Επιλογή vintage ηχοσυστήματος.Dual vs Sanyo

Παιδιά τα φώτα σας ! Ήρθε η κεφάλοβελόνα από thakker.
Την πέρασα μάλλον σωστά με προτρακτορα , έβαλα βάρος 1.8 (1.5-2.5 λέει ο κατασκευαστής) αλλά δεν μπορώ να ρυθμίσω το antiskate και αρχίζω στεναχωριέμαι μην έχει πρόβλημα το πικάπ
Μιλάμε φυσικά για το pioneer pl 514.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ρύθμιση στο antiskate που να κρατάει τον βραχίονα σταθερό σε όλα τα μέρη του δίσκου.
Στην αρχή του δίσκου θα το ρυθμίσω να κρατιέται εκεί αλλά με την ίδια ρύθμιση αν βάλω την βελόνα στο κέντρο του δίσκου τραβάει.
Ρυθμίζω στο κέντρο του δίσκου τραβάει στην αρχή , ρυθμίζω στο τέλος κ χάνεται κάτι άλλο. Εν ολίγοις δεν κάθεται στα ίσια ο βραχίονας σε όλα τα μέρη του δίσκου.

Δοκιμάζω με κανονικο lp που από την μια πλευρά είναι άγραφο

Την πέρασα μάλλον σωστά με προτρακτορα , έβαλα βάρος 1.8 (1.5-2.5 λέει ο κατασκευαστής) αλλά δεν μπορώ να ρυθμίσω το antiskate και αρχίζω στεναχωριέμαι μην έχει πρόβλημα το πικάπ

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ρύθμιση στο antiskate που να κρατάει τον βραχίονα σταθερό σε όλα τα μέρη του δίσκου.
Στην αρχή του δίσκου θα το ρυθμίσω να κρατιέται εκεί αλλά με την ίδια ρύθμιση αν βάλω την βελόνα στο κέντρο του δίσκου τραβάει.
Ρυθμίζω στο κέντρο του δίσκου τραβάει στην αρχή , ρυθμίζω στο τέλος κ χάνεται κάτι άλλο. Εν ολίγοις δεν κάθεται στα ίσια ο βραχίονας σε όλα τα μέρη του δίσκου.

Λάθος διαδικασία ρύθμισης

Κρινοντας απο την ωρα που εγραψες εδω και στο αλλο νημα, να υποθεσω οτι ολα ειναι οκ τωρα?

Παιδιά, ναι! Μου εξήγησε ένας φίλος για το ελατήριο του antiskate στο συγκεκριμένο πικάπ και είμαστε οκ.

Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για όλα και εσάς και τον φίλο μου τον Νότη . Πολύτιμη η βοήθεια σας σε όλα , και θα τα λέμε από εδώ και πέρα συχνά!

Η ΑΤ95ΕΧ εξαιρετική κεφάλοβελόνα, είχατε δίκιο και σε εξαιρετική τιμή. Ωραία μπάσα ισορροπημένος πολύ ο ήχος. Στον βραχίονα του pl 514 έβαλα 2γρ βάρος και αντισκειτ 1.6. Καλά είναι θεωρείται το βάρος ; Ο κατασκευαστής δίνει από 1.5 έως 2.5

Το πικάπ της pionner σωστότατο σε όλα του. Του έβαλα και καινούργιο ιμάντα, καινούργια βύσματα rca υψηλής ποιότητας.

Ο ενισχυτακος μου ο dual cv1400 τα καταφέρνει αρκετά καλά και ο ήχος που παίρνω με τα dali concept 6 σε συνδιασμό με όλα τα παραπάνω προσωπικά κυριολεκτικά με συγκίνησε.

Τα ηχεία πυροβολανε βγάζουν πολύ ένταση , τα μπάσα είναι πλούσια , σωστά τα μεσαία και τα ψηλά όλα άψογα. Εξαιρετική ποιότητα ήχου και τα μεγάφωνα φαίνεται να αντέχουν σκληρή χρήση (πολύ καλύτερο ενισχυτή από τον δικό μου) και δεν μου παραμόρφωσαν καθόλου.

Ένα πολύ πρόχειρο βιντεάκι που έβγαλα όταν ολοκλήρωσα τις δοκιμές

https://youtu.be/0rhhFNWYqDU

μετά από 20-30 ώρες η κεφαλή θα παίξει ακόμα καλύτερα.

άνοιξε λίγο την απόσταση στα ηχεία.. γιατί τόσο κοντά το ένα με το άλλο;;

έχεις μειωμένα τα πρίμα στον ενισχυτή αν είδα καλά στο βίντεο.. γιατί;; ενοχλούν αν είναι στο "0" ;;

φαντάζομαι για το βίντεο άφησες το ένα με πανί, το άλλο χωρίς... :smile:

Με γειά! Άνοιξε τα λίγο μεταξύ τους όπως σωστά λέει ο Βλαδίμηρος. Επίσης προσπάθησε να είναι στην ίδια ευθεία μεταξύ τους.
Θα τα χαρείς περισσότερο έτσι!

Ευχαριστώ πάρα πολύ παιδιά !!!
Είναι πολύ πρόχειρα τοποθετημένα όλα γιατί έκανα δοκιμές κτλ.
Το ενα ηχείο έτυχε να το έχω με πανί και το άλλο όχι γιατί απλά έκανα δοκιμες.και όταν τελείωσα.εβγαλα το βιντεάκι , εννοείται θα αλλάξουν μέρος όλα και θα ανοίξω και την απόσταση των ηχείων αν και δεν το ήξερα ότι χρειάζεται!

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζω και δεν ξέρω αν είναι τίποτα λάθος τοποθέτηση κεφαλής, είναι ότι βγαίνει κάποια συχνότητα πολύ χαμηλή που δεν την πιάνει το αυτί μου.
Όταν πχ ο δίσκος είναι στο κενό στην αρχή του η στο τέλος που ακούγεται μόνο το χρτς χρτς τα γουφερ των ηχείων.πηγαινουν μέσα έξω λες και έχω τέρμα τα μπάσα και τέρμα την ένταση. Εγω όμως δεν ακούω αυτή τη συχνότητα

Στο βίντεο όπως θα δείτε τα γουφερ πηγαίνουν μέσα έξω. Μετά δοκίμασα να πατήσω το φίλτρο low cut στον ενισχυτή μου και χωρίς να αλλάξει καθόλου αυτό που ακούω (δεν έκοψε μπάσα δηλαδή) τα ηχεία παίζουν το ίδιο χωρίς να χτυπιουνται μέσα έξω.
Άκομα και σε χαμηλή ένταση συμβαίνει αυτό με το low απενεργοποιημένο. Με το low ενεργοποιημένο όση ένταση και να δώσω δεν χτυπιουνται τα γουφερ και επίσης δεν μου αλλάζει η ποιότητα ήχου... Κόβει μόνο μια πολύ χαμηλή συχνότητα....δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό...

Ξέχασα να σας πω για το trable.
Ενώ πάντα , μα πάντα το είχα στο + σε όλα μου τα ηχοσυστήματα γιατί μου αρέσει ο φωτεινός ήχος , με αυτά τα ηχεία ένιωσα την ανάγκη να το βάλω για πρώτη φορά στο 0 και στη συνέχεια το κατέβασα λίγο, μου κάθεται πιο καλά στα αυτιά... Ίσως είναι και θέμα ενισχυτή δεν ξέρω αλλά μου ακούγονται παραπάνω φωτεινά απ'οσο πρέπει τα ηχεία κάποιες φορές .

...
Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζω και δεν ξέρω αν είναι τίποτα λάθος τοποθέτηση κεφαλής, είναι ότι βγαίνει κάποια συχνότητα πολύ χαμηλή που δεν την πιάνει το αυτί μου.
Όταν πχ ο δίσκος είναι στο κενό στην αρχή του η στο τέλος που ακούγεται μόνο το χρτς χρτς τα γουφερ των ηχείων.πηγαινουν μέσα έξω λες και έχω τέρμα τα μπάσα και τέρμα την ένταση. Εγω όμως δεν ακούω αυτή τη συχνότητα
...

https://en.wikipedia.org/wiki/Rumble_(noise)

https://www.vinylengine.com/turntable_forum/viewtopic.php?t=6794

Ωχ μη μου λέτε τέτοια πάνω που είπα , τελειώσαμε ! Θα δοκιμάσω με το dual το πικάπ να δω αν κάνει το ίδιο....
Πφφφ
Λύνεται κάπως αυτό το πρόβλημα ;

Λύνεται με ένα καλό upgrade.
όμως προϋποθέτει λύσιμο του πικάπ, φύλλο και φτερό ο βραχίονας για να λιπανθούν τα bearings και να ρυθμιστούν ξανά, ελαφρύ υλικό στο armtube όπως στο pioneer PLX 1000,
πιθανή και η αλλαγή της υπάρχουσας καλωδίωσης με άλλη.
άλλα πιθανά πράγματα που μπορεί να θέλουν βελτίωση είναι η στήριξη του μοτέρ, αλλαγή σε κάποιο Oring και άλλα που δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα γιατί δεν έχω λύσει pioneer.
μπορεί ακόμα και τα πόδια στήριξης του πικάπ να θέλουν κάτι..
αυτά που είπα αφορούν γενικά πικάπ τέτοιου είδους, για παράδειγμα στα 1200 κάνουν θαύματα! και μάλιστα εξωφρενικά!

Εγω θα ελεγα να το θεωρησεις φυσιολογικο (διοτι ειναι με τα πικαπ αυτο) και να αρχισεις να ακους μουσικη. Ολα τα πικαπ , λιγο πολυ το κανουν αυτο.
Απο τη στιγμη που η βελονα ακουμπα στον δισκο ξεκινα αυτο.
Το dual σαν πικαπ με αναρτηση πιθανον να το κανει λιγοτερο.Ομως το κοματι που αφορα την βελονα/δισκο , θα το εχει κι αυτο.

Δοκίμασα άλλη κεφαλή με δικό της headsell και έκανε ακριβώς τα ίδια.
Δοκίμασα και το dual με την δική του κεφάλοβελόνα, ακριβώς το ίδιο.
Στην κασέτα και το ράδιο δεν το κάνει , οπότε όντως είναι θέμα πικάπ.
Για κάποιο λόγο η διαφορά ηχου με το low cut ενεργοποιημένο στον ενισχυτή δεν κάνει αισθητή διαφορά ωστόσο φιλτράρει ώστε να μη χτυπιουνται τα ηχεία.
Θα ασχοληθώ κάποια στιγμή να κάνω ένα project με την βοήθεια σας φυσικά για να αναβαθμίσω το πικάπ.

Ευχαριστώ πάρα πολύ !

To low cut εξαρταται και σε ποια συχνοτητα δουλευει. Ρολο παιζει και η αναρτηση των γουφερ αν ειναι πολυ μαλακη κλπ .Ενα γουφερ με πιο σκληρη αναρτηση θα το κανει σε λιγοτερο βαθμο (αλλα το θεμα του πικαπ δεν αλλαζει).Η "ριζα" ειναι το πικαπ γενικα οποτε μην σε πιανει και ψυχωση, φυσιολογικα ειναι αυτα με πικαπ. Λιγο την τοποθετηση του να ψαξεις αν δεν ειναι σταθερο. Δεν εχει και πολλα να κανεις.Και μην νομισεις οτι ενα low cut filter που δουλευει σε πιο ψηλη συχνοτητα θα το προτιμησεις σιγουρα.

Τις δοκιμές τις έκανα και σε σχετικά χαμηλή ένταση και σε πιο υψηλή. Το ίδιο πράγμα. Δεν ξέρω αν το λάστιχο των ηχείων αυτών θεωρείται μαλακό η σκληρό αλλά με το low ενεργοποιημένο στον ενισχυτή και σε υψηλή αρκετά ένταση ενώ τα μπάσα ακούγονται πολύ ωραία , τα ηχεία απλώς τρέμουν λίγο δεν πηγαίνουν μέσα έξω όπως αν κλείσω το low.
Το πικάπ είναι ίσιο μετρημένο με αλφάδι και σε σταθερό μέρος δεν έχει τζογους το έπιπλο πχ στα πόδια του

Όπως είπα κάποια στιγμή θα σας χρειαστώ για να κάνω ένα DIY αναβάθμισης του συγκεκριμένου πικάπ.

ΥΓ. Τελικά όταν το έχω σε πολύ μεγάλη ένταση ακούγεται το αυτόματο που βάζει τον βραχίονα στην θέση του όπως επίσης ακούγεται και όταν ακουμπάω τον βραχίονα η όταν τον ασφαλίσω ακούγεται στα ηχεία η ασφάλεια (το κλακ του κουμπωματος)