Επιλογή ταχυθερμαντήρα - ταχυθερμοσίφωνα

Μαζί γράφαμε για την βαλβίδα δικτύου πολης.

ΟΚ, ο μόνος λόγος που απομένει την σημερινή εποχή είναι η υπερθέρμανση του νερού.
Τώρα σκέψου... η βαλβίδα μπορεί να ανοίξει κι απο γήρανση ή αστοχία. Θα χυθεί επάνω σου νερό στους 90 βαθμούς... Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι τοποθετημένη η βαλβίδα στο κρύο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τα κυκλωματα εξαέρωσης φυσικά θα πάρουν τον αέρα απο το υψηλότερο σημείο. Θέλουμε να μείνει μόνο νερό (ή ότι άλλο υγρό χρησιμοποιούμε) γιατί μας εξυπηρετεί. Στον θερμοσίφωνα δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε αέρα, ατμό ή νερό, αρκεί να πέσει η πίεση και να μην εκραγεί.

Το κυριότερο είναι να ανοίξει .
Με συγχωρείς αλλά αν το νερό μέσα στο θερμοσίφωνα είναι 60 ή 65 βαθμούς το νερό πού θα βγεί γιατί θα είναι κρύο αν βγεί από τη παροχή του κρύου ; δεν θα τρέξει από το νερό του δικτύου ,αλλά από το καυτό νερό του θερμοσίφωνα
Για να φτάσει να ανοίξει, σημαίνει ότι ΟΛΟ το νερό έχει φθάσει στους 65+ βαθμούς

Γιατί είναι στο σύνορο. Μόλις ανοίξει η βαλβίδα και βγεί μια σταγόνα καυτό νερό, θα μπεί ταυτόχρονα ακριβώς δίπλα της μια σταγόνα κρύο (απο το δίκτυο). Δηλαδή, ουσιαστικά θα βγεί νερό με μείξη ζεστου-κρύου εκείνη την ώρα. Αντίθετα, αν η βαλβίδα ήταν στο ζεστό σωλήνα, θα βγεί μόνο καυτό. Εννοείται οτι όσο μια μακριά απο τον θερμοσίφωνα μπεί η βαλβίδα (στον σωλήνα του κρύου νερού πάντα) το νερό θα βγεί τόσο πιο κρύο.

Υποθέτω οτι - αν χρησιμοποιείς θερμοσίφωνα - την βαλβίδα την έχεις στο ζεστό, έτσι ? :))

Last edited:
Γιατί είναι στο σύνορο. Μόλις ανοίξει η βαλβίδα και βγεί μια σταγόνα καυτό νερό, θα μπεί ταυτόχρονα ακριβώς δίπλα της μια σταγόνα κρύο (απο το δίκτυο). Δηλαδή, ουσιαστικά θα βγεί νερό με μείξη ζεστου-κρύου εκείνη την ώρα. Αντίθετα, αν η βαλβίδα ήταν στο ζεστό σωλήνα, θα βγεί μόνο καυτό. Εννοείται οτι όσο μια μακριά απο τον θερμοσίφωνα μπεί η βαλβίδα (στον σωλήνα του κρύου νερού πάντα) το νερό θα βγεί τόσο πιο κρύο.

Υποθέτω οτι - αν χρησιμοποιείς θερμοσίφωνα - την βαλβίδα την έχεις στο ζεστό, έτσι ? :))

Εχω πάψει να χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια λόγω φυσικού αερίου ,οπότε δεν θυμάμαι τι γινότανε
Σε ένα προηγούμενο σπίτι πού έμενα με οριζόντιο θερμοσίφωνα ήταν βαλμένη στο ζεστό ,ήταν στο πατάρι ο θερμοσίφωνας .Το θυμάμαι γιατί είχαν συνδέσει και τον ηλιακό και παιδευόταν με τις συνδέσεις

Καλά, στο πατάρι δεν σε νοιάζει που πάει η βαλβίδα, αρκει ν'ανοίξει. Αν και στο πατάρι το ζεστό μπορεί να ρίξει και μιά αποστείρωση... :)

Καλά, στο πατάρι δεν σε νοιάζει που πάει η βαλβίδα, αρκει ν'ανοίξει. Αν και στο πατάρι το ζεστό μπορεί να ρίξει και μιά αποστείρωση... :)

Αν ανοίξει στο πατάρι θα γίνει χαμός σε ότι υπάρχει ,μηδαμινό βέβαια σε σχέση με τη προσωπική ασφάλεια
Στο σπίτι πού κάθομαι τώρα βρισκόταν μέσα στο μπάνιο και είχε και μπόιλερ .Καθόλου ευχάριστο να συμβιώνεις μαζί του
Με το φυσικό αέριο έχω βρεί τη χαρά μου ,ζεστό νεράκι άφθονο και σε χρόνο μηδέν και φυσικά ασφάλεια ,ούτε βραχυκλώματα ,ούτε βαλβίδες εκτόνωσης [βέβαια έχει στο μπαλκόνι πάνω στο λέβητα]

Εγώ έκλαψα πολύ πράμα απο την διαρροή στο πατάρι. Ενθύμια, ηλεκτρονικά και θερμοσίφωνας, ποτέ ξανά στον ίδιο χώρο. Η πλάκα είναι οτι για κάμποσα χρόνια συμβίωναν μαζί εκεί. Μια φορά έτυχε το κακό...

Μια που μιλατε για θερμοσιφωνες, εγω που για χροχια εχω συνηθησει να κανω μπανιο με ανοιχτο τον θερμοσιφωνα, κανω καλα η οχι? Υπαρχει καποιος κινδυνος?

Απάντηση: Re: Επιλογή ταχυθερμαντήρα - ταχυθερμοσίφωνα

Μια που μιλατε για θερμοσιφωνες, εγω που για χροχια εχω συνηθησει να κανω μπανιο με ανοιχτο τον θερμοσιφωνα, κανω καλα η οχι? Υπαρχει καποιος κινδυνος?

Καλά είναι να τον κλείνεις

Εγώ έκλαψα πολύ πράμα απο την διαρροή στο πατάρι. Ενθύμια, ηλεκτρονικά και θερμοσίφωνας, ποτέ ξανά στον ίδιο χώρο. Η πλάκα είναι οτι για κάμποσα χρόνια συμβίωναν μαζί εκεί. Μια φορά έτυχε το κακό...

Χώρια το χώρο πού πιάνει

Δεν κάνεις καλά γιατί και επικίνδυνο είναι και περισσότερο ρεύμα καταναλώνεις.
Μου έχει τύχει σε άσχετο χώρο να πλένω τα χέρια μου και σε μικρογρατζούνισμα που είχα στο χέρι να αισθάνομαι τσίμπημα και ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα να περνάει. Οταν ρώτησα αν ήταν ανοιχτός ο θερμοσίφωνας μου είπαν ναι. Ζήτησα να τον κλείσουν για 1 λεπτό και η προηγούμενη αίσθηση χάθηκε αμέσως. Τώρα το τι συνέβαινε με γείωση, φάση και ουδέτερο, δεν έχω ιδέα.

Με τους ταχυθερμαντήρες τι παίζει.. που παραμένουν ανοιχτεί καθώς κάνουμε μπάνιο;

έχουν σχεδιαστεί βέβαια για αυτή τη χρήση.

οι απλοί αλλά σύγχρονοι θερμοσιφωνες δεν εξελίχθηκαν σε αυτό το θέμα;

Γνωρίζει κανείς γιατί προτιμούν στο εξωτερικό τους Ταχυθερμαντήρες αντί του απλού θερμοσιφωνα;
Πέρα από τα προφανή πλεονέκτηματα. Άμεσα ζεστό νερό και υποτιθεμενη μικρότερη κατανάλωση.

Με τους ταχυθερμαντήρες τι παίζει.. που παραμένουν ανοιχτεί καθώς κάνουμε μπάνιο;

έχουν σχεδιαστεί βέβαια για αυτή τη χρήση.

