Επισκευές-Αναβαθμίσεις (Παρουσίαση)

Status
Not open for further replies.
Re: ebay+vintage μια πονεμενη σχεση

ενα ακομα μηχανημα με πονεμενη ιστορια πισω του ...ενας ακομα luxman M03 ο οποιος εξ ορισμου εχει προβληματα απο τις ορθιες πλακετες και τις θερμοκρασιες του ποσο μαλλον μετα απο μια κακη μεταφορα και μια κακη επισκευη .

Ο συγκεκριμενος πουληθηκε απο Γερμανια και εφτασε εδω ασχημα κοπανημενος στην πισω μερια εκει που ειναι μπορνες ...εγινε η σχεικη παρατηρηση στον πωλητη αλλα δωθηκε και απο μενα η οδηγια να ελεγθει το μηχανημα και να μην μπει στην πριζα τωρα που ειναι σχετικα νωρις ... Ο ακροατης δεν πηρε την συμβουλη μου και το εβαλε να δουλεψει οπου δουλευε χωρις να μπορει να επιλεξει το δευετερο σετ ηχειων , χωρις τα οργανα , μεχρι πριν απο λιγες μερες οπου παρεδωσε ...

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ....

----Φυσικα η πισω πλακετα με πολλα προβληματα οπου χρειαστηκε να γινουν μπαλωματα στην κυριολεξια αλλα και αντικατασταη καποιων απο τους πυκνωτες που ειχαν προβληματα
----Μεγαλος αριθμος απο ψυχρες κολλησεις στην μπροστινη πλακετα που ειναι η διαχειριση εργασιων του display
----Στην αριστερη πλακετα πληθωρα απο ψυχρες κολλησεις 4 αντιστασεις ψημενες σε σημειο που ειχε αλλειωθει η τιμη τους και μερικοι πυκνωτες με ενδειξεις φθορας
----Στην δεξια πλακετα ολα τα παραπανω συν τρια τρανσιτορ εξοδου κανονικες κινεζικες μαιμουδες
----Φυσικα αυτος που τον επισκευασε φροντισε να κατεβασει τα ρευματα ηρεμιας στο οσο το δυνατον χαμηλοτερο αφου φυσικα δεν ειχε και ο ιδιος εμπιστοσυνη στα εξαρτηματα του.

Φυσικα για το ατυχημα της μεταφορας δεν εχω απολυτως κανενα σχολιο θα μπορουσε να συμβει στον οποιοδηποτε αλλα οτι το μηχανημα ηταν σε αυτο το βαθμο επισκευασμενο η πειραγμενο και ειδικοτερα οταν οι τεχνικοι που το εκαναν απλα επισκευασαν προχειρα οτι βρηκαν οπως οπως αρκει να ψιλοδουλευει ( ειναι φυσικα και πολυ απλο οτι οταν λυνεις την αριστερη πλακετα σε εναν ενισχυτη και εχει ψυχρες κολλησεις φυσικα και μια απο τα ιδια θα εχει και η δεξια και σαφως και δεν μπορεις ουτε πρεπει να το αγνοησεις )

Με λιγα λογια αυτος που το ειχε εψαχνε ενα κοροιδο να του το φορτωσει

Διαφωτιστικες φωτο και απο τα προβληματα αλλα και απο τα μαιμου τρανσιστορ τροχισμενα ωστε να διαπιστωθει ακριβως τι ποιοτητας ηταν ...

Attachments

• DSC00892.jpg
    DSC00892.jpg
    95.2 KB · Views: 728
  • DSC00893.jpg
    DSC00893.jpg
    71 KB · Views: 722
  • DSC00894.jpg
    DSC00894.jpg
    66.4 KB · Views: 721
  • DSC00895.jpg
    DSC00895.jpg
    94.3 KB · Views: 723
  • DSC00896.jpg
    DSC00896.jpg
    62.4 KB · Views: 720
  • DSC00897.jpg
    DSC00897.jpg
    59.3 KB · Views: 722
  • DSC00915.jpg
    DSC00915.jpg
    40.9 KB · Views: 723
Service Krell KRC 2

Ευαγγελιο θα ελεγα ...ειμαι σιγουρος οτι ο στοχος του συγκεκριμενου κατασκευαστη ηταν αρχικα ταξη και σειρα ...Φιλικοι τυποι μιλανε στο τηελφωνο με τον καθε ενα και εχουν και προθεση να βοηθησουν ..Πραγμα αρκετα σπανιο για μεγαλη εταιρια

Προβληματα ηλικας κουρασμενοι πυκνωτες καποιες ψυχρες κολλησεις ενα δυο ρελαι με προβληματα αλλα για τα χρονια του και την πολυπλοκοτητα της κατασκευης μαλλον αυτα ειναι πταισματα . Με μια ματια στον KRC 3 καποιος θα δει οτι εχει προστεθει αρκετο decoupling στην διασπαρτη επιμερους τροφοδοσια η οποια με αυτη την λογικη δεν εχει και την καλυτερη συμπεριφορα και ακομα και αν δουμε οτι ο καασκευαστης καταναλωνει τουλαχιστον το 60% του χωρου γαι την τροφοδοσια προσεγγισε το θεμα μαλλον φτωχα και δεν ελαβε υποψιν του οτι μεγαλοι πυκνωτες ξεμπαρκοι απο εδω και εκει μετα την σταθεροποιηση δεν ειναι η καλυτερη λυση

Στον KRC 3 αλλα και σε αλλα μηχανηματα ( τοπολογιες τετοιου τυπου ""τοπικης σταθεροποιησης κοντα στην καταναλωση"" χρησιμοποιει η nad αλλα και η Denon ) εχει προστεθει τοπικο decoupling και μαλιστα τον τελευταιο καιρο βλεπω σε καποιες φασεις zobel+ decoupling που ειναι μια κατασταση που ακομα δεν εχω ασχοληθει να εκτιμησω .

Η προσθηκη decoupling στα διασπαρτα rail τροφοδοσιας βελτιωσε την ηδη παρα πολυ καλη εικονα του μηχανηματος .

Παραμενει να εχει προβλημα μετα το recaping στο encoder που ρυθμιζει την ενταση του ηχου απο το πανελ ( απο τηλεκοντρολ ρυθμιζει τελεια ) και ο Αμερικανος ζητησε 129 usd για το εξαρτημα το οποιο ειναι ζουπερ ντουπερ αθορυβο οπτικο encoder με φωτοδιοδους και φωτοαντιστασεις .... αλλα απο την δικια μου πλευρα ειναι μαλλον μια δυσκολη αποφαση γιατι παρολο οτι ο πλαμογραφος και τα οργανα μιλανε για βλαβη στον επεξεργαστη ο Αμερικανος μιλαει μονο για το encoder ...

Touch call γιατι αν πληρωσεις 130 δολλαρια για το encoder αλλα τελικα φταιει ο επεξεργαστης προφανως σε περιμενουν αλλα 400...

enjoy some photo ( αφου μας πηδηξε η ΟΤΕΝΕΤ μετα την αναβαθμιση που εκανε στην πλατφορμα της )
DSC00902.JPG
DSC00903.JPG

Last edited:
SERVICE Προενισχυτη SAE P 101

Αλλη μια Αμερικανια τυπου οταν μεγαλωσω θελω να γινω Krell και εδω σαν να ειπε καποιος στον σχεδιαστη βαλε οσους ρελεδες θελεις εχουμε παρα πολλους .!!! Βεβαια εκεινη την εποχη κλειστοι ρελεδες και σφραγισμενοι μαλλον δεν υπηρχαν και σαφως μετα απο τοσα χρονια χρειαστηκαν αλλαγμα μαζι με δυο γερες χουφτες ηλεκτρολυτικους ....

εξυπνο μηχανακι, ωραιοτατο phono stage, εξαιρετικο audiophile line stage φτωχο τροφοδοτικο πολυ καλη δομηση αλλα υστερει σε θορυβο , τροφοδοσια , αλλα και ακριβεια σε σχεση με τον παραπανω krell

Στην πραξη θα ελεγα οτι ο sae εχει μεν καλυτερα ""χρωματα "" αλλα σιγουρα δεν ειναι αληθινα ...

Περα απο τους ρελεδες οπου σαφως και βοηθανε το μηχανημα παρα πολυ ο σχεδιαστης σκεφτηκε σε ταξη Α και μαλιστα αποφασισε να κανει τα γνωστα γουστα τυπου Harman kardon και να επιλεξει ενα τρανσιστορ το οποιο εχει ταση λειτουργιας 30 βολτ και να το ""τρεξει "" στα 29,999999 .... Αντεξε 20 τοσα χρονια οπου φυσικα μετα απο αυτο καηκε και δεδομενης της ευκαιριας αλλαχτηκε με κατι αρχικα λιγο καλυτερο σε επιδοσεις, πολυ προσεκτικα ματσαρισμενο , αλλα και με ενα κλικ ταση ανοχης παραπανω ....

μερικες φωτο απο το ρελεδομαζωμα

DSC00900.JPG

DSC00901.JPG

DSC00905.JPG

Service SANSUI G 3000

Ο καυμενος ( και καμμενος ) την ""εφαγε"" απο κεραυνο που επεσε στην περιοχη σε κολωνα της ΔΕΗ ...σκασανε πυκνωτες , βραχυκυκλωσαν διοδοι , αλλα σε γενικες γραμμες ολα ηταν αντιμετωπισιμα .

Αλλαχτηκαν ολοι οι πυκνωτες εγινε γενικος καθαρισμος αλλαχτηκαν τα γλυκυτατα λαμπακια του , συντονιστηκε ο δεκτης φτου και απο την αρχη μια και μαλλον ηταν χεριασμενος απο καποια αλλη επεμβαση στο παρελθον μετρηθηκε διαβαστηκε και ολα μια χαρα .

Μια απο τις πολυ σπανιες περιπτωσεις που ενα μηχανημα εφαγε τετοιο σκορτσο και την γλυτωσε .

Εχω την τυχη να βλεπω δεκαδες μηχανηματα ...καποια απο αυτα πολυ ακριβα Ομως οτι και να κανεις τα χρωματα και η γλυκα που εχουν αυτα τα vintage ειναι πραγματικα αχτυπητη ....το δε ριαδιοφωνο απλα μοναδικο ...

τα ενδοτερα ....

DSC00913.JPG

DSC00916.JPG

DSC00919.JPG

Service Magnum Class A

Θλιψη, μαυριλα, καταχνια, χορος ,κεφι ,μπριο Εξηγω:

Το μηχανημα αυτο ειναι πραγματικης ταξης Α παρεχει τουλαχιστον 10-15 βαττ σε πραγματικη ταξη Α και σχεδον 50 σε ταξη ΑΒ συγκριτικα με τον EC2 που εγινε αντικειμενο συζητησης και ενω γραφει ταξης Α μολις καναδυο απο τα βαττ του ειναι σ επραγματικη ταξη Α

Η τοπολογια του θελει :
--μαλλον μικρη χωρητικοτητα τροφοδοσιας για μια τετοια δουλεια
--Σταθεροποιημενη ταση στα πρωτα σταδια του ενισχυτη
--Πολυ υψηλες θερμοκρασιες παντου και εξηγω :
*ενω το μηχανημα εχει πολυ καλη μηχανικη κατασκευη απιστευτο βαρος λογο της τεραστιας ψυκτρας ειναι δομημενο με πολυ ασχημο τροπο
*αναπτυσει θερμοκρασιες που ενω ευκολα η ψυκτρα μπορει να διαχειριστει η πλακετα και τα εξαρτηματα αγκομαχαει
*ενω το μηχανημα ψυχεται για τα εξοδου απο τρελλη ψυκτρα τα υπολοιπα εξαρτηματα δεν εχουν εξαερισμο με καταστροφικα αποτελεσματα ..

Αποτελεσμα
--μερικα εξοδου καμμενα ( οπου εκει χρειαζεται μετατροπη ) μια και τα αυθεντικα δεν υπαρχουν πουθενα πλεον
--ολοι μηδενος εξαιρουμενου οι πυκνωτες με απιστευτα σημαδια φθορας να εχουν βρασει λογο θερμοκρασιας
--Το τυπωμενο κυκλωμα σε μια θλιβερη κατασταση επισης λογο θερμοκρασιας
--Ακομα και το ρελε ειχε προβλημα επισης λογο θερμοκρασιας

Τελος παντων αφου εφαγα μια αναποδη αγοραζωντας μαιμου 2SJ162 2SK 1058 βρεθηκαν σωστα εξαρτηματα εγινε η μετατροπη αλλαχτηκαν ολοι οι ηλεκτρολυτικοι και το μηχανημα να και με μεγαλη καθυστερηση τελικα εβαλε μπρος

Σαφως το αποτελεσμα με τα δικα μου κριτηρια ειναι κακο και το μηχανημα αυτο εχει ικανοτητα να παιξει μονο απλες μουσικες χωρις ταχυτητα με μονο στοχο τα τετραδιαφανα μεσαια με απιστευτο στακαρισμα και πολυ υψηλο ορισμο των φωνητικων πανω στην πολυ μικρη διδιαστατη σκηνη ..>Σε οτιδηποτε αλλο του ζητηθει να παιξει απλα υστερει ....Κλασσικη ροκ ισως ,ποπ ελεκτρονικα ουτε για αστειο και οσο για ησυχη house ουτε στο ονειρο σου ...

ΠΑρολο οτι ειναι ο τεταρτος που κανω οφειλω να ομολογησω οτι μαλλον αυτος ηταν ο καλυτερος μια και εφαγε 20,000 νιπονφαραντ ακομα ( επιπλεον ) και αρχισε να δειχνει 2 κλικ σωμα παραπανω ...

αυτα τα θλιβερα ....οπου στην πρωτη φωτο μπορει καποιος να δει οτι ακομα και οι ασφαλειοθηκες χρειαστηκαν αλλαγη μια και αυτες ειχαν ψηθει με κινδυνο το καμμενο πλατικο να διαλυθει ...

DSC00681.JPG

DSC00844.JPG

DSC00845.JPG

DSC00846.JPG

Re: Service SANSUI G 3000

Ο καυμενος ( και καμμενος ) την ""εφαγε"" απο κεραυνο που επεσε στην περιοχη σε κολωνα της ΔΕΗ ...σκασανε πυκνωτες , βραχυκυκλωσαν διοδοι , αλλα σε γενικες γραμμες ολα ηταν αντιμετωπισιμα .

Αλλαχτηκαν ολοι οι πυκνωτες εγινε γενικος καθαρισμος αλλαχτηκαν τα γλυκυτατα λαμπακια του , συντονιστηκε ο δεκτης φτου και απο την αρχη μια και μαλλον ηταν χεριασμενος απο καποια αλλη επεμβαση στο παρελθον μετρηθηκε διαβαστηκε και ολα μια χαρα .

Μια απο τις πολυ σπανιες περιπτωσεις που ενα μηχανημα εφαγε τετοιο σκορτσο και την γλυτωσε .

Εχω την τυχη να βλεπω δεκαδες μηχανηματα ...καποια απο αυτα πολυ ακριβα Ομως οτι και να κανεις τα χρωματα και η γλυκα που εχουν αυτα τα vintage ειναι πραγματικα αχτυπητη ....το δε ριαδιοφωνο απλα μοναδικο ...

τα ενδοτερα ....

DSC00913.JPG

DSC00916.JPG

DSC00919.JPG

Αλλες εποχες....:worshippy::worshippy::worshippy:

Γεια σας,επειδη ασχολειστε και με καθαρισμους των μηχανηματων κλπ...ηθελα να ρωτησω πως μπορουν(?)να βγουν σημαδια-γρατζουνισματα που μπορει να εχουν γινει στο μεταλικο καλυμα ενος ενισχυτη?Υπαρχει καποιος τροπος?Ευχαριστω προκαταβολικα,κ ευτυχισμενο το νεο ετος με υγεια!

αν ειναι γρατσουνιες τα πραγματα προφανως ειναι δυσκολα .... Συνηθως τα μηχανηματα που επισκευαζουμε ολα εχουν αρκετα χροναι στην πλατη του εχουμε κατα καιρους επιστρατευσει διαφορα πραγματα τα οποια εχουν δοκιμαστει αλλα με καλα αποτελεσματα και αλλα οχι ...Αλοιφες για γυαλισμα μεταλλων , αλοιφες για γυαλισμα ζαντων, το Ζιφ κανει εκπληκτικη δουλεια , καθε δυνατη ποικιλια αζαχ που μπορει να υπαρχει ,scoop pretol και δεκαδες αλλα με σκοπο να βγει η βρωμα απο το βαθος ..αλλα για γρατσουνιες ειναι παντα πολυ δυσκολο .

Καλημερα και Χρονια Πολλα με υγεια.Αυτο το νημα το διαβαζω σαν ενα πολυ ενδιαφερον μυθιστορημα ! Να εξηγουμαι. Δεν ειμαι ηλεκτρονικος, αλλα θα ελεγα οτι εχω μια λοξα με τα ηλεκτρονικα. Τελος παντων θελω να πω οτι δεν ειμαι ειδικος για να αξιολογησω τη δουλεια σας. Ομως εχω εντυπωσιαστει κυριολεκτικα με τις περιγραφες σας των επεμβασεων σας στα μηχανηματα που παρουσιαζετε. Αν αυτο δεν δειχνει αγαπη και παθος γι αυτο που κανετε, δεν ξερω τι αλλο μπορει να σημαινει. Ας μη μακρυγορησω. Ευχομαι ξανα καλη χρονια με υγεια και να συνεχισετε το <<θεαρεστο>> εργο σας !!!
Χριστος

αν ειναι γρατσουνιες τα πραγματα προφανως ειναι δυσκολα .... Συνηθως τα μηχανηματα που επισκευαζουμε ολα εχουν αρκετα χροναι στην πλατη του εχουμε κατα καιρους επιστρατευσει διαφορα πραγματα τα οποια εχουν δοκιμαστει αλλα με καλα αποτελεσματα και αλλα οχι ...Αλοιφες για γυαλισμα μεταλλων , αλοιφες για γυαλισμα ζαντων, το Ζιφ κανει εκπληκτικη δουλεια , καθε δυνατη ποικιλια αζαχ που μπορει να υπαρχει ,scoop pretol και δεκαδες αλλα με σκοπο να βγει η βρωμα απο το βαθος ..αλλα για γρατσουνιες ειναι παντα πολυ δυσκολο .

Βασικα προκειται για καινουργιο ενισχυτη κ σε ενα σημειο εχει γινει ενα ελαφρυ σημαδι σαν γρατζουνια...δεν ειναι βαθυ να πει κανεις οτι εκανε ζημια στο χρωμα!Θα δοκιμασω την τυχη μου με αζαχ αν κ δε το πολυ παω...εχω μια προκαταληψη σχετικα με το συγκεκριμενο προιον,χρησιμοποιω νωπο πανι παντα.Ευχαριστω!

Service Rotel RB890

Rotel εκεινης της εποχης = οταν μεγαλωσω θελω να γινω Adcom 555II !!!!

Απλοτητα , απλωμενη και δομημενη κατασκευη , διπλο τροφοδοτικο , υλικα ποιοτητας . over design σε πυκνωτες και σταδιο εξοδου κλασσικη τοπολογια leach ενα μηχανημα το οποιο ειναι μαλλον μικροτερο απο εναν 555ΙΙ αλλα εχει ακριβως το ιδιο στυλ κατασκευης μπολικα ρευματα καλη ικανοτητα οδηγησης .

Υποφερει απο σχεδον τα ιδια προβληματα που ειχαν και οι Adcom με επεμβασεις κυριως κοστολογικες σε καποια σημεια ...ΠΧ ενω εχει σκεφτει να κανει bypass τον πυκνωτη της αναδρασης με εναν MKP 100nf το οποιο ειναι μεν πολυτελεια αχρηστη δε απο ην στιγμη που ο ιδιος ο πυκνωτης ειναι αγνωστου κατασκευαστη θλιβερης ποιοτητας και προδιαγραφων ( στο ξενο φορουμ διαβασα οτι πρακτικα δεν μπορεις και δεν πρεπει να κατασκευασεις εναν πυκνωτη 6,3 βολτ 100 μικορφαραντ πολυ απλα γιατι ναι μεν την χωρητικοτητα μπορεις να την πετυχεις αλλα τι ανοχες μπορει να εχει ενα εξαρτημα με ταση λειτουργιας 6,3 βολτ ενω ο υπολοιπος ενισχυτης δουλευει στα +- 75 ...)

Η προσεγγιση ηταν να αλλαχτουν αυτοι οι πυκνωτες ( μια και προκαλεσαν και την βλαβη ) αλλα επισης και σε αλλα μοντελα της ιδιας εταιριας που εχουν χρησιμοποιηθει μακροπροθεσμα ολοι τους παρουσιασαν προβλημα . να αλλαχτει ενα κλικ το ευρος του μηχανηματος σε συνδυασμο με δυο κλικ αυξηση ρευματων ηρεμιας ( παντα σε συνδυασμο με τις απαιτησεις του ακροατη )

γενικα και περα απο τις μικρες τσιγκουνιες στους πυκνωτες και την πληρη απουσια decoupling στους ποοοοολυ μεγαλους και αργους πυκνωτες θεωρω το μηχανημα αυτο απο τα καλυτερα που εχω δει στην κατηγορια του ενω συναμα παραμενει ακομα και σημερα μια πολυ καλη αγορα σε σχεση με την τιμη που μπορει κανεις να το βρει ...

Μου αρεσε τοσο πολυ που σκεφτηκα να το κλωνοποιησω ....

enjoy τα ενδοτερα και καλη χρονια με υγεια σε ολους !!!

DSC00945.JPG

DSC00946.JPG

DSC00947.JPG

DSC00948.JPG

Last edited:
service PIoner SX636

Κλασσικο μηχανημα ραδιοενισυχτης του Ιαπωνα κατασκευαστη ...χρειαστηκε :

--Μετατροπη και 4 καινουργια τρανσιστορ εξοδου
--Σαφως μαζι με αυτα και 4 οδηγα τρανσιστορ
--Διαφορες αντιστασεις που ηταν καμμενες και καποιες που χρειαστην στο bias και degeneration των οδηγων
--35 περιπου πυκνωτες απο ολο το μηχανημα ( δεκτης phono stage τελικος επιμερους τροφοδοσια )
--Πολυστροφα ρυθμιστικα για τα ρευματα
-- 4 transistor στα διαφορικα
--Μερικα καινουργια λαμπακια
--Μερικες βαττικες αντιστασεις εκπομπων
--κανα δυο αλλα που θα μου ξεφυγαν λιγη αγαπη και στοργη και ενα καλο καθαρισμα .

Για να προλαβω την ερωτηση η απαντηση σε αυτη ειναι ""ΑΝ ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ? "' οριακα οχι ..τα σημεια που πρεπει καποιος να σταθει ειναι οτι το μηχανημα εχει προενισχυτες δευετρης γενειας κατα DIN και οποτε ο ηχος του ειναι μακραν πολυ καλυτερος απο τα αντιστοιχα η και τα αμεσως προηγουμενα μοντελα .

Σαφως εδω τον πρωτο ρολο επαιξε η συναισθηματικη αξια και οτι το μηχανημα αυτο αγοραστηκε με κοπο ..ανοικει σε εναν "" πατερα "" που σημαινει οτι εμεις οι νεοτεροι πρεπει να το φροντιζουμε .

Το αποτελεσμα μαλλον με δικαιωσε αν και η ισχυς ειναι λιγη τα χρωματα και εικονα του ειναι μοναδικη καμμια φορα νομιζω οτι θα πρεπει να καταργησω τον δεκτη DEΝΟΝ TU 215RD που εχω διπλα μου ( μοναδικο σταδιο ταξης Α στην εξοδο ) και να χρησιμοποιω εναν τετοιο κλασσικο δεκτη για τον ηχο του και τα υπεροχα χρωματα του

Φωτογραφιες απο την αγρια μετατροπη ....

DSC00949.JPG

DSC00950.JPG

DSC00951.JPG

DSC00952.JPG

DSC00953.JPG

Last edited:
:grinning-smiley-043

Σε κατανοώ απόλυτα! Έχω τον SX-535 που εκτελεί χρέη κυρίως ενισχυτού στο εξοχικό και κάθε φορά που θα βρεθώ εκεί δε βλέπω την ώρα να τον ακούσω...

Καλή Χρονιά και συνέχισε έτσι.

Αλλαγή πυκνωτών. Χρειάζεται ή όχι;

Καλησπέρα σε όλους και Καλή Χρονιά, Χρόνια Πολλά!

Καλησπέρα και σε σένα, Σάκη, Καλή Χρονιά, δημιουργική, χωρίς προβλήματα και με υγεία και ευτυχία.

