[Επίσημο] Apple Vision Pro

Μάλλον εσυ δεν έχεις καταλάβει το νόημα αυτών που γράφω και κοιτάς το δέντρο, χάνοντας το δάσος.
Αλλά ακόμα και αυτά που σχολιάζεις δεν φαίνονται να συνάδουν με αυτά που αναφέρουν όσοι το δοκίμασαν. Για παράδειγμα, το χαμηλό latency δεν είναι θεωρητικό, αλλά πραγματικό. Εδώ ο άλλος παίζει πινκγ πονγκ με το κράνος στο κεφάλι ή τρέχει στο δρόμο πάνω σε πατίνι φορώντας το.
Για το αεροπλάνο που λες, διάβασα ότι το gyroscope βοηθάει σε compensation των οποίων αναταράξεων και ελαχιστοποιεί το motion sickness (ελπίζω να είναι αλήθεια).
Τα χέρια γιατί να χτυπάνε στο μπροστινό κάθισμα του αεροπλάνου; Αφού οι κάμερες κάνουν track τα χέρια σου ακόμα και αν είναι ακουμπισμένα στα πόδια.
Το inteface της apple γιατί να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί με AR only glasses? ίσα-ίσα που σε συνδιασμο με το κορυφαίο eye tracking και τα hand gestures θα είναι πολύ βολικός τρόπος λειτουργίας.
Για το θέμα του productivity, ακόμα και όπως είναι τώρα αν εξαιρέσεις το βάρος, δεν αποκλείω να είναι καλύτερο σε συγκεκριμένα use cases όπως video edit σε ένα τεράστιο virtual monitor (με Mac ) και έχοντας ανοικτά παράθυρα δίπλα σου άλλων προγραμμάτων. Σημειωτέον ότι τα virtual παράθυρα "καρφώνονται" εκεί που θες ανεξαρτήτως αν κουνάς το κεφάλι σου.

Τεσπα, εδώ είμαστε και σε λίγο ή πολύ καιρό θα το έχουμε δοκιμάσει όλοι, όποτε θα μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις βάσει της πραγματικής εμπειρία μας και όχι βάσει θεωριών ή reviews τρίτων.
Δε χανω τπτ (και δεν προσπαθησω να σε πείσω για τπτ).

Απλα αναφερω την εμπειρια μου μετα από πολλες ωρες χρησης VR (εχω αρκετα χρονια) η οποία απλά δεν αντικαθισταται από τη θεωρια (την οποία επίσης κατανοω μια χαρα).

Καταλαβαινω ότι εχεις πορωθεί με την προοπτική, απλά προσπαθω να σου εξηγήσω ότι δεν ειναι έτσι τα πραγματα λόγω φυσικών (κυρίως) περιορισμών (τους οποίους δεν μπορεί να υπερβεί καμία Apple).

Και ξαναλεω: Σε τετοιους ειδους προιόντα θελει πολύ προσοχη στην ''δοκιμη''. Γιατι σιγουρα θα εντυπωσιαστείς στην αρχή αλλά μετά σιγα σιγα θα καταλάβεις τα προβληματα / περιορισμους.

Δε χανω τπτ (και δεν προσπαθησω να σε πείσω για τπτ).

Απλα αναφερω την εμπειρια μου μετα από πολλες ωρες χρησης VR (εχω αρκετα χρονια) η οποία απλά δεν αντικαθισταται από τη θεωρια (την οποία επίσης κατανοω μια χαρα).

Καταλαβαινω ότι εχεις πορωθεί με την προοπτική, απλά προσπαθω να σου εξηγήσω ότι δεν ειναι έτσι τα πραγματα λόγω φυσικών (κυρίως) περιορισμών (τους οποίους δεν μπορεί να υπερβεί καμία Apple).

Και ξαναλεω: Σε τετοιους ειδους προιόντα θελει πολύ προσοχη στην ''δοκιμη''. Γιατι σιγουρα θα εντυπωσιαστείς στην αρχή αλλά μετά σιγα σιγα θα καταλάβεις τα προβληματα / περιορισμους.
Με τη διαφορά ότι η εμπειρία ενός Vision Pro σε σχέση με τα υπάρχοντα VR sets όπως αυτά που δοκίμασες, είναι μέρα με τη νύχτα σύμφωνα πάντα με τα reviews.
Όπως και να έχει, αργά ή γρήγορα θα δούμε εάν το VR είναι ένα ακόμα VR headset ή κάτι (πολύ) παραπάνω.

Με τη διαφορά ότι η εμπειρία ενός Vision Pro σε σχέση με τα υπάρχοντα VR sets όπως αυτά που δοκίμασες, είναι μέρα με τη νύχτα σύμφωνα πάντα με τα reviews.

Εμ, αυτο λεω τοση ωρα, οτι δεν ειναι η μερα με τη νυχτα καθως οι φυσικοι περιορισμοί / βασικά προβληματα κλπ ειναι κοινοί (αναγκαστικά)

(το βαρος ναι, θα ειναι χειρότερο στο VP ;) )

Τα δε ''reviews'' (ο Θεος να τα κανει τετοια, δλδ - ειδικα όταν μιλαμε για Apple προιόντα), τα εχω δει και κανενα δεν αναιρεί αυτά που ηδη ηξερα.

Ασε που σχεδον κανεις από τους ''reviewers'' δεν εxει τη γνώση ή τη διάθεση να μπει σε ουσιαστικές (τεχνικές και μη) λεπτομέρειες (καθώς τα reviews εχουν σκοπό απλά να πουλήσουν views).

Τι περιμένεις δλδ από ενα review για το VP, να σου πει ''παιδιά, τί να το κάνετε;''. Θα το κλείσει το μαγαζί ο youtuber.

(τα περί reviews φυσικα αφορουν τους παντες, όχι μονο την Apple)

Είναι τόσο αστείο το θέμα, επειδή μερικά βλήματα, προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή. Ότι και εάν είναι αυτό που χρησιμοποιούν. Τι μου θυμίζει άραγε? Αχ ναι βρε, πριν 10 χρόνια ακριβώς το ίδιο με κάτι πολύ πιο μικρό βέβαια.

1707238892646.jpeg

Έ ρε με τι ασχολούμαστε. Βγήκε ένα καινούργιο hardware για συγκεκριμένο σκοπό, με ένα υπέρογκο κόστος και 5 βλήματα είπανε να τραβήξουν την προσοχή για likes και φυσικά τους την δίνουμε.
Τόσο πολύ, που συζητάμε πόσο καλό είναι το Apple vision, ώστε κάποιος το φοράει στον δρόμο. Αντί να δείξουμε τι πραγματικά μπορεί να κάνει. Που μπορεί να είναι καινοτόμο, μπορεί και όχι, δεν ξέρουμε. Μόνο πως μοιάζει να το φοράει ένα βλήμα στον δρόμο ξέρουμε.

Λοιπόν, ξεκινάω με δυο disclaimers:

1. Δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία από VR/AR (διότι ο,τι δοκίμασα ως τώρα απλά δεν με ενέπνευσε να το κρατήσω πάνω μου πάνω από 1 λεπτό…)
2. Επειδη αυτό που έχω και παίζω δεν ειναι για μένα (δεν τρελάθηκα ακόμα), το μέγεθος είναι αρκετά λάθος, άρα είναι ταυτόχρονα άβολο και με σχετικό light bleed.

Πρώτες εντυπώσεις λοιπόν, πρόκειται για υλοποίηση Apple, και αυτό φαίνεται από τη στιγμή που ανοίγεις το πακέτο μέχρι το setup, και μετά απλά σε κάθε στιγμή χρήσης.

Στα θετικά:
  • σε καλογραμμένα προγράμματα, η εμπειρία είναι απλά εξωπραγματική. Το demo με τους δεινόσαυρους που είναι προεγκαταστημένο με άφησε εκστασιασμένο. Το 3D είναι από άλλο πλανήτη, ενώ η γενικότερη πιστότητα είναι επιπέδου 4K.
  • H θέαση ταινίας είναι εμπειρία κι αυτή. Δεν είδα πιξελς, δε νομίζω πως θα κουραζόμουν (δε δοκίμασα βέβαια για πολλή ώρα), και πραγματικά το immersion είναι εκεί. Περιέργως, τα virtual environments γύρω από την ταινία είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακά. Κυρίως τα μαμά της Apple, αλλά και το Disney theater που δίνει το Disney+. Δηλαδη τόσο καλοφτιαγμένα που οριακά θα προτιμούσα να βλέπω ταινία σε κάτι τέτοιο παρά σε μαύρο background.
  • Η γενικότερη εμπειρία χρήσης θυμίζει iOS, το συνηθίζεις σχεδόν αμέσως, και όσο περνάει η ώρα η χρήση σου γίνεται όλο και πιο φυσική.
  • Τα πάντα είναι εξωφρενικά καλαίσθητα. Από το πως ανοίγουν οι εφαρμογές (παράθυρα που αναδύονται από το τίποτα σαν αυλαία), το πόσο smooth είναι τα πάντα, κλπ. Φοβερά polished εμπειρία χρήσης.
Στα αρνητικά τώρα:
  • Ο ήχος είναι απλά κακός, όπως ήταν αναμενόμενο. Είναι μεν spatial, αλλά είναι ασθενικός, και σε καμία περίπτωση κατάλληλος για ταινία. Δε δοκίμασα ακόμα πως είναι η εμπειρία με τα AirPods Pro, αλλά μάλλον είναι must.
  • Η διαφορά μεταξύ real και virtual environments είναι τεράστια. Δηλαδή βλέπεις τα πάντα μέσα στο OS να είναι super crisp, ενώ τον περίγυρο σου αρκετά grainy έως θολό. Σε βαθμό που για κάνα 5λεπτο έψαχνα να δω μήπως κάπου υπάρχει καμία ζελατίνα που ξέχασα να βγάλω στις κάμερες. Να πω βέβαια ότι ως τώρα το δοκίμασα σπίτι το βράδυ όπο γενικά δεν έχω κανέναν σοβαρό φωτισμό, όποτε μάλλον το μηδενικό latency έχει το κόστος του. Ίσως σε καλό φως να είναι διαφορετικά, θα δω αύριο.
  • Αφού έπαιξα τα demos και χάζεψα βίντεο, μετά το άφησα αφού δεν είχα κάτι άλλο να κάνω. Υποθέτω πως αν είχα πληρώσει 4 χιλιάρικα μάλλον θα ένιωθα λίγο ηλίθιος.
  • Το φανταστικό eye tracking που είδα στα reviews εγώ δεν το είδα. Κάθε φορά που ήθελα να πληκτρολογήσω κωδικούς κλπ βλαστημουσα. Ίσως να φταίει το κακό seal και να δημιουργεί τίποτα ανεπιθύμητα interreflections μέσα, όποτε το αφήνω αυτό προς εξέταση.
  • Αν και δε με πονάει ο λαιμός, με ενοχλεί στη μύτη. Και πάλι, το λάθος μέγεθος ίσως παίζει ρόλο, όποτε κι αυτό προς εξέταση.
  • Η μπαταρία που κρέμεται είναι τελείως άκυρη. Θα μου πεις, τι να κάνουν, ε, δεν ξέρω.
  • Το FOV παραείναι μικρό, και όντως ώρες ώρες νιώθεις περισσότερο ότι κοιτάς μέσα από παράθυρο παρά ότι είσαι εκεί.
Γενικώς, συμφωνώ με κάποια reviews που λένε πως ναι, είναι το μέλλον, ναι, είναι εντυπωσιακά μπροστά από τον ανταγωνισμό, αλλά όχι, ακόμα δεν είναι εκεί.

Last edited:
f01131b917f371b1a1ca56b9fdf8e3c0.jpg

Ευχαριστούμε για τις εντυπώσεις Jason!
Αναμένουμε και το day time report :)
ΥΓ. Για το eye tracking, δεν ξέρω αν είναι θέμα light seal η ανάγκη για αστιγματικούς η άλλους φακούς. Κάπου διάβασα ότι και λίγο να έχεις, είναι απαραίτητοι οι φακοί για να λειτουργεί σωστά. Και προς το παρόν τους πωλούν μόνο με συνταγή Αμερικάνου γιατρού ακόμα και αν έχεις πχ ένα βαθμό πρεσβυωπία…

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Η μπαταρία που κρέμεται είναι τελείως άκυρη. Θα μου πεις, τι να κάνουν, ε, δεν ξέρω.
Σχετικά με την μπαταρία, τελικά είναι γομαράκι..

1707296413615.png

από το βίντεο του jerryrigeverything.

35.9Wh και αντέχει 2,5 ώρες.. καίει σχεδόν 15W / ώρα!

• Like
Reactions: vadergr
Ευχαριστούμε για τις εντυπώσεις Jason!
Αναμένουμε και το day time report :)
ΥΓ. Για το eye tracking, δεν ξέρω αν είναι θέμα light seal η ανάγκη για αστιγματικούς η άλλους φακούς. Κάπου διάβασα ότι και λίγο να έχεις, είναι απαραίτητοι οι φακοί για να λειτουργεί σωστά. Και προς το παρόν τους πωλούν μόνο με συνταγή Αμερικάνου γιατρού ακόμα και αν έχεις πχ ένα βαθμό πρεσβυωπία…

Εντάξει, για να είμαι δίκαιος, στα υπόλοιπα πέραν της πληκτρολόγησης ήταν μια χαρά, μόνο στο typing υπήρχε θέμα. Νομίζω θα ήταν πολύ καλύτερο να σου πετάει «κανονικό» virtual πληκτρολόγιο που να «πατας» με τα χέρια. Ίσως να υπάρχει και να μην το εντόπισα σε ρύθμιση.

Εντάξει, για να είμαι δίκαιος, στα υπόλοιπα πέραν της πληκτρολόγησης ήταν μια χαρά, μόνο στο typing υπήρχε θέμα. Νομίζω θα ήταν πολύ καλύτερο να σου πετάει «κανονικό» virtual πληκτρολόγιο που να «πατας» με τα χέρια. Ίσως να υπάρχει και να μην το εντόπισα σε ρύθμιση.
ΑΚΟΜΑ ΞΥΠΝΙΟΣ ΕΙΣΑΙ:;;

🤣

• Haha
Reactions: Maestro
Έχουμε plot twist: αποφάσισα να πάρω προσωρινά ένα light seal στα μέτρα μου για λίγες μέρες για να κάνω λίγο πιο δίκαιη δοκιμή. Αφού μετρήθηκα στο Apple Store, το προτεινόμενο που μου έβγαλε είναι αυτό που έχω. Όποτε τα περί λάθους fit παραπάνω διαγράψτε τα. Δηλαδή προφανώς παραμένει λάθος το φιτ, αλλά αυτό είναι, δεν υπάρχει λύση. 🥶

(Τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσουν να πουλάνε custom fit, ακόμα πιο ακριβά από τα $200 που κοστίζουν τώρα)

Last edited:
Παιξε λιγο με την εφαρμογή του συστήματος στο πρόσωπό σου. Αν έχεις light bleed και το seal είναι το σωστό, μάλλον θέλει fine tuning το strap.

Έχουμε plot twist: αποφάσισα να πάρω προσωρινά ένα light seal στα μέτρα μου για λίγες μέρες για να κάνω λίγο πιο δίκαιη δοκιμή. Αφού μετρήθηκα στο Apple Store, το προτεινόμενο που μου έβγαλε είναι αυτό που έχω. Όποτε τα περί λάθους fit παραπάνω διαγράψτε τα. Δηλαδή προφανώς παραμένει λάθος το φιτ, αλλά αυτό είναι, δεν υπάρχει λύση. 🥶

(Τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσουν να πουλάνε custom fit, ακόμα πιο ακριβά από τα $200 που κοστίζουν τώρα)
Υπάρχει λύση. Η Apple δεν κάνει ποτέ λάθος. Προτείνω να επισκεφθείς έναν πλαστικό χειρούργο να προσαρμόσει κατάλληλα το πρόσωπο σου. 😁😁