[Επίσημο] Mac Mini @2020

Ενδιαφέρον σε εξέλιξη το νήμα..
Ήθελα από καιρό mac mini για να αλλάξω το setup στο γραφείο του σπιτιού μου. Δίσταζα και περίμενα την κίνηση της apple με το δικό της chip μιας και τα intel mac mini δεν είχαν να μου «προσφέρουν» περισσότερα από το monster pc που έχω και αναβαθμίζω κατα καιρούς για να είναι πάντα σε..φόρμα.

Το Μ1 Silicon όμως και οι επιδόσεις του μαζί με την - επιτέλους - αθόρυβη λειτουργία με έπεισαν. Έφτασε η στιγμή να αλλάξω σελίδα και να κάνω ένα βήμα ακόμη πιο μακρυά από τον κόσμο των windows!

Περιμένω λοιπόν σε λίγες ημέρες, το New Apple Mac mini with Apple M1 Chip, όποτε θα και σας ενημερώσω για την εμπειρία χρήσης.

Θα χαρουμε να ακουσουμε εντυπωσεις.

Πρωτη φορα με mac ?

Απάντηση: Re: [ Επίσημο ] Mac Mini @2020

Δεν έχεις δοκιμάσει κάτι και το κρίνεις αυτό τα λέει όλα, τα λεφτά που έχασα με αυτά που μου λέγατε ποιος θα μου τα δώσει δεν μου είπες...

Υ.Γ. Το έχω πάρει το μάθημα μου πάντως, ξέρω πλέον ποιους να εμπιστευτώ σε ότι αφορά την Apple και δυστυχώς δεν είναι εδώ μέσα.

Υ.Γ. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι σε ένα smartwatch να αντέχει μέρες η μπαταρία του δεν μου κάνει εντύπωση γιατί δεν μπορείς να καταλάβεις ότι μας δουλεύει ''ψιλογαζί'' η apple με τις Unified memory!!!

Εντάξει, δεν πειράζει ότι δεν καταλαβαίνεις, προσπάθησε όμως τουλάχιστον να ενημερωθείς για να μπορείς να παρακολουθήσεις την κουβέντα:

https://www.howtogeek.com/701804/how-unified-memory-speeds-up-apples-m1-arm-macs/

https://eclecticlight.co/2020/11/11/how-unified-memory-blows-the-socs-off-the-m1-macs/

Sent from my iPad using Tapatalk

Θα χαρουμε να ακουσουμε εντυπωσεις.

Πρωτη φορα με mac ?

Είμαι με macbook air από το 2011 και με iphone από το 3GS έως και σήμερα με το 12pro.

Απλά, στο σπίτι υπήρχε πάντα ένα PC στο setup του γραφείου. Σε λίγο θα αδειάσει ο χώρος αρκετά και το mac mini θα πάρει την θέση του δίπλα στην οθόνη.

Ήμουν ανάμεσα στο air και στο mini. Λόγω του ότι υπάρχει και iPad Pro, όσον αφορά την φορητότητα και για τις καθημερινές λειτουργίες , προτίμησα το mini για το γραφείο μιας και υπάρχουν τα παρελκόμενα ήδη (πληκτρολόγιο - mouse κλπ).

Βγήκε στα 1050 ευρώ από Αγγλία για όποιον ενδιαφέρεται, εκατό ευρώ φθηνότερα από την εδώ αντιπροσωπεία..

Είμαι με macbook air από το 2011 και με iphone από το 3GS έως και σήμερα με το 12pro.

Απλά, στο σπίτι υπήρχε πάντα ένα PC στο setup του γραφείου. Σε λίγο θα αδειάσει ο χώρος αρκετά και το mac mini θα πάρει την θέση του δίπλα στην οθόνη.

Ήμουν ανάμεσα στο air και στο mini. Λόγω του ότι υπάρχει και iPad Pro, όσον αφορά την φορητότητα και για τις καθημερινές λειτουργίες , προτίμησα το mini για το γραφείο μιας και υπάρχουν τα παρελκόμενα ήδη (πληκτρολόγιο - mouse κλπ).

