Επιλογή φακού για πολλές περιστάσεις

σίγουρα είναι η μέρα με τη νύχτα, και ο 70-200/4L is συναγωνίζεται ευθέως τους σταθερούς, αλλά μοιραία χρειάζεται κανείς και δεύτερο φακό για το ευρυγώνιο (ή και όχι τόσο ευρυγώνιο, μέχρι τα 110mm φαινόμενης εστιακής απόστασης) τμήμα, και ο φίλος μας έχει αποκλείσει ρητώς μία τέτοια λύση. Θέλει τον καλύτερο μοναδικό φακό που να καλύπτει όλο αυτό το (τεράστιο) εύρος.

Λοιπόν επειδή όλα καλά κι ωραία φαίνονται στα χαρτιά αλλά εμένα πρωτίστως μ' ενδιαφέρει το real thing... ακούστε τι θα κάνω.

Θα πάω να πάρω τον Sigma 18-200 OS. Θα τον συγκρίνω με την ίδια φωτογραφική μηχανή στις ίδιες εστιακές αποστάσεις με τον Canon 17-40L και τον 24-70L που έχω βάλει αγγελία.

Διαφορές θα δω, είναι σίγουρο. Αν θέλετε θα σας ανεβάσω να δείτε κιόλας. Αν όμως είναι τόσο τραγικές, θα πουλήσω τον Sigma (που θέλω να πιστεύω ότι πουλιέται άνετα) και σαν καλό παιδάκι θα πάω να πάρω τον L 70-200/4 IS και σας υπόσχομαι να μην ξαναπώ κακές λεξούλες (βλ. sigma, tamron κλπ). :grinning-smiley-043

Υ.Γ. Χάθηκε ο κόσμος να υπάρχει ένας 18-200 L is της Canon....

Πάντως θα σας εξομολογηθώ μια απορία που έχω από την πρώτη στιγμή που αγόρασα slr: λέμε εδώ για φακούς ότι 10Χ θεωρούνται τεράστιο εύρος και δεν έχουν ποιότητα κλπ... μπορείτε να μου πείτε πως γίνεται αυτές οι compact και έχουν από μαμά τα 10Χ για πλάκα σε μέγεθος διαμέτρο ενός ευρώ και μεις πρέπει να μιλάμε για χιλιάρικα;.

Να ξέρεις ότι ο 70-200 είναι καλύτερος από αυτούς που ήδη έχεις. Ειδικά με τον 17-40 οι διαφορές είναι μεγάλες (φυσικά και διαφορετικά εστιακά μήκη).

Φίλε συνονόματε, η Canon εσκεμμένα δεν βγάζει φακούς L για το μικρό φορμά (δηλαδή των αισθητήρων APS-C). Όλοι οι L είναι αποκλειστικώς κανονικού φορμά (δηλαδή προορισμένοι αρχικώς για μηχανές full-frame). Είναι μία επιλογή της Canon, έτσι αισθάνεται ότι κρατάει τους επαγγελματίες μακρυά από τις "μικρές" της κατηγορίες, ακόμη και την 40D. Για παράδειγμα, ακόμη και τον ομολογουμένως ακριβό (σχεδόν στο χιλιάρικο) 17-55/2.8 is, δεν τον έβγαλε στη σειρά L, ούτε έχει κατασκευή για L (μαγνήσιο, προστασία από υγρασίες κλπ).
Επομένως τέτοιο φακό που ζητάς (18-200) μάλλον χλωμό να τον δεις σε σειρά L. Ίσως επεκτείνοντας τη λογική του 17-85is, να βγάλει η Canon κανέναν 17-135is (λέω εγώ) πάντως δεν θα είναι L.

Πάντως θα σας εξομολογηθώ μια απορία που έχω από την πρώτη στιγμή που αγόρασα slr: λέμε εδώ για φακούς ότι 10Χ θεωρούνται τεράστιο εύρος και δεν έχουν ποιότητα κλπ... μπορείτε να μου πείτε πως γίνεται αυτές οι compact και έχουν από μαμά τα 10Χ για πλάκα σε μέγεθος διαμέτρο ενός ευρώ και μεις πρέπει να μιλάμε για χιλιάρικα;.

Αν δείς καμία φώτο από την ποιότητα που βγάζουν τότε θα καταλάβεις. Ειδικά σε κλειστούς χώρους, που εκεί δείχνει τα δόντια του ένας φακός-μηχανή.

