[Επίσημο] Νέο Mac Mini M4 @2024

Μιλάμε για τρελή αναβάθμιση. Και δεν αναφέρομαι καν στη σειρά Pro αλλά την απλή όπως αυτό που έχω. Η σύγκριση του iMac M4 με το MacBook Pro M2 είναι τεράστια. Όταν βάλεις και τα μεγάλα τότε το χάος.

Στο μεταξύ σε διπλανό forum κυκλοφόρησε ο παρακάτω πίνακας

Geekbench 6 single:

AMD 9800x3d (8c): 3330
AMD 9950x (16c): 3359
Intel 285k (24c): 3450
M4 Pro (14c): 3925
M4 Max (16c): 4060

Geekbench 6 multi:

AMD 9800x3d (8c): 18415
AMD 9950x (16c): 20183
M4 Pro (14c): 22669
Intel 285k (24c): 23024
M4 Max (16c): 26675

Οι 2 της AMD ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ και πατάνε κάτω τους αντίστοιχους της Intel. Παρ' όλα αυτά είναι πίσω.

Ελπιζω να τους βγει και ο νεος σχεδιασμος απαγωγης θερμοτητας και να μην εχουν τιποτε θεματα με υπερθερμανσεις λογω μικροτερου χωρου.

Ελπιζω να τους βγει και ο νεος σχεδιασμος απαγωγης θερμοτητας και να μην εχουν τιποτε θεματα με υπερθερμανσεις λογω μικροτερου χωρου.
Ο λόγος που είχα πουλήσει το mac mini ήταν αυτός .Η θερμοκρασία έφθανε μέχρι και 90 βαθμούς .Για ενα διάστημα το είχα γυρίζει ανάποδα και είχα βγαλει το καπάκι για να γίνεται απαγωγή θερμοκρασίας Αυτό βέβαια ήταν αρκετα παλιά με ενα i5 .Αντίθετα σε κανένα από τα 2 Imac δεν είχα -εχω τέτοιο πρόβλημα .Σε ένα παλιο macbook pro 13 του 2012 που το έχω για μουσική -ταινίες ,καθαρίζω αρκετα συχνά το φουρφουρακι και πρόσφατα αλλαξα τη πάστα .
Και βεβαια είναι τοποθετημένο πάνω σε βάση με ανεμιστήρα .

Πάντως το νέο mac mini είναι πρόκληση .

M4 mac mini teardown
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

9/10 σπίτια με ένα Mac mini και μια κονσόλα έχουν ξεμπερδέψει με δουλειές γραφείου και παιχνίδια και είναι και όλοι ευχαριστημένοι για 4-5 χρόνια.

Οπότε συνεχίζουμε να κραζουμε την υποστήριξη οθονών στο MacOS μπας και ασχοληθούν!

Διότι είναι ανεπίτρεπτο για βασικούς υπολογιστές σπιτιού/γραφείου να μην υπάρχει σωστή υποστήριξη των οθονών πλην αυτών της Apple που ξεκινάνε από την τιμή του Mac mini * 2.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι πλέον ο SSD δεν είναι κολλημένος πάνω στο mainboard αλλά είναι αφαιρούμενος.

Αυτό σημαίνει ότι αν χαλάσει ο SSD που είναι μια από τις πιο συνήθεις βλάβες το μηχάνημα ΔΕΝ είναι για πέταμα καθώς θα μπορείς να αγοράσεις SSD από την Apple μαζί με την τοποθέτηση σου σε τιμή πολύ χαμηλότερη από το να αντικαταστήσεις ΟΛΟ το mainboard.

Και αυτό όπως καταλαβαίνετε ανοίγει την πόρτα στο να δημιουργηθούν 3rd party SSDs κάποια στιγμή στο μέλλον δίνοντας τη δυνατότητα αναβάθμισης.

Τέλος , όπως αποκαλύπτουν όλα τα tear downs , ακόμα και στη βασική έκδοση των 256GB , υπάρχουν 2 NAND chips των 128GB και όχι ένα των 256GB με αποτέλεσμα ο SSD να έχει top επιδόσεις και όχι κουτσουρεμένες όπως είχαμε δει σε ΠΟΛΛΕΣ συσκευές τα προηγούμενα χρόνια.

Λεπτομέρειες για πολλούς , αλλά υπήρχε μεγάλη κριτική δικαίως κατά την άποψη μου οπότε καλό είναι να αναφέρουμε τα «λάθη» που διορθώνονται…

Last edited:
Και μια άποψη του Δημήτρη Κατσαφούρου, που συμμερίζομαι, οτι για πιο απαιτητικές χρήσεις καλύτερα αναμονή να βγει το Studio:

Και μια άποψη του Δημήτρη Κατσαφούρου, που συμμερίζομαι, οτι για πιο απαιτητικές χρήσεις καλύτερα αναμονή να βγει το Studio:
Προφανώς, μόνο και μόνο λόγω θερμοκρασιών κλπ. ε δεν θα πας για απαιτητικές και επαγγελματικές δουλειές σε mac mini. Η συσκευή αυτή είναι για ερασιτένχες, χομπίστες και σπιτική χρήση.

• Like
Reactions: jig
Πολύ ωραία πράγματα. έτσι όπως το βλέπω οι χρήστες Mac Mini M1 θα τρέξουν μαζικά να αντικαταστήσουν τα μηχανάκια τους. Οπότε κατά το καλοκαίρι θα χτυπήσω ένα τέτοιο μεταχειρισμένο για καμία 200αριά Ευρώ για το Home Office.

• Like
Reactions: karajim80
Πολύ ωραία πράγματα. έτσι όπως το βλέπω οι χρήστες Mac Mini M1 θα τρέξουν μαζικά να αντικαταστήσουν τα μηχανάκια τους. Οπότε κατά το καλοκαίρι θα χτυπήσω ένα τέτοιο μεταχειρισμένο για καμία 200αριά Ευρώ για το Home Office.
Και το πρώτο M1 είναι μια χαρά μηχανήμα, απλά το νέο M4 είναι τόσο καλό που όπως ειπες δεν έχει νόημα να δώσει πλέον κάποιος πάνω 200-250 ευρώ για ένα mac mini με Μ1.

Και το πρώτο M1 είναι μια χαρά μηχανήμα, απλά το νέο M4 είναι τόσο καλό που όπως ειπες δεν έχει νόημα να δώσει πλέον κάποιος πάνω 200-250 ευρώ για ένα mac mini με Μ1.
H μόνη μου απορία είναι αν το Μ1 μπορεί να χειριστεί Citrix Workspace με 2 οθόνες. Το ίντερνετ λέει ναι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν δεν το δουλέψεις ο ίδιος.

H μόνη μου απορία είναι αν το Μ1 μπορεί να χειριστεί Citrix Workspace με 2 οθόνες. Το ίντερνετ λέει ναι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν δεν το δουλέψεις ο ίδιος.

Αυτό είναι θέμα software, όχι apple silicon, σωστά;

Η γυναίκα μου δουλεύει 2 οθόνες Citrix Remote Desktop με Intel MacBook Air (τελευταίο macOS)

Αυτό είναι θέμα software, όχι apple silicon, σωστά;

Η γυναίκα μου δουλεύει 2 οθόνες Citrix Remote Desktop με Intel MacBook Air (τελευταίο macOS)
Διαβάζω ότι τα MacBook με Μ1 είχαν πρόβλημα, αν και όχι τα MacMini. Φαίνεται να είναι και θέμα επεξεργαστή.

• Like
Reactions: simplektis
Το νέο Mac mini m4 base model, απέναντι στα αντίστοιχα (και πιο ακριβά) windows mini PC's...

Ποιος το περίμενε ότι ένα Mac θα είναι ότι πιο vfm !