Βγήκε στα 1050 ευρώ από Αγγλία για όποιον ενδιαφέρεται, εκατό ευρώ φθηνότερα από την εδώ αντιπροσωπεία..
Και εγώ νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος κάτοχος iPhone 3GS και 6 τα οποία φυσικά είναι σε πλήρη λειτουργία μέχρι και σήμερα .
Καλορίζικο .

Ευχαριστώ πολύ παίδες! Εκτός από τις εργασίες γραφείου με excel και world χρησιμοποιώ και το lightroom για επεξεργασία φωτογραφιών, ερασιτεχνικά πάντα.
Επίσης, κάνω και επεξεργασία δικών μου βίντεο. Θα ήθελα να πάρω το Final Cut Pro κάποια στιγμή. Αλλά το ipad με το lumafusion το κάνει τόσο αβίαστα και ταχύτατα..!

Πω πω παιδιά οι γνώσεις σας ξεπερνούν τη φαντασία μου, πολλά πράγματα δε τα καταλάβαινα. Να σας ρωτήσω μα θέλω πρακτική απάντηση να τη καταλάβω σας παρακαλώ.
Πρόσφατα αγόρασα φωτογραφική μηχανή σε ευκαιρία sony a9, ασχολούμαι όλη μέρα μαζί της προσπαθώ να εξοικειωθώ. Είδα ότι νεώτερες φωτογραφικές έχουν αρχεία βίντεο σε codec 265 αν δε κάνω λάθος. Ο υπολογιστής μου είναι i9-9900K CPU @ 3.60GHz με 16gb κι κάρτα γραφικών RTX 2060 , δοκιμάζοντας αρχεία βίντεο 265 που κατέβασα από το ίντερνετ τρόμαξα παλεύει και σέρνεται. δύο ερωτήσεις σας παρακαλώ 1. ο επεξεργαστής M1 είναι ανώτερος από τον δικό μου; τα βίντεο 265 τα επεξεργάζεται γρήγορα; 2. Tι διαφορά έχει ο mac mini υπολογιστής με τον φορητό με επεξεργαστή Mi

δυστυχως γινεται..... και ειναι ο λογος που το συζηταμε εδω.

Ως γνωστον υπαρχουν codec που αν δεν υπαρχει hardware acceleration (HA) , τοτε τα πραγματα επιβραδυνονται δραματικα.

ενας απ αυτους χρησιμοποιουν καινουργιες sony, και ειναι 4k 10 bit HEVC 422 .
O συγκεκριμενος codec ΔΕΝ εχει HA μεσω ΚΑΜΙΑΣ καρτας γραφικων / επεξεργαστη (ουτε οι νεες RTX 3090 !!!) με αποτελεσμα αυτο που βλεπεις , ακομα και με ι9.

Το ιδιο ισχυει και για αλλες καμερες / codec , οπως της Canon R5 / R6 και μερικες των Panasonic GH5 klp

Ta MONA μηχανημτα που εχουν (αυτη τη στιγμη) HA σε αυτους και αλλους codec ειναι τα νεα M1 της Apple και τα Ipad PRO της APPLE .

Σ αυτα παιζουν "νερο".... και γι αυτο τα προτιμουν πολλοι (κι εγω μεσα σ αυτους).

ΥΓ... η μονη λυση για τα υπολοιπα μηχανηματα ειναι να κανεις transcoding σε αλλα format
https://www.4kshooters.net/2017/05/29/how-to-edit-gh5-422-10bit-footage-on-a-windows-pc/

YG2... ισως υπαρχουν καποιες υλοποιησεις των ιντελ IGPU που εχουν αυτη τη δυνατοτητα.

ΥΓ3... ουτε ο μεγαλος MACPRO δεν μπορει να το κανει αυτο !
Ενας ακομα λογος που η apple θελει να φτιαχνει τα δικα της συστηματα/τσιπ/software.

Πω πω παιδιά οι γνώσεις σας ξεπερνούν τη φαντασία μου, πολλά πράγματα δε τα καταλάβαινα. Να σας ρωτήσω μα θέλω πρακτική απάντηση να τη καταλάβω σας παρακαλώ.
Πρόσφατα αγόρασα φωτογραφική μηχανή σε ευκαιρία sony a9, ασχολούμαι όλη μέρα μαζί της προσπαθώ να εξοικειωθώ. Είδα ότι νεώτερες φωτογραφικές έχουν αρχεία βίντεο σε codec 265 αν δε κάνω λάθος. Ο υπολογιστής μου είναι i9-9900K CPU @ 3.60GHz με 16gb κι κάρτα γραφικών RTX 2060 , δοκιμάζοντας αρχεία βίντεο 265 που κατέβασα από το ίντερνετ τρόμαξα παλεύει και σέρνεται. δύο ερωτήσεις σας παρακαλώ 1. ο επεξεργαστής M1 είναι ανώτερος από τον δικό μου; τα βίντεο 265 τα επεξεργάζεται γρήγορα; 2. Tι διαφορά έχει ο mac mini υπολογιστής με τον φορητό με επεξεργαστή Mi
Να περιμένεις. Ίσως είναι software ίσως και hardware τα προβλήματα που έχει ο συγκεκριμένος με αρχεία sony .

https://youtu.be/ALqgW7Zam7g

για το δευτερο σκελος της ερωτησης...

ολοι οι νεοι υπολογιστες entry level της apple που παρουσιαστηκαν, εχουν ιδιο επεξεργαστη, διαφερουν κυριως στο συστημα ψυξης (και καποιες μικροδιαφορες ακομα)

Αν τον θελεις για πολυωρη εργασια, ο mbp 13 kai o mac mini ειναι προτιμοτεροι γιατι εχουν ενεργο συστημα ψυξης, ανεμιστηρα δηλ.

Ειναι νωρις παντως να πεις αν σου κανει πχ το mac mini, ειναι πολυ entry level μηχανηματα και εξαρταται πολυ απο το τι κανεις.

Θα ερθουν καλυτερα μηχανηματα σε λιγο, που θα απευθυνονται κυριως σε επαγγελματιες του ειδους, με περισσοτερες θυρες επεκτασης, καλυτερες GPU , περισσοτερη μνημη κλπ

Ενας mac mini me 16GB ισως σε καλυπτε σε αρκετες περιπτωσεις , αλλα πρεπει να ξερουμε ακριβως τι χρειαζεσαι, τι αρχεια δουλευεις, αν θελεις και γραφικα. 3d κλπ,

επισης, ΠΟΛΥ σημαντικο ρολο παιζει το software... αν θελεις να χρησιμοποιησεις ολη αυτη τη δυναμη πρεπει να πας και σε αναλογο software.

Για μονταζ πχ πρεπει να πας στο FCPX / Motion (αντιστοιχο του premiere / after effects ) κλπ

Τελος, να πω οτι δοκιμασα τετοια αρχεια στο macbook air M1 (απο sony/panasonic/canon) και παιζουν οντως πιο καλα, ενω και στο δικο μου PC οχι.

ΥΓ... να τονισω οτι (μεχρι τωρα τουλαχιστον) το προβλημα αυτο δεν λυνεται με καποια ανλβαθμιση , software κλπ
Eιναι θεμα υποστηριξης του hardware .
Δεν ξερω αν αλλαξει κατι στο μελλον ομως....

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα Software, πιστεύω και εγώ ότι είναι θέμα hardware. Γενικά με τις μηχανές υπάρχει αυτό το θέμα, βγάζουν καινούρια formats και μετά τρέχεις να δεις αν τα δουλεύει το μηχάνημα σου ή όχι. Από παλιά θυμάμαι ότι αρχεία βίντεο Η265 δεν παίζανε σε Intel γενιάς 4ης και κάτω, ήθελες μηχανήματά 5ης γενιάς για να τα δεις χωρίς σπασίματα. Δεν ξέρω για τον φίλο μας αν με την δέκατη γενιά επεξεργαστών της Intel ή και με την 11η στα Laptops έχει διορθωθεί το θέμα και είναι οκ εκει, καθώς εισήγαγε σε αυτές τις γενιες νέα πολύ καλύτερη κάρτα γραφικών η Intel και ίσως να είναι οκ εκει....

Υ.Γ. Επειδή τώρα έχω επεξεργαστή i7 δέκατης γενιάς dektop αν θέλει κάποιος ας μου στείλει ένα αρχείο που δυσκολεύεται να δοκιμάσω.

Υ.Γ. Σε αρχεία Η265 πάντως από το κινητό μου Xiaomi mi10 τα τρέχει νεράκι το μηχανήμα, τα πάει σφαίρα, φυσικά καμία σχέση με τα αρχεία από την Α9...άλλα μέχρι τώρα δεν έχω δει κάπου κάποιο κόλλημα.

δεν ειναι τα hevc αρχεια γενικα , ειναι τα συγκεκριμενα ... αυτα ειναι (h265) hevc 10bit 422

Οι καρτες γραφικων δυστυχως δεν τα υποστηριζουν.

Δεν ξερω κι εγω αν καποια απο τα νεα ιντελ το κανουν .

Επισης, δεν αρκει απλα να τα παιζεις/βλεπεις στο συστημα σου... σκοπος ειναι να τα μονταρεις με τα αντιστοιχα προγραμματα (fcpx / davinci / premiere /avid).
Πρεπει δηλ. και το software να εκμεταλλευεται το hardware... εκει υπαρχει μεγαλυτερο προβλημα.
Πρπει δηλ. να κατεβασεις ενα τετοιο αρχειο και να δεις οχι μονο αν παιζει στο desktop αλλα και στο προγραμμα editing.

YG... εδω θα δεις μια αναλυση του θεματος, παλιοτερη μεν, αλλα ισχυουν μεχρι και τωρα αυτα που λεει.
https://www.4kshooters.net/2020/08/11/how-to-easily-edit-eos-r5-4k-and-8k-video/

Ναι για αυτό είπα να μου στείλει κάποιος ή να βρω κάποιο τέτοιο αρχείο να δοκιμάσω, προσωπικά δεν είμαι και τόσο απαιτητικός χρήστης και δεν έχω τόσο ακριβές μηχανές ούτε σκοπεύω να πάρω, ήδη το βίντεο από το Mi10 και την Gopro8 Μου φαίνονται αρκετά καλύτερα από τα στάνταρντς μου και κάνω editing πολύ εύκολα με τα 2 αγαπημένα μου προγράμματα τα Filmora 9 και Powerdirector 19.

εδω θα βρειτε μερικα demo clips ... κατεβαστε τα ολα και δοκιμαστε να τα μονταρετε.

Στο δικο μου PC ειναι πολυ δυσκολο αν δε κανεις μετατροπη (και σε ολα οσα εχω δοκιμασει)

Στο Μ1 πανε νερο...

https://drive.google.com/drive/folders/1dA1Em-D2ioEJU5jInk_JT_EsQGVIprCZ

Δειτε κι εδω το ιδιο θεμα... μετα το 8:20

https://youtu.be/GMzT3bajoPs?t=501

Αυτό που χρειάζομαι είναι μονταζ, χρώματα, σταθεροποιηση κα ανεξαρτήτου προγράμματος. Σήμερα που μιλάμε το mini και το laptop έχουν ίδιες δυνατότητες ; οθόνη μπορώ να δουλέψω την Dell που έχω στον συμβατό υπολογιστή;
ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

στο mac mini μπορεις να βαλεις οποια οθονη θες (μεχρι 2) , στα φορητα μια μονο εξωτερικη.

Υπαρχουν λυσεις για παραπανω, αλλα δεν εχουν ερευνηθει πληρως σε απαιτητικα περιβαλλοντα (θεωρητικα μεχρι 6).

Για να εκμεταλλευτεις ομως ολες τις δυνατοτητες (προς το παρον) μονο με τα προγραμματα που ειπαμε.

Δηλ. για μονταζ το FCPX και γραφικα το Motion.

https://www.apple.com/final-cut-pro/

https://www.apple.com/final-cut-pro/motion/

Το mac mini προτιμαται για τετοιες δουλειες, με 16GB RAM και οσο σκληρο δισκο αντεχει η ττσεπη σου.

Εχει μεγαλυτερο χωρο εσωτερικα και καλυτερη ψυξη.

Αν θες φορητο , καλυτερα το MBP 13 M1 , κι αυτο βεβαια με 16 GB RAM και οσο δισκο αντεχεις.

Ευχαριστώ πολύ! όμως δε μου λέτε και συγγνώμη που επιμένω το apple mini και το laptop έχουν ίδιες δυνατότητες;
... συγγνώμη δε το είδα
ευχαριστώ πολύ