Επιλογή vintage ηχοσυστήματος.Dual vs Sanyo

Παιδιά καλημέρα. Συγγνώμη που χάθηκα αλλά μέχρι τα ξημερώματα ήμουν σε βίντεο κλήση με ένα παλικάρι από Αθήνα που προσφέρθηκε μέσω μιας σχετικής με vuntage ηχοσυστήματα σελίδας στο FB να με βοηθήσει. Κατέχει πολύ καλά τα DUAL και βγάλαμε μάλλον άκρη. Σε πρώτη φάση φαίνεται να ξεμπλοκαραμε το αυτόματο. Το ίδιο και την ανύψωση του βραχίωνα. Είδαμε όμως ότι δεν δούλευε το μοτέρ. Μετά από πολύ ψάξιμο και ακολουθώντας τις οδηγίες του με πολύμετρο διαπιστώσαμε ότι και ρεύμα παίρνει το πικάπ και οτι ο διακόπτης του μοτέρ είναι οκ. Τελικώς ήταν φρακαρισμενη η τροχαλία του μοτέρ. Με βοήθησε να λύσω το μοτέρ και το φτιάξαμε. Με την ευκαιρία βάλαμε και λάδι. Και πλέον φέρνοντας τον βραχίονα πανό από το πλατό ξεκινάει αν δουλεύει και η τροχαλία. Το θέμα είναι ότι ο ιμάντας είχε γίνει πέτρα και μόλις τον ακούμπησα έσπασε (δεν κόπηκε απλά ). Έχω ήδη παραγγείλει από την ακουστική Κρήτης τον ιμάντα και ελπίζω αύριο να τον εχω, οπότε και θα σας ενημερώσω και θα επανέλθουμε στο θέμα με τις κεφαλές αν και η απόφαση έχει παρθεί με την Shure 95ex που μου προτείνατε.
Μακάρι μόλις έρθει ο ιμάντας να πανε όλα καλά. Αφού μπήκαν στο χώρο θα χορέψω και παρά το γεγονός με τα εμπόδια που αντιμετωπίζω εξακολουθεί να μου αρέσει η όλη φάση.

Κάποιες ερωτήσεις: το πικάπ δεν είναι rca με γείωση . Έχει ένα στρογγυλό din με 5 pins. Είναι καλύτερα μήπως να το αντικαταστήσω με το κλασικό RCA + γείωση ?

Το ίδιο και τα ηχεία έχουν ένα χαζό βύσμα τέλεια και παύλα λέγεται σπίτι μου είπαν (γερμανικό) μήπως και αυτά να τα βγάλω σε κανονικό κόκκινο + μαύροι καλωδιακια ?

Το κασετόφωνο δεν κατάλαβα πως ακριβώς το έφτιαξα αλλά σημασία έχει ότι δουλεύει σωστά πλέον... Το μόνο πρόβλημα ότι δεν πατιεται το κουμπί pause κάπου πρέπει να είναι φρακαρισμενο όπως το αισθάνομαι. Έχει κανείς ιδέα τι θα μπορούσα να πειράξω?

Τέλος, να βάλω κάποιο γράσο στα γρανάζια του πικάπ κατά την γνώμη σας , σε κινητά μέρη , το ίδιο και στο κασετόφωνο η τα αφήνω ως έχουν ?

Ειλικρινά σας ευχαριστώ για όλα. Για την υπομονή σας για την βοήθεια σας για τις γνώσεις που μου δίνεται και φυσικά που με αντέχετε !!!! :D

Ελπίζω να καταφέρω να απολαύσω το ladt christmas που λατρεύω σαν μελωδία από το γέρικο μηχάνημα σύντομα :D

Στα γραναζια του πικαπ βαλε λιγο γρασο ναι.Για το κασετοφωνο δεν ειμαι βεβαιος, ας μας πει καποιος που ξερει καλυτερα.Στο μηχανισμο της πορτας μπορεις να βαλεις λιγο.
Επισης μπορεις να βαλεις λιγο λαδι στις αρθρωσεις των μεταλικων ελασματων που εχει απο κατω .Πολυ λιγο στην καθε μια.
Και για τις κεφαλες, η SHURE ειναι 92Ε.
95ΕΧ ειναι η audio technica ........ χαχαχα

Κάποιες ερωτήσεις: το πικάπ δεν είναι rca με γείωση . Έχει ένα στρογγυλό din με 5 pins. Είναι καλύτερα μήπως να το αντικαταστήσω με το κλασικό RCA + γείωση ?

Το ίδιο και τα ηχεία έχουν ένα χαζό βύσμα τέλεια και παύλα λέγεται σπίτι μου είπαν (γερμανικό) μήπως και αυτά να τα βγάλω σε κανονικό κόκκινο + μαύροι καλωδιακια ?

Στο καλωδιο πικαπ να βαλεις μαλλον rca διοτι τετοια χρειαζεται ο ενισχυτης η το phono .
Στα καλωδια ηχειων βαλε οτι δεχεται το ηχειο.Μπανανες ή διχαλλα. Και γυμνο το καλωδιο μπορεις να βαλεις αν θελεις,ανκαι προσωπικα δεν ειμαι υπερ της ιδεας αυτης για διαφορους λογους.

Για τα βύσματα δεν υπάρχει λόγος να τα αλλάξεις, μπορείς να φτιάξεις καλώδια. Τα DIN δεν είναι της μόδας εδώ και 30-40 χρόνια, αλλά με λίγο ψάξιμο θα βρεις βύσματα και θα φτιάξεις το σωστό καλώδιο.

Δεν θέλω σε καμμία των περιπτώσεων να το πάρεις στραβά φίλε ethnikGR ,αλλά θαυμάζω το κουράγιο σου να κάθεσαι και να ασχολείσαι με vintage μηχανήματα για να ακούς μουσική..
Επειδή και εμένα μου αρέσουν παρά πολυ αυτά τα παλιά μηχανήματα, βρήκα μια προσωπική λύση.
Εχω μια γωνια που είναι στημένα ,αλλα ακούω από σύγχρονα.

Εύχομαι να το κάνεις πενα το σύστημα και να φχαριστιεσαι τις μουσικές σου.:a0210:

Καλημέρα παιδιά. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Είναι πρώτη φορά που πιάνω το κινητό τα χέρια μου και έχω τόσες ειδοποιήσεις και μηνύματα που χάνομαι. Και αυτό γιατί όλη μέρα ασταμάτητα είμαι πάνω από τα μηχανήματα. Μετά από πάρα πολλές ώρες και με την βοήθεια όλων σας αλλά και τις συνεχείς βιντεοκλήσεις με ένα παλικάρι που το κατέχει καταφέραμε να τα φτιάξουμε όλα. Το πικάπ πήρε ξανά ζωή, το ίδιο και η κασέτα αλλά και το ραδιόφωνο που δεν δούλευε καν.
Ο ενισχυτής κάνει τα γνωστά προβλήματα που κάνουν οι ενισχυτές τέτοιας ηλικίας... Θέματα με τα κουμπιά που κόβουν τον ήχο , παραμόρφωση , σχρατς θόρυβος κτλ.

Το θέμα είναι και το πικαπ βγάζει πολύ παραμόρφωση. Πιστεύω είναι η κεφαλή... Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να την βγάλω και εδώ θέλω τα φώτα σας. Έβγαλα το headsell, ξεβίδωσα τις βιδουλες πάνω που κρατάνε την κεφαλή αλλά η κεφαλή δεν βγαίνει. Σην αρχή νόμιζα ότι ήταν με κόλλα η ότι κόλλησε από τον καιρό αλλά τελικά έχει και κάποιο κλιπ το οποίο με ΤΊΠΟΤΑ δεν μπορώ να βρω πως δουλεύει. Κεφαλές έχω να δοκιμάσω, για δοκιμή , αλλά δεν μπορώ να βγάλω την κεφαλή.
Τα φώτα σας παρακαλώ παιδιά και όταν τελειώσουν όλα θα κάνω ανάρτηση αναλυτικά με τα προβλήματα και πως λύθηκαν για την περίπτωση που χρειαστεί μελλοντικά σε κάποιον

H DUAL εκανε ειδικες παραγγελειες στις κεφαλες απο τους προμηθευτες της και πολλες απο αυτες "κλιπαραν" στο κελυφος. Αν τραβηξεις προς τα κατω την κεφαλη απο μπροστα, θα κανει ενα μικρο κλικ και θα απελευθερωθει.Οταν την βγαλεις, θα δεις πως δουλευει αυτο.Για να ξαναμπει, θα κανεις το αντιθετο.Δηλαδη, θα βαλεις πρωτα το πισω μερος της κεφαλης και μετα σπρωχνοντας απο μπροστα, θα "κλιπαρει"στη θεση της.

Η μαμα τελικά ήταν αυτή που έχει. Η Ortofon FF15D MkII και μου είπαν οτι είχε και μια σταγόνα κόλλα.
Για να μη σπάσω την βελόνα την έχω βγάλει και έχω επάνω μόνο την κεφαλή. Αλλα εξακολουθώ να μη καταφέρνω να την βγάλω,φοβάμαι μη σπάσω τίποτα.

Για λίγο πιο αναλυτικά, οπως έχω στα χέρια μου την κεφαλή (το S/M αξονάκι το έχω στο S),απλά απο το μπροστινό της μέρος (εκεί που είναι η βελόνα ας πουμε απο πάνω της, τραβάω δυνατά προς τα κάτω. αυτό μόνο ?

Συγγνώμη που γίνομαι κουραστικός αλλα μετά απο πάρα πολλές ώρες κυριολεκτικά κατάφερα να τα κάνω ολα να δουλεύουν και μένει μονο η κεφαλή. Θα αναρτήσω αναλυτικά μόλις τελειώσω (θελω να πιστεύω αύριο)

Προσεκτικα και οχι δυνατα,μην σπασει τιποτα.Αν μπορεις βγαλε την με το κελυφος και ανεβασε μια φωτογραφια. το κελυφος πρεπει να βγαινει σπρωχνοντας το χερουλι του κελυφους προς τα πισω.Λειτουργει σαν μοχλος κλειδωματος του

Ναι έχει τις δύο κλασικές βιδουλες οι οποίες όμως πιάνουν την κεφαλή πάνω στο άσπρο ελκυθρακι (άσπρο πλαστικό ανάμεσα στο μαύρο κέλυφος και την κεφαλή). Δεν πιάνουν πάνω πάνω στο μαύρο κέλυφος . Τις έχω βγάλει αλλά τζιφος

Όχι δεν είναι ραγισμένο. Ούτε κόλλα έχει τελικά . Απλά έχει κλιπ. Μπροστά το κρατάει , πίσω ασφαλίζει αλλά δεν μπορώ να το βγάλω...
Δείτε κ φωτό:
https://ibb.co/FKM006h

Όχι ούτε αυτό είναι. Μίλησα με ακουστική Κρήτης προσφέρθηκε να με βοηθήσει ο άνθρωπος και τον ευχαριστώ πολύ , είναι θέμα ασφάλειας. Μου είπε ότι μπροστά κρατιέται και με το πίσω ασφαλίζει .
Θα δοκιμάσω μόλις σχολασω

Την έβγαλα τελικά . Έβαλα δύο λεπτά κατσαβιδακια ανάμεσα στην κεφαλή και το άσπρο ελκυθρακι και την έκανα προς τα κάτω. Ακούστηκε ένα τσακ και απασφαλισε. Θα δοκιμάσω άλλες που έχω για να δω ότι φταίει η κεφαλή σίγουρα και θα επανέλθω. Ευχαριστώ πάρα πολυ

Λοιπόν παιδιά , το σύστημα το οποίο όταν το παρέλαβα σχεδόν δεν δούλευε τίποτα πλέον δουλεύει με ποσοστό λειτουργικότητας άνω του 97% , όπως είπα θα ακολουθήσει κείμενο μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές κτλ.

Λοιπόν δοκίμασα άλλες 2 κεφαλές που είχα. και στις 2 περιπτώσεις η ποιότητα ήχου είναι κλάσης ανώτερη από την παραμόρφωση που είχα με την μαμά. Έχω αφήσει μια φτηνιαρικη της σειράς τώρα επάνω με την οποία μου φαίνεται δουλεύει καλύτερα. Προς το παρών καθώς άμεσα θα αγοραστεί η καινούργια !

Αντιμετωπίζω δύο προβλήματα πολύ μικρά πλέον:

1) οι υψηλές συχνότητες και Σίγμα στα τραγούδια ακούγονται άσχημα σαν να παραμορφώνουν... Παίρνω ένα σσσσ σσσ σαν να σφυραει όταν ο τραγουδιστής προφέρει το σίγμα. Σε πολύ πολύ μικρότερο βαθμό με αυτή την κεφαλή τώρα αλλά υπάρχει. Ίσως το πρόβλημα να συνδέεται όμως με το πρόβλημα που ακολουθεί
2) όταν είναι ο βραχίονας στην θέση του σε θέση ηρεμίας , ακούγεται από τα ηχεία ένα απαλό χαμηλό βουητό. Σαν βομβος...αν δυναμώσω τα ηχεία ακούγεται σαφώς πιο πολύ. Μόλις πάω το χέρι μου πάνω από τον βραχίονα (χωρίς να ακουμπήσω τίποτα) ακούγονται παρεμβολές σαν να έχω ρεύμα και να βραχυκύκλωνω ασύρματα το σήμα του πικάπ.
Αν τώρα ακουμπήσω το χεράκι που πιάνεις τον βραχίονα ΟΛΟΙ οι θόρυβοι εξαφανίζονται σε απόλυτο βαθμό !

Αν πάρω το χέρι μου από το χερουλακι αρχίζει το ίδιο βουητό και όταν αρχίζω να πλησιάζω το χέρι μου στο πικάπ αρχίζουν τα παράσιτα. Αν ακουμπήσω με το δάχτυλο δε τον βραχίονα (όχι στην κεφαλή από επάνω) κάνει και διάφορους θορύβους σαν να βραχυκύκλωνει....

Ξανά λέω , όλα σταματάνε μόλις το χέρι μου ακουμπάει το χερουλακι του βραχίονα (αυτό για να τον σηκώσεις να τον βάλεις πάνω στον δίσκο).

Το ηχογράφησα σε βίντεο για να δείτε τι ανεβάζω αμέσως...