[Επίσημο] MacBook Pro M2 & Mac Mini M2 @2023

Φίλε η τεχνολογία πάει μπροστά και όχι πίσω.

Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τσιτάτα του στυλ « ο καθένας ψωνίζει σύμφωνα με τις ανάγκες του , κλπ» κάθε φορά που πρέπει να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.

Εγώ σαν χρήστης Mac δηλώνω απογοητευμένος πάντως με την μέχρι τώρα πορεία των Apple Silicon.

1. Η αγορά 2+ χρόνια μετά την έλευση τους σίγουρα δεν τα έχει αγκαλιάσει και υπάρχουν ακόμα βασικές επαγγελματικές εφαρμογές που δεν υποστηρίζονται και δεν προβλέπεται κιόλας.

2. Η Apple αντί να δώσει φθηνότερες συσκευές εκμεταλλευόμενη το υπερκέρδος που προκύπτει από από την καθετοποιημένη παραγωγή στα δικά της chips , έχει αυξήσει τις τιμές στη θεό ενώ πλέον στυγνά πετσοκόβει τις επιδόσεις “base” μοντέλων ακόμα και αν τιμολογούνται 2.000 ευρώ.

3. Παρότι σχεδιάζει πλέον η ίδια εξ ολοκλήρου τα μηχανήματα , εγκλωβίζει πλήρως τους χρήστες με μηδενικές δυνατότητες αναβάθμισης στα ΠΑΝΤΑ.

3. Φτάσαμε να κοστίζει το BASE Mac Mini 700-800 ευρώ για να πάρεις συσκευή με μνήμη του 2018 , να χρειάζεσαι αγορά εξωτερικού δίσκου με το καλημέρα ,να αγοράζεις δίσκο με ταχύτητα του 2016, κλπ. Φτάσαμε επίσης στο σημείο να κοστίζει 1.5 χιλιάρικο το Mac Mini με ένα απλό δίσκο του ενός 1TB και μια base μνήμη RAM των 16GB.

Προσωπικά πέρα από το κομμάτι της αυτονομίας των ARM σε φορητό υπολογιστή ΔΕΝ έχω δει κάτι που να έχω πει ΟΥΑΟΥ, ξαναπάρτε τα λεφτάκια μου. Ίσα ίσα που επειδή παρακολουθώ στενά και το κομμάτι των PCs , με 1.500 ευρώ πλέον φτιάχνεις PC για πραγματικά all around επαγγελματική χρήση και όχι Mac Mini..

Δεν μπορω να καταλαβω πως μπορει να δηλωνει καποιος απογοητευμενος απο την μεχρι σημερα πορεία των Apple Silicon Mac. Το αντιθετο θα ελεγα:
Οι επιδόσεις των Μx ηταν ανελπιστα καλύτερες απο οτι περιμέναμε και το transition απο intel mac, εξισου ανέλπιστα smooth, λογω Rosetta 2 και γρήγορου περάσματος σε native Apple silicon.
Γκρίνια, δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη, θα υπάρχει πάντα. Η ουσία παντως ειναι πως αγοράζουμε πλέον εξαιρετικά μηχανάκια σε όλες τις κατηγοριές τιμής και κάποια οπως το Mac Mini προσφέρουν μάλιστα αξεπέραστο value for money.

Γιατί χρειάζεσαι υπολογιστή των 1500 - 2.000 ευρώ για καθαρά "οικιακή χρήση" φίλε μου;
Με αυτά τα λεφτά στήνεις PC για πραγματικά ALL AROUND "οικιακή χρήση" και πλήρως αναβαθμίσιμο.
Μην εγκλωβίζεστε στα θέλω της κάθε Apple γιατί στο τέλος θα φτάσουμε να είναι κλειδωμένες και οι USB/thunderbolt θύρες σε περιφερειακά Apple...
Είναι πλέον καιρός για να πάμε στην Apple και στον σταθερό...μετά την περσινή αγορά του Air M1, οι διαφορές είναι χαώδεις με τα Windows και απορώ τόσα χρόνια γιατί είχα κολλήσει (οι λόγοι είναι γνωστοί και έχουν ειπωθεί και εδώ άλλωστε)...πλέον τα Windows μένουν μόνο για την τηλεργασία...γιαυτό θέλω να κάνω την σωστή κίνηση στα ερωτήματα που έθεσα...δεν τίθεται πλέον θέμα για το γιατί φεύγω....

KAMIA... για απλη χρηση και το base model ειναι αρκετο.
το θέμα δεν είναι τόσο η χρήση, αλλά η διάρκεια...να μπορώ π.χ να βγάλω μια 10ετία χωρίς θέματα, από μελλοντικές αναβαθμίσεις, λειτουργία εφαρμογών κλπ

• Like
Reactions: takisot
Είναι πλέον καιρός για να πάμε στην Apple και στον σταθερό...μετά την περσινή αγορά του Air M1, οι διαφορές είναι χαώδεις με τα Windows και απορώ τόσα χρόνια γιατί είχα κολλήσει (οι λόγοι είναι γνωστοί και έχουν ειπωθεί και εδώ άλλωστε)...πλέον τα Windows μένουν μόνο για την τηλεργασία...γιαυτό θέλω να κάνω την σωστή κίνηση στα ερωτήματα που έθεσα...δεν τίθεται πλέον θέμα για το γιατί φεύγω....
Αυτο ακριβώς. Για το δικό μου use case τουλάχιστον, η επιστροφή σε Windows θα ήταν εφιαλτικό σενάριο. Αν καλομάθεις στο οικοσύστημα της Apple, με ολες τις παραξενίες της, δύσκολα γυρνάς πισω.

• Like
Reactions: AKISKDG
το θέμα δεν είναι τόσο η χρήση, αλλά η διάρκεια...να μπορώ π.χ να βγάλω μια 10ετία χωρίς θέματα, από μελλοντικές αναβαθμίσεις, λειτουργία εφαρμογών κλπ
Αν έχεις σκοπό να κρατήσεις το σύστημα πολλά χρόνια, 10 όπως ανέφερες, νομίζω η έκδοση με τον M2Pro στα 1.700€ είναι μονόδρομος. Βέβαια σε 10 χρόνια πολλά αλλάζουν και δεν ξέρουμε που θα είμαστε, ούτε κανείς μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα παίρνει Updates και ολα θα είναι καλά, απλά αυτή η έκδοση Με τον M2 pro είναι το πιο safe bet.

Προσωπικά δεν θέλω να δίνω τόσα χρήματα σε υπολογιστή, προτιμώ την λύση να πάρω (όπως και πηρα δηλαδή) το απλό Mini M2 με 8gb. Μια χαρά κάνει την δουλειά του άψογα, και σε 2-3 χρόνια το δίνεις με έλαχιστη χασούρα και χτυπάς ένα φρέσκο με νέο Hardware Mini και M3. Και δεν είναι μόνο ο επεξεργαστής, αλλάζει τόσο πολύ η τεχνολογία που σε 3-4-5 χρόνια θα έχουμε γρηγορότερες μνήμες, SDD, Wifi Cards κλπ΄. που ένα μηχάνημα 5 ετών θα μοιάζει απαρχαιωμένο, πόσο μάλλον αν το κρατήσεις 10 χρόνια.....βέβαια γούστα είναι αυτά.

Υ.Γ. To Mini M1 το έδωσα εχτές όσα ακριβώς λεφτά το είχα αγοράσει μεταχειρισμένο πριν 1+ χρόνο
Υ.Γ. Και εγώ το Windows Desktop το έχω για τηλεργασία και καποιες εφαρμογές που δεν υπάρχουν σε Mac, το Mini είνα το βασικό μου μηχάνημα πλέον.

• Like
Reactions: AKISKDG and takisot
Ouch 😣

"We have confirmed with the Blackmagic Disk Speed Test benchmarking app that SSD read and write speeds for the new 256GB Mac mini are each around 1,500 MB/s, which is anywhere from 30% to 50% slower than read and write speeds for the equivalent previous-generation model"

Γενικά, τα 1500MB/s δεν είναι λίγα. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα εδώ.

