[Επίσημο] iPhone 16 Pro | 16 Pro Max

Αν δεν έχει η Apple την τεχνολογία ποιος την έχει. Όπως είπατε σωστά τα δίνει με το σταγονόμετρο.
Έχει κτίσει ένα πιστό κοινό, έχει και το hype και με σωστή διαφήμιση πουλάει μήλα στην τιμή του ψαριού.
Μαγκιά της το έχω ξαναπεί.
Όχι ότι δεν είναι αξιόλογα αλλά είναι σίγουρα υπερεκτιμημένα και τελευταία έχουν και αυτά τα θέματα τους στο quality control. Ήδη υπάρχει γκρίνια για το touch στα νέα μοντέλα και άλλα παράπονα.

Πάντως, από ότι διάβασα στο review του Verge δεν ειναι απλα ενα software feature αλλα εχουν γινει και αλλαγες στο imaging pipeline του iPhone, ωστε να μπορει να γινεται δυναμικο lossless tone mapping πριν και μετα την ληψη της φωτο. Επισης ειναι κατι που δεν υπαρχει στον ανταγωνισμο εξ οσων γνωριζω.

Εδώ τα λέει αναλυτικα:

"The tone control is semantically aware — it will adjust things like faces and the sky differently, so it’s still doing some intense computational photography, but the goal is for you to be able to take photos that look a lot more like what a traditional camera would produce if you bring the slider all the way down.
...........
Allowing styles to be edited and changed after a photo is taken required Apple to reshuffle the Photonic Engine computational photography pipeline — it’s the same basic process on the iPhone 16 Pro as on the 15 Pro, but tone mapping is now one of the final steps. The idea here is for the edits to be “perceptually lossless”; when you take a photo in a style, that’s how the photo is saved, but the iPhone adds a little chunk of data to the image file that allows it to undo that style and revert the image to standard. This means you can tweak styles and even change them entirely whenever you want, and I had great fun making several different versions of the same shot.
That bit of extra data results in files that are about 25 percent bigger than before — around 3MB instead of 2.5MB, generally — and the vagaries of compression mean that styles only work if you shoot in HEIF.."

Εγώ προσωπικά θα προσπαθήσω να βρω το βέλτιστο συνδιασμο tone/color/palette και θα σώσω ένα preset γιατί το overprocessed default look δεν με ικανοποιει.

Αυτό που λέει με 2 λόγια είναι πως έστω εσύ επιλέξεις ένα προφίλ που κρασάρει τα πάντα, διατηρεί και την αρχική φωτό με όλη της τη πληροφορία και μπορείς να την επαναφέρεις/αλλάξεις αργότερα. Αυτό δεν είναι hardware feature αλλά software feature και καλή υλοποίηση εφόσον επέλεξαν να δώσουν τέτοια δυνατότητα.

Αυτό που λέει με 2 λόγια είναι πως έστω εσύ επιλέξεις ένα προφίλ που κρασάρει τα πάντα, διατηρεί και την αρχική φωτό με όλη της τη πληροφορία και μπορείς να την επαναφέρεις/αλλάξεις αργότερα.

Ναι, κάτι που δεν είναι καθόλου απλό διότι δεν πρόκειται για Raw αρχείο, αλλά για Heif. Και στις φωτογραφικές έχουμε αντίστοιχα εργαλεία όπου επιλέγεις tone/color/style πριν την φωτό, αλλά εφόσον την τράβηξες, αυτά γίνονται baked in στο jpeg/heif και δεν αλλαζουν μετα.

Αν δεν έχει η Apple την τεχνολογία ποιος την έχει. Όπως είπατε σωστά τα δίνει με το σταγονόμετρο.
Έχει κτίσει ένα πιστό κοινό, έχει και το hype και με σωστή διαφήμιση πουλάει μήλα στην τιμή του ψαριού.
Μαγκιά της το έχω ξαναπεί.
Όχι ότι δεν είναι αξιόλογα αλλά είναι σίγουρα υπερεκτιμημένα και τελευταία έχουν και αυτά τα θέματα τους στο quality control. Ήδη υπάρχει γκρίνια για το touch στα νέα μοντέλα και άλλα παράπονα.

Θα ήταν έτσι εάν η apple προσέφερε ότι και ο ανταγωνισμός. Όμως λόγω του ότι έχει τους πιο γρήγορους επεξεργαστές και έχει πλήρη έλεγχο στο software/hardware μπορει και δινει exclusive features οπως πχ το παραπανω tone mapping ή ProRes log ακομα και σε 4Κ 120fps στο video.
Το θέμα του κόστους είναι σχετικό και έχει να κάνει με το συνολικό πακέτο που προσφέρει και τις απαιτήσεις που έχεις. Αν πχ σε ενδιαφέρει το ποιοτικό video, τα iPhones αξίζουν και με το παραπάνω τα λεφτά τους. Αν θες να σερφάρεις στο FB, μια χαρά είσαι και με ένα android των 200 ευρώ. Όλα αυτά βέβαια, χωρίς να υπολογίζουμε τον παράγοντα τιμής μεταπώλησης όπου μόνο τα iPhones κρατάνε αξία.

Αυτό δεν είναι hardware feature αλλά software feature και καλή υλοποίηση εφόσον επέλεξαν να δώσουν τέτοια δυνατότητα.

Διάβασε παραπάνω το άρθρο του Verge που αναφέρει ότι έγιναν αλλαγές στο Photonic Engine, επομένως αν ισχύει αυτό δεν είναι μόνο θέμα software.

• Like
Reactions: evanfotis
Θα ήταν έτσι εάν η apple προσέφερε ότι και ο ανταγωνισμός. Όμως λόγω του ότι έχει τους πιο γρήγορους επεξεργαστές και έχει πλήρη έλεγχο στο software/hardware μπορει και δινει exclusive features οπως πχ το παραπανω tone mapping ή ProRes log ακομα και σε 4Κ 120fps στο video.
Το θέμα του κόστους είναι σχετικό και έχει να κάνει με το συνολικό πακέτο που προσφέρει και τις απαιτήσεις που έχεις. Αν πχ σε ενδιαφέρει το ποιοτικό video, τα iPhones αξίζουν και με το παραπάνω τα λεφτά τους. Αν θες να σερφάρεις στο FB, μια χαρά είσαι και με ένα android των 200 ευρώ. Όλα αυτά βέβαια, χωρίς να υπολογίζουμε τον παράγοντα τιμής μεταπώλησης όπου μόνο τα iPhones κρατάνε αξία.
Εγώ βλέπω το 99% όσων έχουν Iphone να κάνουν τα ίδια ακριβώς που θα έκαναν και με το τηλέφωνο των 200 ευρώ απλά είναι Iphone.

• Like
Reactions: Theodosis O.
Εγώ βλέπω το 99% όσων έχουν Iphone να κάνουν τα ίδια ακριβώς που θα έκαναν και με το τηλέφωνο των 200 ευρώ απλά είναι Iphone.
Παναγιώτη δεν είναι έτσι. Όσοι έχουν iPhone απολαμβάνουν services ενός οικοσυστήματος που δεν βρίσκουν σε ένα android γενικά, όχι μόνο στα φθηνά (πχ iMessage, iCloud, airdrop, FaceTime, continuity features, ευκολο interface, καλυτερο security, πολυετεις αναβαθμισεις κλπ). Οποιος πιστευει οτι ο κοσμος προτιμα τα iPhone μονο για μουρη, κανει μεγαλο λαθος.

Διάβασε παραπάνω το άρθρο του Verge που αναφέρει ότι έγιναν αλλαγές στο Photonic Engine, επομένως αν ισχύει αυτό δεν είναι μόνο θέμα software.

Εγώ γενικά παθαίνω κάτι με τους όρους του marketing.
Από πλευράς hardware υπάρχει ο Image Signal Processor (ISP) που είναι μέρος του SoC. Αυτός δεν έχει να κάνει ούτε με τα φίλτρα, ούτε με τα metadata τους, έχει να κάνει με βασικά functions όπως το demosaicing, colour interpolation & white balance στο bayer pattern κλπ. Η apple ονομάζει photonic engine όλο το processing της.

Το ότι από γενιά σε γενιά μπορεί να παρατηρήσει κανείς λιγότερο θόρυβο με τον ίδιο αισθητήρα πάντα, αφορά τον ISP, καλύτερο scene recognition, την NPU κ.ο.κ.
Τέτοια features δεν έχουν να κάνουν με το hardware.

Εγώ δεν κατακρίνω την επιλογή τους να το δώσουν μόνο στο 16. Είναι βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα "στατικά" φίλτρα, παρά ταύτα, ένα "φωτογραφικό στύλ" που ταιριάζει σε μια σκηνή και συγκεκριμένες συνθήκες, δεν ταιριάζει απαραιτήτως στην επόμενη σκηνή.

Εγώ γενικά παθαίνω κάτι με τους όρους του marketing.
Από πλευράς hardware υπάρχει ο Image Signal Processor (ISP) που είναι μέρος του SoC. Αυτός δεν έχει να κάνει ούτε με τα φίλτρα, ούτε με τα metadata τους, έχει να κάνει με βασικά functions όπως το demosaicing, colour interpolation & white balance στο bayer pattern κλπ. Η apple ονομάζει photonic engine όλο το processing της.

Το ότι από γενιά σε γενιά μπορεί να παρατηρήσει κανείς λιγότερο θόρυβο με τον ίδιο αισθητήρα πάντα, αφορά τον ISP, καλύτερο scene recognition, την NPU κ.ο.κ.
Τέτοια features δεν έχουν να κάνουν με το hardware.

Εγώ δεν κατακρίνω την επιλογή τους να το δώσουν μόνο στο 16. Είναι βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα "στατικά" φίλτρα, παρά ταύτα, ένα "φωτογραφικό στύλ" που ταιριάζει σε μια σκηνή και συγκεκριμένες συνθήκες, δεν ταιριάζει απαραιτήτως στην επόμενη σκηνή.
Ανεξαρτήτως όρων marketing, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν περίπλοκες λειτουργίες όπως real time, non destructive tone mapping οι οποιες μαλιστα λειτουργουν με image learning/ A.i., φανταζομαι δεν αρκει ενα software update, αλλα και προσεκτικο tuning του αντιστοιχου hardware απο το νεο 16core neural engine εως το νεο 6core GPU. Επισης τετοια περιπλοκα tasks απαιτουν γρηγορο system bandwidth το οποιο επισης φετος ειναι κατα 17% γρηγοροτερο. Οποτε θα μου εκανε εντύπωση αν, για λειτουργιες οπως το dynamic tone mapping, θα ηταν αρκετο ενα software update.

Ανεξαρτήτως του marketing αλλά του marketing η συνέχεια :p

"Real time, non destructive tone mapping". Καταρχάς δεν είναι real time. Για να ήταν real time θα έπρεπε να αναφερόμαστε σε video, πάμε στο υπόλοιπο.
Το "non destructive tone mapping" μπορεί να ακούγεται έτσι βαρύγδουπο, είναι και Αγγλικό, επί της ουσίας αυτό που είναι περιορίζεται στο ότι, κάνε εσύ ότι θέλεις με τα multipoint φίλτρα που σου δίνω, αλλά εγώ θα κρατάω πάντα και το αρχικό αρχείο. Δεν κάνει κάτι παραπάνω γιατί δεν χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω και απορώ που μεγαλοποιείται σε αυτόν τον βαθμό.

Από εκεί και πέρα τώρα, για να δουλέψει αυτό, όπως και κάθε software feature, δεν θέλει ούτε κανένα προσεκτικό tuning της NPU (που δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο feature) ούτε και της CPU που το κάνει να μην τρέχει στη προηγούμενη CPU. Δεν πρόκειται καν για περίπλοκα tasks για το συγκεκριμένο επίπεδο hardware. Αντίστοιχα, ο λόγος που δεν είχε το 15 pro 4k120fps ήταν το reading του σένσορα, δεν του έφταιγε η CPU ούτε το 17% πιο γρήγορο system bandwidth.

Επίσης μου είναι δυσνόητο το γιατί κολλάμε σε ανθυποfeatures. Βεβαίως και εάν επιθυμούσαν θα μπορούσαν να το δώσουν και σε προηγούμενες γενιές. Δεν το κάνουν επειδή θέλουν να έχουν κάποιους παράγοντες διαφοροποίησης στο νέο μοντέλο, το οποίο, από τις 2-3 ώρες σωρευτικά που ασχολήθηκα μαζί του αυτές τις μέρες, διαφορές προφανείς σε σχέση με τα 15 δεν εντόπισα.

Ανεξαρτήτως του marketing αλλά του marketing η συνέχεια :p

"Real time, non destructive tone mapping". Καταρχάς δεν είναι real time. Για να ήταν real time θα έπρεπε να αναφερόμαστε σε video, πάμε στο υπόλοιπο.
Το "non destructive tone mapping" μπορεί να ακούγεται έτσι βαρύγδουπο, είναι και Αγγλικό, επί της ουσίας αυτό που είναι περιορίζεται στο ότι, κάνε εσύ ότι θέλεις με τα multipoint φίλτρα που σου δίνω, αλλά εγώ θα κρατάω πάντα και το αρχικό αρχείο. Δεν κάνει κάτι παραπάνω γιατί δεν χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω και απορώ που μεγαλοποιείται σε αυτόν τον βαθμό.

Από εκεί και πέρα τώρα, για να δουλέψει αυτό, όπως και κάθε software feature, δεν θέλει ούτε κανένα προσεκτικό tuning της NPU (που δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο feature) ούτε και της CPU που το κάνει να μην τρέχει στη προηγούμενη CPU. Δεν πρόκειται καν για περίπλοκα tasks για το συγκεκριμένο επίπεδο hardware. Αντίστοιχα, ο λόγος που δεν είχε το 15 pro 4k120fps ήταν το reading του σένσορα, δεν του έφταιγε η CPU ούτε το 17% πιο γρήγορο system bandwidth.

Επίσης μου είναι δυσνόητο το γιατί κολλάμε σε ανθυποfeatures. Βεβαίως και εάν επιθυμούσαν θα μπορούσαν να το δώσουν και σε προηγούμενες γενιές. Δεν το κάνουν επειδή θέλουν να έχουν κάποιους παράγοντες διαφοροποίησης στο νέο μοντέλο, το οποίο, από τις 2-3 ώρες σωρευτικά που ασχολήθηκα μαζί του αυτές τις μέρες, διαφορές προφανείς σε σχέση με τα 15 δεν εντόπισα.
Ανδρέα, το να μπορείς σε HEIF αρχείο να κανείς non destructive manipulation στο post, δεν είναι καθόλου απλό πράγμα. Αν ήταν, θα το έδιναν όλοι, εδώ και χρόνια.
Δεν είναι καθόλου ανθυποfeature, αλλά game changer για οποιον ασχολειται λιγο πιο σοβαρα με τη φωτογραφια και δεν θελει να τραβαει σε Raw/ProRaw και να επεξεργαζεται μετα τα αρχεια.

Επίσης η NPU λογικά χρησιμοποιείται, αν ισχύουν αυτά που λέει το Verge (""The tone control is semantically aware — it will adjust things like faces and the sky differently, so it’s still doing some intense computational photography")
Όπως και να έχει, για εμένα αυτό είναι σοβαρότατο upgrade σε σχέση με το 15pro που ειχα, οπου με ενοχλουσε το HDR look στις Heif photos και τωρα εχω ενα εργαλειο να το φερω εκει που θελω.

Ανδρέα, το να μπορείς σε HEIF αρχείο να κανείς non destructive manipulation στο post, δεν είναι καθόλου απλό πράγμα. Αν ήταν, θα το έδιναν όλοι, εδώ και χρόνια.
Δεν είναι καθόλου ανθυποfeature, αλλά game changer για οποιον ασχολειται λιγο πιο σοβαρα με τη φωτογραφια και δεν θελει να τραβαει σε Raw/ProRaw και να επεξεργαζεται μετα τα αρχεια.

Game changer αυτό;
Όταν άνοιγες να κάνεις edit μια raw από τη φωτογραφική, έκανες apply τα ίδια settings σε όλο το σετ; Προφανώς και όχι.
Εγώ κατανοώ πως η φωτογραφία είναι για τον καθένα κάτι διαφορετικό οπότε μένουμε εκεί.

