναι να ερωτηθεί το ινστιτούτο του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Μπορεί να ακούν για πρώτη φορά για την μελέτη.
Το τέλειο θα ήταν μια διακαναλική με συνέντευξη του επικεφαλής, να απαντά για τα λάθη...![]()
Αυτή είναι η έκθεση του ινστιτούτου.
Γράφει για συνολικά 4 πολυπλεξίες από τις οποίες οι δύο είναι για τα ιδιωτικά κανάλια. Κάθε πολυπλεξ σηκώνει 2 κανάλια HD. Ισχύουν αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά;
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.