Re: Απάντηση: Επιλογή φακού για πολλές περιστάσεις

όσο πιο μικρός ο αισθητήρας, τόσο πιο μικρός ο κύκλος κάλυψης που πρέπει να βγάζει ο φακός, άρα και πιο μικρός ο τελευταίος... και μη νομίζεις πως στους υπερζούμ των κόμπακτ δεν γίνονται παραχωρήσεις. Απλώς κατά κανόνα οι κάτοχοι κόμπακτ δεν είναι πάντα ψείρες με τις παραμορφώσεις, το βινιετάρισμα, το κόντραστ και την εν γένει ποιότητα.

Λοιπόν επειδή όλα καλά κι ωραία φαίνονται στα χαρτιά αλλά εμένα πρωτίστως μ' ενδιαφέρει το real thing... ακούστε τι θα κάνω.

Θα πάω να πάρω τον Sigma 18-200 OS. Θα τον συγκρίνω με την ίδια φωτογραφική μηχανή στις ίδιες εστιακές αποστάσεις με τον Canon 17-40L και τον 24-70L που έχω βάλει αγγελία.

Διαφορές θα δω, είναι σίγουρο. Αν θέλετε θα σας ανεβάσω να δείτε κιόλας. Αν όμως είναι τόσο τραγικές, θα πουλήσω τον Sigma (που θέλω να πιστεύω ότι πουλιέται άνετα) και σαν καλό παιδάκι θα πάω να πάρω τον L 70-200/4 IS και σας υπόσχομαι να μην ξαναπώ κακές λεξούλες (βλ. sigma, tamron κλπ). :grinning-smiley-043

Υ.Γ. Χάθηκε ο κόσμος να υπάρχει ένας 18-200 L is της Canon....

Και το χειρότερο έχει.... η ΝΙΚΟΝ.

Έτσι ακριβώς... οι κόμπακτ όσο δυσκολεύουν οι συνθήκες τόσο χειρότερα αποδίδουν. Και το AF ουσιαστικά δεν μπορεί να ακολουθήσει τίποτα κινούμενο σε εσωτερικό χώρο που δεν φωτίζεται από λάμπες χιλιάδων κεριών και το αποτέλεσμα στις σκιές είναι χάλια.

όσο πιο μικρός ο αισθητήρας, τόσο πιο μικρός ο κύκλος κάλυψης που πρέπει να βγάζει ο φακός, άρα και πιο μικρός ο τελευταίος... και μη νομίζεις πως στους υπερζούμ των κόμπακτ δεν γίνονται παραχωρήσεις. Απλώς κατά κανόνα οι κάτοχοι κόμπακτ δεν είναι πάντα ψείρες με τις παραμορφώσεις, το βινιετάρισμα, το κόντραστ και την εν γένει ποιότητα.

Ελαφρυντικό των compact αποτελεί ότι μιας και οι φακοί τους δεν αλλάζουν, κάποιες απ' αυτές μπορούν και διορθώνουν με το software της μηχανής παραμορφώσεις, βινιετάρισμα, χρωματικές εκτροπές, contrast, κλπ.
Φυσικά ακόμα κι έτσι η ποιότητα συγκριτικά με dSLR παραμένει σε άλλη κατηγορία, απλά.

Αυτος εδω πως σας φαινετε σε εσας τους εμπειρους?
(για all around χρηση)

http://www.canon.co.uk/For_Home/Pro...x.asp?ComponentID=152993&SourcePageID=26369#1

(Για 680 ευρω)

Σε συνδιασμο με αυτον που εχω ηδη http://www.canon.co.uk/For_Home/Pro...ses/Zoom_Lenses/EF_1785mm_f45IS_USM/index.asp

θα καλυφθω (σχετικα παντα), "πληρως" ??

Σκεφτομαι καποια καλη αγορα φακου για το επερχομενο...

Last edited:
Τελικα εχει κανεις αποψη για αυτον ?

To sait που κανω το λινκ ειναι αξιοπιστο ?
Υπαρχουν καποια αλλα για reviews φακων ?

Ευχαριστω

Απο μια γρηγορη ματια στις αποψεις αυτων που τον αγορασαν δεν ειναι και πολλυ happy.

Ολοι για εκεινο το ... ματσουκι, τον 28-300 λενε τα καλυτερα...

680 ευρώ ο DO 70-300is?
Πού βρε παιδιά?

Ο "απλός" (εάν μπορεί να τον πει κανείς έτσι) 70-300is βγαίνει (τιμές Ελλάδας) γύρω στο 500ρι (κανονικά μισή τιμή από τον DO) και έχει μάλιστα και μεγαλύτερη ανάλυση, ακόμη και από ανοικτός. Ο DO έχει βέβαια μικρότερο βαθμό χρωματικών εκτροπών (πρακτικώς, απουσιάζουν), αλλά και ο απλός μια χαρά τα πάει... Αφού βρίσκεις τόσο τον DO, στην ίδια τιμή βγαίνει και ο 70-200/4Lis, προσωπικώς θα προτιμούσα τον τελευταίο....

Απάντηση: Re: Επιλογή φακού για πολλές περιστάσεις

Απο μια γρηγορη ματια στις αποψεις αυτων που τον αγορασαν δεν ειναι και πολλυ happy.

Ολοι για εκεινο το ... ματσουκι, τον 28-300 λενε τα καλυτερα...

Εγώ 'εχω αυτόν
EF-70-200-4.0L-U.jpg
και είναι μιά χαρά...
70-200 γύρω στα 600 Ε.

680 ευρώ ο DO 70-300is?
Πού βρε παιδιά?

Η τιμη ειναι αμερικης
Στο katerelos.gr παει στο 1000 αρικο
(εννοειται οτι δεν "λεει")

Ο "απλός" (εάν μπορεί να τον πει κανείς έτσι) 70-300is βγαίνει (τιμές Ελλάδας) γύρω στο 500ρι (κανονικά μισή τιμή από τον DO) και έχει μάλιστα και μεγαλύτερη ανάλυση, ακόμη και από ανοικτός. Ο DO έχει βέβαια μικρότερο βαθμό χρωματικών εκτροπών (πρακτικώς, απουσιάζουν), αλλά και ο απλός μια χαρά τα πάει... Αφού βρίσκεις τόσο τον DO, στην ίδια τιμή βγαίνει και ο 70-200/4Lis, προσωπικώς θα προτιμούσα τον τελευταίο....

..

δεν είναι τόσο, λιγνός είναι.
Από τον απλό τον 70-200/4 (όχι τον is) θα προτιμούσα τον (λιγάκι φθηνότερο μάλιστα) 70-300is (όχι τον DO)

Λοιπόν, όπως σας είχα πει, αγόρασα τον Sigma 18-200 OS .

Είναι απλά τα πράγματα:

Η ζυγαριά από την μία έχει τα εξής:

-ψιλοαργεί στην εστίαση, αλλά μου είναι αδιάφορο. Μπορώ να ζήσω και με αυτή την ταχύτητα.
-μικρό βάρος
-all in one φακός που θα καλύψει το 95% των περιπτώσεων, οπότε δεν χρειάζεται ούτε φακούς μαζί ούτε βαλίτσες.

από την άλλη έχει τα εξής:

-ακαριαία ταχύτητα εστίασης
-βάλε βγάλε φακούς
-ποιότητα (βλ. ευκρίνεια).

Ειδικά στο τελευταίο, έφαγα ήττα μιάς κι έχω την δυνατότητα να συγκρίνω στις δύο eizo 24" δίπλα δίπλα τις φωτό σε full size χωρίς να κουνάω ή να ανοιγοκλείνω παράθυρα.
Και το περίεργο είναι ότι σε μερικές φωτογραφίες δεν φαίνεται τόσο η διαφορά της ευκρίνειας σε σημείο που κάποιες να πω ότι είναι καλύτερες με τον sigma, αλλά ίσως να μην νέταρε η μηχανή σωστά.

Προσέξτε, μιλάμε τώρα να τις βλέπεις την μία δίπλα στην άλλη. Αν τις δείτε μόνες τους είναι μια χαρά έτσι;

Ο Sigma είναι ΠΟΛΥ τίμιος για τα λεφτά του. Αυτό δεν το συζητάω. Και κάτι πολύ σημαντικό : Με τον Canon 24-70 στο 70 υπάρει μεγάλος κίνδυνος να βγει κουνημένη η φωτογραφία ειδικά στο 70mm οπότε πάει περίπατο η ποιότητα αν κουνηθεί η φωτογραφία. Λόγω βάρους (σχεδόν 1 κιλό) θέλει πολύ καλό χέρι. Ενώ με τον Sigma έχεις μικρότερες πιθανότητες να σου βγει κουνημένη και λόγω βάρους και λόγω stabilizer. Αλλά μετά πρέπει να περάσει 5-6 φορές από το Unsharp mask για να γίνει canon L και απ' ότι είδα δεν γίνεται.

Εχω την δυνατότητα να τον δώσω πίσω και να πάρω κάτι άλλο αν θέλω....αλλά θέλω;

:frusty::nounder: