Εγώ να σας πω την αλήθεια δεν έχω καταλήξει -ειδικά για το smartphone- στο ποια θα πρέπει να είναι η τιμή. Εννοώ, για ποιό λόγο το λάπτοπ είναι λογικό να κάνει ένα χιλιάρικο και το smartphone (που είναι έως και καλύτερο σε προδιαγραφές, πολύ πιο σύνθετη και απαιτητική κατασκευή λόγω μεγέθους, και προέκταση του χεριού μας μέρα-νύχτα) να κάνει 500;
Μιλάμε για έναν φουλ υπολογιστή, που χρησιμοποιείς κατά κανόνα περισσότερο απ'τον προσωπικό σου υπολογιστή, στο σπίτι ή τη δουλειά. Αν δεν το κάνεις, τότε μάλλον κακώς έχεις smartphone, ή, αν μη τι άλλο, κακώς ασχολείσαι με ακριβά smartphones.
1000$ είναι ένα ποσό που, άλλοι δίνουν για έναν φωτογραφικό φακό (ευχαρίστως θα τα'δινα), για μια τσάντα (ούτε γι'αστείο δε θα τα'δινα), για 1/4 δαχτυλιδιού αραβώνων (ούτε γι'αστείο), για 5 μέρες στη Ν. Υόρκη (ίσως όταν ήμουν πιο πιτσιρκάς), για καλώδια ρεύματος για τον ενισχυτή τους, ή για... μια βραδιά κέρασμα γενεθλίων στα μπουζούκια (μπρρρρρ).
Τι θέλω να πω; Προφανώς και θα ήθελα να μπορώ με 500$ να πάρω το κορυφαίο iPhone, αυτό δε σημαίνει όμως ότι υπάρχει συγκεκριμένη τιμή που είναι ή δεν είναι αποδεκτή. Η τιμή καθορίζεται από τη ζήτηση. Και η ζήτηση σε προϊόντα που είναι δυναμικά (δηλαδή καλύπτουν κάθε χρόνο και επιπλέον ανάγκες , πλασματικές ή πραγματικές) μάλλον ανεβαίνει σταθερά.
Άρα, το iPhone είναι πανάκριβο, γιατί απλά κοστίζει παραπάνω από την τιμή που έχει ισορροπήσει την αγορά εδώ και λίγα χρόνια για ναυαρχίδες. (700-900). Και επειδή, στο χιλιάρικο που είναι, ας πούμε, ρεκόρ, ουσιαστικά δε δίνει τη ναυαρχίδα αλλά τον "φτωχό" συγγενή.
Θεωρητικά, σαν καταναλωτές πρέπει να πούμε όχι. Πρακτικά, όπως πάντα και παντού, γνωρίζουμε ότι το iPhone θα μοσχοπουλήσει, οπότε τελικά το ερώτημα είναι αν το αντέχουμε οικονομικά ή όχι.
Εγώ, ανάλογα και τα οικονομικά μου τον Νοέμβρη, είτε θα μείνω στο ψυχολογικό όριο που´χω ορίσει εγώ για κινητό (1Κ), είτε θα πω όχι και θα περιμένω την επόμενη γενιά. Για άλλους, το ψυχολογικό αυτό όριο μπορεί να'ναι 1.2Κ. ή 0.8Κ, κοκ.