[Επίσημο] Samsung Galaxy S23 Series

Galaxy-S23-review-15.jpg

Galaxy-S23-Plus-review-4-1200x675.jpg

Κατάλαβε κανείς διαφορά με την αναβάθμιση 2.2GB; Εγώ τίποτα .
Ε πως δεν κατάλαβες.Λίγο πιο αργό θα έγινε σίγουρα.Οι περισσότερες αναβαθμίσεις εκεί αποσκοπούν έτσι ώστε μετά από το πολύ 2 χρόνια με την "βοήθεια" των αναβαθμίσεων να σκέφτεσαι ότι πρέπει να το αλλάξεις γιατί παραέγινε αργό.

Επειδή το έγραψε ο @ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ στη προηγούμενη σελίδα, έκανα μια δοκιμή προ ορισμένων ημερών.

Το full auto στο 30x έβγαλε αυτό το αποτέλεσμα:

20230605_033141.jpg

Το JPEG από τη λήψη JPEG+RAW (εάν θυμάμαι καλά στο RAW πάει μέχρι 20x)

20230605_033242.jpg

Και βάζω και το RAW.

Το preview του RAW με το JPEG που βγήκε από αυτό είναι προφανώς το ίδιο, δεν έχει κανένα edit.
Έχει αρκετή πρωτογενή πληροφορία, την οποία βέβαια παίρνει και της αλλάζει τα φώτα στο processing ώστε να βγεί το πρώτο αποτέλεσμα, το οποίο έχει πολύ πιο έντονη αντίθεση, σίγουρα edge enhancement και κάποια πολύ βαριά αποθορυβοποίηση.

Τι εννοείς;
Εννοώ ότι βάλε ένα sdmaid pro (την πληρωμένη έκδοση) και κάνε ένα scan να δεις πόση σαβουρα έχεις στο κινητό. Βάζω στοίχημα ότι έχεις πολλά GB σκουπίδια.
Εγώ είχα 5GB (σε 3 μηνων τηλέφωνο μιλάμε) και υπόψιν βάζω με το σταγονόμετρο εφαρμογές. Και από τα big brother μόνο Whatsapp έχω (αναγκαστικά για να μιλάω με τα πελατάκια μου).
Μαζεύονται cache και από browsers και από YouTube κλπ.
Και το ξαναλέω για χιλιοστή φορά στο πενταετίας S9 δεν είχα κανένα θέμα ταχύτητας. Για τις κάμερες το άλλαξα. Πάντα όμως fine tuning με package disabler pro κλπ.

Επειδή το έγραψε ο @ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ στη προηγούμενη σελίδα, έκανα μια δοκιμή προ ορισμένων ημερών.

Το full auto στο 30x έβγαλε αυτό το αποτέλεσμα:

View attachment 217248

Το JPEG από τη λήψη JPEG+RAW (εάν θυμάμαι καλά στο RAW πάει μέχρι 20x)

View attachment 217249

Και βάζω και το RAW.

Το preview του RAW με το JPEG που βγήκε από αυτό είναι προφανώς το ίδιο, δεν έχει κανένα edit.
Έχει αρκετή πρωτογενή πληροφορία, την οποία βέβαια παίρνει και της αλλάζει τα φώτα στο processing ώστε να βγεί το πρώτο αποτέλεσμα, το οποίο έχει πολύ πιο έντονη αντίθεση, σίγουρα edge enhancement και κάποια πολύ βαριά αποθορυβοποίηση.
Κατέβασα το WeTransfer. Χάλια είναι. Αν το μεγενθύνεις είναι όλο μέσα στον κόκκο. Θέλω να πω δεν είναι φωτογραφία που θα κρατήσεις.

Αν και έχουμε εξαντλήσει το θέμα πολλές σελίδες πριν, my 2 cents:
Πιθανολογώ πως το ίδιο κόλπο που κάνει στο jpeg (έξυπνο ovelay κάποιων λεπτομερειών φεγγαριού πάνω στην εικόνα που πραγματικά τράβηξε), κάνει και στο raw, το οποίο δεν είναι από ότι φαίνεται πραγματικό raw όταν είναι αναγνωρίζει ως θέμα το φεγγάρι.
Αν μπορούσε να έχει τέτοια λεπτομέρεια από το φακουδακι ενός κινητού, δεν θα την βλέπαμε μόνο στο φεγγάρι αλλά και σε όλες τις αντίστοιχα μακρινές αποστάσεις.
Το ότι είναι gimmick, αποδειχθηκε ξεκαθαρα στα πολλα test που εγιναν. Να θυμισω πχ την εκτυπωση ενος θολου φεγγαριου σε χαρτονι το οποιο στη συνεχεια το φωτογράφησε το S23 και ω του θαύματος, εμφανίστηκαν οι κρατήρες από το πουθενά.
e94e9870f8b4244f0dd3b4daa8a9149c.jpeg

ΥΓ. Επειδή έχω ποιοτικό τηλεφακο (Sony 70-350mm F4.5-6.3 G OSS) και τραβω συχνα το φεγγαρι, ξερω στη πραξη πως για να εχουμε εστω αποδεκτό αποτελεσμα απαιτειται τριποδο και χρονοκαθυστερηση στη λήψη, αλλιως και με το παραμικρο vibration η φωτο ειναι κουνημενη. Το να πιστευουμε οτι μπορουμε να βγαζουμε με τα φακουδακια των κινητων τους κρατηρες του φεγγαριου κρατωντας το μαλιστα στο χερι, ειναι ενάντια στη φυσική.

Εγώ από την άλλη προσπαθώ να βγάλω τα αστέρια με την ειδική επιλογή που έχει στο expert raw και δεν τα έχω καταφέρει ποτέ. Ούτε με 4 λεπτά , ούτε με 7 λεπτά ούτε με 10.
Βγαίνει καμμένη (πάρα πολλή φωτεινή) . Εννοείται ότι είμαι σε σκοτεινό περιβάλλον (όσο γίνεται βέβαια) . Πρέπει να πας στον Όλυμπο στα σκοτάδια για να βγάλεις αυτά που βλέπουμε στα βιντεάκια;
Έχει καμία περίεργη ρύθμιση;

Αν και έχουμε εξαντλήσει το θέμα πολλές σελίδες πριν, my 2 cents:
Πιθανολογώ πως το ίδιο κόλπο που κάνει στο jpeg (έξυπνο ovelay κάποιων λεπτομερειών φεγγαριού πάνω στην εικόνα που πραγματικά τράβηξε), κάνει και στο raw, το οποίο δεν είναι από ότι φαίνεται πραγματικό raw όταν είναι αναγνωρίζει ως θέμα το φεγγάρι.
Αν μπορούσε να έχει τέτοια λεπτομέρεια από το φακουδακι ενός κινητού, δεν θα την βλέπαμε μόνο στο φεγγάρι αλλά και σε όλες τις αντίστοιχα μακρινές αποστάσεις.
Το ότι είναι gimmick, αποδειχθηκε ξεκαθαρα στα πολλα test που εγιναν. Να θυμισω πχ την εκτυπωση ενος θολου φεγγαριου σε χαρτονι το οποιο στη συνεχεια το φωτογράφησε το S23 και ω του θαύματος, εμφανίστηκαν οι κρατήρες από το πουθενά.
View attachment 217251

ΥΓ. Επειδή έχω ποιοτικό τηλεφακο (Sony 70-350mm F4.5-6.3 G OSS) και τραβω συχνα το φεγγαρι, ξερω στη πραξη πως για να εχουμε εστω αποδεκτό αποτελεσμα απαιτειται τριποδο και χρονοκαθυστερηση στη λήψη, αλλιως και με το παραμικρο vibration η φωτο ειναι κουνημενη. Το να πιστευουμε οτι μπορουμε να βγαζουμε με τα φακουδακια των κινητων τους κρατηρες του φεγγαριου κρατωντας το μαλιστα στο χερι, ειναι ενάντια στη φυσική.

Το RAW αρχείο, είναι RAW αρχείο, sensor data. Το JPEG που βγαίνει, θα μπορούσε να είναι επεξεργασμένο, ωστόσο όποιος το βάλει δίπλα δίπλα με το RAW βλέπει πως είναι το ίδιο.
Δεν υπάρχει περιθώριο πιθανολόγησης. Είναι ξεκάθαρη η διαφορά με το full auto και εμφανής η επεξεργασία που γίνεται.

Για το κούνημα, είναι σωστό. Η φωτογραφία βγήκε σε 1/250 με ISO50 και το πέτυχα με τη 2η στο raw.

Κατέβασα το WeTransfer. Χάλια είναι. Αν το μεγενθύνεις είναι όλο μέσα στον κόκκο. Θέλω να πω δεν είναι φωτογραφία που θα κρατήσεις.

Προφανώς Τάσο. Έχει κάποια πληροφορία την οποία παίρνει και τεντώνει όσο δεν πάει για να βγάλει το επεξεργασμένο jpeg.
Εγώ δεν το έβαλα για να δούμε τι ωραία που βγαίνει στο raw, όσο για το ότι δεν πρόκειται για "fake" φωτογραφία.

• Like
Reactions: vadergr
Το να πιστευουμε οτι μπορουμε να βγαζουμε με τα φακουδακια των κινητων τους κρατηρες του φεγγαριου κρατωντας το μαλιστα στο χερι, ειναι ενάντια στη φυσική.

καποια στιγμη θα γινει και αυτο.

Τωρα παντως δεν συμβαινει. Και εγω εβγαλα στο χερι με την κανονικη μου καμερα φεγγαρι αξιοπρεπες αλλα ο φακος ο ιδιος ειχε κορυφαια σταθεροποιηση επαγγελματικη για να το πω απλα .

Τι συγκρινετε ρε σεις τωρα με τα φεγγαρια ?

Νομιζω περισσσοτερο νοημα εχει να συγκρινει κανεις απλα night shots (κυριως για να συγκρινεις τον θορυβο αλλα οχι τωρα και αναλυση στο φεγγαρι) αλλα οχι σε extreme καταστασεις

Επειδή ορισμένοι είστε εξαιρετικά ειδικότεροι ημών στη φωτογραφία, γνωρίζετε εάν υπάρχει τρόπος να αλλαχτεί καθ'οποιονδήποτε τρόπο ένα .dng αρχείο;

Εγώ από τα λίγα που γνωρίζω, έχω υπόψιν πως περιλαμβάνει image plain και pixel values συν metadata.
Ανάλογα με τον σένσορα -καλή ώρα- αποθηκεύει και το bayern pattern και μέχρι εκεί.

Προφανώς και γίνεται…. Και η Apple το κάνει.
Δεν υπάρχει πια η έννοια raw όπως παλιά.

Τα έχουμε ξαναπεί, αν είχε τέτοια δυνατότητα το Samsung θα την εφάρμοζε και σε όλες τις φωτό, απλή λογική είναι.

Last edited:
Επειδή ορισμένοι είστε εξαιρετικά ειδικότεροι ημών στη φωτογραφία, γνωρίζετε εάν υπάρχει τρόπος να αλλαχτεί καθ'οποιονδήποτε τρόπο ένα .dng αρχείο;

Εγώ από τα λίγα που γνωρίζω, έχω υπόψιν πως περιλαμβάνει image plain και pixel values συν metadata.
Ανάλογα με τον σένσορα -καλή ώρα- αποθηκεύει και το bayern pattern και μέχρι εκεί.

Δεν είναι expert αλλά εξ όσων γνωρίζω ήδη γίνεται: το κάνει τόσο η Apple στο ProRaw όσο και η ίδια η Samsung στο expertRaw. Το ότι ένα αρχείο είναι σε DNG container δεν αποτελεί εγγύηση ότι είναι pure raw data από τον σενσορα.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Άλλη μια παράμετρος που ξέχασα να αναφέρω είναι το focus. Όταν τραβώ το φεγγάρι με τηλεφακο απαιτείται μικρομετρικη Manual ρύθμιση του focus, χρησιμοποιώντας focus assist και focus peaking (πάνω σε τρίποδο) ώστε να βγει καθαρά τα ανάγλυφο στους κρατήρες. Το παραμικρό λάθος στο focus θολώνει την εικόνα.
Σκεφτείτε τώρα ποσό λογικό είναι να έχουμε παραπλήσιο αποτέλεσμα σηκώνοντας με το χέρι το κινητό στο φεγγάρι.

Η δικιά μου εμπειρία μέχρι στιγμής πάντως κλίνει προς το να είναι όντως πετυχημένο upscale κι όχι έτοιμη φωτό από database, καθώς πολλαπλές λήψεις την ίδια στιγμή παρουσιάζουν διαφορές στις λεπτομέρειες, αναλόγως της αρχικής εστίασης-σταθερότητας. Η φωτό φυσικά δεν είναι συγκρίσιμη με αντίστοιχη που έχει ληφθεί με ειδικό εξοπλισμό, απλά είναι usable...

Γενικά, το ψηφιακό 100x, μπορεί να έχει σχετικά επιτυχημένο αποτέλεσμα και εκτός σελήνης, σε κάποια αντικείμενα περισσότερο από κάποια άλλα...

Εδώ π.χ. ένα παράδειγμα, τί βλέπεις στο live view:
Screenshot_20230629_091504_Gallery.jpg

Και τί βλέπεις στο jpeg:

20230404_232920.jpg

Η δικιά μου εμπειρία μέχρι στιγμής πάντως κλίνει προς το να είναι όντως πετυχημένο upscale κι όχι έτοιμη φωτό από database, QUOTE]

Δεν μίλησε πάντως κανεις για έτοιμη φωτό από database, αλλά για composite της πραγματικής φωτό με moon elements που δίνουν τη ψευδαίσθηση λεπτομέρειας. Αλλιώς δεν θα εμφανιζόταν λεπτομέρεια εκεί που δεν υπάρχει στη original photo. Θυμίζω το test στο Reddit οπου o tester κλίπαρε επίτηδες τα λευκά πανω απο το 216 IRE στην original photo και παρ’ολα αυτα, μετα την επεξεργασια του Samsung εμφανιστηκε θαυματουργα shadow detail στο σημειο του λευκου:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δεν μίλησε πάντως κανεις για έτοιμη φωτό από database, αλλά για composite της πραγματικής φωτό με moon elements που δίνουν τη ψευδαίσθηση λεπτομέρειας. Αλλιώς δεν θα εμφανιζόταν λεπτομέρεια εκεί που δεν υπάρχει στη original photo. Θυμίζω το test στο Reddit οπου o tester κλίπαρε επίτηδες τα λευκά πανω απο το 216 IRE στην original photo και παρ’ολα αυτα, μετα την επεξεργασια του Samsung εμφανιστηκε θαυματουργα shadow detail στο σημειο του λευκου:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Κι αυτόν τον "tester" γιατί θα πρέπει να τον πάρουμε στα σοβαρά; Έχει καταφέρει κανείς να αναπαράγει τα ευρήματά του, γιατί εγώ δεν τα κατάφερα κι απ' ό,τι είδα πιο πίσω, ούτε ο Τάσος, ούτε ο Ανδρέας...

• Like
Reactions: Lobo10