Μετά από μια βδομάδα συμβίωσης με το Macbook Retina 13' (2013) οι εντυπώσεις μου:
Αν έπρεπε να το χαρακτηρίσω με μια λέξη, θα έλεγα "απολαυστικό".
Καταρχήν, όπως όλα τα macbook είναι υπέροχο αισθητικά, με κορυφαίο πληκτρολόγιο, trackpad και ποιότητα κατασκευής.
Ξεχωρίζει όμως λόγω βάρους (πανάλαφρο σε σχέση με το παλιο, μονο 1,6 κιλά), ταχύτητας, αυτονομίας και αυτής της εκπληκτικής οθόνης.
Αφού συνηθίσεις στην retina, όλα τα κλασικά monitor σου φαίνονται θολά. Τα γράμματα είναι πεντακάθαρα και οι φωτογραφίες & τα videos κρύσταλλο. Φυσικά, η υψηλή ανάλυση ξεβρακώνει όσες εφαρμογές ή ιστοσελίδες που δεν την υποστηρίζουν. Πχ, στην αρχή έβαλα την πρωτη version του office 2011 για mac και τρόμαξα με τις πιξελιασμενες γραμματοσειρές. Ευτυχώς, υπήρχε retina update που τις έφερε στην ανάλυση που πρέπει. Το ίδιο και στο web. Κάποιες σελίδες φαίνονται πλέον χαλια, άλλες εκπληκτικα. Το καλο είναι ότι έχει περάσει ένα έτος από τότε που βγήκε το πρώτο μοντέλο και πλέον και οι περισσότερες εφαρμογές είναι retina ready και οι σοβαρές ιστοσελίδες.
Σε επίπεδο ταχύτητας το μηχάνημα είναι ότι πιο γρηγορο έχω πιάσει ποτε, ακαριαίο το χαρακτήρισα πιο πάνω. Βοηθάει όχι μονο ο hasswell i5 και η iris GPU, αλλα και ο εκπληκτικά ταχύς SSD που μέτρησα read/write κοντα στα 700 ΜΒ/s, ο οποιος είναι αρκετά πιο γρήγορος και από το περσινό μοντέλο το οποιο μέτρησα κοντα στα 350/400 MBs (15 Mbookr i7). Παίζει αδιαμαρτύρητα τα πιο βαρια μου HD (1080p 50fps) και η επεξεργασία video γίνεται ταχύτατα μέσω imovie ή final cut pro.
Η αυτονομία είναι κορυφαία χαρη στον Haswell και το Maverics. Πλέον το φορτίζω μια φορα την ημερα στο γραφείο και με βγάζει μέχρι την άλλη μερα. Δεν χρειάζεται να κουβαλάω τον φορτιστή σπίτι-γραφείο (παλιά είχα δυο φορτιστές έναν για το σπίτι και ένα για το γραφείο).
Και φυσικά είναι πολύ ελαφρύτερο από το παλιο macbook σε σημείο που πάντα έχω το νου μου εάν το έβαλα στην τσάντα.
Στα αρνητικά, το ότι δεν αναβαθμίζεται (δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα συμβεί αν κάτι χαλάσει έκτος εγγύησης) και το ότι λόγω λεπτού προφίλ δεν χωρούσε να μπει ethernet port οποτε σε αναγκάζει η apple να αγοράσεις τον thunderbold adaptor των 30 ευρω. Σε ένα μηχάνημα των 2Κ, θα μπορούσαν να τον έδιναν δωρεάν... :twoguns:
Όπως καταλάβατε, το μηχανάκι είναι αντάξιο των (πολύ υψηλών) προσδοκιών μου και , Τεχνολογικού Θεού θέλοντος, το βλέπω να με συντροφεύει πολλά χρόνια σε καθημερινή βάση.. :2thumb22sup: