Καλά εδώ που τα λέμε είναι λίγο καραγκιοζης να βγάζει review της κάμερας του 15 με δείγματα από αυτή του 14.
Δε λέω ότι αποκλείεται να έχει δίκιο, αλλά ας περιμένει μια βδομάδα να κάνει ένα σωστό review. Εξάλλου εδώ και αρκετά χρόνια, η ποιότητα και το τελικό αποτέλεσμα στις κάμερες των κινητών εξαρτάται κυρίως από το software.
Αν έμενες μόνιμα Ελλάδα μπορεί να έπαιρνες κάνα ApplePass μαζί με τους πλημμυροπαθειςΤα είδε όλα το Apple Store, ήταν down για κάνα μισάωρο στην αρχή και μετά μου έβγαλε την πίστη. Η καθυστέρηση ήδη με τράβηξε πίσω κάνα μήνα όποτε εντυπώσεις από μέσα Οκτώβρη.
Ελπίζω να μου βάλει μυαλό και, αν δεν αποδειχθεί μάπα σαν το 14άρι, αυτή τη φορά να βγάλει τουλάχιστον τη διετία.
Technically... έχει δίκιο.
Όμως, είναι όπως τα λέει ο Γιάννης.
Οι φωτογραφίες στα κινητά δεν βασίζονται στον αισθητήρα και το "γυαλί"!
Μιλάμε για computational photography.
Στηρίζονται στην επεξεργασία. Εκεί γίνεται όλη η δουλειά, και η apple κάνει φοβερή δουλειά.
Αν κάποιος θέλει πολλά μεγαπίξελ, τηλεφακούς με μεγάλο range, ακρίβεια στην αποτύπωση κ.λπ., απλά πάει σε μια DSLR/mirrorless κ.λπ.
Εμένα με "έτρωγε" το δίλημμα ... να πάω σε μια canon R6 (ή r6 II) ή να πάω σε ένα iPhone 15 pro max.
To δίλημμα τελικά ήταν απλό στη λύση του:
αφού δεν είμαι πολύ στην action photography δεν με ενδιαφερουν ιδιαίτερα τα καταπληκτικά νέα συστήματά εστίασης. Η 5D MKII μου κάνει μια χαρά λοιπόν.
Αυτό που μου λείπει είναι μια λύση για καλές φωτογραφίες, παντού και πάντα.
Όταν δεν κουβαλάω τρίποδο, φακούς L, φίλτρα κλπ καλούδια.
Όταν είμαι στο εστιατόριο ή όταν κάνω μια χαλαρή βόλτα ή όταν παίζουν τα γατάκια μου και βλέπω κάτι αστείο.
Για αυτές τις καταστάσεις δεν βλέπω κάποια καλύτερη λύση από το iPhone.
My 2 cents.
εγω εχω ακριβως αυτο το θεμα... ειμαι της action και μαλιστα σε εσωτερικους χωρους πολλες φορες, οποτε μια καλη mirrorlees ειναι απαραιτητη.
Βεβαια εκανα τη δουλεια μου και με την 7d ΙΙ που ειχα, αλλα θελω και βιντεο, οποτε αστα να πανε!![]()
Γιάννη η αδερφή μου έχει το iPhone 14 pro και εγώ το 13 pro. Το καλοκαίρι σε μεγάλο ταξίδι σε Ασία βγάλαμε άπειρες φωτός και με τα δυο. Συγγνώμη που θα στο χαλάσω αλλά φωτογραφικά καμία μα καμία διαφορά δεν έχει ο βασικός φακός στα 12mp ανάμεσα στα 2 κινητά. Μην σου πω ότι σε χρώματα μάλλον καπως το 13 τα βγάζει λίγο καλύτερα. Ενώ και ο ultra wide το είχε γράψει και το gsmarena και ισχύει του παλιού 13 το βράδυ βγάζει καλύτερες φωτός. O τηλεφακος δε ιδιος, εδώ ίσως είναι λίγο καλύτερος του 14 το βράδυ. Σαν σύνολο αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί τα 48mp δεν έχουν σχεδόν καμία διαφορα φωτογραφικά τα 2 κινητά. Μόνο αν βάλεις φωτός δίπλα δίπλα σε μέρα από τον ultra wide ίσως δεις κάποιες διάφορες στα άκρα, αλλά είναι πολύ μικρές οι διάφορες και κανένας από τους 2 ultrawide δεν πλησιάζει καν αυτο που παίρνεις από τους ultra wide των Huawei κινητών.ακριβως, ξεχναει οτι ολη σχεδον η δυναμη των κινητων εκει κρυβεται, στο software.
Πχ λεει οτι ενα εστιακο μηκος που δεν υπαρχει (ξερουμε οτι στα κινητα υπαρχουν μονο σταθεροι φακοι και οχι ζοομ) ππροκυπτειι μονο απο crop.
Αυτο εξαρταται απο το κινητο, το φακο, τον αισθητηρα και το software.
Πχ στο iphone / pixel συμμετεχουν ολες οι καμερες και υποβοηθουν ωστε να βγει πιο καλο αποτελεσμα απο ενα απλο crop.
Επισης συμμετεχει το AI που γινεται ολο και πιο δυνατο και μεσα απο machine learning πετυχαινει καλυτερα αποτελεσματα.
Γι αυτο και στο νεο iphone (και σε πολλα κινητα πια) ενα μεγαλο μερος του SOC αφιερωνεται σ αυτα και οχι τοσο στην ωμη επεξεργαστικη δυναμη.
GPU, AI κλπ συμληρωνουν τις φυσικες αδυναμιες των κινητων, και γι αυτο βλεπουμε αυτα τ αποτελεσματα.
Το καλοκαιρι κι εγω, σε ολιγοημερες διακοπες , παλι εβγαλα εκατονταδες φωτο, ελαχιστες με τη μηχανη μου και αυτες κυριως με τηλεφακους που δεν εχει το κινητο.
Οι περισσοτερες ειναι πια με το κινητο και ειδικα με το νεο αιθητηρα (που λεει μπαρουφες οτι δεν ειδε διαφορα απο το 13) ειναι σαφως ανωτερες απο το περσυνο μοντελο , ειδικα στα 48 Mp.
Περιμενει τεραστιες αλλαγες απο ενα τοσο δα αισθητηρα και φακο, οταν ακομα και τεραστιες μηχανες οπως αυτες που εχουμε πολλοι απο εδω μεσα, δεν εχουν καμια εξελιξη πραγματικα στην εικονα εδω και χρονια.
Εκει που χωλαινουν ακομα τα πιο πολλα κινητα ειναι στο οτι δε βαζουν τοσο καλους αισθητηρες στις υπολοιπες καμερες .
Εκει παλιοτερα η huawei εκανε τη διαφορα, ειχε βεβαια αλλα θεματα αυτη.... τωρα δεν αποτελει επιλογη για μας ετσι κι αλλιως.
Ειδικά δε αν τελικά βλέπεις τις φωτό σου βασικά στο κινητό / tablet (οπως σχεδόν όλοι πλεον δλδ) και όχι σε μεγάλη οθόνη…Γιάννη η αδερφή μου έχει το iPhone 14 pro και εγώ το 13 pro. Το καλοκαίρι σε μεγάλο ταξίδι σε Ασία βγάλαμε άπειρες φωτός και με τα δυο. Συγγνώμη που θα στο χαλάσω αλλά φωτογραφικά καμία μα καμία διαφορά δεν έχει ο βασικός φακός στα 12mp ανάμεσα στα 2 κινητά. Μην σου πω ότι σε χρώματα μάλλον καπως το 13 τα βγάζει λίγο καλύτερα. Ενώ και ο ultra wide το είχε γράψει και το gsmarena και ισχύει του παλιού 13 το βράδυ βγάζει καλύτερες φωτός. O τηλεφακος δε ιδιος, εδώ ίσως είναι λίγο καλύτερος του 14 το βράδυ. Σαν σύνολο αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί τα 48mp δεν έχουν σχεδόν καμία διαφορα φωτογραφικά τα 2 κινητά. Μόνο αν βάλεις φωτός δίπλα δίπλα σε μέρα από τον ultra wide ίσως δεις κάποιες διάφορες στα άκρα, αλλά είναι πολύ μικρές οι διάφορες και κανένας από τους 2 ultrawide δεν πλησιάζει καν αυτο που παίρνεις από τους ultra wide των Huawei κινητών.
Χοντρικα ο ultra wide και ο tele θέλουν δουλειά, δεν στέκονται ακόμα σε πολύ καλο επίπεδο. Ο Βασικός φακός είναι πολύ καλός αλλά καλός ήταν ακόμα και του 11 pro….ελάχιστα σε πραγματικη ποιοτητα εικόνας έχουν αλλάξει από τότε. Αν κανείς ένα blind test στα 12mp ανάμεσα σε 11 pro, 12 pro, 13 pro και 14 pro σχεδόν κανένας δεν θα καταλάβει από ποιο κινητό είναι η κάθε φωτό.
Ότι και να σου βγει το 15 δεν υπαρχει καμία περίπτωση να μην το αλλάξεις του χρόνου.
Και αυτό γιατί τότε θα μεγαλώσουν λίγο (0,2’’) οι οθόνες (και λογικά θα βελτιωθουν και οι καμερες) όποτε μιλάμε για τον σοβαρότερο λόγο αναβάθμισης γενικά σε κινητό.
ίσα ίσα που μπορεί να λειτουργησει ανάποδα….να σε κουράσει (πάλι) η παντόφλα και του χρόνου να δελεαστείς από το μεγαλυτερο μικρό….Μεγάλη κουβέντα να μη πω, αλλά αφού πήρα παντόφλα φέτος, η μεγαλύτερη οθόνη μικρό 16 δε θα με συγκινήσει (ενώ ακόμα για μεγαλύτερη παντοφλα αποκλείεται).
Φέτος πάντως ήταν η πρώτη φορά που το σκέφτηκα αρκετά (βοήθησε και το γεγονός ότι αυτές τις μέρες ταξιδεύω κι έχω βαρεθεί ψάχνω πρίζες σε εστιατόρια κλπ)
μα εκει βασιζονται οι εταιρειες και δεν επενδυουν και πολλα στους αλλους φακους /καμερες... αφου οι περισσοτεροι στα κινητα/ταμπλετ θα τις δουν, αρκουν οι παροντες αισθητηρες... για μας τους τρελλους ειναι το θεμα!Ειδικά δε αν τελικά βλέπεις τις φωτό σου βασικά στο κινητό / tablet (οπως σχεδόν όλοι πλεον δλδ) και όχι σε μεγάλη οθόνη…
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.