[Επίσημο] MacBook Pro M1 14"/16" @2021

Μερικες πρωτες εντυπωσεις μετα απο δυο μερες διαρκους ενασχόλησης:
Οπως υποψιαζομουν, το μηχανημα ειναι αστραπιαιο, οχι μονο σε τομεις που εχει γινει optimized οπως πχ σε video-photo editing (με dedicated media engine, prores hardware decoder κλπ) αλλα και στην καθημερινη χρηση ενος χρηστη γραφειου οπως εγω. Χρησιμοποιω 3 διαφορετικα προγραμματα email με χιλιαδες email, excel, word και μπολικα tabs ανοικτα ταυτοχρονα σε safari και chrome και ολα ανοιγουν/κλεινουν ακαριαια, ακομα και βαρια excelοφυλλα. Τεραστια διαφορα σε σχεση με το MBP 15 i7 2.9 GHz Radeon Pro 560 που ειχα.
Η διαρκεια της μπαταριας ειναι πρωτογνωρη. Χθες δουλευα 8 ωρες σερι σε φουλ φωτεινοτητα και οταν τελειωσα ηταν στο 45%. Με τοση διαρκεια δεν φοβασαι μην ξεχασεις τον φορτιστη σπιτι.
Απολυτα αθορυβο. Δεν ειμαι σιγουρος αν αναψαν ποτε τα fan.Μετα απο αρκετη χρηση, ζεσταινεται λιγο η κατω πλευρα αλλα οχι τοσο ωστε να ειναι ενοχλητικο οπως με το παλιο που μετα απο καποια ωρα δεν μπορουσες να το δουλεψεις ακουμπισμένο πανω σου.
Το πληκτρολογιο ειναι φυσικα πολυ βελτιωμενο σε σχεση με το butterfly του προηγουμενου μοντελου με ικανοποιητικο travel και clickiness. Δεν ημουν απο αυτους που μισούσαν το παλιο, εκανα μια χαρα την δουλεια μου, αλλα αυτο ειναι σαφως καλυτερο ως αισθηση.
Η miniled οθονη θα ηταν λογος για upgrade ακομα και αν δεν υπηρχε ο M1pro. Εχει ακριβως την ιδια αποδοση με την αντιστοιχη του ipad Pro 12.9 (με ενα κλικ πιο εντονο peak brightness στο HDR).
Εκανα διπλα-διπλα συγκριση με το ipad σε σκοτεινο χωρο βαζοντας το torture test για το black level : το πρωτο επεισόδιο της δευτερης σεζον του For All Mankind, γυρω στο 8 λεπτο, οπου ξεβρακωνονται ολα τα LCD monitors μιας που διαδραματιζεται στο φεγγαρι σε σκοταδι με μονο φως εκεινο των στολων των αστροναυτων. Στο παλιο ipad τα μαυρα ηταν γκριζα, δεν βλεποταν η σκηνη. Εδω ηταν σαν OLED αλλα με μεγαλυτερη δυναμικη περιοχη λογω υψηλοτερου peak brightness. Πολυ εντυπωσιακο. Kudos στην apple και για το ποσο καλα εχει ρυθμισει τα monitor των συσκευων της. Η εικονα απο το ipad και το macbook ηταν πανομοιοτυπη σε οτι και αν δοκιμασα (οπως το LG 4K HDT Jazz demo). Blooming σε κανονικη χρηση δεν ειδα (οπως δεν ειχα δει και στο ipad). Μονο με ειδικο pattern και υπο συνθηκες φαινεται.
Τα 120hz προσδιδουν ενα extra smoothness στο UI, αλλα δεν το εχουν υποστηριξει ακομα ολες οι εφαρμογες.
Επισης, οπως ανέφερε και ο Γιαννης, ο ηχος για Laptop ειναι απιστευτος. Μεγαλο soundstage,καθαρες μεσαιουψηλες χωρις παραμορφωση και αφυσικα καλο (για laptop παντα) μπασο.
Το notch με ξενισε αρχικα, αλλα μετα απο λιγο ξεχασα οτι υπαρχει. Οπως εγραψαν και αλλοι εκει που ειναι δεν ενοχλει και προσφερει και επιπλεον screen real estate μιας που η toolbar ανεβηκε εκει που παλια ηταν το bezel. Με καταλληλο background photo το εξαφανιζεις τελειως.
Δεν εχω προλαβει ακομα να κανω δοκιμες σε video-photo editing οποτε για αυτο θα επανελθω. Το iphone library παντως που εχω χιλιαδες φωτος, το ετρεξε blazing fast.
Προσωπικα θα μου λειψει το touchbar το οποιο με προγραμματα οπως το Better Touch Tool μπορουσε να κανει παπαδες, αλλα δυστυχως δεν επεισε τους Pros, οποτε μπηκε στο χρονοντουλαπο της ιστοριας.
Για τα ports, χαρηκα κυριως που επανηλθε η SD καρτα και το αγαπημενο MagSafe το οποιο επιτρεπει πλεον 140W fast charging σε μιση ωριτσα.

