[Επίσημο] Apple Vision Pro

Σε ταινία που είχα δει μου άρεσε πολύ, και με κατάλληλο κάθισμα στον καναπέ και σωστή στήριξη στο κεφάλι δεν σε κουράζει τόσο, δυστυχώς όμως η τιμή του είναι τόσο υψηλή που απλά απορρίπτεται......αν κάποια στιγμή σε κάποια νέα γενιά το βρούμε στα 1.200-1.500 ευρώ ευχαρίστως θα το αγόραζα. Στα 3.500-4.000 ευρώ όσο και αν μου άρεσε είναι πάρα μα πάρα πολλά για ένα ουσιαστικά Gadget.

Μια ενδεχομενα game changer εφαρμογη σε VR headsets ειναι η παρακολουθηση sports σε front row seats που κανονικα κοστιζουν χιλιαδες δολλαρια.
Κατι τέτοιο ειναι πλέον γεγονός για το Vision Pro σε συνεργασία με το ΝΒΑ:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

“I still can’t recommend the Vision Pro.”Stratechery’s Ben Thompson says Apple just doesn’t understand Vision Pro after the first live NBA broadcast on the device bounced from camera to camera, rather than offering an immersive, courtside experience:
"Just let me sit courtside and watch an NBA game. I don’t need a scoreboard, I can look up and see it. I don’t need a pre-game or post-game show, I can simply watch the players warm-up. I don’t need announcers, I’d rather listen to the crowd and the players on the court. You have made a device that, for this specific use case, is better than TV in every way, yet you insist on producing content for it like it is TV! Just stop!"

Apple: You (Still) Don’t Understand the Vision Pro

Φανταζομαι οτι στο μέλλον, θα μπορει ο χρηστης να επιλέξει τις καμερες που θα βλεπει και θα μπορει να αφαιρεσει οτι δεν του χρειαζεται (πχ stats, εκφωνητες). Αυτο ειναι το μονο ευκολο.
Προσωπικα, πολύ θα ηθελα να βλεπω ετσι τους αγώνες ακομα και με τον τροπο που τους παρουσιαζει το ΝΒΑ.

• Like
Reactions: nikx
Προχθές ήρθε ο φίλος με τα γυαλιά για να μου δείξει κάτι νέο.
Εχει βγάλει η Disney+ για το Apple Vision Pro immersivie environments με διάφορα θέματα π.χ. Aliens, Ironman, Tatoine κλπ

Παιδιά είναι ΑΡΡΩΣΤΟ.
Δεν μπορώ να σας βάλω screenshot αλλά δείτε βιντεάκια για να καταλάβετε περίπου το σκηνικό.

Το περιβάλλον είναι φτιαγμένο 360 μοίρες. Κοιτάς γύρω γύρω βλέπεις τα πάντα με μεγάλη λεπτομέρεια σε σημείο που θες να κάνεις βόλτες στον χώρο και να πιάσεις τα αντικείμενα.
Α Ρ Ρ Ω Σ Τ Ο . Τρελή αληθοφάνεια. Οχι κινούμενα σχέδια ψεύτικα. Αληθινά. Τι 3D γυαλιά και πράσινα άλογα.

Σηκώθηκα από το κάθισμα για να κάνω βόλτες στον χώρο. Δεν παίζει.....Με το που απομακρύνθηκα 1 μέτρο από την καρέκλα αρχίζει και "σβήνει" το περιβάλλον και βλέπεις το πραγματικό.
Αρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Απλά κάθεσαι και παρατηρείς. Από μια μεριά κάνει κάλα κάνει, αλλιώς θα έσπαγε μύτες ο κόσμος στους τοίχους του σπιτιού 🤣

Και θα μου πει κάποιος: so what; Σε 2-3 λεπτά θα το έχεις βαρεθεί. Σωστά. Είναι απλά μια απεικόνιση.
Αν όμως, λέω ΑΝ , έφτιαχναν κανονικές ταινίες έτσι, ΔΗΛΩΝΩ και με χαρτόσημο, ότι θα φωνάξω τον μεγάλο κάδο απορριμάτων και θα τα πετάξω όλα μεσα, οθόνες, προτζέκτορες κλπ.
Φανταστείτε σε alien ταινία, να πέρναγαν από δίπλα σου alien,, να γύρναγες κεφάλι και να έβλεπες τους στρατιώτες με τα όπλα, βασικά ακριβώς σαν να βρίσκεσαι μέσα στο πλατό.
Οχι στην καρέκλα σκηνοθέτη. Σε πλατό και μάλιστα ΧΩΡΙΣ green screen.

