[Επίσημο] MacBook Pro M1 14"/16" @2021

Επίσης δεν γνωρίζω άλλη υλοποίηση SoC με unified memory 32gb με 200gb bandwidth. Προφανώς είναι πανάκριβα τα upgrade αλλά είναι και κάτι καινοτόμο.

Δεν υπάρχει καμία οθόνη σε λαπτοπ αυτή τη στιγμή που να έχει την απόδοση των νέων οθονών , χρωματικά , μαύρο και up to 1600 nits για hdr …. Και 120 hz . Καμία

Τάκη, δε χρειαζεται να ψάξω τπτ, τα ξέρω πολυ καλά αυτά.

Παρακολουθω τις εξελίξεις και δεν περιμένω από την Apple να μου μάθει τα mini led, τους pci ex 4 ssd κλπ.

Αυτά υπάρχουν ήδη στη αγορα των PC πριν τα βάλει η Apple στα μηχανάκια της (με εξωτικες ονομασίες) και χαρούν οι fans της.

Μιας και ανέφερες την περιπτωση των mini led πάντως, να σου πω ότι οθόνες με 512 dimming zones υπάρχουν εδώ και 2+ χρόνια και από τις αρχες του έτους έχει ανακοινωθεί η Samsung G9 Neo Odyssey με 2048 dimming zones (και φυσικά 240 Hz οπως και το μοντέλο που ηδη έχω εδώ και ένα χρόνο).

btw Αυτό με τη αναφορά του αριθμού των leds και οχι των dimming zones (που ειναι φυσικά πολύ πιο λίγα) είναι ένα ακόμη marketing trick

Last edited:

Παρακολουθω τις εξελίξεις και δεν περιμένω από την Apple να μου μάθει τα mini led, τους pci ex 4 ssd κλπ.

Αυτά υπάρχουν ήδη στη αγορα των PC πριν τα βάλει η Apple στα μηχανάκια της (με εξωτικες ονομασίες) και χαρούν οι fans της.

Μιας και ανέφερες την περιπτωση των mini led πάντως, να σου πω ότι οθόνες με 512 dimming zones υπάρχουν εδώ και 2+ χρόνια και από τις αρχες του έτους έχει ανακοινωθεί η Samsung G9 Neo Odyssey με 2048 dimming zones (και φυσικά 240 Hz οπως και το μοντέλο που ηδη έχω εδώ και ένα χρόνο).

btw Αυτό με τη αναφορά του αριθμού των leds και οχι των dimming zones (που ειναι φυσικά πολύ πιο λίγα) είναι ένα ακόμη marketing trick

Συριε, σε laptop δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Και προφανώς έχει σημασία το μέγεθος του πάνελ σε σχέση με τα dimming zones. H G9 πόσες ίντσες είναι;

οχι σε laptop ποιυ συζηταμε ομως εδω.
Και οχι με ολα τα χαρακτηριστικα που επισης συζηταμε...

και φυσικα παιζει ρολο το μεγεθος σε σχεση με το πληθος των ζωνων...μη ξεχασουμε κι αυτα ποτ ξρουμε! :p
Εχω την odyssey και το εχω κλειστο λογω κακης υλοποιησης, πρακτικα ειναι αχρηστο (ακριβως λογω κακου software και λιγων ζωνων).

Μη τα λεμε παλι...η apple δεν εφηυρε τον τροχο , αλλα τον εκανε καλυτερο και mainstream

Το point του post μου ήταν σαφές και αφορούσε το R&D και γενικά τη χρήση τεχνολογιών από την Apple.

Μη το αλλοιώνουμε πάλι με κόντρες, είναι κουραστικό.

ΥΓ Δεν είπα οτι υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε laptop (αν και για την ιστορία, υπάρχουν oleds με προφανώς καλύτερο μαύρο αλλα με αλλά μειονεκτηματα, φυσικά).

ΥΓ 2 Η Samsung είναι 49αρα, super ultra wide και είναι οτι πιο απολαυστικο (για να μιλήσουμε με όρους Apple 😉 ) έχω δουλέψει εδώ και πολύ καιρό.

παντως , μονοι σας αυτοαναιρειστε.... συνεχως προσπαθειτε να βρειτε ενα κινητο, λαπτοπ, υπολογιστη κλπ απο τα χιλιαδες που υπαρχουν εκει εξω , που να εχει ΚΑΤΙ καλυτερο απο μια πρακτικα συσκευη (iphone, ipad, mbp κλπ)

Προφανως και ΚΑΠΟΙΟ θα υπαρχει με υψηλοτερη φωτεινοτητα, ΚΑΠΟΙΟ αλλο με καλυτερη μπαταρια, ΚΑΠΟΙΟ αλλο πιο γρηγορο σε gaming, ΚΑΠΟΙΟ αλλο με καλυτερο ηχο, ΚΑΠΟΙΟ αλλο πιο αθορυβο κλπ

ΔΕΝ υπαρχει ομως καποιο αλλο που να τα συνδιαζει...εκει ειναι το θεμα.

Και δεν εχουμε βαλει στην εξισωση καν το λειτουργικο, και software γενικοτερα.
Για οσους θελουν ios/mac os δεν υπαρχει κατι αλλο εκει εξω που να δουλευι τοσο καλα ΣΥΝΟΛΙΚΑ και συνδιαστικα .

Και ναι, εχω τη τυχη να εχω δοκιμασει σχεδον οτι κυκλοφορει σε pc/android κλπ
ειτε προσωπικα ειτε στη δουλεια μου.
και μαλιστα σε βαρια χρηση , οχι απλη καθημερινη εργασια.

Το point του post μου ήταν σαφές και αφορούσε το R&D και γενικά τη χρήση τεχνολογιών από την Apple.

Μη το αλλοιώνουμε πάλι με κόντρες, είναι κουραστικό.

ΥΓ Δεν είπα οτι υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε laptop (αν και για την ιστορία, υπάρχουν oleds με προφανώς καλύτερο μαύρο αλλα με αλλά μειονεκτηματα, φυσικά).

ΥΓ 2 Η Samsung είναι 49αρα, super ultra wide και είναι οτι πιο απολαυστικο (για να μιλήσουμε με όρους Apple ) έχω δουλέψει εδώ και πολύ καιρό.

Βρε θα μας τρελάνεις; Δεν χρειάζεται R&D για να χώσεις 10.000 Miniled και 1600 dimming zones σε μια οθόνη 10,9 ιντσών όπως πχ του IPad Pro?
Μια χαρά απολαυστική θα είναι η 49ρα, αλλά επίπεδο μαύρου όπως του MBP δεν έχει ούτε 1000nits sustained brightness/ 1600 peak ;)

κι αφου ειναι τοσο ευκολα ολ αυτα , γιατι καμια εταιρεια δεν τα βαζει σε ενα προιον για να τελειωνουμε λοιπον ?

Ας βγαλει καποια ενα λαπτοπ, που να εχει ολα οσα εχει το νεο mbp M1 , και ακομα περισσοτερα και καλυτερα και να τα χρεωνει και λιγοτερα.... και θα ειμαι 0ο πρωτος που θα το παρει, δεν μου περρισευουν ξερετε.

Οταν βγει βεβαια σφυριχτε ! :p

Γιαννη, δεν προσπαθούμε τίποτα και φυσικά δεν αυτοαναιρουμαστε.

Ποιοι είμαστε καταρχήν οι εμείς κι εσείς; Κανεις ήδη έναν διαχωρισμό / αυτό δείχνει ποιος βλέπει στρατόπεδα.

Απλα συζηταμε τεχνολογικά θέματα.

Το θέμα είναι οτι ακόμη και σε μια γενική τοποθέτηση (το ποστ μου περι RD), της αλλοιώνετε το νόημα και προσπαθείτε πάλι να πείτε ότι η Apple έχει τα καλύτερα προϊόντα (λες και είπα κάτι διαφορετικό).

Οπως ειπωθηκε και παραπάνω, αυτο δεν κανει καλό στο νήμα (ουτε και στην αγαπημένη σας / αν και ξέρω ότι αυτό δεν σε νοιάζει γιατί σου αρέσει η αποκλειστικότητα 😋 )

Τάκη, για το R&D του M1, είναι όπως τα λες.

Για τα mini led panels, ram και ssd όμως, οχι.

Φυσικα ειναι top of the line parts (ακριβώς με την ίδια λογική που πάντα τα LCD panels που επέλεγε να βαλει στα μηχανήματα της η Apple ήταν από τα καλύτερα της αγοράς) αλλά είναι ακριβώς αυτό: Top of the line parts, υφιστάμενης κορυφαίας τεχνολογίας άλλων κατασκευαστών (που κάποιες φορές προλαβαίνει να βάλει πρώτη στα μηχανάκια της / κάποιες φορές όχι οπως πχ με τα oled panels που άργησε παρα πολύ).

Πχ δουλεύω σε οθόνη 240 Hz εδω και ένα χρονο και το μοντέλο της με mini led έχει ανακοινωθεί πριν το πρώτο mini led panel των IPad.

Πχ SSD φοράει απλά έναν καλό pci ex 4 (7 GB/S) και τον χρεώνει πάνω από 3 φορές απ όσο ο αντίστοιχος κορυφαίος stand-alone.

Το ότι η Apple επιλεγει αυτά τα κορυφαία parts να τα βαφτίσει XDR, unified, unibody κλπ marketιστικους φαντεζι όρους, μπορεί να εντυπωσιαζει έναν απλό καταναλωτη αλλά δεν λέει τπτ στους γνωστες τεχνολογικων θεμάτων.
Γιατί ανγωνεσαι; Νομίζεις θα αλλάξει κάποιος γνώμη για αυτά που ισχυρίζεται;

Και η κ.. όπως αναφέρεις μας έφερε όλα αυτά που αναλύεις πολύ ορθά πιο πάνω.
Ελάχιστοι θα κρίνουν με κριτική ματιά και με λογική θα αμφισβητήσουν, η μάζα θα θαυμάσει και θα δικαιολογήσει.

Δεν υπάρχει (τουλάχιστον για μένα) καμία διαφορά μιας κοπέλας οπου ο αντρικός πληθυσμός θα χαρακτηρίζε "αφελή" και ψωνίζει όλη μέρα, κάθε μέρα ρούχα, αξεσουάρ κτλ για να γεμίσει κενα προσωπικότητας, με έναν άντρα που αγοράζει και αναβαθμίζει κάθε χρόνο τον εξοπλισμό του. Smartphone κτλ εδώ θα μπει η άλλη ανώριμη εγωιστική απάντηση, το ότι αφού μπορεί το κάνει. Συνήθως με τιμολόγιο για να του βγει και φθηνότερα.

Η ίδια ακριβώς νοοτροπία και έλλειψη προσωπικότητας, είναι και για τους άντρες, μάλιστα μας κοστίζει και παραπάνω συνολικά.

Οτι είναι η μόδα και τα ρούχα για αυτές, το ίδιο και χειρότερο είναι για τους άντρες τα είδη τεχνολογίας. Που όπως τα μικρά παιδιά δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την προσωπικότητα τους και ότι δουν μπροστά τους το θέλουν εφόσον δεν εχουν μάθει να τιθασεύουν τα θέλω τους, έτσι και για τους αντίστοιχους άντρες, για την κ... τους όπως το λες ή όπως αλλιώς θέλει να το πει κάποιος. Μετά ακολουθεί και το μια ζωή έχουμε, ότι αρπάξουμε και ότι φάμε.

Από τις λίγες γνώσεις που διαθέτω, δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο πόσες ζώνες local dimming έχει μια οθόνη αλλά πώς τις χρησιμοποιεί. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται και τονίζει ο Vincent του hdtvtest.

Ένα Μάιλ στον Vincent ή η παρακολούθηση ενός review του μίας οθονης με πολλά local dimming πχ νομίζω έχει η Hisense έχει που παίζει χειρότερα από μια υλοποίηση της Sony/Samsung (ανάλογα το μοντέλο πάντα), με λιγότερα dimming zones, θα σας πείσει.

Αν όχι, τότε δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να αλλάξει κάποιος γνώμη.

Last edited:
ο συνδιασμος παιζει ρολο, αυτο λεει και ο vincent.

Πρεπει να εχεις και πολλες ζωνες και σωστο software.

και σε λαπτοπ δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο, ουτε σε οθονες υπολογιτων εκτος τη XDR τη apple.
της samsung ειναι ανεκδοτο τουλαχιστον...

Οι δυο τυχεροί - και μπράβο τους που το πήραν - κάτοχοι των καλύτερων laptop στον πλανήτη σήμερα αποδεδειγμένα,
αντί να απαντούν σε ερωτήματα μας σχετικά με το πως συμπεριφέρονται στην καθημερινότητα ενός επαγγελματία αυτά τα εξωτικά μηχανήματα (που μερικοί από εμάς θα τα δούμε μόνο στην βιτρίνα του istorm), αναγκάζονται να απαντούν σε ατέρμονες συζητήσεις για ότι νάναι τεχνολογικούς(?) προβληματισμούς...

Ποιοι είμαστε καταρχήν οι εμείς κι εσείς; Κανεις ήδη έναν διαχωρισμό / αυτό δείχνει ποιος βλέπει στρατόπεδα.

Το θέμα είναι οτι ακόμη και σε μια γενική τοποθέτηση (το ποστ μου περι RD), της αλλοιώνετε το νόημα και προσπαθείτε πάλι να πείτε ότι η Apple έχει τα καλύτερα προϊόντα (λες και είπα κάτι διαφορετικό).

Οπως ειπωθηκε και παραπάνω, αυτο δεν κανει καλό στο νήμα (ουτε και στην αγαπημένη σας / αν και ξέρω ότι αυτό δεν σε νοιάζει γιατί σου αρέσει η αποκλειστικότητα 😋 )

Οι δυο τυχεροί - και μπράβο τους που το πήραν - κάτοχοι των καλύτερων laptop στον πλανήτη σήμερα αποδεδειγμένα,
αντί να απαντούν σε ερωτήματα μας σχετικά με το πως συμπεριφέρονται στην καθημερινότητα ενός επαγγελματία αυτά τα εξωτικά μηχανήματα (που μερικοί από εμάς θα τα δούμε μόνο στην βιτρίνα του istorm), αναγκάζονται να απαντούν σε ατέρμονες συζητήσεις για ότι νάναι τεχνολογικούς(?) προβληματισμούς...
προφανως και δεν ειναι τα καλυτερα λαπτοπ , για ολες τις δουλειες.

Περα απο τη πλακα, εχουμε πει πολλες φορες οτι ο κυριος λογος αποκτησης ενος μηχανηματος της apple απο καποιους (οπως εγω πχ) ειναι το λειτουργικο και το δεσιμο του hardware με το software.

Ειναι τελειο ?

Οχι προφανως ,αλλα ειναι οτι πιο κοντα σ αυτο , αυτη τη στιγμη.
Μας ικανοποιει απολυτα ?
Οχι και παλι, κι εμεις θελουμε περισσοτερα και φτηνοτερα.... αλλα οπως και μια ferrari δεν κανει για ολες τις δουλειες , ετσι κι ενα mbp δεν αποτελει ιδανικο λαπτοπ για gamers ή για καποιους που δεν εχουν εφαρμογες στο mac os που θα ηθελαν.

Υπαρχουν δεκαδες λαπτοπ που εχουν πιο γρηγορο επεξεργαστη , καρτα γραφικων , κλπ... αλλα τα ειχα αυτα και απλα δεν μπορουσα να τα χρησιμοποιησω οπως εγω ηθελα.
Αν καποιος μπορει, μπραβο του... δεν υπαρχει λογος διαφωνιας ουτε αντιδικιας.

• Like
Reactions: dimitris777
Γιατί ο προβληματισμός, η κριτική σκέψη και κυρίως η αμφισβήτηση των κανόνων, μόδας κτλ θα σε πάνε και επαγγελματικά, πιο μακριά από τις τεχνικές γνώσεις, που όλοι μετά από λίγο καιρό αποκτούν.

Πχ Το davinci/final cut/you name it, σε κάνα χρόνο το μαθαίνεις, είναι το εργαλείο. Το να κάνεις εξαιρετική δουλειά σε editing, color grade κτλ απαιτεί χρόνια, δεκαετίες, γνώσεις αισθητικής, αντίληψης και αλλα πολλά.

Last edited:
Επαγγελματίες είμαστε και εμείς και υποψήφιοι αγοραστές που δεν έχουμε πειστεί ακόμη...
Να χαλαρώσουμε..

Δεν υπάρχει καμία οθόνη σε λαπτοπ αυτή τη στιγμή που να έχει την απόδοση των νέων οθονών , χρωματικά , μαύρο και up to 1600 nits για hdr …. Και 120 hz . Καμία

Φίλε πιάνεσαι πάλι αδιάβαστος:

1. Acer Predator Triton 500 SE Gaming Notebook
Whether playing games or watching films, players will appreciate the Predator Triton 500 SE’s 16-inch 16:10 display with an 87% screen-to-body ratio and three panel options, including a 165 Hz WQXGA LCD display; a 165 Hz WQXGA Mini LED panel with 1,250 peak nits and 100% coverage of the sRGB color gamut; or a 240 Hz WQXGA IPS[2] PolarBlack panel with a 3 ms response time and 100% coverage of the DCI-P3 color gamut for an even smoother gameplay experience

2. Acer Predator Helios 500 Gaming Notebook
Depending on their preferences, users can equip the 17.3-inch Helios 500 with a 4K Mini LED 120 Hz display powered by AUO AmLED technology that supports full-array local dimming and is comparable to VESA Display HDR™ 1000, allowing for top-of-the-line color saturation and contrast, or AUO’s superfast FHD 360 Hz display rocking a 3 ms response time for the smoothest image possible.

1250 nits το πρωτο, και οχι 1600.

και gaming laptop και οθονη το δευτερο... καλη τυχη για creative εργασια!

Mπραβο, βρηκες λοιπον καποια που πλησιαζουν σε κατι απ ολα αυτα το mbp M1!!!
Ολα μαζι ομως , κανενα... οσο και να προσπαθησεις.
Ειπαμε, ολο και καποιο θα βρεις αμα googlαρεις που θα εχει καποιο απο τα χαρακτηριστικα του, ισως και καλυτερο
Το θεμα ειναι ποιος τα συνδιαζει ολα μαζι... κουραστηκαμε να το λεμε παιδια.

Αν καποιος θελει να ρωτρησει κατι ουσιωδες, κι οχι εξυπναδες, ας το κανει.

Ειμαστε εδω για απανταμε και να δινουμε την εμπειρια μας...οχι για το ποιος την εχει πιο μεγαλη ! :p

• Love
Reactions: PanosB

Ρε φιλε, η ολη συζητηση (με εσενα) ξεκινησε απο το R&D της apple και την αντιρρηση σου οτι η miniled εμπιπτει σε αυτο μιας που υπαρχουν εδω και 2 χρονια στον ανταγωνισμο και εχει ανακοινωθει μια 49ρα με 2048 dimming zones. Και σου εξηγησα πως αντιστοιχο πανελ οπως της apple με τοσα πολλα dimming zones ανα ιντσα (2554 στις 16 ιντσες) ΔΕΝ υπαρχουν στον ανταγωνισμο και ΠΡΟΦΑΝΩΣ απαιτειται R&D για την αναπτυξη ενος τετοιου πανελ. Δεν προσπαθουμε να πουμε οτι η Apple εχει τα καλυτερα προιοντα, τα δεδομενα αναφερουμε (μιας που και εσυ μας εβαλες σε διαχωρισμο αθελα σου ;) )