[Επίσημο] Apple Vision Pro

Και 500 να έκανε, πάλι το ίδιο ενοχλητική / κουραστική θα ηταν η χρήση του.

Απλα, στα 500, δεν σε πειράζει να το εχεις στην άκρη και να το βάζεις μια στις τόσες (αυτό που κάνω εγώ δλδ για κάνα game που και που).

Έχοντας ζήσει με το super duper oled του PS VR 2 (που όλοι έλεγαν όταν βγήκε ότι είναι killer κλπ), κατέληξα να κρατήσω το lcd based HP Reverb G2 (γιατί το γκρίζο παλεύεται αλλά η λασπουριά του oled, όχι (ειδικά όταν είναι κολλημένο στη μούρη σου)).

Οσον αφορά τα reviews, σχετικοί ή άσχετοι, καλες προθέσεις ή όχι, οι YouTubers τη δουλειά τους κάνουν, πελάτες θέλουν να προσελκύσουν, δεν γίνεται να λένε και πολλά πολλά αρνητικά. Αν δεν μπορείς να φιλτράρεις τα reviews (με γνώση και εμπειρία), εύκολα «την πατάς». Το ζουμι από τα περισσοτερα reviews προκύπτει αν μπορείς να «διαβασεις αναμέσα στις γραμμές« (οπου υπάρχουν αυτές) για να μπορέσεις να συγκρίνεις με αυτά που ξέρεις ήδη.

Last edited:
Αναφορικά με τα oled panels:

Αν θυμαμαι καλα, πριν κάποια χρόνια, κάποιοι κατασκευαστές VR πήγαν από oled σε lcd (θυμαμαι οτι μου είχε κάνει εντύπωση) επικαλούμενοι την ανωτερότητα αυτων σε κάποιους τομείς. Θα υπέθετα ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει (υπέρ των oled) αν δεν έβλεπα το PS VR 2 και διαβάζοντας αυτά που είπε o Maestro για το VP (που είναι ύποπτα παρεμφερή με αυτά που ειχα δει).

Πάντως για το screen door effect που έλεγες ότι θα έχει, δεν το είδε ούτε ο Ιάσωνας ούτε κανένας άλλος. Για το θέμα της λασπουριας, θα το αναζητήσω κατά τη διάρκεια του demo.
Πάντως προφανώς μιλάμε για άλλη κλάση oled panel σε σχέση με ότι έχει κυκλοφορήσει έως σήμερα. Το ερώτημα για εμένα ειναι το ποσο καλό είναι συγκριτικά με μια καλή oled τηλεόραση και ποσο κινηματογραφική αίσθηση θα πάρεις.

Πάντως τα βασικά selling points του αλλά και εκείνα που αυξάνουν δραματικά την περιπλοκότητα είναι τα του AR.
Η εστίαση του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι η εμπειρία home theater αλλά τα overlays στο passthrough.

Το πως φαίνεται το passthrough, μια χαρά το δείχνουν οι reviewers, ωστόσο δεν εστιάζει κανείς εκεί. Στο παρακάτω για παράδειγμα, το περιβάλλον είναι τελείως θολό, στα σκοτεινά σημεία υπάρχει θόρυβος, τα highlights καμμένα κλπ.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Έχοντας ζήσει με το super duper oled του PS VR 2 (που όλοι έλεγαν όταν βγήκε ότι είναι killer κλπ), κατέληξα να κρατήσω το lcd based HP Reverb G2 (γιατί το γκρίζο παλεύεται αλλά η λασπουριά του oled, όχι (ειδικά όταν είναι κολλημένο στη μούρη σου)).

Η αίσθηση αυτή με τα oled panel υπήρχε μόνο σε χαμηλή φωτεινότητα;

Καλημερα.Πολυ σωστη επισημανση οσοv αφορα το future του οικιακου σινεμα.Το προτυπο dolby vision 20 profile προσφερεται αυτη τη στιγμη μονο στο apple vision και σε κινηματογραφους hi tech της dolby !Aν καταφερει να δωσει και ηχο στο πολυκαναλο του χρηστη,που θα εχει, τοτε οι προτζεκτορες και τα πανια θα χαιρετησουν πολλες οικιακες αιθουσες.Ενα διωρο το φορας.Απο κει και περα ερχετε η κοπωση.Φτανει να το θελει η apple και μια -δυο εταιριες να ακολουθησουν θα δημιουργηθει ταση.Βεβαια η παραδοσιακη προβολη παντα θα εχει τους οπαδους της και μαλιστα με παθος.Αλλα αυτη η εικονα με αυτα τα λεφτα μοιαζει τρομερο vfm.Αυτα σαν γνωμη.
Και πάλι ΑΚΥΡΟ. Ο ορισμός της μοναξιάς και της αποξένωσης.
Μια πενταμελής οικογένεια θα δει μια ταινία με ωράριο ή θα πουλήσει το αμάξι για να πάρει 5 συσκευές να βλέπουν ταυτόχρονα;

• Like
Reactions: vadergr
Και πάλι ΑΚΥΡΟ. Ο ορισμός της μοναξιάς και της αποξένωσης.
Μια πενταμελής οικογένεια θα δει μια ταινία με ωράριο ή θα πουλήσει το αμάξι για να πάρει 5 συσκευές να βλέπουν ταυτόχρονα;
Παντως κι αυτο με τη μοναξια το παρατραβηξαμε κι εμεις λιγο.... personal computer ειναι, οπως εχει ο καθενας το λαπτοπ του, το κινητο του, το ταμπλετ, ετσι κι αυτο.... και στο κατω κατω μια τηλεοραση θα μεινει στο σπιτι, αν και οταν βρεθει ολη η οικογενεια ας δει εκει μια ταινια, για το συντροφικον του πραγματος, η παρεα μετραει τοτε και οχι τα... πιξελς.:cool:

• Like
Reactions: takisot
Παντως κι αυτο με τη μοναξια το παρατραβηξαμε κι εμεις λιγο.... personal computer ειναι, οπως εχει ο καθενας το λαπτοπ του, το κινητο του, το ταμπλετ, ετσι κι αυτο.... και στο κατω κατω μια τηλεοραση θα μεινει στο σπιτι, αν και οταν βρεθει ολη η οικογενεια ας δει εκει μια ταινια, για το συντροφικον του πραγματος, η παρεα μετραει τοτε και οχι τα... πιξελς.:cool:
Και μια και ειναι Κυριακη, μερα αργιας... ενα σημαντικοτατο :) τεστ που δεν το βρηκα πουθενα και αν ο Ιασωνας εχει ακομη τη συσκευη στην κατοχη του θα ηθελα να δοκιμασει και να μας πει...
Φορωντας το και απολαμβανοντας μια ταινια, α) μπορεις να πινεις το ποτο σου β) να τρως πατατακια, ποπ κορν κτλ γ) να καπνιζεις ?

Η ενοχλει και πρεπει να τη βγαζεις διακοπτωντας το immersive του πραγματος ?

πχ το ποτηρι βρισκει στην κασκα ? οταν μασουλας εχει τρεμουλο η οθονη ? το τσιγαρο / πουρο υπαρχει περιπτωση να καψει κανα στραπ ?

😇

Πάντως για το screen door effect που έλεγες ότι θα έχει, δεν το είδε ούτε ο Ιάσωνας ούτε κανένας άλλος. Για το θέμα της λασπουριας, θα το αναζητήσω κατά τη διάρκεια του demo.
Πάντως προφανώς μιλάμε για άλλη κλάση oled panel σε σχέση με ότι έχει κυκλοφορήσει έως σήμερα. Το ερώτημα για εμένα ειναι το ποσο καλό είναι συγκριτικά με μια καλή oled τηλεόραση και ποσο κινηματογραφική αίσθηση θα πάρεις.
Δεν μίλησα πουθενα για screen door effect αλλά για αναλυση (και εξήγησα γιατι). Το dse είναι απλά ένα αποτελεσμα αυτής.

Τα πάνελ του είναι υψηλότερης ανάλυσης απο αλλα υφιστάμενα oled. Άλλη κλαση θα σημαινε και αλλά πράγματα (πχ την επίλυση του dirty screen που μάλλον τελικά φαίνεται να έχουν τα oled panels).

Σε κάθε περιπτωση, τα πανελς είναι ένα μόνο πρόβλημα (και μάλλον όχι το σημαντικότερο) του VP και γενικά των VR.

Και μια και ειναι Κυριακη, μερα αργιας... ενα σημαντικοτατο :) τεστ που δεν το βρηκα πουθενα και αν ο Ιασωνας εχει ακομη τη συσκευη στην κατοχη του θα ηθελα να δοκιμασει και να μας πει...
Φορωντας το και απολαμβανοντας μια ταινια, α) μπορεις να πινεις το ποτο σου β) να τρως πατατακια, ποπ κορν κτλ γ) να καπνιζεις ?

Η ενοχλει και πρεπει να τη βγαζεις διακοπτωντας το immersive του πραγματος ?

πχ το ποτηρι βρισκει στην κασκα ? οταν μασουλας εχει τρεμουλο η οθονη ? το τσιγαρο / πουρο υπαρχει περιπτωση να καψει κανα στραπ ?

😇
Πολύ ωραιες παρατηρήσεις (πρακτικά αποτελεσματα των φυσικών περιορισμών ενός VR).

Δε νομιζω να περιμένεις απάντηση πάντως. Προφανώς και η κάσκα ενοχλεί σε όλα τα παραπάνω.

Το θέμα είναι ότι ενοχλεί έτσι κι αλλιως, βέβαια.

Η αίσθηση αυτή με τα oled panel υπήρχε μόνο σε χαμηλή φωτεινότητα;
Όχι, παντού.

Θυμαμαι να οδηγάω στο GT 7, μερα σε ανοικτό δρόμο και να λέω wtf?

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το VP θα έχει τόσο χοντρό πρόβλημα, πάντως. Εικάζω / ελπίζω ότι θα ειναι μικρότερο.

Απλα μαλλον είναι ένα κατασκευαστικό θέμα που αφορά την υλοποίηση με oled panels που δεν έχει λυθεί ακόμη.

Δεν μίλησα πουθενα για screen door effect αλλά για αναλυση (και εξήγησα γιατι). Το dse είναι απλά ένα αποτελεσμα αυτής.

Τα πάνελ του είναι υψηλότερης ανάλυσης απο αλλα υφιστάμενα oled. Άλλη κλαση θα σημαινε και αλλά πράγματα (πχ την επίλυση του dirty screen που μάλλον τελικά φαίνεται να έχουν τα oled panels).

Σε κάθε περιπτωση, τα πανελς είναι ένα μόνο πρόβλημα (και μάλλον όχι το σημαντικότερο) του VP και γενικά των VR.

Επειδή θυμόμουν διαφορετικά, το έψαξα πιο πάνω. Εγραψες επι λέξει:

Ζώντας με vr της μισής περίπου ανάλυσης του Apple (και έχοντας δει και αλλα), μου είναι προφανές ότι για να πεις ”δεν βλεπω pixels” πρέπει η ανάλυση να αυξηθεί κατα τάξεις μεγέθους (και όχι απλά x2).

Το παραπάνω συναδει και με την γενικη εμπειρία απο τηλεορασεις κλπ αλλά και από τη θεωρητική εκτίμηση ανάλυσης του ανθρώπινου ματιού που ανέρχεται στα 500+ mpixels.

Και σε όσους έχουν σοβαρή εμπειρία με vr, ειναι γνωστο ότι μπορεί να έχεις υψηλή ανάλυση αλλά με αποτέλεσμα χειρότερο από μιας tv λόγω διαφορετικής υλοποίησης των panels.

Η τεχνολογία απλά δεν υπάρχει ακόμη.

Απο ότι φαίνεται όμως, δεν ισχύει αυτό.
Pixel δεν φαίνονται. Τώρα τα περί dirty screen χρίζουν διερεύνησης.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Περί του dirty screen, δεν είμαι σίγουρος ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Γι'αυτό άλλωστε και δεν στάθηκα πολύ σ'αυτό επειδή δεν είμαι σίγουρος για το πως να το περιγράψω, ούτε είμαι σίγουρος ότι έχει να κάνει τόσο με τα panels, αυτό που λέω εγώ έχει μάλλον να κάνει απλά με αντανακλάσεις. Συμβαίνει (ή έστω ενοχλεί) κυρίως όταν έχεις ταυτόχρονα φωτεινά και σκοτεινά σημεία στην οθόνη.

Προσωπικά το ερμηνεύω σαν η οθόνη να φωτίζει το μάτι μου, το μάτι επειδή προφανώς έχει μια άλφα υγρασία να κάνει αυτή την αντανάκλαση ψιλο-specular, και να αντανακλά πάνω στο γυαλί με random γωνίες, με αποτέλεσμα να φωτίζει παραπάνω σημεία του πεδίου που θα έπρεπε να είναι σκοτεινά, δημιουργώντας φωτεινά "συννεφάκια", που σου δίνουν εν τέλει την εντύπωση ότι τα γυαλιά σου θέλουν καθάρισμα. Κάτι τέτοιο νομίζω το είχα ακόμα και στα 3D γυαλία που έχουν στα σινεμά, άλλος ένας λόγος που ποτέ δε χώνευα το 3D.

Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι κάτι τελείως απλό και να μη φταίει η υλοποίηση της Apple (ή να μη διορθώνεται με τίποτα), δεν παύει όμως να σου χαλάει την εμπειρία.

Επειδή θυμόμουν διαφορετικά, το έψαξα πιο πάνω. Εγραψες επι λέξει:

Απο ότι φαίνεται όμως, δεν ισχύει αυτό.
Pixel δεν φαίνονται. Τώρα τα περί dirty screen χρίζουν διερεύνησης.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Να το πω πάλι;

Το ότι δεν έχει sde (αν ισχύει αυτό / δεν βλέπουμε όλοι το ίδιο) δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν βλέπεις / αντιλαμβάνεσαι τη μη επαρκή ανάλυση / pixels.

Βαλε μια εικόνα αποτελούμενη από 4 πιξελς, άψογα κολλημένα μεταξύ τους (no sde). Δεν θα καταλαβαίνεις τη χαμηλή ανάλυση;

Έγραψα και τα περι ανάλυσης του ανθρώπινου ματιού. Αν θεωρείς ότι με ένα πάνελ υποπολλαπλάσιας ανάλυσης κολλημένο στο μάτι σου δεν θα το καταλαβαίνεις, οκ.

Μιας όμως που η χρήση για την οποία ελπίζεις ότι θα κάνει (που btw δεν είναι καν από τα βασικά selling points που προωθεί η Apple / κάτι λέει αυτό) είναι για χρήση στο κρεβάτι, να κάνω μια σκέψη;

Γιατί δεν σηκώνεσαι το βράδυ να δεις μια ταινία με ακουστικά στον προβολέα (που ειναι και διπλα σου) να το χαρείς σαν άνθρωπος; ;)

Συριε, Ελληνικά μιλαμε. Έγραψες ότι χρειάζεται διπλάσια ανάλυση για να μην φαίνονται τα πιξελ, κάτι που δεν ισχύει.
Τώρα γιατί να μην δω ταινία στον προβολέα; Προφανώς λόγω της εικόνας της oled και των τεράστιων δυνητικών ιντσών (οι 110 που έχω είναι λίγες).
Σε μερικές μέρες θα έχω ίδια άποψη όποτε το ξανασυζητάμε τότε.

Σε μερικές μέρες θα έχω ίδια άποψη όποτε το ξανασυζητάμε τότε.

Έχει δίκιο σ'αυτό που σου λέει, άποψη θα έχεις μετά από μέρες μαζί του, όχι μετά από demo. Τις πρώτες δυο ώρες νόμισα ότι μεταφέρθηκα 50 χρόνια μπροστά και τις πέρασα με κρεμάμενο σαγόνι.

Έχει δίκιο σ'αυτό που σου λέει, άποψη θα έχεις μετά από μέρες μαζί του, όχι μετά από demo. Τις πρώτες δυο ώρες νόμισα ότι μεταφέρθηκα 50 χρόνια μπροστά και τις πέρασα με κρεμάμενο σαγόνι.

Ιάσωνα, δεν μιλαω γενικά αλλά ειδικά για το αν φαίνονται η όχι τα πιξελ. Αυτό κάνει μπαμ σε 2 λεπτά χρήσης. Η γενικότερη αίσθηση είναι άλλο πράγμα και προφανώς θέλει να ζήσει κάποιος μαζί του.

Να το πω πάλι;

Το ότι δεν έχει sde (αν ισχύει αυτό / δεν βλέπουμε όλοι το ίδιο) δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν βλέπεις / αντιλαμβάνεσαι τη μη επαρκή ανάλυση / pixels.

Βαλε μια εικόνα αποτελούμενη από 4 πιξελς, άψογα κολλημένα μεταξύ τους (no sde). Δεν θα καταλαβαίνεις τη χαμηλή ανάλυση;

Έγραψα και τα περι ανάλυσης του ανθρώπινου ματιού. Αν θεωρείς ότι με ένα πάνελ υποπολλαπλάσιας ανάλυσης κολλημένο στο μάτι σου δεν θα το καταλαβαίνεις, οκ.

Μιας όμως που η χρήση για την οποία ελπίζεις ότι θα κάνει (που btw δεν είναι καν από τα βασικά selling points που προωθεί η Apple / κάτι λέει αυτό) είναι για χρήση στο κρεβάτι, να κάνω μια σκέψη;

Γιατί δεν σηκώνεσαι το βράδυ να δεις μια ταινία με ακουστικά στον προβολέα (που ειναι και διπλα σου) να το χαρείς σαν άνθρωπος; ;)

Σύριε, θεωρώ πως θα έχει γίνει καλή δουλειά στα panel και grid δεν θα βλέπεις. Τα θολόματα που είδε ο Ιάσωνας και βλέπουμε και σε διάφορα captures έχουν να κάνουν με το rendering και το scaling του περιεχομένου. Σχετικά με το rendering, στη πλήρη ανάλυση γίνεται μόνο το περιεχόμενο που κοιτάς τη δεδομένη χρονική στιγμή. Για το AR περιβάλλον, προφανώς πρόκειται για περιορισμό στο υλικό σε συνδυασμό με την απαίτηση για χαμηλό latency. Εάν είχε καλύτερη εικόνα και δημιουργούσε ναυτία από τον χρόνο επεξεργασίας της εικόνας δεν νομίζω πως θα ενθουσιαζόμασταν.

Τώρα γιατί να μην δω ταινία στον προβολέα; Προφανώς λόγω της εικόνας της oled και των τεράστιων δυνητικών ιντσών (οι 110 που έχω είναι λίγες).

Τάκη, ο κύριος λόγος του να δείς υλικό στον προβολέα ή την τηλερόαση είναι επειδή θα είναι είτε pixel perfect είτε εξαιρετικά scaled. Όσο βλέπεις μέσα από 3ο περιβάλλον, pixel perfect δεν θα γίνει ποτέ.

Σωστή η παρατήρηση περί pixel perfect, αλλά ο κύριος λόγος που βλέπω σε προβολέα είναι οι πολλές ιντσες. Αν έχουν κάνει αξιοπρεπή δουλειά στο scaling και μπορεις να έχεις μαύρα oled και υψηλή φωτεινότητα σε μεγάλες ίντσες, θα ήταν κάτι που θα ζήλευα.

Συριε, Ελληνικά μιλαμε. Έγραψες ότι χρειάζεται διπλάσια ανάλυση για να μην φαίνονται τα πιξελ, κάτι που δεν ισχύει.
Κανεις που κανεις το quote, διάβασε το τουλάχιστον. Δεν είπα πουθενά ότι χρειάζεται διπλάσια ανάλυση, είπα ότι η περίπου διπλάσια του vp (σε σχέση με αλλά) δεν επαρκεί για να υποκαταστήσει την ανθρώπινη όραση.

Το ότι δεν ισχύει είναι δίκη σου άποψη βασιζόμενη μάλιστα όχι στην δίκη σου εμπειρία (όχι για το vp αλλά ούτε καν γενικά με vr τα τελευταία χρόνια) αλλά σε “reviews” (που απλά δεν αναφέρουν sde (που και να έχει πρέπει να βρεις τον 1 στους 100 που θα το δει και θα θέλει να το πει κιόλας) / κάτι που μόνο του δεν τα λέει όλα για την ανάλυση - τα είπαμε πιο πάνω αλλά τα αγνοεις) και αγνοώντας και τη θεωρία περι ανάλυσης ανθρώπινου ματιού.

Εγώ κρίνω βάσει αυτών που ξέρω και έχω δει.

Μακάρι εσένα να σου κάνει γι αυτό που θες, πάντως.

Σύριε, θεωρώ πως θα έχει γίνει καλή δουλειά στα panel και grid δεν θα βλέπεις. Τα θολόματα που είδε ο Ιάσωνας και βλέπουμε και σε διάφορα captures έχουν να κάνουν με το rendering και το scaling του περιεχομένου.
Grid δεν βλέπεις και αλλου. Αυτό δε σημαίνει ότι η ανάλυση είναι επαρκής, αυτό λέω.

Για το άλλο θέμα, μπορεί φυσικά να λέμε κάτι διαφορετικο με το Ιάσωνα.

Ωστόσο, επειδή και στο ps vr 2 όλοι έλεγαν ποσο τρομερό είναι το πάνελ (και μόνο σε φορουμ του Reddit πχ διάβαζες αυτά που είδα), κρατάω μικρό καλάθι.