Overall, το μηχανημα ειναι οντως Next Level που λεει και ο MKBHD. Δεν μπορω να φανταστω πως θα αποδιδει το επομενο Mac Pro.

Για το θέμα της εξωτερικής οθόνης πάντως, να πω ότι όσες φορές έχω βάλει εξωτερική (μη Apple) οθόνη σε MacBook, η εικόνα είναι πάντα χειρότερη αυτής της εγγενούς (και μιλάω πάντα για καλες οθόνες).

Ενας λόγος είναι πιθανότατα το scaling από 16/10 (που είναι οι οθόνες των mb) σε 16/9 (που είναι οι εξωτερικές οθόνες). Παρά το γεγονός ότι υποστηρίζονται διαφορετικες αναλύσεις, το αποτέλεσμα πάντα κάπου χάνει.

Απο εκεί και περα, ίσως είναι και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο (calibration κλπ).

@Γιαννης Σπυρου, εσένα ποια είναι η εμπειρία σου στο θέμα αυτό;

Το παραπάνω, σε συνδυασμό με τις miniLED των νέων μοντέλων, με κάνει να πιστεύω ότι οποίος μπορεί, καλύτερα να πάρει το 16αρι.

• Like
Reactions: Maestro
Για το θέμα της εξωτερικής οθόνης πάντως, να πω ότι όσες φορές έχω βάλει εξωτερική (μη Apple) οθόνη σε MacBook, η εικόνα είναι πάντα χειρότερη αυτής της εγγενούς (και μιλάω πάντα για καλες οθόνες).

Ενας λόγος είναι πιθανότατα το scaling από 16/10 (που είναι οι οθόνες των mb) σε 16/9 (που είναι οι εξωτερικές οθόνες). Παρά το γεγονός ότι υποστηρίζονται διαφορετικες αναλύσεις, το αποτέλεσμα πάντα κάπου χάνει.

Απο εκεί και περα, ίσως είναι και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο (calibration κλπ).

@Γιαννης Σπυρου, εσένα ποια είναι η εμπειρία σου στο θέμα αυτό;

Το παραπάνω, σε συνδυασμό με τις miniLED των νέων μοντέλων, με κάνει να πιστεύω ότι οποίος μπορεί, καλύτερα να πάρει το 16αρι.

Προσυπογράφω.

Δουλεύω το 15άρι μου MBP με μια Dell 38" ultrawide. Κάθε φορά που παίρνω το MacBook στο χέρι, όσο χάνω σε real estate, άλλο τόσο ευχαριστιέμαι οθόνη. Σα να μην έφτανε αυτό, 1-2 φορές που έχω δανείσει το workstation μου στη σύζυγο, η εικόνα που βγάζει το Dell XPS της στην ίδια οθόνη είναι σαφώς καλύτερη/ευκρινέστερη.

Προσυπογράφω.

Δουλεύω το 15άρι μου MBP με μια Dell 38" ultrawide. Κάθε φορά που παίρνω το MacBook στο χέρι, όσο χάνω σε real estate, άλλο τόσο ευχαριστιέμαι οθόνη. Σα να μην έφτανε αυτό, 1-2 φορές που έχω δανείσει το workstation μου στη σύζυγο, η εικόνα που βγάζει το Dell XPS της στην ίδια οθόνη είναι σαφώς καλύτερη/ευκρινέστερη.
Ναι, αυτό το τελευταίο είναι το πρώτο που παρατηρεί κανεις και προφανώς είναι θέμα (ανεξήγητα κακού) scaling (του Mac OS).

