[Επίσημο] MacBook Pro M2 & Mac Mini M2 @2023

Κάποια στιγμή είχα γράψει γιατί ήθελα να κάνω την αλλαγή. Ο λόγος είναι ότι είχα κουραστεί από τα Windows και το Linux. Στα Windows δε μου άρεσε καθόλου αυτή η αλλαγή με τις UWP εφαρμογές. Τραγικές από όλες τις απόψεις με μηδέν χρηστικότητα. Να πω για το ανεκδιήγητο Mail; Κράζετε εδώ το Apple Mail το οποίο είναι μια χαρά εφαρμογή για απλή χρήση. Εκεί ήταν τραγικό και τελικά το αντικατέστησαν με ένα wrapper για το web. Να πω για τις Ρυθμίσεις; Το ίδιο. 2 εφαρμογές για το ίδιο πράγμα. Οι σύγχρονη εξίσου ανεκδιήγητη και η παλιά κουτσουρεμένη εις βάρος της νέας.

Στο Linux είχα βαρεθεί τα συνεχή σπασίματα και την έλλειψη εφαρμογών multimedia. Οπότε έκανα το βήμα και ήρθα εδώ.

Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος. Δεν το κρύβω. Το PC έχει περιοριστεί σε ρόλο server και ελάχιστο παιχνίδι. Αλλά κωλώνω για το 100% λόγω των ελλείψεων που ανέφερα. Και δεν είναι μόνο δικές μου παραξενιές αλλά τις βλέπω γενικά σαν παράπονα.

Κατά τα άλλα τι να συγκρίνω; Τη μπάρα στα Windows που μετά από 30 χρόνια εξακολουθεί και παραμένει τραγική; Εδώ αμέσως βρήκα πρόγραμμα διαχείρισης. Στην αρχή το Bartender και μετά το δωρεάν Ice. Να σταθώ στο Homebrew; Στο Raycast; Στο ότι οι cloud υπηρεσίες δεν δουλεύουν σαν νταβατζήδες και έχουν το δικό τους φάκελο; Το ότι έχω ξεχάσει τι σημαίνει ASIO; Το ότι είναι Unix και έχω τα άπειρα utilities όπως έχω συνηθίσει; Μπορώ να γράψω άπειρα υπέρ τα οποία με κρατάνε εδώ.

Οι πιουρίστες μη με κράξουν.

Εδώ και χρόνια έχω στο PC το SVP που μετατρέπει on-the-fly τα βίντεο σε ότι framerate θες. Το χρησιμοποιώ αρκετά και δεν το κρύβω ότι ευχαριστιέμαι κάποιες ταινίες δράσεις. Όμως η κάρτα γραφικών που έχω, μια Nvidia 1050ti δεν είναι για πολλά πολλά. Για remux δεν το συζητάω καν. Για τα "απλά" rips των 10GB πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός με το madVR και πολλές φορές αναγκάζομαι να γυρίσω στο απλούστερο EVR. Μόνο στα πολύ συμπιεσμένα γίνεται δουλειά. ΑΛΛΑ σε όλες τις περιπτώσεις τα artifacts είναι ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΑ. Ειδικά στις πολύ συμπιεσμένες ταινίες αρχίζει και γίνεται ενοχλητικό παρόλο που ξέρω τι ποιότητα βλέπω και που το βλέπω. Και αναφέρομαι σε απλό monitor 24". Και όμως είναι πολύ χάλια.

Σήμερα λοιπόν με έπιασε το χουβαρντιλίκι και είπα να προσθέσω την έκδοση για MacOS στην εξωφρενική τιμή των 13€. Το ρύθμισα σύμφωνα με τις οδηγίες και έβαλα να παίξουν κάποια βίντεο. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙΠΟΤΑ. Τα ίδια με πριν. Λέω κάτι δεν κάνω σωστά. Ανοίγω το πρόγραμμα και βλέπω ότι όλα είναι σωστά και ενεργοποιείται. Αλλά διαφορά τίποτα. Έπρεπε να βάλω μια Ελληνική ταινία που είχα από το Youtube ώστε να δω μια ελάχιστη κίνηση. "Μαμώ";;; Φυσικά. Έβάλα και άλλες ταινίες που είχα με δράση και πουθενά δεν είδα artifacts. Τραγική η διαφορά στις κάρτες γραφικών. ΑΑΑ ξέχασα να αναφέρω πως η δοκιμή τώρα έγινε σε οθόνη 4K.

• Like
Reactions: vadergr