Υ.Γ. μου λέει ο φίλος ότι υπάρχει κι ένα app που αλλάζει το περιβάλλον του σπιτιού σου. Οχι απλά φωτογραφία. αλλά βλέπεις τα έπιπλα του σπιτιού σου μεταμορφωμένα σε ότι θέλεις. π.χ. saloon, ή διαστημικό σπίτι κλπ.

Προχθές ήρθε ο φίλος με τα γυαλιά για να μου δείξει κάτι νέο.
Εχει βγάλει η Disney+ για το Apple Vision Pro immersivie environments με διάφορα θέματα π.χ. Aliens, Ironman, Tatoine κλπ

Παιδιά είναι ΑΡΡΩΣΤΟ.
Δεν μπορώ να σας βάλω screenshot αλλά δείτε βιντεάκια για να καταλάβετε περίπου το σκηνικό.

Το περιβάλλον είναι φτιαγμένο 360 μοίρες. Κοιτάς γύρω γύρω βλέπεις τα πάντα με μεγάλη λεπτομέρεια σε σημείο που θες να κάνεις βόλτες στον χώρο και να πιάσεις τα αντικείμενα.
Α Ρ Ρ Ω Σ Τ Ο . Τρελή αληθοφάνεια. Οχι κινούμενα σχέδια ψεύτικα. Αληθινά. Τι 3D γυαλιά και πράσινα άλογα.

Σηκώθηκα από το κάθισμα για να κάνω βόλτες στον χώρο. Δεν παίζει.....Με το που απομακρύνθηκα 1 μέτρο από την καρέκλα αρχίζει και "σβήνει" το περιβάλλον και βλέπεις το πραγματικό.
Αρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Απλά κάθεσαι και παρατηρείς. Από μια μεριά κάνει κάλα κάνει, αλλιώς θα έσπαγε μύτες ο κόσμος στους τοίχους του σπιτιού 🤣

Και θα μου πει κάποιος: so what; Σε 2-3 λεπτά θα το έχεις βαρεθεί. Σωστά. Είναι απλά μια απεικόνιση.
Αν όμως, λέω ΑΝ , έφτιαχναν κανονικές ταινίες έτσι, ΔΗΛΩΝΩ και με χαρτόσημο, ότι θα φωνάξω τον μεγάλο κάδο απορριμάτων και θα τα πετάξω όλα μεσα, οθόνες, προτζέκτορες κλπ.
Φανταστείτε σε alien ταινία, να πέρναγαν από δίπλα σου alien,, να γύρναγες κεφάλι και να έβλεπες τους στρατιώτες με τα όπλα, βασικά ακριβώς σαν να βρίσκεσαι μέσα στο πλατό.
Οχι στην καρέκλα σκηνοθέτη. Σε πλατό και μάλιστα ΧΩΡΙΣ green screen.

Υ.Γ. μου λέει ο φίλος ότι υπάρχει κι ένα app που αλλάζει το περιβάλλον του σπιτιού σου. Οχι απλά φωτογραφία. αλλά βλέπεις τα έπιπλα του σπιτιού σου μεταμορφωμένα σε ότι θέλεις. π.χ. saloon, ή διαστημικό σπίτι κλπ.
Μου θυμίζεις τον εαυτό μου ακριβώς δέκα χρόνια πίσω, την εποχή του Rift — τέτοιον ενθουσιασμό είχα τότε.
Προφανώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ από εκείνα τα χρόνια και ο ρεαλισμός, ειδικά σε στατικά περιβάλλοντα, μπορεί πλέον να αναδείξει πραγματικά τις δυνατότητές του· ιδιαίτερα με μια τέτοια μάσκα που προσφέρει εξαιρετική απεικόνιση, αλλά (δυστυχώς) όχι πολλές άλλες δυνατότητες.

Αυτό το επίπεδο αληθοφάνειας το έχουμε ήδη δει σε παιχνίδια όπως το Half-Life: Alyx.
Φαντάσου αυτή τη συγκίνηση μέσα σε έναν εικονικό κόσμο υψηλού ρεαλισμού, όπου κινείσαι ελεύθερα στον χώρο, αλληλεπιδράς φυσικά με το περιβάλλον και ολα οσα περιγραφεις για μια ταινια να τα ζεις και να εισαι εσυ ο ηρωας. Φυσικά υπάρχει και alien game :P .

Παρόλα αυτά, δεν είναι τα ρεαλιστικά γραφικά αυτά που σε κερδίζουν περισσότερο, όσο το immersion:
το να κόβεις βόλτες, να πειράζεις αντικείμενα γύρω σου με τρόπο που μόνο αν το ζήσεις μπορείς να το καταλάβεις, η αίσθηση του χώρου και η πλήρως αποκοπή απο το φυσικό περιβάλλον σε κατι που μονο σε ταινίες θα το είχε φανταστεί κανείς. Ακόμα και σε λιγότερο αληθοφανή περιβάλλοντα, με δυνατό narrative — σαν μικρές διαδραστικές ταινίες — ή όταν επισκέπτεσαι πλήρως φωτογραμμετρικούς χώρους, τοποθεσίες, αξιοθέατα, μουσεία… you name it η αίσθηση παραμένει ίδια.

Προσωπικά το vision pro, παρά την άριστη εικόνα του δε θα το προτιμούσα καθότι πέφτει λίγο για τα γούστα μου. Οι δυνατότητες σε περιβάλλον VR/ΑΡ ειναι πολύ περισσότερες απ αυτες που προσφέρει για τα χρήματα που ζητάει, αλλά καταλαβαίνω όποιον το επιλέγει για συγκεκριμένους λόγους.

Και ήρθε και η στιγμή για να δω και ταινίες. Λοιπόν ανοίγει τρελές ιντσες , σαν να κάθεσαι πρώτη σειρά στο IMAX ένα πράγμα. Επίσης από ένα μέγεθος και πάνω την κανει την οθόνη κυρτή αντί για flat. Αν θες δηλαδή τεράστια εικόνα , αναγκαστικά θα είναι κυρτή. Η εικόνα δεν με συγκίνησε. Δυστυχώς δεν έχει το μαύρο μιας oled. Είναι καθαρά lcdίλα. Μου λέει ο φίλος ότι έχει κάποιες ρυθμίσεις για την εικόνα αλλά δεν ασχοληθήκαμε.

Αααααα το σημαντικότερο. Μετά από αυτές τις δοκιμές , καμιά ώρα, άρχισαν να θολώνουν τα γυαλιά. Ώπα λέω.....κι έχουμε χειμώνα. Τι θα γίνεται το καλοκαίρι;
Γενικά ξαναλέω αυτό που είχα ξαναγράψει : Ποτέ δεν πρόκειται να πιάσουν ευρεως αυτά τα πράγματα διότι ο κόσμος δεν αποδέχεται τέτοιο εξάρτημα στο κεφάλι του. Αν εξελιχθεί να είναι απλά γυαλιά (ελαφριά, μικρά) όπως τα 3D γυαλιά ίσως έχει μεγαλύτερη αποδοχή.

Εγώ πάντως όταν το είχα δοκιμάσει σε ταινίες είχε πολύ καλα μαύρα (OLED είναι) απλά ήθελα και άλλο φως.

Από όσα θυμάμαι, όσο αυτό που βλέπεις είναι 2D, τα πράγματα είναι πολύ καλά. Δηλαδή ανοίγει μεγάλες ίντσες και αρκετά ικανοποιητικές ποιοτικά, τα immersive cinema περιβάλλοντα έχουν τον χαβαλέ τους (επειδή ακριβώς απλά υπάρχουν εκεί στατικά, οπότε αφενός δεν είναι ζωντανά να σε αποσυντονίζουν, αφετέρου δεν παρατηρείς το ότι από άποψη resolution κλπ είναι της πλάκας). Τα trailer IMAX που είδα πχ ήταν όντως εντυπωσιακά, και αν ξεχνούσαμε το βάρος και την όλη όχληση άνετα θα μπορούσα να δω ταινία εκεί.

Όταν όμως αρχίζουν τα... immersive videos (αυτά που είναι 360 μοίρες), εκεί η θολούρα είναι τόσο απογοητευτική που απλά δεν παλεύεται. Λες για λίγα δευτερόλεπτα ουάου εντυπωσιακό, και μετά από λίγο απλά τα βγάζεις γιατί νομίζεις ότι χρειάζεσαι οφθαλμίατρο.

που να παιξεις και κανα ωραιο παιχνιδι, πχ εγω ειχα μανια με τα racing games, αλλα λογω motion sickness το παρατησα το αθλημα.
Ειναι οτι πιο εντυπωσιακο εχω νιωσει παντως...

Όταν όμως αρχίζουν τα... immersive videos (αυτά που είναι 360 μοίρες), εκεί η θολούρα είναι τόσο απογοητευτική που απλά δεν παλεύεται. Λες για λίγα δευτερόλεπτα ουάου εντυπωσιακό, και μετά από λίγο απλά τα βγάζεις γιατί νομίζεις ότι χρειάζεσαι οφθαλμίατρο.
Σε αυτά πρέπει να έχει βελτιωθεί η κατάσταση με χρήση των νέων Blackmagic Ursa cameras.