[Επίσημο] Mac Studio @2022

αφου σε ικανοποιει, γιατι το ψαχνεις ?
Κανεις δεν ειπε να παρεις mac osx με το ζορι.

Κι εγω εχω win 11 και μου εχουν βγαλει τη ψυχη ....
Mac mini M1 θέλω με windows όμως, εκεί είναι το πρόβλημα μου, το macOS δεν το αντέχω σχεδόν καθόλου, είναι εντελώς περιοριστικό σε αυτά που κάνω, μου λείπουν παρά πολλές εφαρμογές και με μπερδεύει πολύ. Το θεωρείς προταιρημα, αλλά για μένα είναι μειονεκτημα…ότι αρέσει στον καθένα βέβαια…
 
  • Like
Reactions: speedman_27
Naso, επειδη εσυ κανεις κυριως φωτο editing και οχι βιντεο,. μπορεις ανετα να τη βγαλεις με το βασικο μοντελο mac studio + ssd δισκο μεγαλυτερο και θα εισαι αρχοντας!
Δε χρειαζεσαι το ultra, αυτο κυριως απευθυνεται στο βιντεο, 3d, devs κλπ
Γυρω στα 2500 βγαινει και θα εισαι παραπανω απο καλα.
 
  • Like
Reactions: NassosT
αυτο δεν θα το εχεις, οποτε ψαχνεις αλλου.

Υπαρχουν κι αλλου πορτοκαλιες ! :p
Ακριβώς για αυτό τον λόγο μαζί με την μη δυνατότητα αναβάθμισης δεν έχω πάρει και το Mac mini, τα λεφτά που ζητάει δεν είναι πολλά, μόνο προχτές έδωσα 750+ ευρώ για να πάρω ένα ρολόι Casio mudmaster. Από την άλλη η εμφάνιση του Mac mini και του studio, οι εξαιρετικές επιδόσεις, ότι είναι αθόρυβα, αξιόπιστα κλπ. όλο με κάνουν να το σκέφτομαι....αν το βασικό Studio έκανε λίγο κάτω από 2.000 ευρώ θα το σκεφτόμουν σοβαρά παρά τα μειονεκτήματα που ανέφερα. Aν ήμουν επαγγελματίας φωτογράφος (όχι για βίντεο) θα χτύπαγα άνετα το studio στην βασική έκδοση... τώρα σε ερασιτεχνικό επίπεδο είναι to much.
 
  • Like
Reactions: speedman_27
Πολυ ενδιαφερον θεμα στο twitter απο τον Hector Martin.
Απο οτι γραφει το Mac Studio δεν εχει ουσιαστικα SSD αλλα raw storage modules, μιας που ο SSD controller ειναι ενσωματωμενος στον M1 Max/Ultra, κατι που προσφερει πλεονέκτημα σε περιπτωση data corruption (¨And they work *better* in many respects. For example, you wouldn't be able to recover from corrupted raw storage on the majority of SSDs, you'd have to throw it away and buy another one. Apple Silicon macs do a full *low-level* wipe when you do a DFU restore, so they can.¨)

Screenshot 2022-03-23 at 10.02.11.png

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Οπότε αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι η Apple επέλεξε να βάλει τον controller πάνω στην mainboard (ή μάλλον μέσα στο ίδιο το SoC) και τα flash chips πάνω σε άρθρωμα.

Τα πλεονεκτήματα για την Apple:

- μικρότερο κόστος κατασκευής, άρα περισσότερο κέρδος. Άλλο να αγοράζεις NVMe modules από τρίτους, άλλο να αγοράζεις μόνο flash modules.
- μικρότερο κόστος επισκευής, άρα περισσότερο κέρδος. Άλλο να αλλάζεις ολόκληρο το NVMe module (που πρέπει να το αγοράζεις από τρίτους), άλλο να αλλάζεις μόνο το flash module.
- περισσότερο κέρδος επειδή αν χαλάσει το εσωτερικό storage πρέπει να πας στην Apple για την επισκευή και όχι απλά να αλλάξεις τον SSD με έναν του εμπορίου.
- ίσως marginally καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα καλύτερα NVMe modules που κυκλοφορούν, οι οποίες επιδόσεις αποκλείεται κυριολεκτικά να "φανούν" στον χρήστη.


Τα μειονεκτήματα για την Apple:

- Ν/Α


Τα πλεονεκτήματα για τον πελάτη:

- Ν/Α (η διαφορά στις επιδόσεις είναι αμελητέα στην καλύτερη)


Τα μειονεκτήματα για τον πελάτη:

- μεγαλύτερο κόστος επισκευής αν χρειαστεί
- αδυναμία αναβάθμισης, τουλάχιστον για τον μέσο χρήστη
- αδυναμία αφαίρεσης του SSD και τοποθέτησής του σε άλλο μηχάνημα ώστε να ανακτηθούν τα δεδομένα.


Οπότε για άλλη μια φορά η Apple καινοτομεί εις βάρος του καταναλωτή / πελάτη. Business as usual.
 
Αν εξαιρέσεις το τελευταίο point που παρουσιάζεις ως fact ενώ είναι άποψη, δεν διαφωνώ σε γενικές γραμμές.
 
Όπως λέει και ο Martin: “Reminder that Apple Silicon Macs don't work like PCs and you shouldn't expect them to. It's not Apple being evil, it's different. If you try to blindly apply x86 world concepts to them, from how they boot to how storage works, you're going to be very confused.”
 
Επίσης, για να είμαστε ακριβείς, υπάρχουν και πλεονεκτήματα για τον πελάτη πέραν της υψηλότερης πιθανόν ταχύτητας, που αναφέρθηκαν πιο πάνω:

«And they work *better* in many respects. For example, you wouldn't be able to recover from corrupted raw storage on the majority of SSDs, you'd have to throw it away and buy another one. Apple Silicon macs do a full *low-level* wipe when you do a DFU restore, so they can.»
 
Διαβάζοντας το πολύ ενδιαφέρον twitter thread, προκύπτουν και αλλά πλεονεκτήματα στο να έχεις τον SSD controller στο SoC που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί: θέματα ασφαλειας και αξιόπιστιας.

IMG_5408.png
 
- αδυναμία αφαίρεσης του SSD και τοποθέτησής του σε άλλο μηχάνημα ώστε να ανακτηθούν τα δεδομένα.

.

Επίσης Δημήτρη νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε συστήματα που έχουν εφαρμόσει system wide encryption, είτε είναι Mac είτε Pc (με TPM και secure boot).
 
Εβαλε τον controller στο SOC, τόσο απλά (και καλά έκανε για εκείνη, για τους λόγους που ανέφερε ο Δημήτρης).

Από εκεί και πέρα, όπως και με αντίστοιχες κινήσεις (όταν απλά ο pciex 4 SSD παρουσιαζοταν ως ''καινοτομία''), δεν ειναι κατι μαγικό (για όσους γνωρίζουν τεχνικά), όπως, κλασικά, τείνει να παρουσιάζεται.

Τα περι ασφάλειας είναι θεμα λειτουργικού, κυρίως (δεν θα σου χακάρει ποτέ κανείς ''απευθείας'' τον controller - οι γενικότητες ''SSD firmware is notoriously bad'' ειναι κλασικά σχόλια για δημιουργία εντυπώσεων).

Bad cells επίσης δεν γινονται μαγικα ''recover'' (όπως επίσης ίσως νομίζουν όσοι δεν γνωρίζουν διαβάζοντας τα αντίστοιχα σχόλια). Reallocate γίνονται κανονικά και σε ''εξωτερικούς'' SSD (όπως με το DFU της Apple).

Με λιγα λόγια, μία απλή κίνηση, χωρίς κάποια τεχνολογική καινοτομία (όπως πχ το ίδιο το M1 chip που αποτελεί τέτοια), χωρίς κάποιο κέρδος για τον χρήστη (μάλλον το αντίθετο) και με μόνο σκοπό την αύξηση των κερδών για την Apple, γίνεται και πάλι αντικείμενο σπουδής και ενθουσιασμού.

Ε, κάτι τέτοια κοροϊδεύουμε και νομίζετε ότι όλοι ειμαστε haters :cool:
 
  • Like
Reactions: Looter
Έκανε μια επιλογή με αυτή την κίνηση, μπορεί να είναι καλύτερη υλοποίηση σε συνδυασμό με το macOS, μπορεί να είναι και θέμα κόστους, μπορεί να είναι και για λόγους υποστήριξης, έτσι ώστε να μην μπαίνει χέρι από τον χρήστη, όπως πάντα η apple έκανε στους υπολογιστές της.
 
τι περιεργο δηλ. βλεπουμε... αυτο που εξ αρχης πρσβευει η apple.
Απολυτος ελεγχος δηλ. λειτουργικου και hardware και τωρα που ξεφυγε απο τη μεγγενη της intel θα το κανει ακομα περισσοτερο.

Για αλλους ειναι καλο και αλλους σωτηρια.

Υπαρχουν βεβαια και αλλοι , που απλα θα το παρουν και θα κανουν τη δουλεια τους απροσκοπτα για πολλα χρονια και θα το ευχαριστηθουν.

Λες κι ενα pc θα σου κρατησει για παντα!
Περσυ εκανα "αναβαθμιση" (εδω γελανε και οι πετρες) και αναγκαστηκα αι αλλαξα τα παντα σχεδον (σε οχι παλιο pc).

Ηθελα καλυτερο επεξεργαστη και φυσικα αναγκαστηκα ν αλλαξω και MB.

Το ιδιο και μηνημες...δεν ηταν δυνατο να κρατησω παλιοτερες και πιο αργηες.

Το ιδιο φυσικα και VGA.... κι επειδη ηθελε ΠΟΛΥ ρευμα (οπως και η CPU) νατο και το PSU!

και φυσικα δεν θα κρατουσα μηχανικους και ssd... 3 x NVME .

Τελος, αφου τ αλλαξα ολα, δεν χωραγανε στο κουτ το παλιο (η vga ηταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ) και το airflow κακο.

Αλλα εκανα αναβαθμιση.... κρατησα ενα dvd/bluray recorder....αλλα δεν εμπαινε στο νεο κουτι γιτι δεν ειχε θεση πια.
Ετσι πηρα εμα εξωτερικο .


Και μιλαμε για ενα μηχανημα που το ειχα φτιαξει πριν 4 χρονια περιπου!

Οποτε κανενα κερδος.... αυτα.
 
Last edited:
@ Γιάννη:

Προφανώς οι διαφορες στη φιλοσοφία της Apple είναι γνωστές.

Τα σχόλια αφορούν το καθαρά τεχνολογικό κομμάτι.

Θα βγούμε πάλι ΟΤ αλλά σχετικά με αυτά που ειπες, δεν ειναι ακριβώς έτσι τα πραγματα.

Καταρχήν 4-5 χρονια δεν ειναι λίγα και στο ενδιάμεσο θα μπορούσες να έχεις αναβαθμίσει χωρίς τόσες αλλαγες.

Αλλά και για τις αλλαγές που λες:

Κουτι / τροδοτικό αλλάζω κάθε 5-10 χρόνια. Είναι από τα εξαρτήματα που διαλέγεις σωστά από την αρχή γιατί θα σου μείνουν για καιρό.

Μνήμες επίσης κάτι αντίστοιχο: DDR 4 3200 ειναι το mainstream εδω και πολλά χρόνια και ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει λόγος για κάτι παραπάνω (ακόμη και σε HiEnd μηχανήματα).

Επεξεργαστής, αν μιλάμε για intel, ειναι όπως τα λες (σε αναγκάζει κάθε φορά να αλλάξεις και m/b).

Αν είχες επιλέξει AMD όπως, η μητρική σου θα είχε κρατήσει μια χαρα ακόμη.

VGA ειναι το εξάρτημα που όντως, αν θες πάντα κορυφαίες επιδόσεις, το αλλάζεις κάθε 2 χρόνια. Ειναι απλά η εξέλιξη της τεχνολογίας. Και το κάνεις χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις κάτι άλλο στο σύστημα.

NVME, επίσης οι Gen 3 κρατάνε μια χαρά. Αλλιώς πάμε σε Gen 4 και στα των VGA (οχι όμως τόσο ασχημα).

Στην τελική, αυτό που θέλω να πω είναι ότι ειναι θέμα φιλοσοφίας στησίματος.

ΥΓ Εχεις optical drive ακομη; Θα σε καρφώσω στον Cook και θα πας για εσχάτη προδοσία! :p
 
Το κύριο πρόβλημα με το συγκεκριμένο concept στο storage είναι το ότι δεν μπορεί να υπάρξει redundancy ούτε και data recovery στη περίπτωση που για τον οποιονδήποτε λόγο υπάρξει πρόβλημα στο mainboard. Ανάλογα με τη χρήση που γίνεται, αυτό μπορεί να είναι από μη πρόβλημα -lifestyle user- μέχρι και απαγορευτικό για κάποιον που κάνει επαγγελματική χρήση και δεν έχει τη δυνατότητα για άμεσο redundancy σε cloud provisioned storage.

Δευτερευόντως, όπως έγραψε και ο Δημήτρης, καλείσαι να πληρώσεις εξαιρετικά ακριβά το storage χωρίς κανένα λόγο. Οι ταχύτητες είναι παρεμφερείς με τους γρήγορους PCIe gen 4 nvme ssds.
 
@ Γιάννη:

Προφανώς οι διαφορες στη φιλοσοφία της Apple είναι γνωστές.

Τα σχόλια αφορούν το καθαρά τεχνολογικό κομμάτι.

Θα βγούμε πάλι ΟΤ αλλά σχετικά με αυτά που ειπες, δεν ειναι ακριβώς έτσι τα πραγματα.

Καταρχήν 4-5 χρονια δεν ειναι λίγα και στο ενδιάμεσο θα μπορούσες να έχεις αναβαθμίσει χωρίς τόσες αλλαγες.

Αλλά και για τις αλλαγές που λες:

Κουτι / τροδοτικό αλλάζω κάθε 5-10 χρόνια. Είναι από τα εξαρτήματα που διαλέγεις σωστά από την αρχή γιατί θα σου μείνουν για καιρό.

Μνήμες επίσης κάτι αντίστοιχο: DDR 4 3200 ειναι το mainstream εδω και πολλά χρόνια και ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει λόγος για κάτι παραπάνω (ακόμη και σε HiEnd μηχανήματα).

Επεξεργαστής, αν μιλάμε για intel, ειναι όπως τα λες (σε αναγκάζει κάθε φορά να αλλάξεις και m/b).

Αν είχες επιλέξει AMD όπως, η μητρική σου θα είχε κρατήσει μια χαρα ακόμη.

VGA ειναι το εξάρτημα που όντως, αν θες πάντα κορυφαίες επιδόσεις, το αλλάζεις κάθε 2 χρόνια. Ειναι απλά η εξέλιξη της τεχνολογίας. Και το κάνεις χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις κάτι άλλο στο σύστημα.

NVME, επίσης οι Gen 3 κρατάνε μια χαρά. Αλλιώς πάμε σε Gen 4 και στα των VGA (οχι όμως τόσο ασχημα).

Στην τελική, αυτό που θέλω να πω είναι ότι ειναι θέμα φιλοσοφίας στησίματος.

ΥΓ Εχεις optical drive ακομη; Θα σε καρφώσω στον Cook και θα πας για εσχάτη προδοσία! :p


Το θεμα ειναι οτι αναγκαστηκα να κανω αλλαγη τα παντα.

ΑΜD δεν επιλεγω ποτε γιατι εχουν θεματα συμβατοτητας και οι καρτες γραφικων και οι επεξεργαστες (στα δικα μου προγραμματα).

Αυτο που πρεπει να καταλαβουμε ειναι οτι εχει παρελθει η εποχη που παιρνεις μηχανημα lifetime... σε οποιο συστημα κι αν ανηκεις.

Και το εχουμε ξαναπει... ενας επαγγελματιας θελει την ησυχια του κι επιλεγει κυριως λειτουργικο , ασφαλεια κλπ.


Οσον αφορα το θεμα data corruption data safety , προφανως οι χρηστες apple (οπως κι εγω στο παρελθον) εχουν icoud backup + local backup .
Δεν περιμενουν να σκασει ο δισκος , ειναι απλη και καθημερινη πρακτικη οπως με τις ios συσκευες.
 
Το κύριο πρόβλημα με το συγκεκριμένο concept στο storage είναι το ότι δεν μπορεί να υπάρξει redundancy ούτε και data recovery στη περίπτωση που για τον οποιονδήποτε λόγο υπάρξει πρόβλημα στο mainboard. Ανάλογα με τη χρήση που γίνεται, αυτό μπορεί να είναι από μη πρόβλημα -lifestyle user- μέχρι και απαγορευτικό για κάποιον που κάνει επαγγελματική χρήση και δεν έχει τη δυνατότητα για άμεσο redundancy σε cloud provisioned storage.

Δευτερευόντως, όπως έγραψε και ο Δημήτρης, καλείσαι να πληρώσεις εξαιρετικά ακριβά το storage χωρίς κανένα λόγο. Οι ταχύτητες είναι παρεμφερείς με τους γρήγορους PCIe gen 4 nvme ssds.
Οποτε Ανδρεα, σε ενα fully encrypted μηχανημα, μπορεις να βγαλεις τον SSD και να κανεις data recovery? Απο οτι θυμαμαι δεν ισχυει, αλλιως θα εκαναν party οι κλεφτες δεδομενων.
 
τι περιεργο δηλ. βλεπουμε... αυτο που εξ αρχης πρσβευει η apple.
Απολυτος ελεγχος δηλ. λειτουργικου και hardware και τωρα που ξεφυγε απο τη μεγγενη της intel θα το κανει ακομα περισσοτερο.

Για αλλους ειναι καλο και αλλους σωτηρια.

Υπαρχουν βεβαια και αλλοι , που απλα θα το παρουν και θα κανουν τη δουλεια τους απροσκοπτα για πολλα χρονια και θα το ευχαριστηθουν.

Λες κι ενα pc θα σου κρατησει για παντα!
Περσυ εκανα "αναβαθμιση" (εδω γελανε και οι πετρες) και αναγκαστηκα αι αλλαξα τα παντα σχεδον (σε οχι παλιο pc).

Ηθελα καλυτερο επεξεργαστη και φυσικα αναγκαστηκα ν αλλαξω και MB.

Το ιδιο και μηνημες...δεν ηταν δυνατο να κρατησω παλιοτερες και πιο αργηες.

Το ιδιο φυσικα και VGA.... κι επειδη ηθελε ΠΟΛΥ ρευμα (οπως και η CPU) νατο και το PSU!

και φυσικα δεν θα κρατουσα μηχανικους και ssd... 3 x NVME .

Τελος, αφου τ αλλαξα ολα, δεν χωραγανε στο κουτ το παλιο (η vga ηταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ) και το airflow κακο.

Αλλα εκανα αναβαθμιση.... κρατησα ενα dvd/bluray recorder....αλλα δεν εμπαινε στο νεο κουτι γιτι δεν ειχε θεση πια.
Ετσι πηρα εμα εξωτερικο .


Και μιλαμε για ενα μηχανημα που το ειχα φτιαξει πριν 4 χρονια περιπου!

Οποτε κανενα κερδος.... αυτα.
Εξαρτάται πως το βλέπεις, στο PCακι μου που είχα βασικό ΝVMΕ 512gb δεν μου έφτανε βρήκα σε καλή τιμή έναν 2tb σε 10 λεπτά έτοιμη η αναβάθμιση, είxα 16gb ram, τσουπ εύκολα την πήγα στα 32gb, βρήκα και σε καλή τιμή επίσης έναν μηχανικό 8tb τον έχωσα και αυτόν στο κουτί, όλα συμαζεμένα. Στον σταθερό του γιού μου που είχα μια GΤΧ 1050 την έδωσα και πήρα μια GTX 1650.....

Ε αυτά δεν μπορείς να τα κάνεις ούτε για αστείο στο Studio και εκει είναι το μεγάλο πρόβλημα, να καταλάβω τα υπόλοιπα άλλα ειδικά ο ssd είναι must να αλλάζει και είναι τεράστιο foul αυτό.

Local backup επίσης πανεύκολα, με έναν πάφτηνο WD εξωτερικό 2,5HDD το κάνει αυτόματα χωρίς να κάνω το παραμικρό.