Επιλογή macro για Nikon D90

Γιώργος.Χ

Moderator
Staff member
23 June 2006
5,880
Αττική
Οτι λεει το τίτλος.. Ψάχνομαι για ενα μακρο φακουδάκι για αρχίσω να παιζω με το συγκεκριμένο ειδος φωτο (κυριως λουλούδια, έντομα, και .. βλέπουμε)

Εχω βάλει στο ματι (με σειρά προτεραιότητας σας value/money κατά την εκτιμησή μου)

α) Tamron 90 2.8 SP
b) Sigma 105 2.8. Δεν τον εχω δοκιμασει αλλά εχω ακουσει καλά λογια. Ειχα δει για λιγο και τον 70αρη της Sigma που μου ειχε κανει εντύπωση το ποσο οξυς ήταν ..
c) Nikon 105 2.8 VR

Θα χαρώ να ακούσω προτάσεις, & αντιρρήσεις..

Γιώργο είχα ανεβάσει εάν θυμάσαι δύο όμοια δείγματα σε πρόχειρη σύγκριση Tamron 90/2.8 (τον έχω σε μοντούρα Νίκον) και Sigma 105/2.8

Τα θυμίζω ξανά:
ολόκληρο το καρέ πρώτα
attachment.php

Sigma

attachment.php

Tamron

Σημείο εστίασης (resize από κροπ των 2mp)
attachment.php

Sigma

attachment.php

Tamron

Αμφότεροι είναι στο 1:1, f/11, 1/3s, και προφανώς ίδιες ρυθμίσεις στη μετατροπή των raw. F/11 γιατί τέτοια διαφράγματα έχουν νόημα στο πραγματικό μάκρο.

H oθόνη του laptop δεν με βοηθάει ιδιαίτερα αλλά νομιζω οτι ο Tamron ειναι ελαφρά οξύτερος και με καλύτερο bokeh στα δικά μου μάτια..

Απο ποιοτητα κατασκευής τι λενε ; Τον sigma τον εχω δει και φαίνεται πολύ καλός (ΕΧ σειρά).. O Tamron πώς σου φαίνεται στο κομμάτι αυτό Τάσο ;

Έχω τον παλαιότερο Ταμρον.
Ο Sigma είναι σαφώς ανώτερος, μεταλλικός (με αυτό το γνωστό ματ-γκρι φινίρισμα της ΕΧ σειράς), ο Τάμρον πλαστικός. Ο Sigma κάνει μεγάλες βόλτες στην αυτόματη εστίαση, για τον Ταμρον δεν ξέρω αφού δεν τον έχω σε μοντούρα Canon αλλά τον φορώ με αντάπτορα.
Πιστεύω ότι δεν θα δει κανείς τις τρομερές διαφορές μεταξύ των ανταγωνιστικών φακών... μηδενός εξαιρουμένου, ούτε του Nikkor ούτε το Canon. Ο Ταμρον έχει μία "μπλεδίλα" στα μαύρα που παραπέμπει σε εκτροπές ανοικτός, τουλάχιστον από κοντά. Μόλις τον κλείσεις, απογειώνεται.

Όλες του σετ αυτού είναι με τον Ταμρον, τον χρησιμοποιώ αρκετά τελικώς.
http://www.flickr.com/photos/30248506@N02/sets/72157622035781250/

Last edited:
Ο Νίκον δε ξεφεύγει και στη τιμή?

Ναι.. Βεβαια λεγεται οτι ειναι εξαιρετικός (σαν ποιότητα κατασκευής ειναι σιγουρα, για οπτική απόδοση δεν ξέρω) αλλά νομίζω οτι δεν αξιζει να ανέβω τόσο ψηλά..

Μεταξυ Sigma/Tamron θα κριθει το παιχνίδι .. βεβαια κοιτάζω και ebay και θα κανω 2-3 γύρες στα γνωστά μαγαζια στο κεντρο για lenspotting τις επόμενες ημέρες οπότε θα δουμε..

Last edited:
Για πραγματικό μάκρο έχετε τόσες επιλογές σε παλιούς. Και ο 55/3.5 και ο 55/2.8 είναι εξαιρετικοί.

Tον 55ρη (AF) τον εχω στα watched ...
Και ο AiS ειναι καλός αλλά δεν θα φωτομετρά στην D90 οποτε :bigcry:

Σωστά, τα ξέχασα αυτά. Ωστόσο, σε live view δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα ή όχι; Δουλεύοντας τον φακό stopped-down.

