μετα απο μερικες μερες συμβιωσης να πω τις εντυπωσεις μου...
Αν μπορουσα να διαλεξω μεταξυ του pro kai max θα πηγαινα στο pro, λογω κυριως πιασιματος/ογκου/βαρους.
Δεν ειναι τοσο βαρυ οσο περσυ το max, αλλα παραμενει μεγαλο , ογκωδες για μενα.
Ειναι πιο παντοφλα και φαινεται, θα συμφωνησω με το Συριο οτι τα πιο μικρα iphone (και τα περισσοτερα κινητα) χανουν καπως στο design λογω διαστασεων (μου θυμισε τα mini cooper kai mini cooper country κλπ)
φυσικα εχει και τα θετικα του.... καλυτερη σαφως μπαταρια, μεγαλη και χορταστικη οθονη, οτι πρεπει για πρεσβυωπες!
Ειναι ομως καθαρα προσωπικο θεμα του καθενος τι θα διαλεξει στο τελος.
Εκτος απο τις πρωτες μια δυο μερες, δεν αντιμετωπισα κανενα θεμα με υπερθερμανση, εχουν βγει ηδη αναβαθμισεις SOFTWARE κι εχω και beta dev , οποτε δε νομιζω να υπαρξει θεμα .
το ios 17 το εχω επισης απο το καλοκαιρι , οποτε δε μπορω να πω οτι ειδα κατι καινουργιο τωρα.
Το action button βολικο και αναλογα τι θελει ο καθενας θα βρει να το κανει , και μεσω shotcuts που μπορεις να βαλεις ολοκληρα menu με επιλογες.
Εγω προφανως το εβαλα ν ανοιγει καμερα και να παιρνεις φωτο, μιας και το χρησιμοποιω πολυ γι αυτο το λογο.
Αισθητικα μ αρεσε πιο πολυ οι παλιος επιλογεας παντως.
Ειναι πιο γρηγορο και παραδοξως φαινεται, ο A17 ειναι οντως πιο τουμπανο , αλλα τρωει μπαταρια ευκολα.
Δεν ειμαι και ο πιο καταλληλος να μιλησει για αυτονομια, μιας και τα τελευταια χρονια δουλευεω απο το σπιτι , οποτε ειμαι παντα σε wifi, πριζες και ασυρματους φορτιστες κλπ.
Η οθονη ειναι ενα κλικ πιο φωτεινη σε εξωτερικους χωρους , τουλαχιστον ετσι μου φανηκε .
Ο λογος που καποιος θα το προτιμησει απο το περσινο μοντελο, μετα απο καποιες μερες χρησης, ειναι το usb c και η καμερα.
Με το usb c και λογω αργου upload σε wifi που εχω, δοκιμασα με επιτυχια να στελνω κατυεθειαν απο το κινητο μεγαλα αρχεια απο τον υπολογιστη , αφου τα περασα πρωτα μεσω ssd .
To 5G σε μενα πιανει σαφως μεγαλυτερες ταχυτητες upload , οποτε για μενα ειναι σωτηριο.
Πχ μεσω wifi εχω mono 10Mbit upload, ενω μεσω 5G πανω απο 50 !
Η ταχυτητα μεταφορας απο και προς το iphone μεσω SSD, ειναι της ταξης των 700 ΜΒ/sec... οι μεγαλυτερες που εχω δει σε κινητο.
Ειχα μετρησει καποια στιγμη το S23 ultra και αλλα κινητα , και ειχαν περιπου τη μιση ταχυτητα.
Ετσι η οποιαδηποτε μετραφορα απο και προς το κινητο ειναι ταχυτατη και πια δεν υπαρχει κανενα θεμα.
Επισης, πολυ βολικη η διασυνδεση usb c και με sd card readers, δισκους, flashακια, Hubs, οθονες κλπ
Το δοκιμασα και με την Dell και δουλεψε αμμεσα μεσω καλωδιου usb και στην LG OLED μεσω usb c-> hdmi που ειχα απο παλια λογω του macbook.
Aν βγουν και καλα παιχνιδια θ αποτελεσει πολο ελξης αυτο σιγουρα.
Τελος ας πω και για τις καμερες αν κι εχουμε πει πολλα.
Αν καποιος ασχολειται ερασιτεχνικα μονο, οπως το 95% του κοσμου , δεν θα δει διαφορες... αυτο αλλωστε ισχυει και για τις καμερες (dslr/nmirrorless ) κλπ
ΥΓ... η μηχανη που πηρα τωρα ειναι μηχανη 5ετιας και δεν εχει ΚΑΜΙΑ διαφορα στη ποιοτητα εικονας με τα σημερινα μοντελα.
Ειναι σαφως πιο λεπτομερεις οι φωτο με τον βασικο φακο, αλλα ενα ανεκπαιδευτο ματι δυσκολα θα το αντιληφθει.
Αν βλεπει τις φωτο μονο σε κινητο/ταμπλετ κλπ οι διαφορες ειναι μικρες.
Καπως πιο σημαντικη διαφορα ειναι μερικες βραδυνες , η ικανοτητα να ζοομαρεις πιο πολυ λογω των 24Mp .
Εχει βελτιωθει λιγο η επεξεργασια και το νεο smart HDR ειναι λιγοτερο επιθετικο... αυτο σε αλλους θα αρεσει και αλλους οχι.
Προσωπικα με βρισκει απολυτα συμφωνο και θα την ηθελα ακομα λιγοτερο επιθετικη την επεξερεγασια.
για δυσκολες καταστασεις θα εξακολουθησω να τραβαω raw , ετσι κι αλλιως η επεξεργασια τους ειναι ευκολη στο Iphone .
Και να παμε στο θεμα τηλεφακου...
Βρισκω σωστη την αποφαση της apple να παει σε 5χ και οχι πολυ παραπανω (προς το παρον) κυριως λογω του φωτεινου φακου (f/2.8)
Eτσι μπορεις και τραβας σε μετριο φωτισμο με καλα αποτελεσματα.
Αν πηγαινε σε μεγαλυτερο οπτικο ζοομ, θα επρεπε να γινει αρκετα πιο σκοτεινος ο φακος με αναλογα αποτελεσματα
το ιδιο και για τη σταθεροποισηση... που ειναι καταπληκτικη , αν πηγαινε παλι σε μεγαλυτερο θα ηταν δυσκολοτερο.
Εκτιμω οτι ο τροπος που θα το εξελιξει του χρονου ειναι να βαλει καλυτερο αισθητηρα στον τηλεφακο (πχ αυτον της βασικης καμερας) οποτε θα μπορει να εχει 5χ οπτικο και 10χ υβριδικο, οπως κανει δηλ. τωρα με τη βασικη καμερα και τα υπολοιπα εστιακα μηκη.
Ετσι θα εχει παρομοια αποδοση με τη βασικη καμερα, και μεγαλο εστιαακο ευρος που θα καλυπτει εστιακα μηκη μεχρι τα 250mm
Στο βιντεο ηταν σαφως η μεγαλυτερη εκπληξη , το νεο προτυπο apple prores log , ειναι σε εντελως αλλο επιπεδο απο οποιοδηποτε κινητο.
Επαθα πλακα οταν το ειδα στο μονιτορ/τηλεοραση, μοιαζει πια με καλη mirrorlees μηχανη.
Τερμα η υπερ επεξεργασμενη εικονα, η ψευτικη οξυτητα, τα κορεσμενα χρωματα , και τρομερη δυναμικη περιοχη!
Ηταν τετοια η εκπληξη που εδωσα την Canon R7 και κατεληξα στην fuji xh1 μονο για φωτο πια!
Αν προσθεσεις και την ευκολια μεταφορας/εγγφραφης των βιντεο σε εξωτερικη συσκευη (δισκος, φλας , sd card κλπ) ειναι πια πανευκολο να μεταφερεις/επεξεργαστεις τα βιντεο στο ipad, υπολογιστη κλπ
Δεν χρειζεται βεβαια, μπορεις να το κανεις κι εσωτερικα στο κινητο (εδω η μεγαλη οθονη τοιυ MAX βοηθαει πολυ), ειτε μεσω της απλης εφαρμογης photos, ειτε με οποιοδηποτε αλλο προγραμμα , πχ εγω χρησιμοποιησα εκτος της βασικης εφαρμογης, το luma fusion που εχει και επιλογες για ετοιμα LUT κλπ.
Οσον αφορα την επιλογη μεταξυ pro kai pro max, ειναι καθαρα προσωπικη... κοιτας αν θελεις μεγαλη οθονη, καλυτερη μπαταρια και τον 5χ τηλεφακο και αποφασιζεις.
Δεν ειναι ο 5χ παντως κριτηριο... για πολλους μαλιστα θα τους δυσκολεψει αν εχουν συνηθισει να τραβανε απο κοντα πορτραιτα.
Εμενα ειναι απο τα αγαπημενα μου εστιακα μηκη (120 mm περιπου σε FF equivallent)
Αποδειξη οτι και στην Fuji xh1 επελεξα μονο 2 φακους , τον 23mm 1.4 kai 75mm 1.2 (ιδια σχεδον εστιακα μηκη με το iphone!)
Με απομακρυνει απο το θεμα ο 5χ και δεν το ενοχλω , που για πορτραιτα ειναι πολυ βασικο αν θες να τραβας πιο φυσικες φωτο (οχι στημενες).
Οπως πχ αυτη εδω (εχω πολλες αλλα δυστυχως δεν μπορω να τις βαλω εδω)...