Το κύριο πρόβλημα είναι πως υπάρχει κόσμος που σκίζει τα ιμάτια του και υποστηρίζει το soldered storage στη μητρική, πως είναι ταχύτερο χωρίς τα PCIe interfaces, ανώτερη υλοποίηση.
Εγώ να πω πέραν του προφανούς, ότι δηλαδή χρεώνουν πολλαπλάσιες τιμές για 5 φορές πιο αργό storage από τους καλούς gen4 της αγοράς σήμερα, το οποίο είναι take it or leave it κατάσταση, δεν μπορεί να μην πειράζει κάποιον που κάνει σοβαρή χρήση, να χαλάσει οποιοδήποτε μέρος του υπολογιστή και να χαθούν κατευθείαν όλα τα δεδομένα του SSD.

και το τελευταίο θέμα που με προβληματίζει είναι η συμβατότητά με την οθόνη μου (Dell P2416D με Ανάλυση 2560x1440). Λέτε να έχω θέμα και να μου μείνει το μηχάνημα στα χέρια, γιατί ακούω διάφορα...

Επειδή έχω προβληματιστεί....για χρήση καθαρά ¨οικιακή", αλλά με βασικό μέλημα την διατήρηση της συσκευής (new MacMini) για όσο το δυνατόν περισσότερο, τι θα προτείνατε:
M2 με αύξηση όμως των προδιαγραφών στα 16/512 με 1300€ ή M2Pro στα 1.700€.
Σκέφτομαι για την 1η εκδοχή, δεδομένου μάλιστα ότι θα δώσω αλλά 200€, για πληκτρολόγιο & magimouse...τι λέει η εμπειρία σας?

Έχω το Μ1 Mac mini.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Με τίποτε μην πας στα 8 gb/256.
To έχω με 16 gb ram και 512 και είναι μια χαρά!
Τώρα αν θα πας στο Μ2 ή το Μ2 pro δεν ξέρω να σου πω.

Φίλε δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την υποστήριξη ούτε για τα επόμενα 5 χρόνια , πόσο μάλλον για 10 χρόνια.

Max book air του 2017 δεν πήρε το Ventura και θεωρείται ηδη vintage.

Πιο σοφή επιλογή αν η χρήση σου είναι απλή να αγοράσεις το bass model τώρα και το base model ξανά σε 4-5 χρόνια.

Θα έχεις και πολύ ανώτερη συνολική εμπειρία χρήσης.

και το τελευταίο θέμα που με προβληματίζει είναι η συμβατότητά με την οθόνη μου (Dell P2416D με Ανάλυση 2560x1440). Λέτε να έχω θέμα και να μου μείνει το μηχάνημα στα χέρια, γιατί ακούω διάφορα...

οπως βλεπεις γνωμες υπαρχουν πολλες...οποτε εσυ αποφασιζεις.

ΥΓ... μια χαρα θα ειναι η οθονη σου.
Απλα στα mac , το scaling της αναλυσης γινεται με περιεργο τροπο, για να διατηρει αυτουσια την αρχικη αναλυση ή ακεραιο πολλαπλασιο και να εχει καλυτερη αποδοση και καλυτερη αναλογια των γραμματων/εικονιδιων αναλογα τη διασταση της οθονης.
Αναλυσεις οπως 2κ, 4κ δεν ειναι ακριβη πολλαπλασια αυτης της αναλυσης σε πολλα laptop, γι αυτο και η apple προτεινει καποια δικα της μονιτορ οπως αυτα με 5k που ειναι ακριβες πολλαπλασια (2χ) της αρχικης.
Προβλημα δεν θα εχεις, απλα θα πρεπει να παιξεις λιγο με τις διαθεσιμες επιλογες στο display settings των mac.

Τελος, αν η οθονη σου εχει display port, μπορεις να δοκιμασεις και αυτη την εισοδο για καλυτερο ισως αποτελεσμα.

Γενικά, τα 1500MB/s δεν είναι λίγα. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα εδώ.

Το κύριο πρόβλημα είναι πως υπάρχει κόσμος που σκίζει τα ιμάτια του και υποστηρίζει το soldered storage στη μητρική, πως είναι ταχύτερο χωρίς τα PCIe interfaces, ανώτερη υλοποίηση.
Εγώ να πω πέραν του προφανούς, ότι δηλαδή χρεώνουν πολλαπλάσιες τιμές για 5 φορές πιο αργό storage από τους καλούς gen4 της αγοράς σήμερα, το οποίο είναι take it or leave it κατάσταση, δεν μπορεί να μην πειράζει κάποιον που κάνει σοβαρή χρήση, να χαλάσει οποιοδήποτε μέρος του υπολογιστή και να χαθούν κατευθείαν όλα τα δεδομένα του SSD.

ΔΕΝ χαλανε τα apple !!! :p

Φίλε δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την υποστήριξη ούτε για τα επόμενα 5 χρόνια , πόσο μάλλον για 10 χρόνια.

Max book air του 2017 δεν πήρε το Ventura και θεωρείται ηδη vintage.

Πιο σοφή επιλογή αν η χρήση σου είναι απλή να αγοράσεις το bass model τώρα και το base model ξανά σε 4-5 χρόνια.

Θα έχεις και πολύ ανώτερη συνολική εμπειρία χρήσης.
Συμφωνώ απόλυτα, για μενα σε Mac αξίζουν κυρίως τα Base model mac mini και Mac book air, πάντα με 8gb ram και 26gb ssd...από εκει και πάνω χάνουν το VFM και είναι θέμα του καθενός αν θέλει να δώσει 200+ ευρώ για μια αναβάθμιση 8gb ram ή 256gb ssd ή 400+ για αυτά τα 2..... Για μένα δεν αξίζει και ψυχολογικά, δεν πάει το χέρι μου να δώσω τόσα επιπλέον χρήματα για πράγματα που στοιχίζουν μερικές δεκάδες ευρώ και αν. Με 400+ ευρώ για αυτές τις 2 αναβαθμίεις αγοράζεις ένα Xbox series X ή ένα entry level Windows Desktop ή και Laptop....τι να λέμε τώρα.....Πήρα το Base model mac mini και σε 2-3 χρόνια θα πάρω το επόμενο Base model και θα είμαι άψογα Up to date και χωρίς να δώσω μια περιουσία ή να έχω ένα μεγάλο ποσό δεσμευμένο σε ένα μηχάνημα.

Υ.Γ. Στην τελική με το mac mini M1 8gb και 256ssd δεν είχα ποτέ θέμα σε ότι και αν του έβαλα και τώρα με τον νέο επεξεργαστή M2 στο mini θα είμαι και ακόμα καλύτερα περιμένοντας κάποια στιγμή και τους M3.

• Like
αυτο ισχυει τα τελευταια χρονια, εχει αλλαξει γενικα η λογικη μας στα μηχανηματα τεχνολογιας.
Αυτο αλλωστε θελει και η αγορα , να κινειται διαρκως.

Για γενικη χρηση θεωρω κι εγω τα base models πιο VFM αγορα, μετα απο 2-3 χρονβια τα δινεις και πας στο επομενο.
Περασε πια η εποχη των γονων μας που ελεγε..."για μια ζωη!"

Για πιο επαγγελματικες χρησεις βεβαια , πηγαινεις ετσι κι αλλιως σε πιο μεγαλα μοντελα με οσο μπορεις παραπανω μνημη για να εισαι καλλυμενος σε καθε περιπτωση.

Μνημη16 τουλάχιστον είναι απαραίτητο. Απορία το Mac mini δουλεύει με όλα τα ποντικια και πληκτρολόγια;

Στάλθηκε από το SM-T720 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

• Like
Μνημη16 τουλάχιστον είναι απαραίτητο. Απορία το Mac mini δουλεύει με όλα τα ποντικια και πληκτρολόγια;

