[Επίσημο] Mac Mini @2020

ΥΓ2... φαντάζομαι ξέρεις την σειρά μηχανημάτων της Apple που υπάρχει και τώρα.
Τα μικρότερα λαπτοπ της είναι τα air , που μέχρι τώρα είχαν διάφορους επεξεργαστές, μετά πάμε στο εισαγωγικό mbp 13 χωρίς touchbar και με 2 thunderbolt , μετά πάμε στα mbp 13 με touchbar και 4 θύρες, και τέλος έχουμε τα mbp 16.

Αυτά λοιπόν που παρουσιάστηκαν τώρα είναι μόνο τα πρώτα 2, το νέο air με ένα μόνο επεξεργαστή και το μικρό 13αρι.

Όλα αυτά έχουν ίδιο ακριβώς επεξεργαστή και επιδόσεις 2 με 3 φόρες πιο γρήγορο από τα προηγούμενα, και μάλιστα από τα ταχύτερα προηγούμενα (με το καλύτερο επεξεργαστή).

Η σειρά θα ολοκληρωθεί του χρόνου με τα υπόλοιπα μοντέλα ...13 και 16 , αν δε κάνει κάποιες αλλαγές βέβαια η Apple .

Σε λιγες θα δουμε αν πραγματικα ειναι 2-3 φορες πιο γρηγορα απο τα προηγουμενα... Μεχρι τοτε ειναι εικασιες.

ΥΓ Η apple παντως στα γραφηματα της δεν μιλησε για τα προηγουμενα δικα της μοντελα, αλλα για τον ανταγωνισμο. Εναν καποιο ανταγωνισμο που δεν κατανομασε παντως...

Σαφώς.... και μη ξεχνάς την αυτονομία και την αθόρυβη λειτουργία (για το air).

ΥΓ... το λέει στα ψιλά γράμματα, για όσους διαβάζουν.
Και όσον αφορά τα γραφήματα, έδειξε απλά το performance per wattage

Εκεί είναι με διαφορά ότι καλύτερο κυκλοφορεί, τουλάχιστον διπλάσιες επιδόσεις, στο ίδιο wattage

Μη κάνουμε ότι δε καταλαβαίνουμε, ο Linus τα κάνει αυτά , για να μαζεύει clicks από Apple haters!

ΥΓ2... γι αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να διαλευκάνουνε τις δημιουργικές ασάφειες! :p

ΥΓ3 ... μιλάμε πάντα για εφαρμογές σε universal, ειδικά γραμμένα για M1 προφανώς

Σαφώς.... και μη ξεχνάς την αυτονομία και την αθόρυβη λειτουργία (για το air).

ΥΓ... το λέει στα ψιλά γράμματα, για όσους διαβάζουν.
Και όσον αφορά τα γραφήματα, έδειξε απλά το performance per wattage.
Μη κάνουμε ότι δε καταλαβαίνουμε, ο Linus τα κάνει αυτά , για να μαζεύει clicks από Apple haters!
Συγνώμη αλλά τα γραφήματα της apple σχολιάστηκαν αρνητικά απο όλους. Και δεν είχαν ψιλά γράμματα.

https://youtu.be/b6g6rDDt9x8

https://youtu.be/tbFixmOdBy0

Αυτά είναι για όσους "δε καταλαβαίνουν".... μη τα ξαναλέμε!

Άσε που βγήκαν ήδη τα πρώτα τεστ, και βάζει κάτω όχι μόνο τα αντίστοιχα περσινά μοντέλα, αλλά και τα μεγάλα αδέλφια του , όπως τον iMac 2019, με desktop intel i5 6 core με boost στα 4.1 GHz!

Κι όλα αυτά από το πιο μικρό M1 cpu που έχει η Apple... φαντάσου με τα μεγάλα αδέλφια του σε λίγο .

ΥΓ... καλύτερες επιδόσεις σε CPU κατά 25% και παρόμοιες σε external GPU!
Με λίγα λόγια , επιδόσεις ενός καλού iMac στο σασί του AIR...κι εντελώς αθόρυβα!

https://www.tomshardware.com/news/a...the-2019-imac-with-8th-gen-core-i5-6-core-cpu

Επίσης , μιας και ανέφερες τα γραφήματα, αυτό είναι ένα απ αυτά και δε νομίζω ότι είναι τόσο δυσνόητο.

Δείχνει την απόδοση του M1 ανάλογα με τα watt ... δεν έχει κάτι περίεργο .

Στα ίδια watt δηλ. Όπως είπε η apple , αποδίδει 2 έως 3 φορές από τους περισσότερου επεξεργαστές που κυκλοφορούν.

Στα 10 watt πχ έχει διπλάσια σχεδόν απόδοση .

79adca216bf42728f31ec5fcc47983d2.jpg

Μπράβο... καλύτερες επιδόσεις από το μεσαίο μοντέλο προηγούμενης γενιάς....

Μιλάμε για τον iMac αν δε κατάλαβες....κι έναν 6 πυρηνο πολύ δυνατό , σε desktop υπολογιστή .
Αν ξέρεις κάποιον άλλο επεξεργαστή που μπορεί να το κάνει αυτό με τέτοια κατανάλωση.... πέστον και σε μας!

Οι επεξεργαστές που υπάρχουν μέχρι τώρα σε laptop κατηγορίας φτερού , 13" είναι της πλάκας μπροστά του!

Πρακτικά έχει ίδιες επιδόσεις "πραγματικές" με ένα i7 , που καταναλώνει τουλάχιστον 3πλασιο ρεύμα!

Επίσης , μιας και ανέφερες τα γραφήματα, αυτό είναι ένα απ αυτά και δε νομίζω ότι είναι τόσο δυσνόητο.

Δείχνει την απόδοση του M1 ανάλογα με τα watt ... δεν έχει κάτι περίεργο .

Στα ίδια watt δηλ. Όπως είπε η apple , αποδίδει 2 έως 3 φορές από τους περισσότερου επεξεργαστές που κυκλοφορούν.

79adca216bf42728f31ec5fcc47983d2.jpg
Αν είδες το δεύτερο βίντεο που έβαλα, τα latest pc chips ειναι στα 40 watt οταν δουλεύουν στο peak για αρκετή ώρα. Το chip της amd ειναι στα 21watt κάνοντας το γραφημα τραγικά αστείο. Και όπως είπε και στο video "this graph and all others are worthless marketing fodder. They're stupid " και ειναι κατι που συμφωνούν όλοι οι reviewers . Μέχρι να χτυπήσει πραγματικά αυτή τη γενιά επεξεργαστών η apple θα έχουν βγει οι νέοι...

Προσπάθησα και εγώ να καταλάβω .. αλλά ..

Ο latest & greatest Laptop-PC επεξεργαστής είναι κάτι σαν τον AMD 4900Hs (TDP 35W) ??

Σε ένα από τα τεστ στο geekbench είναι 15% πιο γρήγορος απο τον MBP2020 - Μ1 (TDP 15W ??)

https://browser.geekbench.com/v5/cpu/4677767

https://browser.geekbench.com/v5/cpu/4732803

αντικατοπτρίζεται αυτό στο γράφημα ??

Απάντηση: Re: [ Επίσημο ] Mac Mini @2020

Προσπάθησα και εγώ να καταλάβω .. αλλά ..

Ο latest & greatest Laptop-PC επεξεργαστής είναι κάτι σαν τον AMD 4900Hs (TDP 35W) ??

Σε ένα από τα τεστ στο geekbench είναι 15% πιο γρήγορος απο τον MBP2020 - Μ1 (TDP 15W ??)

https://browser.geekbench.com/v5/cpu/4677767

https://browser.geekbench.com/v5/cpu/4732803

αντικατοπτρίζεται αυτό στο γράφημα ??
Οχι φυσικά. Σιγά μην έβαζε σε ποιο ανταγωνιστικο μοντέλο cpu απευθύνεται στο γραφημα . Αν ειναι γραφημα αυτό χωρίς τιμές... αερολογίες.

αλλο TDP 35 watt και αλλο 10-15... αυτο λεμε.

Και η συγκριση δεν εγινε με το Latest/greatest.... εγινε με δικα της μηχανηματα και τους επεξεργαστες που ειχαν πριν (intel 2019)
Τα ειπαν και οι σχεδιαστες του soc σε συνεντευξη που βαλαμε εδω και στο αλλο νημα.

Δεν πανε να βγαλουν το δυνατοτερο μηχανημα γενικα... performance per watt ειναι το συγκεκριμενο τσιπ , αλλα οχι μονο.
Τα γραφουμε και στο αλλο νημα... μη τα γραφουμε 2 φορες please.

αλλο TDP 35 watt και αλλο 10-15... αυτο λεμε.

Αν νοιαζόμαστε για τα πολυ χαμηλης κατανάλωσης Laptop υπάρχει ο AMD 4800u (TDP 15W) με ισάξιες επιδόσεις με τα M1 σε Geekbench

Και η συγκριση δεν εγινε με το Latest/greatest.... εγινε με δικα της μηχανηματα και τους επεξεργαστες που ειχαν πριν (intel 2019)
Τα ειπαν και οι σχεδιαστες του soc σε συνεντευξη που βαλαμε εδω και στο αλλο νημα.

Δεν κάθομαι να δω με τις ώρες αυτα τα βιντεο .. εσυ έγραψες οτι ισχυει για το 98% αυτων που κυκλοφορούν
Τελικά δηλ η σύγκριση είναι με τον i7-1068NG7 του MBP 13'' 2019 .. (TDP 28W) ??

** Βλέπεις τι γίνεται οταν ενα γραφημα δεν έχει βαθμονόμηση ?? .. ουτε η αρχη των αξόνων δεν ξέρουμε που είναι .. o άλλος στο βίντεο μπερδεύτηκε και υπέθεσε οτι ειναι 45W τερμα δεξιά ..

Δεν πανε να βγαλουν το δυνατοτερο μηχανημα γενικα... performance per watt ειναι το συγκεκριμενο τσιπ , αλλα οχι μονο.
Τα γραφουμε και στο αλλο νημα... μη τα γραφουμε 2 φορες please.

Ανεξάρτητα απο τι σκόπευαν κατα την ανάπτυξη του προιόντος η παρουσίαση το έδειξε ως ασυγκριτο και σε ωμή ταχύτητα .. πολλοί (και εγώ μέσα) σκέφθηκαν οτι εκτός απο HiEnd είναι και ValueForMoney μηχανήματα ..

π.χ. εγω είμαι σε φάση που σκέφτομαι να πετάξω το DesktopPC (14 ετων με Ε8400 C2Duo) και να πάρω ενα Mini PC να το κουβαλάω το κουτί απο την πολη στο χωριό (ο χρόνος μου μοιράζεται μισός μισός) χωρίς να φορτωθώ τον όγκο-βάρος-κόστος της οθόνης - μπαταρίας κλπ ενος Laptop.

Βλέποντας το Mac mini στα 900 μου φάνηκε δελεαστικό ..

Με αρκετά λιγότερα (πες 700) παίρνω π.χ. Asus PN50 με amd 4500u + 16GB ram + 512GB ssd M.2 .. με 900 ανεβαίνω σε 4800u
https://www.asus.com/Displays-Desktops/Mini-PCs/PN-PB-series/Mini-PC-PN50/

ΑΛΛΑ .. αν το Mac mini M1 ήταν γρήγορο οσο το έδειχνε το γράφημα θα τα χαλάλιζα τα 1150 που δίνουν την έκδοση με 8 ram + 512 Μ.2 ssd ... αν και νομίζω οτι μου είναι απαραίτητα τα 16GB ram λόγω Rawtherapee (32bit) και δεν ξέρω και κατα πόσο οι συμβατοί με RT compilers θα εκμεταλευτούν τον Μ1/sur ..

Ναι, με το air 2019 i5/i7 έγινε η σύγκριση.

Το θέμα είναι όπως είπα , ότι όχι μόνο έχει διπλάσιες έως τριπλάσιες επιδόσεις, αλλά και μεγαλύτερη αυτονομία, κατά πολύ και φυσικά αθόρυβα.

Value for money αν τα συγκρίνεις με pc laptop της σειράς, δε ξέρω αν είναι, για mac όμως είναι.
Το λειτουργικό θελουμε κυρίως.

ΥΓ.... πριν λίγο διάστημα έδωσα ένα HP G3 WORKSTATION τούμπανο, αξίας 3000 για 800 ευρώ!
Με διπλό nvme sad, 16gb ram, quadro nvidia, i7 kelp.
Δυσκολεύτηκα πολύ και κάποιος που ενδιαφέρθηκε μου είπε...

ναι, είναι πολύ καλό....αλλά έχει ένα βασικό μειονέκτημα!
Ποιο? Τον ρώτησα.... το λειτουργικό , μου είπε.
Αν είχε Mac OS θα το έδινες τα διπλάσια για πλάκα!

Αυτό πληρώνεις και φυσικά όλα τα υπόλοιπα, σχεδίαση, κατασκευή , εφαρμογές κλπ.

Επισης, μη το συγκρίνεις με απλά λαπτοπ, δες τις τιμές των αντίστοιχων pc laptop, όπως πχ dell XPS που επίσης είχα.
Ίδιες τιμές έχουν κι αυτά..... και φυσικά windows!

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Όσον αφορά το Mac mini, μη ξεχνάτε ότι ακόμα πουλάει το μεγάλο και space grey Mac mini, που σημαίνει ότι αυτό που βγαίνει ( silver), είναι το μικρό αδελφάκι του, το consumer Mac mini.
Ότι είναι δηλ. Το air για τα λαπτοπ.

Οποίος θέλει καλό Mac mini, με 4 θύρες thunderbolt, 3 και 4οθόνες, 10 gigabit network , πολύ μνήμη κλπ , αναγκαστικά θα πάει σ αυτό, το μεγάλο εννοώ.

Αλλιώς περιμένει να βγει ο αντικαταστάτης του, σε ανάλογη τιμή βέβαια.

Όσον αφορά το Mac mini, μη ξεχνάτε ότι ακόμα πουλάει το μεγάλο και space grey Mac mini, που σημαίνει ότι αυτό που βγαίνει ( silver), είναι το μικρό αδελφάκι του, το consumer Mac mini.

Οποίος θέλει καλό Mac mini, με 4 θύρες thunderbolt, 3 και 4οθόνες, 10 gigabit network , πολύ μνήμη κλπ , αναγκαστικά θα πάει σ αυτό, το μεγάλο εννοώ.

Σωστότατος ο Γιάννης!

Επειδή δοκίμασα το καλοκαίρι mac mini για 3 εβδομάδες και το ξεζούμισα (του 2018), απλά δεν, όμορφη κατασκευή, ωραίο design, καλό και το Macos (αν και δεν είμαι φαν) άλλα σε επιδόσεις το μηχάνημα ήταν εντελώς entry level σε όλα του, το βασικό μου laptop 5ετίας (Asus Rog) του έριχνε παντού......βασικά πολύ ακριβό για αυτό που είναι και κυρίως φταίει και η Intel καθώς οι 8ης γενιάς επεξεργαστές που έχει μέσα με την αστεία κάρα γραφικών μόνο σε entry level pc Μπορεί να σταθεί πλέον....θα έπρεπε το λιγότερο και η Apple Να τα έχει αντικαταστήσει με την 10η γενιά. Για αυτό θέλω να δω τι κάνει ο νέος M1, μήπως και με κάνει να αλλάξω γνώμη και μην πάω σε Nuc Που είχα αποφασίσει ύστερα από την κακή θα έλεγα εμπειρία με το mac mini του 2018.

Υ.Γ. Επίσης δεν είναι και τόσο μικρό όσο νόμιζα, έχει τον όγκο του, εύκολα θα μπορούσε να έχει και δεύτερη θέση για ssd και όχι μόνο.

Για όσους τους νοιάζουν οι επιδόσεις ίσως αξίζει λίγη αναμονή ακόμα για τον “M1X” που θα βάλουν προφανώς σε όλα τα high spec μηχανάκια. Το Mac mini το ακριβό, τα MacBook Pro τα 16”, ίσως τα iMac κτλ...

Προβλέπω, δυο tier στα max SoC ανά generation, το απλό και το “X”. Κλασσική κίνηση...