Επιλογή vintage ηχοσυστήματος.Dual vs Sanyo

Και κάτι που θυμήθηκα, για κάποιο λόγο από το πικάπ λείπει το φις του ρεύματος (αρσενικό). Είναι καλύτερο να πάρω ένα πλαστικό απλό και να πιάσω τα καλώδια μέσα με βιδουλες ή να κόψω ένα εργοστάσιακο "κλειστό" από κάποια παλιά συσκευή (2.5Α 250), να ξεγυμνωσω τα καλώδια και να τα κολλήσω με καλάι;

Re: Απάντηση: Επιλογή vintage ηχοσυστήματος.Dual vs Sanyo

Παιδιά πραγματικά είμαι ευγνώμων!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες και το γεγονός πως άρχισα να κατανοώ κάποια πράγματα !
Οπότε καταλήγουμε στην At95EX ομόφωνα απ'ιτι καταλαβαίνω. Προτιμώ αγορές από Ελλάδα αλλά δεν την βρήκα καπου,οπότε αναγκαστικά από το λινκ που μου δώσατε.
Βαρίδι 3γρ ή 4 να πάρω , και στην Ελλάδα που θα το βρω ;

Και πριν ρωτήσω για το VTA, παίρνω την κεφαλή , βάζω το βαρίδι ανάμεσα της και στο headsell βιδωνω κανονικά συνδέω τα καλώδια και όλα οκ ?

Το vta πάλι τι είναι ?

ΥΓ δεν ξέρω αν έχετε ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα αλλά συγχαρητήρια για τις γνώσεις σας !

ΥΓ2 για το σπρέι επαφών , τι εννοείς να μη πάει σε ηλεκτρονικά μέρη ; Τους πυκνωτές ? Γιατί εγώ έλεγα να κάνω μπάνιο σχεδόν τις πλακέτες να καθαρίσουν αφού στεγνώνει γρήγορα , και μετά από ώρες να το βάλω στην πρίζα.

ΥΓ2 γιατί να ρίξεις σπρέι επαφών; δεν είμαι σίγουρος αν κάνει κάποιο καλό και δεν ξέρω αν κάνει και καμιά ζημιά..
υπάρχουν ειδικά σπρέι για καθαρισμό πλακετών.
όμως ούτε για αυτό υπάρχει λόγος να ξοδευτείς. στεγνό καθαρό πινέλο και ηλεκτρική σκούπα από πάνω να ρουφάει και αν θές ακόμα πιο ζόρικα πράγματα, πας με τον ενισχυτή χωρίς το καπάκι του σε βενζινάδικο και τον πλακώνεις με πίεση αέρα. (αφού πρώτα πάρεις τα χοντρά με το πινέλο και την σκούπα).
αν βγάζει υγρασία το "πιστόλι" ή το μανόμετρο για την πίεση των ελαστικών στο βενζινάδικο, μην σε απασχολεί πολύ γιατί (1ον) είναι απιονισμένο και (2ον) μέχρι να πας σπίτι θα έχει στεγνώσει.

ΥΓ μακάρι όλοι οι επαγγελματίες να έδιναν την δέουσα σημασία σε αυτά που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε..:flipout:

Last edited:

Και κάτι που θυμήθηκα, για κάποιο λόγο από το πικάπ λείπει το φις του ρεύματος (αρσενικό). Είναι καλύτερο να πάρω ένα πλαστικό απλό και να πιάσω τα καλώδια μέσα με βιδουλες ή να κόψω ένα εργοστάσιακο "κλειστό" από κάποια παλιά συσκευή (2.5Α 250), να ξεγυμνωσω τα καλώδια και να τα κολλήσω με καλάι;

το 2ο καλύτερα

Παιδιά πραγματικά είμαι ευγνώμων!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες και το γεγονός πως άρχισα να κατανοώ κάποια πράγματα !
Οπότε καταλήγουμε στην At95EX ομόφωνα απ'ιτι καταλαβαίνω. Προτιμώ αγορές από Ελλάδα αλλά δεν την βρήκα καπου,οπότε αναγκαστικά από το λινκ που μου δώσατε.
Βαρίδι 3γρ ή 4 να πάρω , και στην Ελλάδα που θα το βρω ;

Και πριν ρωτήσω για το VTA, παίρνω την κεφαλή , βάζω το βαρίδι ανάμεσα της και στο headsell βιδωνω κανονικά συνδέω τα καλώδια και όλα οκ ?