O 105 macro της Nikon είναι φοβερός φακός. Απίστευτες δυνατότητες και μάλλον καλύτερος από τον tamron 90mm. Δεν τους έχω δει δίπλα δίπλα να είμαι σίγουρος αφου τον Νικον δεν τον έχω.
Τον έχει ο οδοντίατρος μου όμως και τον ψιλο-χρησιμοποίησα. Τώρα αν αξίζει τα λεφτά που ζητάει, αυτό είναι ένα θέμα αλλα σκέψου ότι αν τελικά σε ενδιαφέρει το μακρο θα τον έχεις για χρόνια.

Όταν λες Τάμρον, πιον εννοείς, τον τρέχοντα 90/2.8 ή τον παλιό 90/2.5; Η γενική γνώμη για τους "τέσσερεις" μάκρο (Τάμρον-Σιγμα-Νικον-Κάνον) είναι ότι αναλόγως τα διαφράγματα, υπάρχουν μικροδιαφοροποιήσεις στην κατάταξη... Ο Τάμρον σίγουρα δεν προτεύει ανοικτός, εκεί ο Σίγμα ειναι καλύτερος όπως και ο Νίκον. Ο Τάμρον στα κλειστά διαφράγματα πάντως μου αρέσει (φ/8-φ/11 ίσως και φ/16)

Τάσο, τον παλιό f2,5 εννοώ. Αλλά όπως έγραψα είναι πρόχειρη η εκτίμηση μου.

Αλέξη το μόνο που δίνει είναι μια φωτογραφία του δοντιού με το φακό :bigcry:

Δεν έχω πολύ καλές σχέσεις με τους μάκρο φακούς, αφού δεν ασχολούμαι με το άθλημα. Χρησιμοποιώ μόνον τον 60άρη AFD για να φωτογραφίζω φρούτα, ψάρια, φαγητά, τέτοια πράγματα και εκεί η επίδοσή του (σε διαφράγματα κλειστά) είναι εξαιρετική.

Όμως πολύ καλές επιδόσεις έχω δει από τον TAMRON του Τάσου. Κι όταν λέμε ότι όλοι παίζουν στο ίδιο επίπεδο απόδοσης, τότε παίρνουμε τον πιο φθηνό, όχι τον πιο ακριβό.

Άλλωστε δεν θα τραβάς χιλιάδες λήψεις με αυτό το φακό για να σε ενδιαφέρει το φινίρισμα και η αντοχή.

Μια και είσαι nikonian δες και την άποψη του Hogan που θεωρεί τον 90 tamron ως καλύτερη επιλογή από τους 105 της NIKON.

Εγώ θα κοιτούσα λιγάκι και τον 150/2.8 της Σίγμα... ο "αέρας" που παίρνεις από τέτοιους φακούς στη φωτογράφιση ζωντανών θεμάτων είναι ενίοτε πολύ σημαντικός.

Toν Tamron τον έχω εδώ και 5 χρόνια. Ούτε εγώ βέβαια ασχολούμαι ιδιαίτερα με το μάκρο, αλλά άλλον φακό δεν θα έπαιρνα (δεν έχω λόγο να τον αλλάξω)
Τώρα άμα δείτε εκτυπώσεις 50χ70 και 70χ100 που έχω κάνει με τον συγκεκριμένο.... είναι εξαιρετικός φακός!

Δεν έχω πολύ καλές σχέσεις με τους μάκρο φακούς, αφού δεν ασχολούμαι με το άθλημα. Χρησιμοποιώ μόνον τον 60άρη AFD για να φωτογραφίζω φρούτα, ψάρια, φαγητά, τέτοια πράγματα και εκεί η επίδοσή του (σε διαφράγματα κλειστά) είναι εξαιρετική.

Όμως πολύ καλές επιδόσεις έχω δει από τον TAMRON του Τάσου. Κι όταν λέμε ότι όλοι παίζουν στο ίδιο επίπεδο απόδοσης, τότε παίρνουμε τον πιο φθηνό, όχι τον πιο ακριβό.

Άλλωστε δεν θα τραβάς χιλιάδες λήψεις με αυτό το φακό για να σε ενδιαφέρει το φινίρισμα και η αντοχή.

Μια και είσαι nikonian δες και την άποψη του Hogan που θεωρεί τον 90 tamron ως καλύτερη επιλογή από τους 105 της NIKON.

Την εχω διαβάσει Βλάση και μαλλον προς τον Tamron προσανατολίζομαι .. Δεν εχω λόγο να δώσω πολλά χρήματα, δεν θα ειναι ο κύριος φακός μου

Από την αλλη μερια αν βρώ κανέναν 55άρη ή 60αρη ΑF Nikon σε καλή κατάσταση από σοβαρό πωλητή ισως κανω κινηση..