• Like
Reactions: chocbhed
Game changer αυτό;
Όταν άνοιγες να κάνεις edit μια raw από τη φωτογραφική, έκανες apply τα ίδια settings σε όλο το σετ; Προφανώς και όχι.
Εγώ κατανοώ πως η φωτογραφία είναι για τον καθένα κάτι διαφορετικό οπότε μένουμε εκεί.
Όταν κανείς edit μια raw μπορείς να ρυθμίσεις εκ των υστερων πολλές παραμέτρους της φωτογραφίας όπως το shadow detail ή το color, οι οποιες σε μια heif/jpeg μετα τη ληψη ειναι baked in και δεν αλλαζουν ή για την ακριβεια αλλαζουν αλλα με σημαντικα artifacts (color banding, shadow details crashing, θορυβος κλπ)
Εκτός και αν έχει τραβηχθεί με το 16pro οποτε μετα αν αλλαξεις γνωμη, τα διορθωνεις με ενα κλικ χωρις artifacts και αλλαζεις τελειως το look της φωτο. Οπότε ναι, για εμένα είναι game changer.

Όταν κάνεις edit μια raw, έχεις όλη τη πληροφορία του raw.
Όταν κάνεις edit μια φωτό με τα νέα photographic styles του 16 pro, σου δίνει την αρχικη φωτογραφία jpeg/heif που τράβηξε χωρίς το φίλτρο. Δεν σου δίνει το flexibility του RAW.

Βάζεις σε όλες τις φωτογραφίες το ίδιο φίλτρο και σου δίνει τη δυνατότητα να τη ξαναπειράξεις βάσει της αρχικής εταιροχρονισμένα. Όπως αντίστοιχα κάνουν με το ίδιο jpeg/heif αρχείο και το depth information στα πορτραίτα κλπ.

• Like
Όταν κάνεις edit μια raw, έχεις όλη τη πληροφορία του raw.
Όταν κάνεις edit μια φωτό με τα νέα photographic styles του 16 pro, σου δίνει την αρχικη φωτογραφία jpeg/heif που τράβηξε χωρίς το φίλτρο. Δεν σου δίνει το flexibility του RAW.

Βάζεις σε όλες τις φωτογραφίες το ίδιο φίλτρο και σου δίνει τη δυνατότητα να τη ξαναπειράξεις βάσει της αρχικής εταιροχρονισμένα. Όπως αντίστοιχα κάνουν με το ίδιο jpeg/heif αρχείο και το depth information στα πορτραίτα κλπ.

Προφανώς δεν έχεις όλη τη πληροφορία του raw αλλά έχεις πολύ μεγαλύτερο flexibility από μια απλή jpeg και χωρίς artifacts. Και για την πλειονότητα των λήψεων αυτό είναι more than good enough.
Η λογική είναι πως σου επιτρέπει να φτιάξεις ένα preset κοντά στα γούστα σου (εγώ πχ θα στοχεύσω σε πιο φυσικό look) και να το χρησιμοποιείς αντί του κλασικού Iphone preset. Για οποίες φωτό δεν ταιριάζει, επεμβαίνεις μετά τη λήψη, non-destructively.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Δε νομίζω ότι υπάρχουν διαφορές που δικαιολογούν αναβάθμιση, εκτός από πάρα πολύ ειδικό κοινό (ως χρηστικότητα), ή κάποιους enthusiasts που απλά γουστάρουν την ανανέωση και το να παίξουν με αυτά τα ελάχιστα νέα features.

Από κει και πέρα, οι όποιες βελτιώσεις στην επεξεργαστική ισχύ που τόσα χρόνια αντιλαμβανόμαστε μόνο από τα νούμερα των εκάστοτε Geekbench (γιατί στην καθημερινή χρήση δεν φαίνονται παρά μόνο σε όσους κάνουν rendering videos), με την σταδιακή προσθήκη AI εργαλείων μπορεί να αρχίσουν όντως να έχουν περισσότερο νόημα σε σχέση με το παρελθόν, και -ίσως- το 16 να έχει αντιληπτή διαφορά από το 15 στους χρόνους που χρειάζεται για να κάνει καθημερινά tasks.

• Like
Reactions: karamela
Είμαι της γνώμης ότι αν η Apple ήθελε θα έδινε αν όχι όλα ένα μεγάλο μέρος των νέων χαρακτηριστικων και στις παλιότερες συσκευές (έως πχ το iPhone 13pm). Δεν το κάνει γιατί θέλει να προωθησει την νέα συσκευή και να μην υπάρχει φόβος οι παλιότερες συσκευές να της κόψουν πωλήσεις.
As simple as that....

Δε νομίζω ότι υπάρχουν διαφορές που δικαιολογούν αναβάθμιση, εκτός από πάρα πολύ ειδικό κοινό (ως χρηστικότητα), ή κάποιους enthusiasts που απλά γουστάρουν την ανανέωση και το να παίξουν με αυτά τα ελάχιστα νέα features.

Από κει και πέρα, οι όποιες βελτιώσεις στην επεξεργαστική ισχύ που τόσα χρόνια αντιλαμβανόμαστε μόνο από τα νούμερα των εκάστοτε Geekbench (γιατί στην καθημερινή χρήση δεν φαίνονται παρά μόνο σε όσους κάνουν rendering videos), με την σταδιακή προσθήκη AI εργαλείων μπορεί να αρχίσουν όντως να έχουν περισσότερο νόημα σε σχέση με το παρελθόν, και -ίσως- το 16 να έχει αντιληπτή διαφορά από το 15 στους χρόνους που χρειάζεται για να κάνει καθημερινά tasks.
Προφανώς αν κάποιος έχει το 15pro δεν εχει αναγκη αναβαθμισης μιας που οι διαφορες ειναι μικρες μεν, υπαρκτες δε:

-μεγαλύτερη οθονη
-48mp στην ultrawide
-4K 120fps video
-camera control button
-tone mapping/photo styles
- υψηλότερες επιδόσεις CPU/GPU
-μεγαλύτερη αυτονομία/καλύτερα thermals
-πιο ανθεκτική οθόνη
- zero shutter lag ακομα και σε 48MP ProRAW/HEIF
-4 μικρόφωνα με audio mix presets
-Wifi 7
-γρηγορότερο modem

Σε αλλά νέα, δεν ξέρω αν είναι θέμα muscle memory αλλα εκ πρωτης δεν με βολευει καθολου το σημειο που εβαλαν το camera button. Εκει που ειναι το action button ειναι πολυ καλυτερα για shutter αλλα προφανως μονο για landscape photos. Ισως ηθελαν να βρουν μια μεσοβεζικη λυση για να τραβας και portrait photos αλλα ετσι δεν ειναι optimum για κανενα απο τα δυο.
Θα του δώσω λίγο χρόνο μήπως το συνηθίσω.

• Like
Reactions: Maestro
Ένα χρήσιμο tip για όσους χρησιμοποιούν το camera control: Να πατε στο accessibility options και να αλλαξετε το sensitivity του Light Press σε lighter. Θα σας κανει τι ζωη πιο ευκολη στην επιλογη των υπομενου του camera control.
IMG_9939.PNG

Στο θέμα επεξεργαστή μόνο σε π.χ. βαριά παιχνίδια και βαρύ 4Κ editing θα δεις διαφορές...ειλικρινά με το ipad Air 2019 με τον Α12 και ipados που είναι και πιο βαρύ από το ios ελάχιστες διαφορές βρίσκω σε ταχύτητα και day to day με το iphone 15pro και τον Α17, επεξεργαστή 5 γενιές πιο καινούριο....σιγά τώρα μην κάποιος καταλάβει καμία διαφορά στην πράξη μεταξύ Α16 ή Α17 ή Α18...

• Like
BREAKING NEWS!

Μόλις ανακάλυψα ότι το Photos app στο Mac Sequoia υποστηρίζει κανονικά το tone mapping στις φωτό, οπότε δεν χρειάζεται να βγάλουμε τα ματάκια μας στο editing!

Screenshot 2024-09-24 at 18.39.29.png

ΥΓ. Προσοχή μόνο όταν στέλνετε τις φωτός στο Mac μέσω Airdrop να επιλέγετε "All Photo Data" στο Options του Airdrop ωστε να στειλει και τα metadata της φωτο.