Στάλθηκε από το SM-T720 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Είναι θέμα αναγκών, ακούω συνεχώς ότι είναι απαραίτητο τα 16gb ram στην πράξη δεν ξέρω αν κερδίζεις κάτι ή απλά είναι θέμα ψυχολογικό, εδώ ακόμα και το Pc του γραφείου με Windows και 8gb ram δεν έχω κανένα θέμα. Ολα πάνε σφαίρα. 16gb χρειάζονται μόνο αν παίζεις βαριά παιχνίδια, κάνεις απαιτητικό Video editing ή απλά έχεις κάποιες εφαρμογές που τρώνε πολύ ram. Ενας μέσος χρήστης ειδικά σε mac παίζει να μην καταλάβει ποτέ την διαφορά σε απόδοση από 8gb σε 16gb. Στην τελική με τους γρήγορους SSD και να μπουκώσει κάποια φορά η ram το μηχάνημα χρησιμοποιεί τον SSD και όλα μια χαρά.
Για μένα κρατήστε αυτά τα 200+ ευρώ και επενδύστε τα κάπου αλλού ή βάλτε τα σε έναν κουμπαρά για να αυγατίσει και να πάρετε μετά από 2-3 χρόνια ένα νέο Mac με M3.

Υ.Γ. Θεωρητικά δουλεύει με όλα, άλλα με κάποια ασύρματα υπάρχουν θεματάκια. Με καλώδιο δεν συζητάμε δουλεύουν τα πάντα.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις μεγαλούτσικες 2K οθόνες.
Σε 4k είναι το κλασσικό πρόβλημα με το scaling.
Με Dell ultrasharp 27'' 4Κ δεν είχα κανένα θέμα με το Mac mini M1. Περιμένω και το M2 άλλα δεν νομίζω να έχω θέμα και με αυτό. Παίζεις λίγο με τις ρυθμίσεις και βρίσκεις την άκρη. Το έχω συνδέσει και με Display port στο LG 27UP600 4K επίσης κανένα θέμα.

• Like
οπως βλεπεις γνωμες υπαρχουν πολλες...οποτε εσυ αποφασιζεις.

ΥΓ... μια χαρα θα ειναι η οθονη σου.
Απλα στα mac , το scaling της αναλυσης γινεται με περιεργο τροπο, για να διατηρει αυτουσια την αρχικη αναλυση ή ακεραιο πολλαπλασιο και να εχει καλυτερη αποδοση και καλυτερη αναλογια των γραμματων/εικονιδιων αναλογα τη διασταση της οθονης.
Αναλυσεις οπως 2κ, 4κ δεν ειναι ακριβη πολλαπλασια αυτης της αναλυσης σε πολλα laptop, γι αυτο και η apple προτεινει καποια δικα της μονιτορ οπως αυτα με 5k που ειναι ακριβες πολλαπλασια (2χ) της αρχικης.
Προβλημα δεν θα εχεις, απλα θα πρεπει να παιξεις λιγο με τις διαθεσιμες επιλογες στο display settings των mac.

Τελος, αν η οθονη σου εχει display port, μπορεις να δοκιμασεις και αυτη την εισοδο για καλυτερο ισως αποτελεσμα.

ΔΕΝ χαλανε τα apple !!! :p
Αυτό ξαναπέστο. iMac μοντέλο του 2015 Δεν έπαθε τίποτα με μέτρια προς σκληρή χρήση. Βέβαια δεν πήρε την τελευταία αναβάθμιση του λειτουργικού αλλά μόλις πριν δύο μέρες το πούλησα

Είναι θέμα αναγκών, ακούω συνεχώς ότι είναι απαραίτητο τα 16gb ram στην πράξη δεν ξέρω αν κερδίζεις κάτι ή απλά είναι θέμα ψυχολογικό, εδώ ακόμα και το Pc του γραφείου με Windows και 8gb ram δεν έχω κανένα θέμα. Ολα πάνε σφαίρα. 16gb χρειάζονται μόνο αν παίζεις βαριά παιχνίδια, κάνεις απαιτητικό Video editing ή απλά έχεις κάποιες εφαρμογές που τρώνε πολύ ram. Ενας μέσος χρήστης ειδικά σε mac παίζει να μην καταλάβει ποτέ την διαφορά σε απόδοση από 8gb σε 16gb. Στην τελική με τους γρήγορους SSD και να μπουκώσει κάποια φορά η ram το μηχάνημα χρησιμοποιεί τον SSD και όλα μια χαρά.
Για μένα κρατήστε αυτά τα 200+ ευρώ και επενδύστε τα κάπου αλλού ή βάλτε τα σε έναν κουμπαρά για να αυγατίσει και να πάρετε μετά από 2-3 χρόνια ένα νέο Mac με M3.

Υ.Γ. Θεωρητικά δουλεύει με όλα, άλλα με κάποια ασύρματα υπάρχουν θεματάκια. Με καλώδιο δεν συζητάμε δουλεύουν τα πάντα.

Με Dell ultrasharp 27'' 4Κ δεν είχα κανένα θέμα με το Mac mini M1. Περιμένω και το M2 άλλα δεν νομίζω να έχω θέμα και με αυτό. Παίζεις λίγο με τις ρυθμίσεις και βρίσκεις την άκρη. Το έχω συνδέσει και με Display port στο LG 27UP600 4K επίσης κανένα θέμα.

Με 16 gb το Mac mini δεν κάνει swap.

To χρησιμοποιώ και για video editing (4k) και για photo editing (μερικά ΤΙFF είναι τεραστια)

Βλέπω πολλοί γράφεται ότι δεν πήρε αναβάθμιση λογισμικού και το πουλάτε. Αν δεν πάρει τι σημαίνει δεν είναι λειτουργικό ; Πόσα χρόνια μπορείς να το έχεις και να κατεβάζεις ότι εφαρμογή θες ;

Στάλθηκε από το SM-N986B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Με 16 gb το Mac mini δεν κάνει swap.

To χρησιμοποιώ και για video editing (4k) και για photo editing (μερικά ΤΙFF είναι τεραστια)
Προφανώς πάντα παίζει ρόλο η χρήση που κάνει κάποιος, προσωπικά με λίγο Editing που κάνω και photo editing άλλα σε Jpeg κυρίως αρχεία δεν έχω κανένα θέμα με τα 8gb Και πάει σφαίρα με ένα σκασμό tabs ανοιχτά, email, office, μουσική, κανένα παιχνίδι κλπ....δεν μου λείπει κάτι. Απλά το αναφέρω ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες και ότι αρκετοί χρήστες θα είναι μια χαρά με 8gb ram δεν είναι απαραίτητο να πας σε 16gb. Αν ύπηρχε θέμα με τα 8gb δεν θα το έβγαζε καν η Apple με τόσο.

Last edited:
Βλέπω πολλοί γράφεται ότι δεν πήρε αναβάθμιση λογισμικού και το πουλάτε. Αν δεν πάρει τι σημαίνει δεν είναι λειτουργικό ; Πόσα χρόνια μπορείς να το έχεις και να κατεβάζεις ότι εφαρμογή θες ;

Στάλθηκε από το SM-N986B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Δεν είναι μόνο το λειτουργικό, είναι το όλο πακέτο. Εχω ένα Mini του 2014 που το έχω βάλει στο δωμάτιο του γιού μου, εντάξει τι να πω, το μηχάνημα είναι χαρχάλι, κάνει μόνο για εντελώς βασικές λειτουργίες, δεν μπορεί να σταθεί σήμερα, παρά μόνο σε δωμάτιου μικρού παιδιού όπως το έχω τώρα. Οσο καλό μηχάνημα και να πάρεις τώρα σε 5-6 χρόνια θα είναι παλιατζουρα, σε 7-8 δε θα είναι στα όρια για να το πετάξεις. Δεν μιλάμε καν για 10ετία που αναφέρθηκε πριν. Για μένα Max σε 3 άντε 4 χρόνια τα μηχανηματα θέλουν άλλαγμα, προχωράει τόσο η τεχνολογία που ακόμα και σε μια μόνο γενιά π.χ. M1 vs Μ2 υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Σε λίγα χρόνια ένας π.χ. M4 παίζει να είναι πιο ισχυρός από M1 Ultra που τα μηχανηματα που τον έχουν τώρα κάνουν χιλιάρικα!!