Το vta πάλι τι είναι ?

είναι η κάθετη γωνία ανάγνωσης του δίσκου από την ακίδα
https://www.psaudio.com/ps_how/how-to-adjust-the-vta-of-a-turntable/

αν μπορεί να ρυθμίσει το vta το πικάπ, έχει καλώς.. αν όχι, θα δούμε τι μπορεί να γίνει..
αυτό που σου είπα για το μολυβένιο είναι η καλύτερη λύση να ξέρεις! δεν έχετε στην Ξάνθη κάποιο μηχανουργείο να σου δώσει ένα κομματάκι φύλλο μολύβδου;

μπορείς και απλά να "κολλήσεις" ένα νόμισμα με αυτό το βάρος πάνω στο hs..
μισό να ζυγίσω μερικά και να σου πω ποιό κάνει δουλειά...

1c=2,3γρ
2c=3,07γρ
5c=3,92γρ
10c=4,11γρ

βάλε το νόμισμα πάνω στην κεφαλή και σημείωσε βλέποντάς τα ανάποδα τις τρύπες.
κάνε τις 2 τρυπούλες πάνω στο νόμισμα με τρυπάνι και πέρασέ το με λίμα για να γίνει ολόισιο και στις 2 επιφάνειες.
φυσικά θα χάσει λίγο βάρος, αλλά αυτό μπορεί να βολεύει..

με χαρτοταινία πάνω στο νόμισμα 1ον θα μπορείς να σημειώσεις τις τρύπες και 2ον δεν θα γλιστράει το τρυπάνι.
το λέω γιατί δεν ξέρω κατά πόσο πιάνουν τα χέρια σου... μπορεί σε σχέση με μένα να είσαι δάσκαλος και να μην έχεις ανάγκη τέτοιες συμβουλές..

Απλά απίστευτος ! Ευχαριστώ και πάλι , δεν μπορώ να μη το πω ! Έχουμε διάφορα μηχανουργεία εδώ αλλά δεν ξέρω αν έχουν φύλλο από μολύβι , θα ρωτήσω αύριο και αν δεν θα τρυπήσω ένα κέρμα όπως μου είπες ! Τα χέρια μου πιάνουν άλλα πράγματα που δεν τα έχω κάνει ποτέ ούτε τα έχω δει από κάπου δεν μου περνάνε φυσικά καθόλου από το μυαλό , όπως το πολύ καλό τιπ με την χαρτοταινια, οπότε πάρα πολύ καλά έκανες και μου το είπες.κατι που μπορεί να το θεωρούμειχαζό η αυτονόητο για κάποιον άλλον μπορεί να είναι μεγάλη υπόθεση ,όπως για μένα καλή ώρα ! Πόσα γραμμάρια να προσθέσω οπότε ?

Με μια πρόχειρη αναζήτηση το 1237 δεν έχει ρυθμιστή vta...

Απλά απίστευτος ! Ευχαριστώ και πάλι , δεν μπορώ να μη το πω ! Έχουμε διάφορα μηχανουργεία εδώ αλλά δεν ξέρω αν έχουν φύλλο από μολύβι , θα ρωτήσω αύριο και αν δεν θα τρυπήσω ένα κέρμα όπως μου είπες ! Τα χέρια μου πιάνουν άλλα πράγματα που δεν τα έχω κάνει ποτέ ούτε τα έχω δει από κάπου δεν μου περνάνε φυσικά καθόλου από το μυαλό , όπως το πολύ καλό τιπ με την χαρτοταινια, οπότε πάρα πολύ καλά έκανες και μου το είπες.κατι που μπορεί να το θεωρούμειχαζό η αυτονόητο για κάποιον άλλον μπορεί να είναι μεγάλη υπόθεση ,όπως για μένα καλή ώρα ! Πόσα γραμμάρια να προσθέσω οπότε ?

Με μια πρόχειρη αναζήτηση το 1237 δεν έχει ρυθμιστή vta...

θα "χάλαγα" ένα νόμισμα των 5 σεντ που μετά την δουλειά θα κατέβαινε στα 3γρ πιστεύω. ίσως 3,5 αν δεν το τρίψεις άρα είναι μια χαρά.
να μας πει και ο AUDIOLYTIC να σιγουρευτούμε.

όσες φωτογραφίες είδα στο νετ από το 1237 είναι κάπως μακρινές για να καταλάβω 100% ότι το hs είναι επίπεδο (αεροδρόμιο που λέμε) στην πάνω του μεριά.
γιατί εκεί κατά πάσα πιθανότητα θα μπει το βάρος αφού δεν ρυθμίζει το vta.
το πως θα μπει (βιδωτό μαζί με το υπόλοιπο σετ, ή απλά κολλητό με κάποιον τρόπο) θα το δούμε.
πάλι να μας πει την γνώμη του κάποιος που έχει ξανακάνει παιχνίδι με τα ψιλά της τσέπης θα ήταν καλό....
όπως καλό θα ήταν να βγάλεις μια κοντινή φωτό από το hs να το δω καλύτερα.

Τώρα που είπες ότι το βαρίδι θα μπει από πάνω αν δεν έχουμε vta,νομίζω κατάλαβα ακριβώς την δουλειά που κάνει το vta σε συνδιασμό με αυτά που είπες/διάβασα !
Αύριο μόλις.παρω στα χέρια μου τα μηχανήματα θα βγάλω φωτογραφίες και θα ανεβάσω

Νομιζω για ευκολια στις δοκιμες το βαριδι/κερμα βολευει να μπει στην πανω πλευρα του κελυφους με λιγη blue tack ή ταινια διπλης οψης.
Η blue tack βολευει αν θα πειραματιστει με διαφορα βαρη.Και δεν θα χρειαστει να το τριψει το κερμα επισης εφ' οσον θα μπει απο πανω.
Δεν γνωριζω ακριβως την ενεργο μαζα του βραχιονα,οποτε θα ελεγα ενα βαρος 3-5 γρ θα ηταν οκ.

το κέρμα να γυαλιστεί αν δεν είναι γυαλιστερό και να περαστεί με βερνίκι νυχιών για να παραμείνει γυαλιστερό.. όλοι ακούμε και με τα μάτια εδώ που τα λέμε..

και πάμε σιγά σιγά σε λίστα αγορών..
Μιχάλη.. για να μην ξαναψάχνω τα ίδια, ρίξε μια ματιά σε αυτά που προτρέπω να αγοράσει άλλος φίλος του φόρουμ..:
https://avclub.gr/forum/showthread....M540ML?p=1058579166&viewfull=1#post1058579166

Ένας πολύ καλός οδηγός για στήσιμο και ρύθμιση πικάπ. Για αρχάριους, καινούργιους χρήστες και όχι μόνο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Υ.Γ. Βλαδίμηρε, εγκρίνεις; :D :cool:

Ένας πολύ καλός οδηγός για στήσιμο και ρύθμιση πικάπ. Για αρχάριους, καινούργιους χρήστες και όχι μόνο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Υ.Γ. Βλαδίμηρε, εγκρίνεις; :D :cool:

όχι Μιχάλη μου, γιατί τα Dual ρυθμίζουν αλλιώς από ότι έχω δει στο you tube.
βάζεις το counter weight στο "0" και μετά απλά γυρίζεις ένα άλλο σκ@τουλάκι με κλίμακα γραμμαρίων για το βάρος ανάγνωσης.
το cw στο μηδέν σημαίνει απλά να αιωρείται ο βραχίονας.

αυτό που έβαλες είναι ΑΤ , ίδιος τρόπος δλδ με όλα τα υπόλοιπα πικάπ ..εκτός Dual

Κρίμα, η χαρά που πήρα ότι βρήκα ένα ωραίο εκπαιδευτικό βίντεο! :frown: :bigcry:

Πάντως επί της αρχής:
Πρώτα ισορροπούμε το βραχίονα και κατόπιν ρυθμίζουμε το βάρος ανάγνωσης κλπ., κλπ. Αυτό είναι γενικά το σωστό. Ανεξάρτητα από επιμέρους παραλλαγές και λεπτομέρειες.

Όμως ως καλός moderator, καλύτερα ας μεταφέρεις το παραπάνω μήνυμα στο άααλλο, στο παραδίπλα νήμα εκεί που ταιριάζει.
Μακριά δηλαδή από τα Dual! :rolleyes: :grandpa:

Με την άδειά μου και με τις ευλογίες μου! :D
Να μην είμαι δηλαδή και Off-topic ο καημένος! :laugh: -bye-

Απάντηση: Re: Επιλογή vintage ηχοσυστήματος.Dual vs Sanyo

όχι Μιχάλη μου, γιατί τα Dual ρυθμίζουν αλλιώς από ότι έχω δει στο you tube.
βάζεις το counter weight στο "0" και μετά απλά γυρίζεις ένα άλλο σκ@τουλάκι με κλίμακα γραμμαρίων για το βάρος ανάγνωσης.
το cw στο μηδέν σημαίνει απλά να αιωρείται ο βραχίονας.
Οι λεγομενοι dynamically balanced tonearms. Δινουν το βαρος αναγνωσης με ελατηριο που δουλευει με αλλο κουμπι,σε αντιθεση με τους statically balanced που δινουν το βαρος αναγνωσης προχωρωντας το αντιβαρο μπροστα αφου μηδενιστει πρωτα.

Παιδιά καλησπέρα ! Σας γράφω πρώτου δω τις απαντήσεις σας γιατί είμαι πολύ στεναχωρημένος ! Θα τις δω αμέσως μετά.
Παρέλαβα μετα από τόσο κόπο και υπομονή το Dual 1237 αλλά έχει κάποιο πρόβλημα ! Το κουμπί που ανεβοκατεβαζει την βελόνα είναι νεκρό (δεν φαίνεται να έχει σπάσει κάτι από μέσα) και το στον διακόπτη εκκίνησης είναι μαγκωμενο στο start και δεν πάει καν στο ΣΤΟΠ.
Οταν πάω να βάλω την βελόνα στο πλατό επάνω για να δω αν γυρνάει η βελόνα βρίσκει αντίσταση...δεν πηγαίνει πάνω από το πλατό. Έβγαλα ένα βιντεάκι γιατί είμαι Ξάνθη και δεν έχουμε κάποιον ειδικό εδώ... Σας παρακαλώ τα φώτα σας μήπως βγάλω άκρη .
Ανεβάζω βιντεάκι.αν θέλετε πιο αναλυτικό μου λέτε !

https://youtu.be/xk7WMmPkUPY

Και το κασετόφωνο μου μασάει την κασέτα :( από αυτά που γυρνάνε την κασέτα γυρνάει μόνο το ένα.... :(

Κασετόφωνο το άνοιξα και το έφτιαξα παιδιά δεν ξέρω ακριβώς πώς αλλά έστρωσε.
τοπικά που γίνονταν στο πλατό με τα χέρια ξεκόλλησε αλλά κάνει διάφορα κόλπα. Κάτι έχει από ξεσυγχρονιστεί από το αυτόματο....αυτή τη στιγμή για παράδειγμα δεν με αφήνει να βάλω το βραχίονα στη βάση του δεν πηγαίνουμε τίποτα έχει μείνει πάνω από το πλατό όσο κι αν γυρνάω το πλατό ακούγονται κλαρκ από τον μηχανισμό κάτω κουνιούνται το start και το STOP αλλά ο βραχίονας δεν πάει στη θέση του στη βάση του....

Κασετόφωνο το άνοιξα και το έφτιαξα παιδιά δεν ξέρω ακριβώς πώς αλλά έστρωσε.
τοπικά που γίνονταν στο πλατό με τα χέρια ξεκόλλησε αλλά κάνει διάφορα κόλπα. Κάτι έχει από ξεσυγχρονιστεί από το αυτόματο....αυτή τη στιγμή για παράδειγμα δεν με αφήνει να βάλω το βραχίονα στη βάση του δεν πηγαίνουμε τίποτα έχει μείνει πάνω από το πλατό όσο κι αν γυρνάω το πλατό ακούγονται κλαρκ από τον μηχανισμό κάτω κουνιούνται το start και το STOP αλλά ο βραχίονας δεν πάει στη θέση του στη βάση του....

καταρχάς μην σε πιάνει πανικός, ούτε στεναχώρια, ούτε απογοήτευση!
στην χειρότερη περίπτωση θα μιλήσεις με την ακουστική Κρήτης που είναι νομίζω ο αντιπρόσωπος της Dual.
από το βιντεάκι που έβαλες μου φαίνεται ότι λείπει εξάρτημα.. δεν βλέπω τον μοχλό ανύψωσης να συνδέεται κάπου.
περισσότερο δεν μπορώ να βοηθήσω, από Dual έχω μεσάνυχτα.
όμως σε ότι κάνεις, μην ασκήσεις υπερβολική πίεση. ούτε σε άξονα, ούτε σε κουμπί/μοχλό.
κοίτα προσεκτικά μια τύπισσα από Σοηδία μεριά που λύνει ένα παρόμοιο και αν βρεις κάποιο email της μην ντραπείς να την ρωτήσεις.
εγώ βλέπω ότι αυτηνής το κουμπί ανύψωσης έχει σύνδεση με τον υπόλοιπο μηχανισμό.
https://www.youtube.com/watch?v=TeMLcew2XSE&feature=emb_logo&ab_channel=SvalanderAudio

Κρίμα, η χαρά που πήρα ότι βρήκα ένα ωραίο εκπαιδευτικό βίντεο! :frown: :bigcry:

Πάντως επί της αρχής:
Πρώτα ισορροπούμε το βραχίονα και κατόπιν ρυθμίζουμε το βάρος ανάγνωσης κλπ., κλπ. Αυτό είναι γενικά το σωστό. Ανεξάρτητα από επιμέρους παραλλαγές και λεπτομέρειες.

Όμως ως καλός moderator, καλύτερα ας μεταφέρεις το παραπάνω μήνυμα στο άααλλο, στο παραδίπλα νήμα εκεί που ταιριάζει.
Μακριά δηλαδή από τα Dual! :rolleyes: :grandpa:

Με την άδειά μου και με τις ευλογίες μου! :D
Να μην είμαι δηλαδή και Off-topic ο καημένος! :laugh: -bye-

πάλι όχι Μιχάλη μου, δεν είσαι off topic, εδώ θα μείνει το πόστ (ο νέος στο κλαμπ Μιχάλης έχει και ένα εξαιρετικό kenwood που ..δεν είναι Dual) :flipout:

και στο "Πάντως επί της αρχής" έχεις δίκιο, έτσι είναι και μπορεί κάποιος άλλος άπειρος να δει το χρήσιμο βίντεο..
(εγώ να σου πω την αλήθεια δεν το είδα ακόμα όλο γιατί με τον τύπο διαφωνώ σε κάποια θέματα που έχω δει σε άλλα βιντεάκια που έχει ανεβάσει.. κάποια στιγμή θα το δω και ελπίζω να μην λέει κοτσάνες και σε αυτό...) :flipout: