Παρόλο που πηγαινοέρχομαι Λονδίνο λόγω παιδιών, ποτέ δεν είχα την όρεξη να μπω σε ένα apple να το δοκιμάσω.
Χτες μου λέει ένας φίλος που του τα έφεραν απ' έξω (τα πλήρωσε 5000 ευρώ) στα φέρνω να τα δεις.
Οντως μου τα έφερε και σας παραθέτω τα + και τα - μετά από κανά δίωρο χρήσης.
Θετικά:
- προσπάθησα να το δω, αλλά ΔΕΝ εντόπισα κοτετσόσυρμα.
-εντυπωσιακό το demo με τους δεινόσαυρους. Ετσι θα έπρεπε να ήταν το 3D, όχι με τις ψιλομούφες που μας φλόμωσαν. Τέτοιο 3D είχα δεί μόνο στο Kodak theatre στην Αμερική και Ευρώπη στην Disneyland στο Honey I shrunk the audience (ήταν κανα΄μισάωρο ταινία με τους ίδιους ηθοποιούς που έπαιζαν και στην γνωστή ταινία)
-πολύ ψαρωτικό τα Environments (κι αυτά demo.) Μετά από 3 λεπτά όμως , λες ΟΚ και τώρα τι γίνεται; Οπως μου είπε και ο φίλος είναι ότι πρέπει για τις προσωπικές στιγμές στον "θρόνο"
-παρά πολύ ωραία μετατροπή σε 3D αίσθηση με βάθος από απλές φωτογραφίες και βίντεο από κινητό τηλέφωνο μάλιστα. ! Οχι από demo. Μακάρι να βλέπαμε έτσι τις φωτογραφίες στα κινητά/οθόνες
-και βέβαια ενυπωσιακό μέσα στο σαλόνι σου να "ανοίγεις" μια οθονάρα από το πάτωμα στο ταβάνι και από τον έναν τοίχο στον άλλον.
Αρνητικά:
-παρόλο που έκανα υποχρεωτικά καλιμπράρισμα στα μάτια, δεν ήταν επιτυχημένη η επιλογή των menu, Ενώ π.χ. κοίταζα μια ρύθμιση , αυτό έκανε highlight την απο πάνω ή την απο κάτω,
Προσπαθούσα πολλές φορές χωρίς επιτυχία, για να εμφανίσω την οριζόντια μπάρα για να "πιάσω" την οθόνη να την φέρω μπροστά να κάνv zoom για να μπορώ να επιλέγω τα μενού με το "χέρι" σαν touch και όχι με τα μάτια. . Θεωρώ ότι είναι θέμα εξοικίωσης. Ο φίλος μου ορκίστηκε ότι γράφει ολόκληρα κείμενα με τα "μάτα" + Pinch.
-το βάρος είναι βάρος. Λόγω πρώτης γνωριμίας δεν μου φάνηκε τραγικό, αλλά ναι όταν τα έβγαλα αισθάνθηκα "ελαφρύτερος" . Εννοείται θα προτιμούσα να ήταν όλη η κατασκευή ένα απλό ζευγάρι γυαλιά παρα όλη αυτή η γκουμούτσα.
-μετά από κανά δίωρο, ιδρωσα. ΔΕΝ θόλωσαν τα γυαλιά, αλλά δεν έχουμε και καλοκαίρι. Με τις ζέστες νομίζω θα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Εγώ επιμένω και ξαναλέω ότι ο κόσμος δεν θέλει πράγματα στο κεφάλι του. Ο εγκέφαλος ασυναίσθητα αντιδρά.
-ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΝΗΤΙΚΌ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ. Επειδή θεωρώ ότι ακόμα βλέπω καλά, αυτό το πράγμα ΔΕΝ ΕΧΕΙ την
ευκρίνεια και την καθαρότητα μιας 4Κ τηλεόρασης ή ακόμα και 4Κ προτζέκτορα. Η εικόνα είναι σαν να έχει από πάνω μια μεμβράνη, πως να το πω, μου θύμισε ένα πανί Dalite που είχα παλιά με πολύ μεγάλο κέρδος σε σημείο που γύάλιζε ο φακός του προβολέα (hot spot) κι έκανε κρυσταλάκια κι εκεί βέβαια δεν μπορούσες να δεις καλά. Ηταν σαν να έχιε ένα ψηφιακό φιλμ από πανω του.
Μου έβαλε ο φίλος να δω κάτι κατεβάσμένα video demo. Ειδα αυτό που προχωράς στο δάσος και είναι και μπροστά σου ο σκύλος. Παιδιά τα φύλλα από τα δέντρα φαινόντουσαν θολά, ο σκύλος είχε μια ψηφιακίλα πάνω του στην κίνησή του. Μου έβαλε ένα άλλο video που μάλιστα ήταν και από ελληνική παραλία που ήσουν πάνω στο βουνό και έβλεπες ένα σκάφος κάτω στην παραλία και ανθρώπους να περπατούν στην άμμο. Ε παιδιά το σκάφος δεν ήταν crystal clear. Οι ανθρωποι μετα βίας καταλάβαινες ότι ήταν άνθρωποι. Το κυριότερο πλεονέκτημα του 4Κ είναι να βλέπουμε ευδιακριτα μακρινά αντικείμενα. Σωστά;
Ειδα ένα άλλο video με κάτι ελέφαντες στην ζουγκλα. Επειδή οι ελέφαντες ήταν πρωτο κοντινό πλάνο ήταν καλοί αν και πάλι υπήρχε μπροστά μια μεμβράνη, αλλά δεν την καταλάβαινες. Στα δέντρα από πίσω όμως έβλεπες ότι δεν ήταν ευδιάκριτα τα φύλλα.
Γενικά ότι υπάρχει σε ανοικτό πλάνο δεν είναι crsyal clear. Θα έπρεπε να βλέπεις τα φύλλα από τους φοίνικες να ξεχωρίζουν ένα-ένα. Αν βλέπαμε έτσι σε 4Κ τηλεόραση ή ακόμα και σε έναν καλό 1080 προβολέα, θα λέγαμε ότι δεν είναι φυσιολογικό, κάτι φταίει.
Δυστυχώς δεν "ξυρίζει" η εικόνα. Αν έχει δει κάποιος καλή 4Κ τηλεόραση ή προβολέα καταλαβαίνει τι εννοώ "ξυρίζει" .
Ομολογώ ότι με ξενέρωσε η εικονα. Περίμενα ότι θα ήταν σαν 4Κ τηλεόραση. Οχι, δεν είναι. Ακόμα και κάτι καλά βιντεάκια 4Κ από Youtube π.χ. costa Rica που τα έχω δει πολλές φορές σε 4Κ οθόνη, δεν ήταν σωστά. Ξαναλέω, είχε μπροστά μια μεμβράνη, ψηφιακίλα, δεν ξέρω πως να το πω.
Σορυ παίδες, αλλά ΟΧΙ από μένα. Και μην μου πείτε ότι είμαι αυστηρός κριτής. Για συσκευή που κάνει σχεδόν όσο ένας 4Κ προβολέας, βεβαίως και θα είμαι αυστηρός κριτής.
Αν έβλεπα μια εικόνα σαν 4Κ τηλεόραση /προβολέα ίσως να έμπαινα σε κανά τρυπάκι, για κανά μεταχειρισμένο , καμιά ευκαιρία κλπ.
Αλλά όχι γι αυτή την εικόνα. Υπάρχει θέμα.
Ισως στο μόνο βιντεάκι που δεν το πρόσεξα αυτό ήταν με τους δεινόσαυρους αλλά δεν μου λέει τίποτα γιατί ήταν καθαρά ψηφιακό. Η απόδση φαίνεται σε πραγματικό βίντεο.