οι απλοί αλλά σύγχρονοι θερμοσιφωνες δεν εξελίχθηκαν σε αυτό το θέμα;

Γνωρίζει κανείς γιατί προτιμούν στο εξωτερικό τους Ταχυθερμαντήρες αντί του απλού θερμοσιφωνα;
Πέρα από τα προφανή πλεονέκτηματα. Άμεσα ζεστό νερό και υποτιθεμενη μικρότερη κατανάλωση.

Απλά παράγουν τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεσαι ,για κατανάλωση δεν ξέρω

Απλά παράγουν τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεσαι ,για κατανάλωση δεν ξέρω

Θεωρητικά είναι οικονομικοί,πρακτικά δεν ξέρω αν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες ενός θεσπέσιου κορμιού σε ζεστό νερό
Κατανάλωση,όσο ενός θερμοσίφωνα,γύρω στα 4κιλοβατ,αλλά με μικρλοτερη διάρκεια
Στο Η.Βασίλειο,απ'ότι μου λένε είναι αρκετά διαδεδομένοι,προσωπικά δεν θα ήθελα να κάνω ντουζ με το διάολο πάνω από το κεφάλι μου

Re: Απάντηση: Re: Επιλογή ταχυθερμαντήρα - ταχυθερμοσίφωνα

Καλά είναι να τον κλείνεις

Χώρια το χώρο πού πιάνει

Δεν κάνεις καλά γιατί και επικίνδυνο είναι και περισσότερο ρεύμα καταναλώνεις.
Μου έχει τύχει σε άσχετο χώρο να πλένω τα χέρια μου και σε μικρογρατζούνισμα που είχα στο χέρι να αισθάνομαι τσίμπημα και ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα να περνάει. Οταν ρώτησα αν ήταν ανοιχτός ο θερμοσίφωνας μου είπαν ναι. Ζήτησα να τον κλείσουν για 1 λεπτό και η προηγούμενη αίσθηση χάθηκε αμέσως. Τώρα το τι συνέβαινε με γείωση, φάση και ουδέτερο, δεν έχω ιδέα.

Η καταναλωση περισσοτερου ρευματος ας πουμε δεν με ενδιαφερει κ ιδιαιτερα για την λιγη ωρα που θα κανω μπανιο. Επικινδυνο ομως γιατι ειναι? Τι μπορει να παθω?

Eκανα λάθος εν τη ρύμη του λόγου. Δεν καταναλώνεις περισσότερο ρεύμα δραχμικά - είναι οικονομικότερος απο τον θερμοσίφωνα στον λογαριασμό της δεη. Καταναλώνεις όμως στιγμιαία περισσότερο ρεύμα. Το συζητήσαμε στα πρώτα ποστς. Δηλαδή, ένας μικρός ταχυθερμοσίφωνας θέλει 5-6 kw και πάνω κάθε φορά που ανάβει και η δεη δίνει περίπου 8,8kw για μονοφασική γραμμή. Το οποίο σημαίνει οτι όταν δουλεύει ο φούρνος για παράδειγμα, μπάνιο δεν κάνεις. Επίσης κάθε φορά που ανάβει να ζεστάνει συχνά τρεμοπαίζουν τα φώτα, κλπ.. Το τι παροχή δίνει η δεη φαίνεται απο την ασφάλεια στο ρολόι σου. Στο μονοφασικό είναι σχεδόν πάντα 40άρα. 40Αx220V=8800W.

Tώρα το τι να πάθεις είναι σχετικό. Αν σκεφτεις οτι περνάει νερό με πίεση 3 cm δίπλα απο τα καλώδια τροφοδοσίας και οτι οι συνδέσεις της παροχής νερού είναι όπως μιας βρύσης... δείχνει όση εμπιστοσύνη θέλει ο καθένας. Βασίζεται στην μόνωση. Εντάξει δεν είναι δραματικά τα πράγματα, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σε βάθος χρόνου...
Στο περίπου τα ίδια και για τον θερμοσίφωνα.

Last edited:
Eκανα λάθος εν τη ρύμη του λόγου. Δεν καταναλώνεις περισσότερο ρεύμα δραχμικά - είναι οικονομικότερος απο τον θερμοσίφωνα στον λογαριασμό της δεη. Καταναλώνεις όμως στιγμιαία περισσότερο ρεύμα. Το συζητήσαμε στα πρώτα ποστς. Δηλαδή, ένας μικρός ταχυθερμοσίφωνας θέλει 5-6 kw και πάνω κάθε φορά που ανάβει και η δεη δίνει περίπου 8,8kw για μονοφασική γραμμή. Το οποίο σημαίνει οτι όταν δουλεύει ο φούρνος για παράδειγμα, μπάνιο δεν κάνεις. Επίσης κάθε φορά που ανάβει να ζεστάνει συχνά τρεμοπαίζουν τα φώτα, κλπ.. Το τι παροχή δίνει η δεη φαίνεται απο την ασφάλεια στο ρολόι σου. Στο μονοφασικό είναι σχεδόν πάντα 40άρα. 40Αx220V=8800W.

Tώρα το τι να πάθεις είναι σχετικό. Αν σκεφτεις οτι περνάει νερό με πίεση 3 cm δίπλα απο τα καλώδια τροφοδοσίας και οτι οι συνδέσεις της παροχής νερού είναι όπως μιας βρύσης... δείχνει όση εμπιστοσύνη θέλει ο καθένας. Βασίζεται στην μόνωση. Εντάξει δεν είναι δραματικά τα πράγματα, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σε βάθος χρόνου...
Στο περίπου τα ίδια και για τον θερμοσίφωνα.

Τον θερμοσίφωνα τον κλείνεις,τον ταχυθερμοσίφωνα όχι.
Γνώμη μου αγαπητό μέλος,επειδή δεν σε βλέπω να κατέχεις τα των ηλεκτρολογικών και αφού δεν σε πειράζει το θέμα κατανάλωσης,να πας στην κλασσική λύση του θερμοσίφωνα

Είναι μεγάλο προτερήματα να έχεις ζεστό νερό ανά πάσα στιγμή.
Η αλήθεια είναι ότι γλυκό κοιτάζω ταχυθερμαντήρες γιαυτό το λόγο και ότι θα τον ανοίγω κλείνω από το μπάνιο.

Αρκεί να βρω μία λύση που μου προσφέρει αρκετά ζεστό νερό και όχι χλιαρό προς το ζεστό που διαβάζω.

Θα έρθει ηλεκτρολόγος να με ενημερώσει για μέχρι πόσα KW ταχυθερμαντήρα να βλέπω. Πχ έβλεπα έναν 8,5KW αλλά από τα παραπάνω ποστ, βλέπω ότι δεν τα σηκώνει το μόνοφασικο ρεύμα που έχω.

Η καλύτερη λύση θα ήταν να μπει αέριο που θα έλυνε και το πρόβλημα της θέρμανσης του σπιτιού. Αλήθεια πόσο περίπου κοστίζει μια full εγκατάσταση για σπίτι 80τμ; υπάρχει καμία επιχορήγηση; νομίζω παλιά έδιναν..

Last edited:
Ρε auteur, θα μας τρελάνεις... Ξένο σπίτι λες είναι. Εσύ θα πληρώσεις εγκατάσταση αερίου ?

Για αεριο υπαρχουν και πιο οικονομικοι παροχοι.

fasolada-alimoslive-0508-1.jpg

Οσο για τον ταχυθερμαντηρα, μπορω να πω με βεβαιοτητα οτι τον περισσοτερο χρονο δε θα εχεις προβλημα. Τιθεται θεμα μονο για τις περιοδους που η θερμοκρασια ειναι κοντα στους 0 βαθμους και εξαρταται φυσικα και απο το ποσο ζεστο θελεις να ειναι το νερο σου. Βρες καποιον με ταχυθερμαντηρα και πηγαινε δοκιμασε τον μια μερα με πολυ κρυο.