Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Εγώ σήμερα είχα πολύ κακό για το τίποτε που λένε, το καταευχαριστήθηκα όμως.
Ανέβασα το τραπέζι της Wolfcraft στην ταράτσα κι έκοψα σε φιλετάκια καρυδιά και οξιά για να ελχω υλικό για τις κρύες μέρες του Χειμώνα (τριήμερο).
Ωραία λιακάδα, ωραία θέα, ωραίο καφεδάκι... Τι άλλο θές;
Μόλις τέλειωσα έφτιαξα μια χελωνίτσα καρφιτσούλα και τελείωσα και την ακριδούλα μου, έτσι για να σπάσω τα νεύρα του Κυριάκου που δεν του αρέσει.:flipout:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    217.4 KB · Views: 132
  • image.jpg
    image.jpg
    182.3 KB · Views: 139
Last edited:

Χαχα να έρθετε προετοιμασμένοι, έχουμε πολλά να ακούσουμε.

Καλό απόγευμα. Βρέχει ασταμάτητα εδώ κ 2 ώρες στην Πάτρα, στους 12 βαθμούς η Τεμπερατούρα.

Ο γρασσο-πηδηχτής σου είναι απίθανος (έχουμε κ εμείς k Viber k mail k Pm k Dropbox, για pattern αν τυχόν υπάρχει).

Κ που ο Χρήστος να ξεκινήσει κάνα ιστιοφόρο μέσα στον Χειμώνα.

Καλά να περάσετε το βράδυ.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

http://woodgears.ca/big_bandsaw/index.html
Περιέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για κατασκευή, από κάποιον που έχει φτιάξει 4 συνολικά.
Το μελετάω εδώ και μερικές μέρες.

Μήπως αναφέρει πουθενά τι μοτέρ χρησιμοποιεί ... Ίππους-στροφές ???

Μήπως αναφέρει πουθενά τι μοτέρ χρησιμοποιεί ... Ίππους-στροφές ???

Οι στροφες του μοτερ θα ειναι 1450-τετραπολικο ή 2900-διπολικο αν βαλεις αυτα τα τυπικα μοτερ 220V. Δεν εχεις αλλη επιλογη απο οτι ξερω και θα πας στις 1450 γιατι στο αλλο θα θελεις πολυ μειωση.
Οι στροφες τωρα του στεφανιου της κορδελας θα πρεπει να ειναι 200-400 αν κρινω απο τα στοιχεια της ΒΑS318

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια για το κουζίνακι!

Μπάμπη ούτε εμένα μου άρεσαν οι εξωτερικοί μεντεσέδες αλλά δεν είχα κάτι άλλο κατά νου που θα μπορούσα να το καταφέρω.

Τωρα γενικά για την κατασκευή είναι αντιγραφή από το κουζίνακι της Anna White το οποίο το έχει φτιάξει πριν ξανά εξάμηνο και ο Κώστας για την εγγονή του. Γενικά ειναι πολύ εύκολα σχέδιο αφού είναι ένα κουτί και αν το μελετήσεις καλά (δλδ κάνεις τις μετατροπές σε σε χιλιοστά από ίντσα και υπολογίσεις και το πάχος του ξύλου που θα δουλέψεις) μπορείς να πάρεις όλα τα ξύλα κομμένα από το Leroy και απλά να κανείς συναρμολογηση (εγώ βέβαια τα έκοψα μόνος μου γιατί αφενός όταν πήγα δεν είχε για ακόμα μια φορά κόντρα πλακέ συμηδα αφετέρου ήθελα να δοκιμάσω το δισκοπριονο της bosch το όποιο μου άφησε άριστες εντυπώσεις με εξαίρεση το πολύ μικρό πλάτος κοπής που έχει και σε περιορίζει πάρα πολύ)

Τα χρώματα είναι το ροζ επιλογή της μεγάλης μου κόρης και το πράσινο δική μου. H μαρκα είναι vivechrom aquachrom eco τα οποία είναι νερού και έχω εντυπωσιάστει 1) δεν μυρίζουν καθόλου 2) δουλευονται πολύ εύκολα και καλά με ένα απλό φθηνό πινέλο.

Τέλος είχα αγοράσει από το Leroy έναν αγγλικό στόκο με τον οποίο έκλεισα ολες τις τρύπες από τις βίδες για τις κρυφές συνδέσεις με το εξαρτήματα της Wolfcraft, ο οποίος επιτέλους δεν συρρικνώνει καθόλου.

Οι στροφες του μοτερ θα ειναι 1450-τετραπολικο ή 2900-διπολικο αν βαλεις αυτα τα τυπικα μοτερ 220V. Δεν εχεις αλλη επιλογη απο οτι ξερω και θα πας στις 1450 γιατι στο αλλο θα θελεις πολυ μειωση.
Οι στροφες τωρα του στεφανιου της κορδελας θα πρεπει να ειναι 200-400 αν κρινω απο τα στοιχεια της ΒΑS318

Τι ιπποδύναμη πρέπει να έχουν ??
Και που βρίσκουμε τέτοια μοτέρ ??
Μιλάμε για μονοφασικά έτσι ??

Από λίγο που το έψαξα, συνήθως χρησιμοποιούν μοτέρ 1-2hp, μονοφασικά αν δεν υπάρχει δυνατότητα για τριφασικό.
Σίγουρα έχει το mandis.gr εδώ στην Κρήτη, για άλλα καταστήματα δεν γνωρίζω.
Το κομμάτι της κατασκευής που μου φαίνεται δυσκολότερο είναι το ζύγισμα των τροχών και η κατασκευή του αυλακιού για την κύλιση της κορδέλας..

Τι ιπποδύναμη πρέπει να έχουν ??
Και που βρίσκουμε τέτοια μοτέρ ??
Μιλάμε για μονοφασικά έτσι ??

Παντου εχει τετοια μοτερ. Αυτα που εχουν τα πιεστικα νερου ειναι τετοια αλλα με ενσωματωμενη την φτερωτη για την πιεση.
ενδεικτικα
http://www.toolplanet.gr/cat/521/Μονοφασικοί - 220V

1hp μοτερ εχει περιπου 90 ευρω πανω κατω αναλογα με την ποιοτητα κια την προελευση. Συνηθως τα 1450rpm ειναι λιγο ακριβοτερα.

Αν δεις αυτον τον Ματιας (ασχετος κατα την αποψη μου στον μηχανολογικο τομεα) εχει μια τεραστια τροχαλια στο πανω μερος και στο κατω εχει βαλει μια 15 φορες μικροτερη.
Αυτο δεν γινεται (υπαρχουν κανονες στην μεταδοση με ιμαντα), επειδη καθως ανοιγει ο ιμαντας πηγαινοντας απο την πολυ μικρη στην μεγαλη, η επιφανεια επαφης γινεται πολυ μικρη και η τριβη δεν μπορει να περασει 1hp ισχυ. Για να αντισταθμισεις πρεπει να τεντωσεις πολυ τον ιμαντα και αυτο δεν γινεται γιατι ξεπερνας την αντοχη του σε σχεση με τον χρονο ζωης του και τον συντελεστη ασφαλειας.
Για 1hp μοτερ ισχυ να την περασεις με τροχαλια θελεις τουλαχιστον 90mm στο μοτερ και το πολυ 4 φορες στην αλλη πλευρα. Μπορεις να μειωσεις λιγο στο μοτερ βαζωντας ομως διπλους ιμαντες και τροχαλιες.
Και το τελειωτικο χτυπημα ειναι οτι η τροχαλια του μοτερ δεν εχει εδραση, δηλαδη τεντωνεις (δεν τεντωνεις δηλαδη) τον ιμαντα και στραβωνεις τον αξονα του μοτερ. Πρεπει να εχει καβαλετα με γονατο και μαλιστα 2, με την τροχαλια αναμεσα.

Περαιτερω, φωλιες ρουλεμαν σε ξυλο ειναι εντελως μαπα. Για να διατηρησεις τεντωμενη την λεπιδα οπως λεει και ο ιδιος (σωστα) θελεις 17 κιλα /mm2, που σημαινει οτι για να καλυψεις ενα ευρος λεπιδων ας πουμε μεχρι 1 παχος και 25mm πλατος θελεις 400κιλα πιεση τεντωματος. Για λογους ασφαλειας πρεπει ο σκελετος και η φωλια να αντεχουν τα διπλασια. Αυτη μολις δουλεψει σοβαρα μερικες μερες η τρυπα στο κοντρα πλακε θα γινει αυγο.

Last edited:

Από λίγο που το έψαξα, συνήθως χρησιμοποιούν μοτέρ 1-2hp, μονοφασικά αν δεν υπάρχει δυνατότητα για τριφασικό.
Σίγουρα έχει το mandis.gr εδώ στην Κρήτη, για άλλα καταστήματα δεν γνωρίζω.
Το κομμάτι της κατασκευής που μου φαίνεται δυσκολότερο είναι το ζύγισμα των τροχών και η κατασκευή του αυλακιού για την κύλιση της κορδέλας..

Δημήτρη,δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει αυλάκι.Δούλεψα προχτές κορδέλα ιδιοκατασκευή φίλου και σοκαρίστηκα,όταν ευκαιρίσω θα κάνω ρεπορτάζ.Ούτε η δική μου έχει αυλάκι.

Λάθος το διατύπωσα.. Δεν είναι αυλάκι, είναι ακριβώς το αντίθετο, η μέση της περιμέτρου του τροχού είναι λίγο υπερυψωμένη σε σχέση με τις άκρες της περιμέτρου, ώστε να μην μπορεί η κορδέλα να φύγει από την θέση της, τουλάχιστον έτσι έχω δει να το αναφέρουν μερικοί στο εξωτερικό.

Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Εγώ σήμερα είχα πολύ κακό για το τίποτε που λένε, το καταευχαριστήθηκα όμως.
Ανέβασα το τραπέζι της Wolfcraft στην ταράτσα κι έκοψα σε φιλετάκια καρυδιά και οξιά για να ελχω υλικό για τις κρύες μέρες του Χειμώνα (τριήμερο).
Ωραία λιακάδα, ωραία θέα, ωραίο καφεδάκι... Τι άλλο θές;
Μόλις τέλειωσα έφτιαξα μια χελωνίτσα καρφιτσούλα και τελείωσα και την ακριδούλα μου, έτσι για να σπάσω τα νεύρα του Κυριάκου που δεν του αρέσει.:flipout:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Είσαι πολύ τυχερός που έχεις τέτοιο "εργαστήριο " !!!! Πολύ όμορφες οι κατασκευές , υπάρχουν τα σχέδια από την ακρίδα ?, εκτός του ότι είναι πολύ καλό έχω και μια θεία που την λένε Ακρίδα στο επώνυμο και θέλω να το φτιάξω για να την τρολαρω λίγο.

Αυτό..του φίλου μου του την έφτιαξε γέρος μαραγκός και σκίζει κορμούς για πλάκα παιδιά,σας λέω έπαθα σοκ.Ξέρετε,το να βλέπεις να σκίζεται κούτσουρο μαυρομουριάς περίπου 40cm διάμετρος απο ιδιοκατασκευή είναι εντυπωσιακό.400 του πήρε για να τη φτιάξει..

Δημήτρη,δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει αυλάκι.Δούλεψα προχτές κορδέλα ιδιοκατασκευή φίλου και σοκαρίστηκα,όταν ευκαιρίσω θα κάνω ρεπορτάζ.Ούτε η δική μου έχει αυλάκι.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά ! :)
Έτσι είναι ο σφόνδυλος της πριονοκορδέλας είναι κυρτός στην περίμετρό του για να μπορεί να κεντράρει η πριονοκορδέλα ακριβώς στο κέντρο του!
Το σχήμα αυτό, όταν η κορδέλα τείνει να φύγει από τα κέντρα της , προκαλέι την ανάπτυξη δυνάμεων επαναφοράς και η κορδέλα επιστρέφει στη θέση της !
Πρακτικά δεν μπορείς να το δείς αλλά ισχύει όσο παράξενο και αν φαίνεται !
Οι παλιότεροι ίσως έχουν προλάβει παλιά θεριζοαλωνιστική μηχανή να δουλέυει με ιμάντες !
Είχαν ένα τεράστιο επίπεδο ιμάντα ο οποίος μόλις έπαιρνε μπροστά ο κινητήρας του τρακτρέρ που της έδινε κίνηση, με ένα "μαγικό" τρόπο αντί να γλυστρίσειο προς τά έξω και να φύγει, πήγαινε κατευθείαν στο κέντο του τυμπάνου -τροχαλίας και δεν το κουναγε ρούπι από εκέι !
Την ίδια τεχνική χρησιμοποιούν σε πολλές εφαρμογές και μια που έχετε σίγουρα δεί είναι τα ράουλα των πικαπ !

https://woodgears.ca/bandsaw/crowned_pulleys.html

Χρόνια πολλά κ.Στέλιο,καλή χρονιά!!Ναι,κάποιος φίλος το είχε επισημάνει και ανέβασε και σχετικά βίντεο στο νήμα με τις κορδέλες!"Πομπέ" είναι ο όρος που χρησιμοποίησε.