Να πω την αλήθεια δεν το δουλεύω πολύ με εξωτερική οθόνη, ούτε τα προηγούμενα.

Χρωματικά παντα καλιμπραρω τις οθόνες όποτε οποιαδήποτε άνωμαλια την φέρνω εκεί που θέλω.

όσον αφορά ευκρίνεια, μαύρο κλπ , είναι σαφώς χειρότερη από την δικιά του οθόνη, αλλά αυτό είναι και,λογικό καθώς η εσωτερική τώρα πια είναι σε άλλο επίπεδο.

Θα το τσεκάρω καλύτερα αύριο, με 2 διαφορετικα Καλωδια και συνδέσεις…. HDMI και display port να δω αν έχει διαφορά.

Δεν ειναι πάντως θέμα Γιάννη τωρινού μόνο μοντέλου (και δεν μιλάμε για μαύρο ή χρωματική απόδοση κλπ που προφανώς το mini led κάνει τρελή δουλειά / άλλη ιστορία αυτο).

Ούτε ο τύπος σύνδεσης (HDMI / DP) αλλάζει κάτι, φυσικά.

Λέμε γενικά για όλα τα Macbook και το scaling που κάνουν σε εξωτερικές οθόνες.

Eκανα αρκετα τεστ, με συνδεση hdmi και με thunderbolt

Αρχικα , ναι υπαρχει καποιο θεμα με μειωμενη ευκρινεια....ΑΛΛΑ
Παιζοντας με τις ρυθμισεις σε mac και monitor (Samsung odyssey g7) καταφερα και το εφερα στα μετρα μου (οχι μονο χρωματικα).
Το περιεργο ειναι οτι ειναι αρκετα ευαισθητο σ αυτες τις ρυθμισεις, και ακομα και χρωματικα προφιλ που αλλαξα (για το εξωτερικο μονιτορ παντα), ειχαν επιδραση και στην ευκρινεια!

Το μονιτορ αυτο επισης εχει δυνατοτητα freesync, VRR, HDR (1000 nits) και φτανει μεχρι 240Ηζ .

Oποτε ολα αυτα μαζι ειναι δυσκολο να δεις τι ακριβως συμβαινει.

Καταφερα μετα απο πολυ ψαξιμο, να το ρυθμσιω σωστα στα 120Hz (ισως γιατι ταιριαζει καλυτερα με τα "εσωτερικα" 120 του MAC) , νατο φερω ακριβως ιδια με το δευτερο που εχω και ηταν συνδεδεμενο στο PC (απο θεμα ευκρινειας)
Παιζουν μεγαλο ρολο αυτες οι ρυθμισεις, ειδα διαφορα ενεργοποιοντας/απενεγοποιοντας αρκετες απο τις εγγενης ρυθμισεις του μονιτορ (εχει πολλες και η μια επηρεαζει την αλλη).

Το θεμα ειναι μαλλον συνεργασιας με μονιτορ και οχι του mac τοσο.

Θελει ψαξιμο για καθε μονιτορ ξεχωριστα....

Eκανα αρκετα τεστ, με συνδεση hdmi και με thunderbolt

Αρχικα , ναι υπαρχει καποιο θεμα με μειωμενη ευκρινεια....ΑΛΛΑ
Παιζοντας με τις ρυθμισεις σε mac και monitor (Samsung odyssey g7) καταφερα και το εφερα στα μετρα μου (οχι μονο χρωματικα).
Το περιεργο ειναι οτι ειναι αρκετα ευαισθητο σ αυτες τις ρυθμισεις, και ακομα και χρωματικα προφιλ που αλλαξα (για το εξωτερικο μονιτορ παντα), ειχαν επιδραση και στην ευκρινεια!

Το μονιτορ αυτο επισης εχει δυνατοτητα freesync, VRR, HDR (1000 nits) και φτανει μεχρι 240Ηζ .

Oποτε ολα αυτα μαζι ειναι δυσκολο να δεις τι ακριβως συμβαινει.

Καταφερα μετα απο πολυ ψαξιμο, να το ρυθμσιω σωστα στα 120Hz (ισως γιατι ταιριαζει καλυτερα με τα "εσωτερικα" 120 του MAC) , νατο φερω ακριβως ιδια με το δευτερο που εχω και ηταν συνδεδεμενο στο PC (απο θεμα ευκρινειας)
Παιζουν μεγαλο ρολο αυτες οι ρυθμισεις, ειδα διαφορα ενεργοποιοντας/απενεγοποιοντας αρκετες απο τις εγγενης ρυθμισεις του μονιτορ (εχει πολλες και η μια επηρεαζει την αλλη).

Το θεμα ειναι μαλλον συνεργασιας με μονιτορ και οχι του mac τοσο.

Θελει ψαξιμο για καθε μονιτορ ξεχωριστα....
Τα G της Samsung (ως gaming monitors) εχουν πολλες ρυθμισεις (οπως αναφερεις) και επισης πολλα προβληματα / κουσουρια.

Οποτε ειναι ισως λογικό το ''πακέτο'' αυτό να επηρεάζει (σε καποιες περιπτώσεις) ακόμα και την ευκρίνεια.

Το θεμα ειναι οτι εγω εχω παρατηρήσει αυτή τη συμπεριφορά με πολλα monitors (ακομα και πολυ ''basic'') και παντα και παντου ηταν η ιδια.

Μερικες φορες ειχα δοκιμασει να ρυθμισω χρωματικα κλπ αλλα (οπως περιμενα) αυτό δεν αλλαζε κατι.

Επαλαμβανω παντως ότι το προβλημα φαίνεται να ειναι το scaling που κανει το mac, το οποιο φυσικα δεν μπορει να ''στρωσει'' με καμία ρυθμιση.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πολύ ενδιαφέρον βίντεο.
Στα ίδια λεφτά, αντί για τα νέα m1 pro/max, προτιμότερο το παλιό MacBook m1 με 1 μεγάλο ή και 2, πολύ καλά μόνιτορ. Flanders, lg oled monitor, benq SW, Asus proart.

Φέτος θα βγουν βέβαια και 42" lg oled tv αλλά τα 27" lg oled μόνιτορ έχουν πολύ καλύτερα πάνελ για color grading, 12bit κ.α.

Last edited:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πολύ ενδιαφέρον βίντεο.
Στα ίδια λεφτά, αντί για τα νέα m1 pro/max, προτιμότερο το παλιό MacBook m1 με 1 μεγάλο ή και 2, πολύ καλά μόνιτορ. Flanders, lg oled monitor, benq SW, Asus proart.

Φέτος θα βγουν βέβαια και 42" lg oled tv αλλά τα 27" lg oled μόνιτορ έχουν πολύ καλύτερα πάνελ για color grading, 12bit κ.α.
Το test αυτο απλα αποδεικνυει ποσο εξαιρετικα ικανο ειναι ακομα και το baseline μοντελο με Μ1 και αφορα συγκεκριμενο use case με βαση το resolve.
Γιατι με λιγα λεφτα παραπανω, αγοραζουμε το 14ρι Μ1 Pro, που ειναι γρηγοροτερο, με καλυτερη αυτονομια, περισσοτερα ports, καλυτερα ηχεια και φοραει φυσικα το καλυτερο panel της αγορας.

Το test αυτο απλα αποδεικνυει ποσο εξαιρετικα ικανο ειναι ακομα και το baseline μοντελο με Μ1 και αφορα συγκεκριμενο use case με βαση το resolve.
Γιατι με λιγα λεφτα παραπανω, αγοραζουμε το 14ρι Μ1 Pro, που ειναι γρηγοροτερο, με καλυτερη αυτονομια, περισσοτερα ports, καλυτερα ηχεια και φοραει φυσικα το καλυτερο panel της αγορας.
Καλημέρα, μιλάμε για 1100+€ διαφορά στην φθηνότερη έκδοση του m1 pro, που στο συγκεκριμένο workflow (davinci resolve) πολύ πιθανό και σε άλλα, δεν έχει αξιόλογη διαφορά m1 με m1 pro/max

Για μένα δεν τίθεται θέμα προτίμησης m1 pro, εκτός και αν θέλουμε τόσο πολύ, όλα αυτά που είπες. Για μένα δεν αξίζουν την χρηματική διαφορά αυτή. Αν ήταν μέχρι 500 οκ.

Για on the go editing, τι 14" τι 13". Τις περισσότερες ώρες το MacBook θα τις περνάει κουμπώμενο σε ένα μεγάλυτερο μόνιτορ, είτε πάρουμε το παλιό ή το καινούριο με m1 pro.

Γιατί με τα 1100+€ διαφορά, και λίγα παραπάνω, παίρνουμε reference monitor 27"/32" vs 14" του mac m1 pro. Όχι ότι του mac pro δεν θα είναι καλό μόνιτορ. Αντιθέτως, αλλά άλλο 14" και άλλο 27"/32"

Last edited:
  • Like
Reactions: karamela
ta M1 γενικα ειναι πολυ δυνατα μηχανηματα και για καποιον που δεν ειναι επαγγελματιας ειναι υπερβολη, εκτος αν θελεις οπως ειπαμε το μεγεθος της οθονης , τη ποιοτητα αυτης, τον ηχο και τις θυρες.
Ενα m1 ειναι ικανο για τα παντα για το 90% του κοσμου (οχι gamers φυσικα).

ta M1 γενικα ειναι πολυ δυνατα μηχανηματα και για καποιον που δεν ειναι επαγγελματιας ειναι υπερβολη, εκτος αν θελεις οπως ειπαμε το μεγεθος της οθονης , τη ποιοτητα αυτης, τον ηχο και τις θυρες.
Ενα m1 ειναι ικανο για τα παντα για το 90% του κοσμου (οχι gamers φυσικα).
Γιάννη το βίντεο παραπάνω είναι για επαγγελματίες, όχι ότι δεν είναι καλά και τα m1 pro/max. Αλλά αν κάποιος επαγγελματίας, αναζητάει και το value for money, το σενάριο παραπάνω είναι το ιδανικό.

Δεν είναι μόνο το 14 vs 27/32" αλλά ότι αν προτιμήσουμε το παλιό macbook με τα ίδια λεφτά θα έχουμε 2 μόνιτορ. Στο 13" του MacBook θα βάζουμε τα scopes ή το ui, και στο 27/32" reference όλα τα υπόλοιπα.

Ενώ στην περίπτωση του MacBook m1 pro, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να χωρέσουν σε ενα 14".

ο καθενας εχει αλλες αναγκες.

Εγω πχ δεν θελω κατι για να το βαζω σε κανενα μονιτορ.
Και θελω οσο πιο δυνατο γινεται για το δρομο.
Ιδανικα θα ηθελα το max, αλλα δεν με παιρνει.

Το 14αρι για μενα ειναι ιδανικο , μικρη αλλα οχι πολυ μικρη οθονη, με καλη μπαταρια, ηχο και ειδικα οθονη.

Για καποιον αλλο , ισως οχι, γι αυτο υπαρχουν και επιλογες αλλωστε.
Αν χρειαστω δευτερο μονιτορ για λιγο , εχω και το ipad 12.9 που μπορει να κανει αυτη τη δουλεια.

Ο Τακης πχ που δεν εχει καποιο σταθερο υπολογιστη, προτιμαει το 16αρι , για το μεγεθος της οθονης , τη μπαταρια κλπ.

Περι ορεξεως βεβαια.... τα εχουμε πει.

ΥΓ... το παραπανω βιντεο , σ ενα βαθμο εχει δικιο αλλα οχι για ολους και για ολες τις καταστασεις.
Εγω πχ θελω να μην κανω μετατροπη στα βιντεο (δεν προλαβαινω) , δεν θελω να ριχνω την αναλυση (ειδικα στο color) γιατι εκει πολλες φορες πρεπει να συνδεσω καποιο εξωτερικο μονιτορ και να εχω καλη αναφορα χρωματικα αλλα και σε αναλυση.
Οποτε , για εμενα προσωπικα, θελω το πιο δυνατο μηχανημα που μπορω να εχω..
αν κανεις ομως βιντεακια για youtube Κλπ δεν το χρειαζεσαι.

ΥΓ2... αν καποιος δεν ξερει αν χρειαζεται το ΜAX, απλα δεν το χρειαζεται !

Last edited: