[Επίσημο] MacBook Pro M1 14"/16" @2021

Make it simple! Mac's just works!

Αρκεί να είναι λεπτό και να το χρησιμοποιείς ως έχει και να μην έχεις απαιτήσεις για 2 οθόνες και γρήγορες ταχύτητες μεταφοράς ταυτόχρονα.

Πως από δημιουργικός καταντας nerd tech να διαβάζεις αχρειαστα review amazon και να αγοράζεις δοκιμάζεις το ένα προϊόν μετά το άλλο, μέχρι να βρεις κάποιο να δουλεύει σωστά. Φυσικά και εγώ έχασα τον χρόνο μου βλέπωντας το.

Αυτό με το ότι στα mac δεν δείχνει την ταχύτητα μεταφοράς και πρέπει να βάλεις έξτρα app που δεν δουλεύει πάντα, με ενοχλεί εδώ και 15 χρόνια.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Make it simple! Mac's just works!

Αρκεί να είναι λεπτό και να το χρησιμοποιείς ως έχει και να μην έχεις απαιτήσεις για 2 οθόνες και γρήγορες ταχύτητες μεταφοράς ταυτόχρονα.

Πως από δημιουργικός καταντας nerd tech να διαβάζεις αχρειαστα review amazon και να αγοράζεις δοκιμάζεις το ένα προϊόν μετά το άλλο, μέχρι να βρεις κάποιο να δουλεύει σωστά. Φυσικά και εγώ έχασα τον χρόνο μου βλέπωντας το.

Αυτό με το ότι στα mac δεν δείχνει την ταχύτητα μεταφοράς και πρέπει να βάλεις έξτρα app που δεν δουλεύει πάντα, με ενοχλεί εδώ και 15 χρόνια.

Εντάξει, για να κανεις evaluation ενός μηχανήματος πρέπει να ξέρεις έστω τα βασικά του λειτουργικού. Ο καράφλας είναι τελείως άσχετος από Mac.
Όσο για τα hubs, πες μας τώρα ότι φταίει η Apple για τις κινεζιες που κυκλοφορούν στο Amazon.

Εντάξει, για να κανεις evaluation ενός μηχανήματος πρέπει να ξέρεις έστω τα βασικά του λειτουργικού. Ο καράφλας είναι τελείως άσχετος από Mac.
Όσο για τα hubs, πες μας τώρα ότι φταίει η Apple για τις κινεζιες που κυκλοφορούν στο Amazon.
Όχι αλλά λέω, το complexity που δημιουργείται αν αφαιρείς θύρες που ακόμα και για mouse χρειάζεται dongle πάνω στο dongle. Στα περισσότερα είχε θέμα με το mouse. Btw η σειρά Logitech MX master 3 είναι εξαιρετική σχεδόν για όλες τις δουλειές. Δουλεύει και με Bluetooth αλλά όχι τόσο καλά όσο ασύρματα.

Το έγραψα πιο πάνω, αν το θέλεις μόνο με ότι σου παρέχει, είναι σούπερ, αν αρχίσεις να έχεις απαιτήσεις 2 οθόνες κτλ βλέπεις τι γίνεται....

Δεν είναι λίγοι που αγοράζουν laptop για main με το σκεπτικό ότι μπορεί να το χρειαστούν on the go και θα το μετακινούν εύκολα, οπότε γλιτώνουν χρήματα. Που τα δίνεις μετά σε dongles και τις ώρες που χάνεις ψάχνοντας και διαβάζοντας τι δουλεύει.

Ο τύπος το λέει, δεν το κρύβει ότι είναι άσχετος με mac, γι'αυτό κουβάλησε και τον Κουασιμόδο macα φίλο του με τις μικρές απαιτήσεις. Ούτε το βίντεο, ούτε το ποστ μου είναι vs, ίσα ίσα αναφέρει πολλά θετικά.

ΥΓ συνεχίζεις να χαρακτηριζεις με επίθετα τους φίλους των Windows... :)
Κατι έχεις με τις τρίχες. Μουσατος ο ένας, καράφλας ο άλλος... κανένας δεν σου κάνει :)

Last edited:
Καραφλα τον ειπα τον ανθρωπο, για να συνεννοούμαστε! Δεν τον ειπα δα και Kουασιμόδο :p
Οσον αφορα το ταχα μου complexity με την χρηση κινεζικων noname dongles συνδεδεμενων σε θυρα Thunderbolt, προφανως δεν αφορα ουτε την apple ουτε φυσικα κανενα αλλο κατασκευαστη laptop.
It just works (σε mac και pc) εφοσον το περιφερειακό που θα συνδεσεις πληροι τα Thunderbolt specs. Αν δεν σου κανει, χρησιμοποιεις τις υπαρχουσες θυρες που στα νεα mac ειναι πλεον μπολικες (για laptop παντα).

Όχι αλλά λέω, το complexity που δημιουργείται αν αφαιρείς θύρες που ακόμα και για mouse χρειάζεται dongle πάνω στο dongle. Στα περισσότερα είχε θέμα με το mouse. Btw η σειρά Logitech MX master 3 είναι εξαιρετική σχεδόν για όλες τις δουλειές. Δουλεύει και με Bluetooth αλλά όχι τόσο καλά όσο ασύρματα.

Το έγραψα πιο πάνω, αν το θέλεις μόνο με ότι σου παρέχει, είναι σούπερ, αν αρχίσεις να έχεις απαιτήσεις 2 οθόνες κτλ βλέπεις τι γίνεται....

Δεν είναι λίγοι που αγοράζουν laptop για main με το σκεπτικό ότι μπορεί να το χρειαστούν on the go και θα το μετακινούν εύκολα, οπότε γλιτώνουν χρήματα. Που τα δίνεις μετά σε dongles και τις ώρες που χάνεις ψάχνοντας και διαβάζοντας τι δουλεύει.

Ο τύπος το λέει, δεν το κρύβει ότι είναι άσχετος με mac, γι'αυτό κουβάλησε και τον Κουασιμόδο macα φίλο του με τις μικρές απαιτήσεις. Ούτε το βίντεο, ούτε το ποστ μου είναι vs, ίσα ίσα αναφέρει πολλά θετικά.

ΥΓ συνεχίζεις να χαρακτηριζεις με επίθετα τους φίλους των Windows... :)
Κατι έχεις με τις τρίχες. Μουσατος ο ένας, καράφλας ο άλλος... κανένας δεν σου κάνει :)

Ο φίλος στο video έχει δίκιο στα περισσότερα που αναφέρει και ειδικά σε αυτά που του φαίνονται ως "χαζές" ελλείψεις του λειτουργικού.
Θες να σου πω ένα παράδειγμα;

Κατέβασα ξανά από περιέργεια το Office 365 για Mac καθώς έχω enterprise account.
Το πιστεύεις ότι το 2021 το MacOS ακόμα δεν υποστηρίζει πλήρως ένα copy-paste ;
Είναι .πχ ένα pdf ως attachment σε ένα mail και θέλεις (τι πιο απλό) να το κάνεις copy-paste σε κάποιο άλλο mail που γράφεις!

Ε ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ!!
Εκεί που στα windows έχεις το keyboard shortcut και το κάνεις αστραπιαία , στο Mac χρειάζεται να το κάνεις με drag-drop.

Μου αρέσει η λιτότητα του λειτουργικού αλλά υπάρχουν και πολύ σοβαρές ελλείψεις με τις οποίες κανένας δεν ασχολείται γιατί τις περισσότερες φορές δεν έχουν δουλέψει σε Windows. Και η κλασική απάντηση , "τι το χρειάζεσαι" ή "ψάξε για app(επί πληρωμή βεβαίως βεβαίως) πάει σύννεφο για πράγματα αυτονόητα...

• Like
Reactions: GKalantas
Ο φίλος στο video έχει δίκιο στα περισσότερα που αναφέρει και ειδικά σε αυτά που του φαίνονται ως "χαζές" ελλείψεις του λειτουργικού.

Κατέβασα ξανά από περιέργεια το Office 365 για Mac καθώς έχω enterprise account.
Είναι .πχ ένα pdf ως attachment σε ένα mail και θέλεις (τι πιο απλό) να το κάνεις copy-paste σε κάποιο άλλο mail που γράφεις!

Ε ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ!!
Εκεί που στα windows έχεις το keyboard shortcut και το κάνεις αστραπιαία , στο Mac χρειάζεται να το κάνεις με drag-drop.

Μου αρέσει η λιτότητα του λειτουργικού αλλά υπάρχουν και πολύ σοβαρές ελλείψεις με τις οποίες κανένας δεν ασχολείται γιατί τις περισσότερες φορές δεν έχουν δουλέψει σε Windows. Και η κλασική απάντηση , "τι το χρειάζεσαι" ή "ψάξε για app(επί πληρωμή βεβαίως βεβαίως) πάει σύννεφο για πράγματα αυτονόητα...
Μια χαρα υποστηριζεται, μολις το δοκιμασα. Κατι λαθος κανεις.
Και μην αρχισουμε την κουβεντα για τα frustrations που προκαλουν τα windows γιατι δεν μας φτανουν οι 14 σελιδες του thread...

ΥΓ. Φανταζομαι γνωριζεις πως το shortcut για copy-paste στα Mac ειναι command C- command V.

• Like
Reactions: jig
Μια χαρα υποστηριζεται, μολις το δοκιμασα. Κατι λαθος κανεις.
Και μην αρχισουμε την κουβεντα για τα frustrations που προκαλουν τα windows γιατι δεν μας φτανουν οι 14 σελιδες του thread...

Για πες μου φίλε μου σε παρακαλώ γιατί θα με βοηθήσεις.
Έχω ένα mail με ένα pdf ως attachment.
Κάνω click στο attachment και πατάω Command + C
Πάω στο mail που γράφω και θέλω να κάνω paste το αρχείο και δεν το επισυνάπτει με Command + Option + V ή με Command + V.

Ακόμα και αν κάνω το pdf αρχείο copy στα documents, αν το επιλεξω είτε με δεξί κλικ και copy , είτε με Command + C όταν πάω στο νέο μαιλ και το επισυνάπτω το ενσωματώνει στο σώμα του μαιλ και όχι ως attachment.

Last edited:
Για πες μου φίλε μου σε παρακαλώ γιατί θα με βοηθήσεις.
Έχω ένα mail με ένα pdf ως attachment.
Κάνω click στο attachment και πατάω Command + C
Πάω στο mail που γράφω και θέλω να κάνω paste το αρχείο και δεν το επισυνάπτει με Command + Option + V ή με Command + V.

Ακόμα και αν κάνω το pdf αρχείο copy στο finder αν το επιλεξω είτε με δεξί κλικ και copy , είτε με Command + C όταν πάω στο νέο μαιλ και το επισυνάπτω το ενσωματώνει στο σώμα του μαιλ και όχι ως attachment.
Οταν επισυναπτεις ενα πχ pdf στο σωμα του email, αυτοματα μπαινει ως attachment (ετσι θα το δει ο παραληπτης σου).
Τωρα το πως θα τραβηξεις ενα attached pdf για να το κανεις copy, εξαρταται απο το προγραμμα, δεν ειναι περιορισμος του λειτουργικου.

Αρα το κανει στο spark που αναφέρει ο Τακης.
Και δεν το κάνει σε ποιο προγραμμα/mail client?
Ας μας πει ο φίλος Looter.

... και στο mail.app μια χαρά το κάνει

Αφού κατέβασε το Office 365 θα εννοει στο outlook που δεν εχει copy ... μόνο με drag and drop

• Like
Reactions: takisot
Το word στο Mac έχει άλλες ελλείψεις που εμένα Με εκνευρίζουν. Παραδείγματος Χάριν δεν υπάρχει συλλαβισμός στα ελληνικά κάτι πολύ βασικό αν γράφεις με πληρες διάστιχο. Επίσης το word δεν έχει clipboard (Πολύ βασικό).
Ένα τρίτο που μου έρχεται τώρα, είναι το γεγονός ότι δεν εμφανίζει το παράθυρο επιλογής στα δεξιά, το οποίο μπορεί να σου δείξει όλα τα στοιχεία ενός σχήματος πάνω στο οποίο δουλεύεις.

Γενικά, αν λόγω εργασίας χρειάζεσαι οπωσδήποτε να δουλεύεις πάνω σε σουίτα office της Microsoft δεν παίρνεις Mac.

• Like
Reactions: GKalantas
Το word στο Mac έχει άλλες ελλείψεις που εμένα Με εκνευρίζουν. Παραδείγματος Χάριν δεν υπάρχει συλλαβισμός στα ελληνικά κάτι πολύ βασικό αν γράφεις με πληρες διάστιχο. Επίσης το word δεν έχει clipboard (Πολύ βασικό).
Ένα τρίτο που μου έρχεται τώρα, είναι το γεγονός ότι δεν εμφανίζει το παράθυρο επιλογής στα δεξιά, το οποίο μπορεί να σου δείξει όλα τα στοιχεία ενός σχήματος πάνω στο οποίο δουλεύεις.

Γενικά, αν λόγω εργασίας χρειάζεσαι οπωσδήποτε να δουλεύεις πάνω σε σουίτα office της Microsoft δεν παίρνεις Mac.
Συλλαβισμο δεν δουλευω. Φανταζομαι ομως εχεις περασει τα Ελληνικα της isquare, ισως περιλαμβανεται σε αυτα.
Εγω παντως, μια χαρα δουλευω το office 365 for Mac, για τις δικες μου αναγκες παντα. Ταχυτατο και σταθερο.

Μιλάω όπως ανέφερα και στο πρώτο post για τη σουίτα Office 365 και συγκεκριμένα για το outlook στα οποία δεν λειτουργεί το copy-paste αρχείων μέσω keyboard shortcuts (Command + C , Command + X , Command V).

Last edited:

Ε ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ!!

Και εγώ σε mac δουλεύω πάνω από 25 χρόνια και στο σπίτι έχουμε και pc.

Γνωρίζω τις ελλείψεις στα mac και στα windows. Προτιμώ τα mac για κάποια και τα Windows για αλλά. Αλλά το θέμα μας δεν είναι το vs. Αλλά το ότι αν τα καταπίνεις ποτέ δεν θα τα διορθώσουν.
Tο λεπτότερο, ελαφρύτερο, από ένα σημείο και μετά, καταντά αυτιστικό και γίνεται για λόγους μόδας και καλύτερης προωθήσεις των προϊόντων στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Που το δικαιολογεις, για κάποιον που θα πάρει ένα macbook για απλή χρήση για να κάνει το κομμάτι του. Εδώ όμως αναφερόμαστε για MacBook PRO που απευθύνεται σε επαγγελματίες με κάποιες απαιτήσεις και ανάγκες.

Γι'αυτό επέστρεψαν τις θύρες και έδιωξαν το άχρηστο touch bar. Και πολύ καλά έκαναν. Το notch να μην είχε και λίγο καλύτερες θύρες και πιο λογική τιμή και θα ήταν μια χαρά. Μέχρι τότε θα βολευτουμε με κάτι άλλο. Ιδανικό δεν υπάρχει αλλά για να δώσεις τα λεφτά που ζητάει θα πρέπει να έχει και αυτά που θέλεις. Και αν είχε μεγάλη διαφορά σε επιδόσεις από άλλα windows based, μπορεί και να προσπερνουσες κάποια από αυτά, notch κτλ.

Και 2 must see video με σωστή τοποθέτηση από τον mkbhd.

Αν όλοι ήταν fanboy και έλεγαν μόνο πόσο τέλεια, ελαφριά και πόσο τους έχουν κάνει την ζωή πιο εύκολη, τότε ποτέ δεν θα διορθωναν κάποιες άστοχες επιλογές, τις οποίες βλέπουμε μέχρι τώρα. Επαγγελματικές σειρές που γίνονται trend εις βάρος της χρηστικότητας λειτουργικότητας.

Πολύ πολύ μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση που μέχρι τώρα όλοι οι φανατικοί mac users καταπινανε. Όπως λέει και στο part 2 έγινε πιο πολύ για PR και να μην έχει θέματα με την ΕΕ και επειδή δεχόταν πιέσεις, παρά ότι ήθελε, εξάλλου η λίστα επισκευών, είναι πολύ πολύ μικρή.

Last edited:
Μιλάω όπως ανέφερα και στο πρώτο post για τη σουίτα Office 365 και συγκεκριμένα για το outlook στα οποία δεν λειτουργεί το copy-paste αρχείων μέσω keyboard shortcuts (Command + C , Command + X , Command V).
Για την ακρίβεια, στο outlook δεν λειτουργει το copy απο το attachment όπως το περιέγραψες, το paste λειτουργεί κανονικότατα.
Αλλα οπως σου έγραψα, δεν φταιει το λειτουργικό που βιαστηκες να κατηγορησεις, οπως ο αλλος στο video που δεν ξερει ακομα πιο βασικα πραγματα. 🧐

Και εγώ σε mac δουλεύω πάνω από 25 χρόνια και στο σπίτι έχουμε και pc.

Γνωρίζω τις ελλείψεις στα mac και στα windows. Προτιμώ τα mac για κάποια και τα Windows για αλλά. Αλλά το θέμα μας δεν είναι το vs. Αλλά το ότι αν τα καταπίνεις ποτέ δεν θα τα διορθώσουν και ότι το λεπτότερο, ελαφρύτερο από ένα σημείο και μετά καταντά αυτιστικό και trend. Που το δικαιολογεις για κάποιον που θα πάρει ένα mac για απλή χρήση για να κάνει το κομμάτι του. Εδώ όμως μιλάμε για MacBook pro που απευθύνεται σε επαγγελματίες με κάποιες απαιτήσεις και ανάγκες.

Γι'αυτό επέστρεψαν τις θύρες και έδιωξαν το άχρηστο touch bar. Και πολύ καλά έκαναν. Το notch να μην είχε και λίγο καλύτερες θύρες και πιο λογική τιμή και θα ήταν μια χαρά. Μέχρι τότε θα βολευτουμε με κάτι άλλο. Ιδανικό δεν υπάρχει αλλά για να δώσεις τα λεφτά που ζητάει θα πρέπει να έχει και αυτά που θέλεις. Και αν είχε μεγάλη διαφορά σε επιδόσεις από τα άλλα μπορεί και να προσπερνουσες και κάποια από αυτά, notch κτλ.

Και 2 must see video με σωστή τοποθέτηση από τον mkbhd.

Αν όλοι είναι fanboy και λένε πόσο τέλεια, ελαφριά και πόσο τους έχουν κάνει την ζωή πιο εύκολη, ποτέ δεν θα διορθωθούν και θα βλέπουμε ότι γινόταν μέχρι τώρα. Επαγγελματικές σειρές που γίνονται trend εις βάρος της χρηστικότητας λειτουργικότητας.

Πολύ πολύ μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση που μέχρι τώρα όλοι οι φανατικοί mac users καταπινανε. Όπως λέει και στο part 2 έγινε πιο πολύ για PR και να μην έχει θέματα με την ΕΕ και επειδή δεχόταν πιέσεις.

Ρε παιδια, πραγματικα, ας μην κανουμε το thread γενικη συζητηση περι παντός επιστητού Apple. Ενδιαφερον το θεμα του repairability, αλλα τελείως off topic, οπως και τα του office.
Καλο ειναι να μεταφερθουν σε αλλο thread οποτε μπορουν οι Mods.

Last edited by a moderator:
Για την ακρίβεια, στο outlook δεν λειτουργει το copy απο το attachment όπως το περιέγραψες, το paste λειτουργεί κανονικότατα.
Αλλα οπως σου έγραψα, δεν φταιει το λειτουργικό που βιαστηκες να κατηγορησεις, οπως ο αλλος στο video που δεν ξερει ακομα πιο βασικα πραγματα. 🧐

Εννοείται ότι φταίει το λειτουργικό εφόσον το ίδιο πράγμα λειτουργεί με drag n drop.
Μπορώ να σου βρω τα τεχνικά notes της microsoft για το θέμα αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Γράφτηκε πιο πίσω ότι το Office για Mac είναι το ίδιο για Windows και εγώ που τα χρησιμοποιώ παράλληλα πάνω από 10 χρόνια μπορώ να σου πω ότι δεν έχουν καμία σχέση όταν ακόμα δεν λειτουργούν τα πιο βασικά key shortcuts όπως το copy-paste αρχείων στα emails...

Ένας από τους λόγους που δεν έχω προβεί ακόμα σε αγορά του νέου Pro είναι το θέμα της υποστήριξης Windows , έστω για να τρέχω το office και κάποιες ακόμα λογιστικές εφαρμογές που δεν υπάρχουν όχι για M1 αλλά γενικά για Mac.

Από ότι διαβάζω η MS έκλεισε την πόρτα της υποστήριξης στα Windows 10 ARM για x64 εφαρμογές μέσω emulation.

Κάτοχος MacBook Pro mid 2014 με i7 , 16GB ram και 1TB SSD δίσκο που δουλεύω ακόμα απροβλημάτιστα MacOS και Windows 10 μέσω Parallels VM (όχι Bootcamp).

Last edited:
Εννοείται ότι φταίει το λειτουργικό εφόσον το ίδιο πράγμα λειτουργεί με drag n drop.
Μπορώ να σου βρω τα τεχνικά notes της microsoft για το θέμα αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Γράφτηκε πιο πίσω ότι το Office για Mac είναι το ίδιο για Windows και εγώ που τα χρησιμοποιώ παράλληλα πάνω από 10 χρόνια μπορώ να σου πω ότι δεν έχουν καμία σχέση όταν ακόμα δεν λειτουργούν τα πιο βασικά key shortcuts όπως το copy-paste αρχείων στα emails...

Ένας από τους λόγους που δεν έχω προβεί ακόμα σε αγορά του νέου Pro είναι το θέμα της υποστήριξης Windows , έστω για να τρέχω το office και κάποιες ακόμα λογιστικές εφαρμογές που δεν υπάρχουν όχι για M1 αλλά γενικά για Mac.

Από ότι διαβάζω η MS έκλεισε την πόρτα της υποστήριξης στα Windows 10 ARM για x64 εφαρμογές μέσω emulation.

Κάτοχος MacBook Pro mid 2014 με i7 , 16GB ram και 1TB SSD δίσκο που δουλεύω ακόμα απροβλημάτιστα MacOS και Windows 10 μέσω Parallels VM (όχι Bootcamp).

Καλα τωρα, σοβαρα μιλας; Σου βαλαμε 2 προχειρα παραδειγματα αλλων προγραμματων email που ΔΕΝ υπαρχει το θεμα που περιγραφεις. Πως φταιει το λειτουργικο;
Αν καποιος φταιει, προφανως ειναι η Microsoft.
Επισης κανεις δεν εγραψε οτι το office for Mac ειναι το ιδιο με τα windows, απλα εχει πανω-κατω τις ιδιες δυνατοτητες με καποιες διαφορες στο interface.
Οσο για windows, μονο 11 πλεον και μεσω του Parallels. Τα εγκαταστησαμε μολις στο MBP του CEO για να εχει ενα προγραμμα χρηματιστηριου που δεν παιζει σε mac.
Προφανως αν τα προγραμματα που δουλευεις δεν υπαρχουν σε mac, πας αναγκαστικα σε windows laptop. Για θεματα ομως οπως του Office, δεν υπαρχει ουσιαστικο προβλημα. Απλα πρεπει να μαθεις τις διαφορες VS windows version.

• Like
Reactions: jig
Επισης, αν δεν σε ενοχλει να δουλευεις μεσω parallels, προφανως πολλα απο αυτα τα προγραμματα που δεν υπαρχουν σε mac (πχ ελληνικα λογιστικα προγραμματα) θα μπορεις να τα δουλεψεις σε περιβαλλον windows. Ακομα και πληρη σουιτα office for windows εαν σου ειναι τοσο δυσκολο να μαθεις την mac εκδοση, θεμα ταχυτητας δεν υπαρχει.