Λοιπόν, πριν περίπου 10-11 μέρες πήρα από το αμερικάνικο ebay έναν τελικό Hafler XL-600, έναν ενισχυτή, με τον οποίο έχω μακρά και καλή σχέση, αφού έχουν περάσει από τα χέρια μου δύο ίδιοι τέτοιοι, εκ των οποίων ο ένας παραμένει ακόμα στη κατοχή μου. Ήδη, είχα ανοίξει ένα νήμα-συζήτηση σχετικά με αυτόν, για το κατά πόσον αξίζει (ή - αν θέλετε - είναι αναγκαία) μια αναβάθμιση/μετατροπή με μια από τις διάφορες εκδόσεις των κιτ PA-4 της αμερικάνικης Musical Concepts.

Διαβάζω σε κάποια από τα διάφορα αμερικάνικα φόρα, ειδικά σε κάποια που ασχολούνται με συσκευές vintage, ότι η ανανέωση των πυκνωτών, ειδικά των πυκνωτών ισχύος και ακόμα ειδικότερα των πυκνωτών σε ενισχυτικές μονάδες (τελικούς, ολοκληρωμένους, προενισχυτές) είναι κάτι που για πολλούς αποτελεί μονόδρομο, ώστε να αποκτήσουν οι συσκευές τα ίδια (ή και καλύτερα) χαρακτηριστικά, με αυτά που είχαν όταν πρωτοφτιάχτηκαν, και επομένως να παραταθεί ο χρόνος της ζωής τους.

Εντάξει, καταλαβαίνω ότι σε πολλές συσκευές, ειδικά σε αυτές που μένουν αχρησιμοποίητες επί μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πυκνωτές γερνάνε και αργά ή γρήγορα ίσως παρουσιάσουν προβλήματα (αν δεν έχουν ήδη παρουσιάσει), άρα μια προληπτική αλλαγή τους ίσως κρίνεται αναγκαία. Αυτό, ως γενικός κανόνας. Η ερώτησή μου- ή μάλλον οι ερωτήσεις μου - είναι:
- Αν αυτό είναι κανόνας χωρίς εξαιρέσεις ή όχι.
- Και αν δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, τότε τί κάνουμε με τις παλιές μας συσκευές, που δουλεύουν μια χαρά; Τις ανοίγουμε, τις ξεντεριάζουμε κανονικά και μετά παίρνουμε ένα κολλητήρι, καμιά εκατοστή πυκνωτές και όποιον πάρει ο χάρος;
- Ή κάνουμε επιλεκτική αλλαγή;
- Χρειάζεται να γίνει;
- Κι αν χρειάζεται, πώς γίνεται η επιλογή;
- Δεν απαιτεί - ως ένα σημείο - κι αυτή ξεντέριασμα;
- Μήπως ένας Σάκης είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει και εν προκειμένω να προβεί στη χειρουργική επέμβαση;

Πολλά ρωτάω, αλλά, έχω απορίες, βρε παιδί μου.

Καλό βράδυ και πάλι Καλή Χρονιά σε όλους.
-

- Αν αυτό είναι κανόνας χωρίς εξαιρέσεις ή όχι.
**Αυτος ΕΙΝΑΙ ο κανονας και δεν σηκωνει απολυτως καμμια εξαιρεση ....Το μονο το οποιο ειναι διφορουμενο και ισχυει κατα περιπτωση ειναι οτι αναλογα την χρηση και την εκθεση σε θερμοκρασια το ποσοστο φθορας ειναι διαφορετικο ανα μηχανημα και ανα περιπτωση.

- Και αν δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, τότε τί κάνουμε με τις παλιές μας συσκευές, που δουλεύουν μια χαρά; Τις ανοίγουμε, τις ξεντεριάζουμε κανονικά και μετά παίρνουμε ένα κολλητήρι, καμιά εκατοστή πυκνωτές και όποιον πάρει ο χάρος;

**Αυτο το ""δουλευουν μια χαρα '''' σηκωνει παααααααρα πολυ νερο ...κανονικα θα πρεπει να ανασκευασεις στο ""παιζουν μουσικη ακομα """ το μια χαρα μονο οργανα μπορει να στο επιβεβαιωσουν για την δικια σου περιπτωση μπορω να σε δανεισω εναν αναλυτη πυκνωτων ( μετραει μαλιστα πανω στην πλακετα ) να παιξεις μαζι του για καποιο διαστημα και να εκτιμησεις την κατασταση με εναν μαλλον διαφορετικο τροπο .
- Ή κάνουμε επιλεκτική αλλαγή;
**Αυτο ειναι κατι το οποιο σπανια εχει νοημα να γινει αφου μπηκες στην διαδικασια καντα ολα να τελειωνεις
- Χρειάζεται να γίνει;
**Σαφως και ναι
- Κι αν χρειάζεται, πώς γίνεται η επιλογή;
**Η επιλογη των υλικων ειναι θεμα βαλαντιου η επιλογη της ολικης αντικαταστασης ειναι τις περισσοτερες φορες μονοδρομος ειδικα για μηχανηματα τα οποια ""τρεχουν ζεστα ""
- Δεν απαιτεί - ως ένα σημείο - κι αυτή ξεντέριασμα;
- Μήπως ένας Σάκης είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει και εν προκειμένω να προβεί στη χειρουργική επέμβαση;

Πολλά ρωτάω, αλλά, έχω απορίες, βρε παιδί μου.

Καλό βράδυ και πάλι Καλή Χρονιά σε όλους.

Τωρα καλο ειναι να μην μπαινουμε σε υπερβολες και γενικοτητες και οπως ειπα μια δειγματοληψια θα σου δωσει μια εικονα ...ΠΧ εαν οι κεντρικοι πυκνωτες ειναι 10,000/63 και μετρανε 9800 δεν τους πειραζεις η αν τους πειραξεις ειναι μαλλον μια κινηση ψυχολογικη .Αν ομως δεις φθορες ειδικα στα επιμερους τροφοδοτικα η και στους μικορυς ηλεκτρολυτικους τοτε ναι ...απλα τους "σκουπιζεις" ολους .

Στην πραξη παντως ειναι και αλλα θεματα που θα επρεπε να σε απασχολουν με αυτο το μηχανημα . Την εποχη που σχεδιαστηκε ο David επαιζε ταβλι καθε βραδυ ( μαζι με μπυρες και κοψιδια ) με εναν σχεδιαστη της Harman Kardon και απο κοινου αποφασιαν να ψησουν ( μαζι με τα κοψιδια ) ολους τους ημιαγωγους που εμπλεκονται στις πηγες ρευματος τα σταδια VAS και τα οδηγα τρανσιστορ ...βρεθηκαν στην εποχη που ειχαν ανακαλυψει οτι ενα τρανσιστορ 60 βολτ παιζει τα καλυτερα οταν ειναι τροφοδοτημενο με 59,99999 και ας ειναι αυτο επικυνδυνο η απλα ""τηγανιζει "" το τρανσιστορ σε βαθος χρονου .

Ξανα η ""προηγουμενη ζωη "" χρηση , ταση λειτουργιας και θερμοκρασια του μηχανηματος παιζουν τον πρωτο ρολο σην αντιμετωπιση μιας επισκευης η και αναβαθμισης....Περα απο τα χιουμοριστικα δεν σου κρυβω οτι σε αρκετα απο αυτα εχει χρειαστει να προστεθουν επιπλεον ψυκτικα πανω σε μικρα τρανσιστορ για να μπορεσει καποιος να εγγυηθει μια πιο ηπια αλλα και ασφαλη λειοτυργια .

ΚΑλη χρονια αγαπητε Παναγιωτη

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Μερικες φορες πρεπει να το αφηνουμε πισω το παρελθον......μπορει να υπαρχει συναισθηματικη αξια,αλλα και απο την σκοπια του οικονομικου δεν συμφερει.Οτιδηποτε και αν ειναι αυτο(αμαξι,τηλεοραση,στερεο..)Το φτιαχνεις κ μπορει σε 5-10 χρονια να χαλασει καποιο αλλο εξαρτημα,ποσο μαλλον οταν το μηχανημα ειναι παλλιο κ δεν υπαρχουν τα γνησια ανταλακτικα.Εμεις ειχαμε μια παλλια ΚΑΛΗ τηλεοραση SONY αγορασμενη την δεκαετια του 1980 απο τον πατερα μου.Προς τα τελη του 90 αρχισε να κανει νερα...εδειχνε ασπρομαυρα επειδη κατι ειχε χαλασει...το φτιαξαμε κ μετα χαλασε αλλο εξαρτημα κ δεν εδειχνε καθολου....την ξαναφτιαξαμε αλλα μετα εχασε τον χαρακτηρα της γιατι σχεδον ειχαν αλλαξει ολα μεσα κ στην ουσια μονο το περιβλημα ειταν sony!!!Ωσπου μια μερα τελειωσε μια κ καλλη....αντιο ζωη:angel:

Υπαρχει μια πολυ βασικη διαφορα ....Η τηλεοραση εχει ενα εξαρτημα που το λενε οθονη ...αν πεθανει αυτο η τηλεοραση τελος ...δεν υπαρχει τιποτα το οποιο μπορεις να κανεις ...Στα μηχανηματα ηχου (ειδικοτερα τα vintage ) δεν υπαρχει σχεδον τιποτα το οποιο δεν μπορει να επισκευαστει η να αντικατασταθει με συγκριτικα ( με μια οθονη) χαμηλο κοστος ....

Αλλα υπαρχει και μια ακομα διαφορα αν επισκευασεις μια τηλεοραση με Χ κοστος εστω και αν ειναι vintage αυτη πολυ σπανια θα παιζει την αγαπημενη σου μουσικη ...Θα παιζει οτι θελει το Mega ο ΣΚΑΙ κλπ .... ενας ενισχυτης η ενα πικ απ θα παιζει παντα αυτο που θελεις εσυ .....

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Υπαρχει μια πολυ βασικη διαφορα ....Η τηλεοραση εχει ενα εξαρτημα που το λενε οθονη ...αν πεθανει αυτο η τηλεοραση τελος ...δεν υπαρχει τιποτα το οποιο μπορεις να κανεις ...Στα μηχανηματα ηχου (ειδικοτερα τα vintage ) δεν υπαρχει σχεδον τιποτα το οποιο δεν μπορει να επισκευαστει η να αντικατασταθει με συγκριτικα ( με μια οθονη) χαμηλο κοστος ....

Αλλα υπαρχει και μια ακομα διαφορα αν επισκευασεις μια τηλεοραση με Χ κοστος εστω και αν ειναι vintage αυτη πολυ σπανια θα παιζει την αγαπημενη σου μουσικη ...Θα παιζει οτι θελει το Mega ο ΣΚΑΙ κλπ .... ενας ενισχυτης η ενα πικ απ θα παιζει παντα αυτο που θελεις εσυ .....

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Εγω θελω να καταληξω οτι ναι μεν θα παιζει αλλα δεν θα εχει τα χρωματα(ας το πω ετσι) απο την μανα του.Αυτο το εφερα σαν παραδειγμα...σε τετοια περιπτωση η το φτιαχνεις για ευνοητους λογους η παιρνεις εξολοκληρου μια καινουργια κ καθαρισες!Στα μηχανηματα ηχου ομως φυσικα κ υπαρχουν διαφορες,δεν το αμφισβητει κανεις!

SERVICE QUAD 77

QUAD 77... δεν ξερω τι να πω και που να ριξω το βαρος....

Τα αρνητικα που βλεπω στο μηχανημα ...

---Πολυ μικρος χωρος για τετοιο μηχανημα
---Πολυ software για να υποστιριζει την διασυνδεση και τηλεχειρισμο με τα υπολοιπα της σειρας .
---Σοβαρο μειον στο μηχανημα ο επιλογεας εισοδου γενιας χχ4066 το οποιο τρωει μεν πολυ απο την ποιοτητα του ηχου αλλα εξυπηρετει τον τηλεχειρισμο
---Απο πλευρας προστασιας πολυ λιγα εως καθολου πραγματα υπαρχουν εκτος απο ασφαλειες στην τροφοδοσια αν κατι αλλο παει λαθος τον πηρες στα χερια
---Σχεδιαστικη ασκηση το να φιαξεις ενα τετοιο τυπωμενο φυσικα διπλης οψεως που να υποστιριζει ολα αυτα τα πραγματα σε τοσο μικρο μεγεθος ( προφανως σε βαρος της ποιοτητας)
---Ψιλοψηνεται αλλα οχι απο τον ενισχυτη ...αγκομαχανε λιγακι οι τροφοδοσιες και η τοπικη σταθεροποιηση λογο χωρου
---Ο ηχος του μαλλον δεν ανταποκρινεται σε σχεση με το ονομα της εταιριας αλλα και το κοστος .Δεν ειπα οτι ειναι κακο απλα δεν ειναι κορυφαιο .

Τα θετικα του μηχανηματος

---Εξαιρετικα μικρο και κομπακτ μηχανημα απο οποια πλευρα και να το δει κανεις
---Χρηση υψηλης ποιοτητας υλικων σε ολη την αλυσιδα
---Σταδιο εξοδου κλεμμενο απο την Harman Kardon ( απλα δεν το διαφημιζουμε κιολας ) το οποιο ειναι εξαιρετικα ""μουσικο""
---Σχετικα υψηλος βαθμος αποδοσης τυπου 62% σε σχεση με την κλασσικη ταξη ΑΒ που ειναι λιγο πανω απο 50
---Γλυκος με μια ιδεα ""λαμπατου"" ηχος πλην ομως αρκετα μαζεμενο στα κατω ακρα προφανως για λογους ασφαλειας
---Buffer σε καθε εισοδο ξεχωριστα αντι για ενα για ολες τις πηγες το οποιο σαφως και ειναι υπερβολη πλην ομως μπορει να εχει να κανει οτι απο την εξοδο του buffer πηγαινει στον ηλεκτρονικο επιλογεα ο οποιος ισως να δουλευει καλυτερα απο το να του ριχνεις την πηγη απανω raw .

Τα προβληματα ιδιαιτερα απλα μια γεφυρα ανορθωσης βραχυκυκλωμενη προφανως γιατι η ιδια η γεφυρα ηταν ηδη μικρη μολις 6 Α και χωρις ψυξη οπου δυσκολα μαλλον να διχειριστει 40,000 mfd πυκνωτες και εναν μετασχηματιστη λιγο κατω απο 300watt . Προσθεσε και μια χουφτα ηλεκτρολυτικους οι οποιο μαλλον ηταν ψημενοι απο θερμοτητες κοντα στην τοπικη σταθεροποιηση και οχι φθαρμενοι απο ποιοτητα η χρηση ...

Το ακουω μερικες ωρες τωρα αλλα η αληθεια ειναι οτι δεν με τιναξε και απο την καρεκλα ..

ενδοτερα :

DSC00961.JPG

DSC00962.JPG

DSC00963.JPG

DSC00964.JPG

Status
Not open for further replies.