Επιλογή NAS

βεβαια τα ιδια πραγματα προσφερει και η qnap, απλα τοτε που εψαχνα, η synology ειχε καλυτερο value for money. για nas παντως εγω θα κοιτουσα μονο synology/qnap

ωραία λύση φαίνεται αλλά πάντα εξαρτάται από το τι θέλει ο καθένας και πόσο χρόνο και κόπο είναι διατεθειμένος να σπαταλήσει.

Μία ώρα δουλειάς το παραπάνω δε νομίζω να είναι για κάποιον που δεν ξέρει. Επίσης πρέπει απ'ότι είδα δλδ να αγοράσεις mb, ram, cpu, τροφοδοτικά. Κι είναι αρκετή διαδικασία για τον οποιονδήποτε. Φαίνεται πολύ στιβαρή λύση αλλά όπως όλα έχει τα + και τα -.

Ο φίλος έγραψε

οπότε θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα τον αποθαρρύνει.

Είναι ξεκάθαρο οτι ψάχνει μια λύση βάζω το ethernet και τέλος.

Ρε σεις, μην κωλώνετε!
Από τη στιγμή κιόλας που η χρήση θα είναι μόνο για αποθηκευση και streaming, δε χρειάζονται καν τα έξτρα! Ακολουθώντας τον οδηγό του naxian, το hp με unraid είναι έτοιμο σε όσο χρόνο κάνουν να γραφτούν 80mb σε ένα φλασάκι και να περαστεί το υλικό στους δίσκους!

εξαιρετικος ο οδηγος του naxian, αλλα το interface που ειδα και η ολη διαδικασια μου ειναι άκρως αποτρεπτική, θυμιζει ms-dos.

αυτο το openmediavault φαινεται πιο ελκυστικο αλλα απο την αλλη δεν υπαρχουν χρηστες και οποιες αποριες εχεις δεν θα απαντηθουν ευκολα.

Last edited:
Σας ευχαριστώ για τις προτάσεις.
Είναι γεγονός ότι ο ΗΡ είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, παλιότερα θα πέταγα τη σκούφια μου. Αλλά σε αυτή τη φάση δεν μπορώ να ασχοληθώ καθόλου. Θέλω κάτι σαν... Ψυγείο. Με ένα κουμπί, να το βάζεις στην πρίζα και να παίζει.
Προσανατολίζοναι προς το 411+. Αφ´ ενός γιατί με πείσατε για το Synology, αφ´ ετέρου ο dual core Atom μου φαίνεται πιο future proof από τους Marvel των Qnap και θα σηκώνει και πιο άνετα streaming παράλληλα με torrents. Επιπλέον δέχεται και 5πλο expansion, οπότε θα είμαστε οκ, θέλω να πιστεύω!

Να σου πω την αποψη μου οτι το qnap 412 που εχω δεν ειναι ακριβως Plug n Play. Για να το φερεις στα μετρα σου εμενα μου πηρε μια μερα. Επισης εαν δεν το εβρισκα καινουργιο 160 ευρω δεν θα σκεφτομουν τιποτα αλλο εκτος απο τον HP microserver!!!

παιδια για καποιον που απλα θελει να αποθηκευσει ολα του τα media και να εχει προσβαση σε αυτα απο ολες τις συσκευες τι του προτεινετε? δε θελω να καθομαι να ασχολουμαι με λογισμικα κλπ, απλα να εχω πολυ χωρο (ανω των 4 τερρα) και να dumpαρω ολα μου τα data εκει μεσα και να τα βλεπω οποτε θελω χωρις να ψαχνω που εχω τι.
αυτο νομιζα πως σημαινει nas αλλα τελικα βλεπω οτι ειναι σαν ενα server,κανονικο Pc δηλαδη, εγω θελω απλα storage και accessibility. παιζει κατι τετιο?

Ναι. Η λύση στο πρόβλημα σου ακούει στο όνομα Synology.
Πανεύκολο να το κάνεις setup και ανάλογα τις ανάγκες σου επέλεξε το μοντέλο.

δε θελω καμερες και τετια αλλα ψαρωσα οταν ειδα οτι μπορω να ακουω ολα μου τα μπ3 με το iphone μου μεσω 3g, αν και θα τρωει τα 100mb που εχω τσαμπα στο πι και φι. παντως πολυ κουλ το βρηκα. κοιτα θελω τα βασικα χαρακτηριστικα αλλα να παιρνει 4 δισκους οποτε παω για 411 μαλλον. ποιες οι διαφορες αναμεσα σε j,slim και +?

Τελικά, κατά την προσφιλή μου τακτική, πήρα κάτι πιο ακριβό από αυτό που έπρεπε... :smash:
Με ψήσατε για Synology, κοίταζα το 411, αποφάσισα να πάω σε πιο καλό με dual core Atom, στο 411+,, κυρίως επειδή βλέπω ότι όλοι πάνε σε Intel, και τελικά παρήγγειλα ένα 411+ΙΙ, ώστε και να παίζει ως κατεβαστήρι πιο άνετα, και να έχω περισσότερες ελπίδες ότι θα υποστηρίξει μελλοντικά μεγαλύτερους δίσκους.

μεγειά το μηχανάκι

θα το ευχαριστηθείς και θα σου λύσει τα χέρια σε περισσότερες περιπτώσεις απ'ότι μπορείς τώρα να σκεφτείς.

Τελικά, κατά την προσφιλή μου τακτική, πήρα κάτι πιο ακριβό από αυτό που έπρεπε... :smash:
Με ψήσατε για Synology, κοίταζα το 411, αποφάσισα να πάω σε πιο καλό με dual core Atom, στο 411+,, κυρίως επειδή βλέπω ότι όλοι πάνε σε Intel, και τελικά παρήγγειλα ένα 411+ΙΙ, ώστε και να παίζει ως κατεβαστήρι πιο άνετα, και να έχω περισσότερες ελπίδες ότι θα υποστηρίξει μελλοντικά μεγαλύτερους δίσκους.

για πες λεπτομερειες, τιμη, απο που κλπ.
τι διαφορες εχει απο το απλο 411 και το 411j?

Σας ευχαριστώ.
Το αγόρασα από το computerbeast.gr 605 . Λόγω του ότι είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και ο ΦΠΑ εκπίπτει, με συνέφερε σε σχέση με την αγορά από Ευρώπη, όπου ήταν σαφώς φτηνότερο.
Η οικογένεια 411 έχει τα εξής μέλη:
411j: cpu 1.2ghz, 128mb ram, χωρίς esata.
411 slim: cpu 1.6ghz, 256mb ram, με esata, αλλά παίρνει μόνο 2.5" δίσκους.
411: cpu 1.6ghz, 512mb ram, με esata.
411+: atom dual core 1.6ghz, 1gb ram, esata. Καταργήθηκε.
411+II: atom dual core 1.8ghz, 1gb ram, esata.

Έχουν διαφορά στους μέγιστους αριθμούς χρηστών (που εδώ δεν μας ενδιαφέρουν) και φυσικά στην ταχύτητα εγγραφής/ανάγνωσης.
Τα single core μοντέλα έχουν Marvel cpu.

Μόλις σήμερα κατάφερα να το βάλω σε λειτουργία, μεσολάβησε και η ιστορία με την αύξηση των τιμών και δεν ήθελα να με γδάρει κανένα λαμόγιο.
Πρώτη εντύπωση από το ξεπακετάρισμα και την τοποθέτηση του ενός δίσκου 3tb ήταν η τυπική ποιότητα κατασκεής, σαν ένα προσεγμένο pc. Το Netgear που είχα πριν, πάλι με 4 δίσκους ήταν σαν χρηματοκιβώτιο. Αρκεί να σας πω ότι με δύο δίσκους ζύγιζε... 7 κιλά!
Όταν το άναψα όμως με απιζημίωσε... Ταχύτατη εγκατάσταση και δυνατότητες και interface σε σχέση με το Netgear, σαν να συγκρίνεις Windows 7 με τα 3.11. Χάος.
Δεν πρόλαβα να τι δοκιμάσω άλλο, μιας και άρχισα να το φορτώνω πάλι δεδομένα. Αύριο, περισσότερα...

Εγώ μετά από αρκετό ψάξιμο......είμαι πολύ κοντά στο να πάρω το : Synology DS-1511+ πάντως ....

Εγώ μετά από αρκετό ψάξιμο......είμαι πολύ κοντά στο να πάρω το : Synology DS-1511+ πάντως ....
Είναι απο τις καλύτερες μου αγορες! Αν δεν έχεις μεγάλες απαιτήσεις μπορείς να δεις και κάποιο μικρότερο μοντέλο..

Όντως είναι η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή. Απο που αν επιτρέπεται?

Oντως ισως η καλυτερη επιλογη σε Nas.
Aλλα ρε Νικο γιατι δεν σκεφτεσαι το Hp Microserver?Φθηνοτερο και θα σου δώσει οτι σχεδον και το Synology ,για να μην πω και παραπανω.
Νομιζω οτι τα NAS δεν αξιζουν για πανω απο δυο δισκους.Μετα οι τιμές ανεβαινουν δυσαναλογα και απαγορευτικά.

Θα απαντήσω σε όλους : @auter , @ SkyNett και σε σένα Χρήστο:

1) Το καλύτερο value for money για τις απαιτήσεις μου.
2)Καλό επεξεργαστή και δομημένη λειτουργία index για να την υποστηρίξει. ( όπως ξέρετε στα μεγάλα αρχεία μας ενδιαφέρει το επίπεδο διαμεταφοράς τους ,αλλά στα πάρα πολλά μικρά αρχεία , όπως είναι αυτά της μουσικής που ναι μεν μπορεί να μην αποτελούν μεγάλο όγκο σε gb , π.χ. 40.000 μουσικά αρχεία μπορεί να είναι 120 giga μόνο, μας ενδιαφέρει η ακαριαία επεξεργασία τους. )
3) Επεκτάσιμος ( εάν το χρειαστώ) αλλά που να πάει κανείς ? Πάνω από 15 Terra ?
4) Φανταστικό interface
5)2 gigabit γραμές.

Τώρα...εάν μου κάνουν καλύτερη τιμή θα το πάρω από την Datanoesis. Αλλιώς θα πάω σε ιντερνετικό μαγαζί. :D ( Λεφτά που περισσεύουν....δεν υπάρχουν....)

Υ.Γ. Θα πάρω κι ένα manageable swich ....και θα γλυτώσω από : Αποθήκευση σε διάφορα μέρη...δίσκους εσωτερικούς και εξωτερικούς. Χίλια δυο αναμμένα μηχανάκια εδώ κι εκεί , ασφάλεια δεδομένων , καλώδια άπειρα και με το swich θα ελέγχω και το data rate των εσωτερικών γραμμών π.χ. προς όφελος του streaming και σε βάρος του LOL που τόχει λειώσει ο πιτσιρικάς και τα φιλαράκια του που έχουν κάνει το σπίτι internet cafe.

Θα απαντήσω σε όλους : @auter , @ SkyNett και σε σένα Χρήστο:

1) Το καλύτερο value for money για τις απαιτήσεις μου.
2)Καλό επεξεργαστή και δομημένη λειτουργία index για να την υποστηρίξει. ( όπως ξέρετε στα μεγάλα αρχεία μας ενδιαφέρει το επίπεδο διαμεταφοράς τους ,αλλά στα πάρα πολλά μικρά αρχεία , όπως είναι αυτά της μουσικής που ναι μεν μπορεί να μην αποτελούν μεγάλο όγκο σε gb , π.χ. 40.000 μουσικά αρχεία μπορεί να είναι 120 giga μόνο, μας ενδιαφέρει η ακαριαία επεξεργασία τους. )
3) Επεκτάσιμος ( εάν το χρειαστώ) αλλά που να πάει κανείς ? Πάνω από 15 Terra ?
4) Φανταστικό interface
5)2 gigabit γραμές.

Τώρα...εάν μου κάνουν καλύτερη τιμή θα το πάρω από την Datanoesis. Αλλιώς θα πάω σε ιντερνετικό μαγαζί. :D ( Λεφτά που περισσεύουν....δεν υπάρχουν....)

Υ.Γ. Θα πάρω κι ένα manageable swich ....και θα γλυτώσω από : Αποθήκευση σε διάφορα μέρη...δίσκους εσωτερικούς και εξωτερικούς. Χίλια δυο αναμμένα μηχανάκια εδώ κι εκεί , ασφάλεια δεδομένων , καλώδια άπειρα και με το swich θα ελέγχω και το data rate των εσωτερικών γραμμών π.χ. προς όφελος του streaming και σε βάρος του LOL που τόχει λειώσει ο πιτσιρικάς και τα φιλαράκια του που έχουν κάνει το σπίτι internet cafe.

εγραφα τοση ωρα και εξαφανιστηκαν...
τελος παντων. επιγραμματικά..

1) το wake on lan λειτουργει μονο εντός δικτυου wifi που εχεις το nas. κριμα γιατι θα ηταν χρησιμο περισσοτερο αν δεν ειχε αυτο το limitation.
2) το link aggregation που υποσχεται 165.91 MB/sec Writing, 197.8 MB/sec Reading το ξεχνας. αμα βρεις καποιο switch με λογικο κοστος που να λειτουργει ενημερωσε και μενα.
3) πρεπει να εχεις ενεργοποιημενο το guest account για να βλεπεις τα share του νας απο τα media player μεσω SMB, δεν γνωριζω τι γίνεται με NFS. περισσοτερα εδω
4) το expansion του 1511 δεν αξιζει μιας και εχει κοστος 430ε για 5 δισκους. αμα θελεις χωρο μπορεις να φτιαξεις και ενα σερβερ με λιγοτερα απο 250ε που να παιρνει 10 δισκους.

Last edited: