[Επίσημο] Apple Vision Pro

Εν τω μεταξύ, το consensus ήταν ότι δεν τα πήγε καλά επειδή ήταν πολύ βαρύ, οπότε πως το διόρθωσαν αυτό; Αυξάνοντας το βάρος κατά άλλα 150gr. Αυτό δεν είναι προϊόν, είναι κοινωνικό πείραμα. :D

IMG_0139.JPG

Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι στα reviews του, θα αναφερθει ρητά ποσο σημαντικο ειναι το νεο strap που παρα το αυξημενο βαρος κανει την (default) εμπειρία χρησης πιο ευχαριστη και προπαντώς πιο ξεκούραστη :P

Προφανώς θα κάνει δουλειά το νέο strap λόγω καλύτερης κατανομής του βάρους.
Άλλωστε είχαν κυκλοφορήσει 3rd party straps με το ίδιο ακριβώς design οπότε ξέρουμε. Το θέμα είναι για ποιο λόγο έγινε πιο βαριά η συσκευή, όταν ήταν ήδη πολύ βαριά. Οπως είχα γράψει, το βασικό μου θέμα ήταν και είναι το βάρος.

το strap θα βοηθήσει σίγουρα, η τιμή του όχι! Δυσανάλογη γι αυτά που παίρνεις (και δε μιλώ σαν ποιότητα συσκευής/τεχνολογία απο πίσω)

Νομίζω πήρε βάρος λόγω του νέου strap. Οπως και να έχει όσο καλό και αν είναι ένα προιόν, σε αυτή την τιμή προφανώς δεν μπορεί να γίνει Best Seller και να το αγοράσουν όλοι, είναι ένα niche προιόν ξεκάθαρα. Γνωστός μου που το έχει το λατρεύει, το έχω δουλέψει και εγώ και μου άρεσε, άλλα δεν θα έδινα ποτέ τόσα λεφτά...κάποια στιγμή στο βαθύ μέλλον ίσως δούμε φτηνότερες και ελαφρύτερες υλοποιήσεις. Καλά κάνει η Apple και το προσπαθεί, το γελάμε τώρα μεν, άλλα ποιος ξέρει μπορεί σε 10-12 χρόνια να έχει γίνει χαμός με αυτές τις συσκευές...

Για την νέα συσκευή έβαλε καλύτερο επεξεργαστή, καλύτερο strap, πιο γρήγορη φόρτιση, καλύτερη διάρκεια μπαταρίας και καλύτερη οθόνη...όχι και άσχημα....μετά από 2-3 χρόνια ίσως δούμε στην νέα συσκευή τότε και πτώση στο βάρος ή και στην τιμή....θα το φτιάξουν σιγά σιγά άλλα θα φάει χρόνια.

• Like
Reactions: takisot
Αν το transparency έχει αισθητή διαφορά, αυτό θα είναι σίγουρα θετικό, για μένα αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Από κει και πέρα, γνώμη μου είναι ότι πρώτα από όλους η ίδια η Apple δεν πίστεψε στο προϊόν, διαφορετικά θα υπήρχε πολύ σοβαρότερη υποστήριξη σε software, και αυτή από μόνη της θα χαλάρωνε τις αμφιβολίες των αγοραστών. Μην ξεχνάμε ότι τα 3.5-4Κ για την αμερικανικη αγορά δεν είναι απαγορευτική τιμή, απλά δεν υπήρχε κανένας λόγος να το αγοράσει κανείς, και δυο χρόνια μετά δε δείχνει να έχει αλλάξει αυτό.

Κοιτα, 3,5 K δεν είναι μεν απαγορευτική αλλά παραμένει πολύ υψηλή ακόμα και για την Αμερική, για να γίνει το προϊόν mass market. Και όπως έγραψα αν δεν γίνει πιο mass market, δεν θα ασχοληθούν οι developers. Πάντως κάνει κάποιες κινήσεις η Apple ακόμα και τώρα: διάβασα πως θα αρχίσει να μεταδίδει αγώνες NBA και αργότερα NFL σε immersive video χρησιμοποιώντας τις νέες Blackmagic URSA Cine Immersive Live cameras.

Παρόλο που πηγαινοέρχομαι Λονδίνο λόγω παιδιών, ποτέ δεν είχα την όρεξη να μπω σε ένα apple να το δοκιμάσω.
Χτες μου λέει ένας φίλος που του τα έφεραν απ' έξω (τα πλήρωσε 5000 ευρώ) στα φέρνω να τα δεις.

Οντως μου τα έφερε και σας παραθέτω τα + και τα - μετά από κανά δίωρο χρήσης.

Θετικά:
- προσπάθησα να το δω, αλλά ΔΕΝ εντόπισα κοτετσόσυρμα.
-εντυπωσιακό το demo με τους δεινόσαυρους. Ετσι θα έπρεπε να ήταν το 3D, όχι με τις ψιλομούφες που μας φλόμωσαν. Τέτοιο 3D είχα δεί μόνο στο Kodak theatre στην Αμερική και Ευρώπη στην Disneyland στο Honey I shrunk the audience (ήταν κανα΄μισάωρο ταινία με τους ίδιους ηθοποιούς που έπαιζαν και στην γνωστή ταινία)
-πολύ ψαρωτικό τα Environments (κι αυτά demo.) Μετά από 3 λεπτά όμως , λες ΟΚ και τώρα τι γίνεται; Οπως μου είπε και ο φίλος είναι ότι πρέπει για τις προσωπικές στιγμές στον "θρόνο" :D :D
-παρά πολύ ωραία μετατροπή σε 3D αίσθηση με βάθος από απλές φωτογραφίες και βίντεο από κινητό τηλέφωνο μάλιστα. ! Οχι από demo. Μακάρι να βλέπαμε έτσι τις φωτογραφίες στα κινητά/οθόνες
-και βέβαια ενυπωσιακό μέσα στο σαλόνι σου να "ανοίγεις" μια οθονάρα από το πάτωμα στο ταβάνι και από τον έναν τοίχο στον άλλον.

Αρνητικά:
-παρόλο που έκανα υποχρεωτικά καλιμπράρισμα στα μάτια, δεν ήταν επιτυχημένη η επιλογή των menu, Ενώ π.χ. κοίταζα μια ρύθμιση , αυτό έκανε highlight την απο πάνω ή την απο κάτω,
Προσπαθούσα πολλές φορές χωρίς επιτυχία, για να εμφανίσω την οριζόντια μπάρα για να "πιάσω" την οθόνη να την φέρω μπροστά να κάνv zoom για να μπορώ να επιλέγω τα μενού με το "χέρι" σαν touch και όχι με τα μάτια. . Θεωρώ ότι είναι θέμα εξοικίωσης. Ο φίλος μου ορκίστηκε ότι γράφει ολόκληρα κείμενα με τα "μάτα" + Pinch.
-το βάρος είναι βάρος. Λόγω πρώτης γνωριμίας δεν μου φάνηκε τραγικό, αλλά ναι όταν τα έβγαλα αισθάνθηκα "ελαφρύτερος" . Εννοείται θα προτιμούσα να ήταν όλη η κατασκευή ένα απλό ζευγάρι γυαλιά παρα όλη αυτή η γκουμούτσα.
-μετά από κανά δίωρο, ιδρωσα. ΔΕΝ θόλωσαν τα γυαλιά, αλλά δεν έχουμε και καλοκαίρι. Με τις ζέστες νομίζω θα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Εγώ επιμένω και ξαναλέω ότι ο κόσμος δεν θέλει πράγματα στο κεφάλι του. Ο εγκέφαλος ασυναίσθητα αντιδρά.
-ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΝΗΤΙΚΌ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ. Επειδή θεωρώ ότι ακόμα βλέπω καλά, αυτό το πράγμα ΔΕΝ ΕΧΕΙ την ευκρίνεια και την καθαρότητα μιας 4Κ τηλεόρασης ή ακόμα και 4Κ προτζέκτορα. Η εικόνα είναι σαν να έχει από πάνω μια μεμβράνη, πως να το πω, μου θύμισε ένα πανί Dalite που είχα παλιά με πολύ μεγάλο κέρδος σε σημείο που γύάλιζε ο φακός του προβολέα (hot spot) κι έκανε κρυσταλάκια κι εκεί βέβαια δεν μπορούσες να δεις καλά. Ηταν σαν να έχιε ένα ψηφιακό φιλμ από πανω του.
Μου έβαλε ο φίλος να δω κάτι κατεβάσμένα video demo. Ειδα αυτό που προχωράς στο δάσος και είναι και μπροστά σου ο σκύλος. Παιδιά τα φύλλα από τα δέντρα φαινόντουσαν θολά, ο σκύλος είχε μια ψηφιακίλα πάνω του στην κίνησή του. Μου έβαλε ένα άλλο video που μάλιστα ήταν και από ελληνική παραλία που ήσουν πάνω στο βουνό και έβλεπες ένα σκάφος κάτω στην παραλία και ανθρώπους να περπατούν στην άμμο. Ε παιδιά το σκάφος δεν ήταν crystal clear. Οι ανθρωποι μετα βίας καταλάβαινες ότι ήταν άνθρωποι. Το κυριότερο πλεονέκτημα του 4Κ είναι να βλέπουμε ευδιακριτα μακρινά αντικείμενα. Σωστά;
Ειδα ένα άλλο video με κάτι ελέφαντες στην ζουγκλα. Επειδή οι ελέφαντες ήταν πρωτο κοντινό πλάνο ήταν καλοί αν και πάλι υπήρχε μπροστά μια μεμβράνη, αλλά δεν την καταλάβαινες. Στα δέντρα από πίσω όμως έβλεπες ότι δεν ήταν ευδιάκριτα τα φύλλα.
Γενικά ότι υπάρχει σε ανοικτό πλάνο δεν είναι crsyal clear. Θα έπρεπε να βλέπεις τα φύλλα από τους φοίνικες να ξεχωρίζουν ένα-ένα. Αν βλέπαμε έτσι σε 4Κ τηλεόραση ή ακόμα και σε έναν καλό 1080 προβολέα, θα λέγαμε ότι δεν είναι φυσιολογικό, κάτι φταίει.
Δυστυχώς δεν "ξυρίζει" η εικόνα. Αν έχει δει κάποιος καλή 4Κ τηλεόραση ή προβολέα καταλαβαίνει τι εννοώ "ξυρίζει" .

Ομολογώ ότι με ξενέρωσε η εικονα. Περίμενα ότι θα ήταν σαν 4Κ τηλεόραση. Οχι, δεν είναι. Ακόμα και κάτι καλά βιντεάκια 4Κ από Youtube π.χ. costa Rica που τα έχω δει πολλές φορές σε 4Κ οθόνη, δεν ήταν σωστά. Ξαναλέω, είχε μπροστά μια μεμβράνη, ψηφιακίλα, δεν ξέρω πως να το πω.

Σορυ παίδες, αλλά ΟΧΙ από μένα. Και μην μου πείτε ότι είμαι αυστηρός κριτής. Για συσκευή που κάνει σχεδόν όσο ένας 4Κ προβολέας, βεβαίως και θα είμαι αυστηρός κριτής.
Αν έβλεπα μια εικόνα σαν 4Κ τηλεόραση /προβολέα ίσως να έμπαινα σε κανά τρυπάκι, για κανά μεταχειρισμένο , καμιά ευκαιρία κλπ.
Αλλά όχι γι αυτή την εικόνα. Υπάρχει θέμα.

Ισως στο μόνο βιντεάκι που δεν το πρόσεξα αυτό ήταν με τους δεινόσαυρους αλλά δεν μου λέει τίποτα γιατί ήταν καθαρά ψηφιακό. Η απόδση φαίνεται σε πραγματικό βίντεο.

• Like
Reactions: Maestro and vadergr
Χωρίς να τα έχω δοκιμάσει,
Αυτό που περιγράφεις, ότι τα Αντικείμενα μπροστά είναι ευκρινή Και τα μακρινά πιο θολά, Ίσως οφείλεται στο ότι έχεις καλύτερη ευκρίνεια με το visionpro και βλέπεις από πιο κοντινή απόσταση σε κάθε μάτι προσαρμοσμένα, από ότι σε μία τηλεόραση ή προβολέα ο οποίος βρίσκεται επίπεδος στο ίδιο απόστασιακο βάθος. Όπως το περιγράφεις είναι σαν τα αντικείμενα μπροστά να είναι εστιασμένα και τα πίσω πιο ανεστιαστα.
Που είναι πιο φυσικό απλά με τα γυαλιά το διακρίνεις πιο εύκολα από ότι στην μεγάλη οθόνη.
Επίσης έχει σχέση και με το διάφραγμα του φακού που έχει καταγραφεί το βίντεο. Όσο πιο κλειστό διάφραγμα τόσο πιο πολύ εστιασμένο βάθος πεδίου υπάρχει προς το άπειρο. Αν τα βίντεο έχουν γυριστεί με πιο ανοιχτό διάφραγμα για να δώσουνε πιο έντονα την αίσθηση του βάθους που γίνεται out of focus είναι λογικό.

• Like
Reactions: takisot
Μου είπε ο φίλος ότι η εικόνα εστιάζει αυτόματα εκεί που κοιτάς. Το δοκίμασα πολλές φορές και κοίταζα επί τούτου το background. Όχι δεν είναι θέμα εστίασης. Άλλο πράγμα προσπαθώ να περιγράψω. Δεν είναι θέμα εστίασης.

Δεν μπορεί να εστιάσει αυτόματα η εικόνα εκεί που κοιτάς σε ένα video που έχει τραβηχθεί με ένα συγκεκριμένο διάφραγμα. Ισχύει αυτό που σου είπε ο Evan.
Ταινία είδες; Από εκεί θα καταλάβεις πως παίζει συγκριτικά με έναν προβολέα ή τηλεόραση.
Επίσης, έχεις τέλεια όραση; Γιατί πχ αν έχεις πρεσβυωπία, χρειάζεσαι ειδικούς φακούς που μπαίνουν από μέσα.
Τέλος για να μην πάει το μάτι στα εικονίδια, κάτι δεν πήγε καλά στο setup. Σε εμένα, όπου κοίταζα, επέλεγε το εικονίδιο.

Δεν είχα τέτοιο θέμα με το eye tracking, μια χαρά δούλευε, αλλά επιβεβαιώνω τα περί θολούρας. Δυστυχώς όλα τα demos, μετά το πρώτο ουάου του immersive feeling, μετά από λίγο είναι ενοχλητικά, θυμίζουν ποιότητα... DVD και βγάλε. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τις 'κανονικές' ταινίες που βλέπεις στα immersive περιβάλλοντα. Εκεί η ποιότητα είναι μια χαρά, όχι ακριβώς 4K OLED, αλλά μια χαρά, βέβαια μπαίνουν άλλα προβλήματα που είχα αναφέρει όταν το δοκίμαζα, μάλλον σχετικά με αντανακλάσεις στα μάτια.

Το demo με τους δεινοσαύρους ήταν το μόνο semi-VR που δεν με ενόχλησε ποιοτικά.

Ναι δυστυχώς δεν τσέκαρα ταινία..Πέρασε η ώρα με τα σεταρισματα και τα demo και δεν δοκίμασα αυτό που ενδιαφέρει εμάς εδώ. Θα τον παρακαλεσω να μου τα ξαναφέρει για πιο αναλυτική δοκιμή. Αν και πάλι θα λείπει το 50% της απόλαυσης. Ποιο είναι αυτό; Ο ήχος.
Ας έχει εκατό surround ψείρες. Η αίσθηση του να γεμίζει ο χώρος με ήχο και να σε βαράνε τα sub δεν συγκρίνεται..

Ε μα μισές δουλειές κάνουν. Αφού επί της ουσίας είναι βαρύ (και πανάκριβο) κράνος, άρα το παιχνίδι φορητότητας, εργονομίας και κόστους είναι εξαρχής χαμένο, βάλε εκεί και τίποτα κλειστού τύπου ακουστικάρες καλιμπραρισμένες με έμφαση στα χαμηλά κλπ (αφού ταινίες, παιχνίδια κλπ θα βλέπεις μόνο εκεί μέσα, σιγά μην ακούς σοβαρά μουσική), να βαράνε και να μην ενοχλούν τους γύρω σου. Τώρα εσύ δεν απολαμβάνεις (γιατί τα ηχεία είναι της πλάκας), και ταυτόχρονα πρήζεις και τους γύρω σου που ακούνε τα τενεκεδάκια να βαράνε.

Με τα AirPods κάπως στρώνει, αλλά όχι αρκετά, καμία σχέση ακόμα και με βασικό home cinema.

Last edited:
ΟΚ προφανώς δεν είναι ο σκοπός του να αντικαταστήσει home cinema. Αν ήταν έτσι θα τα ξεπούλαγαν όλα οι αμερικάνοι. ΟΚ ωραία ιδέα , καλη υλοποίηση αλλά προσωπικά δεν έχασα τον ύπνο μου. Αν και βέβαια ήμουν ψιλιασμενος τι πρόκειται να δω.

Με τα Aipods Pro πάντως μια χαρά δουλίτσα κάνει σε Spatial Audio, ειδικά με της τρίτης γενιάς. Εγώ άνετα θα τα αγόραζα αν κυκλοφορούσαν Ελλάδα μόνο και μόνο για τις ταινίες αν ήταν λίγο χαμηλότερη η τιμή.