Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Καλα στο μετρημα, αστο...
Στο κοψιμο ειναι τσακ μπαμ, στο σεταρισμα ομως χανεται ο χρονος. Τωρα θυμαμαι που κοιταξα το ρολοι, ποιο γρηγορα εγιναν οι κοπες. Σεταρισμα και μετρημα καθυστερησε.

Νικο, ο κυβος ειναι απλος να κοπει σε σταυρο. Δες τη εφτιαξα ποιο πανω. Ρυθμιζεις οφσετ απο το δισκο, και ακουμποντας σε αυτο κοβεις τεσσερεις κοπες. Το ενδιαμεσω το καθαριζεις μετα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

8 γωνιες 16 τεμαχια ξυλου. Εχει και κατω οριζοντια!

Κάτσε να έρθει μία το δικό μου και θα το δοκιμάσω να δω. Ενδιαφέρουσα ένωση πάντως!
Και εγώ έτσι κάνω πλέον, κόβω τυχαίο αριθμό ενδιάμεσων και μετά με το σκαρπέλο τις κάνω επίπεδες. Γρήγορο και ασφαλές.

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Να και ο δικός μου πάγκος ολοκληρωμένος.
Αύριο θα περάσω από πάνω το OSB και τον πίνακα εργαλείων και θα προσπαθήσω να τακτοποιήσω κιόλας!

Ακόμα και χωρίς βίδωμα στον τοίχο και παρόλο που το πάτωμα είναι ελαφρώς παράγωνο, είναι βράχος. Δεν κάνει κιχ.
Εγώ φυσικά έβαλα 4 στριφωνάκια για παν ενδεχόμενο.

Δυστυχώς επειδή το 4μετρο δοκάρι επεξεργάζεται δύσκολα, οι πάνω ενδιάμεσες ενώσεις βγήκαν αρκετές από αυτές σφιχτές αλλά πολλές έχουν κλίση γιατί έγερνε το δοκάρι. Φυσικά αυτό μόνο οπτικό αποτέλεσμα έχει αλλά για να κάνει κάποιος τις τέλειες ενώσεις σε τέτοια δοκάρια πρέπει να έχει τον ειδικό πάγκο για φαλτσοπρίονο της Bosch ή τουλάχιστον να έχει ένα αρκετά μεγάλο πάγκο με τάκους στο ύψος του φαλτσοπρίονου.

Επειδή ο πάγκος είναι σε κλειστό χώρο και εκτός αυτού επειδή δεν είμαι πλέον φαν των βερνικιών σκέφτομαι να μην τον βάψω καθόλου μιας και δεν υπάρχει θέμα με σαράκια και άλλα έντομα...
Αν ειχες παγκο θα μπορουσες να κανεις ευκολοτερα τις κοπες. Τωρα εχεις!
Βλεπω πολλες καβιλιες, τις βιδες τις εβγαλες?

Ετσι...!
Στην δικη σου περίπτωση λοιπόν θα βιδωνα ενα κάθετο ρεταλι για στοπ σταθερά στο cross cut που έχεις κανει και θα περναγα τα 8 κομμάτια το ενα πίσω απο το άλλο , ούτε σφιγκτηρες ούτε τίποτα άλλο . :-)

Βιδωμα ξεβιδωμα. Γιατι οχι με σφικτηρες?
Και τα καδρονια θελουν σφιξιμο, με το χερι δεν στεκουν ευκολα για να γινουν οι κοπες σε καθετα καδρονια που μπορει να φτανουν τους 113 ποντους...τελος παντον, ας μην συνεχισουμε αυτη την ανταλλαγη αποψεων, γινονται ολα. Ο χρονος διαφερει αναλογα με τη τεχνικη και τα εργαλεια.

Ηλια αυτο εφτιαξα. Μετρα ποσες κοπες με διαφορετικο υψος δισκου και οφσετ απο το στοπ.
Τα οριζοντια καδρονια εχουν 6 κοπες σε καθε ακρο, 4 διαφορετικων διαστασεων. Ολα αυτα επι16.
Τελος.:grandpa:

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μετά απο αυτο Νεκ είμαι σίγουρος πως κατάλαβες ποσο σημαντικό ειναι σαν εργαλείο ενα καλο παγκοπριονο με τις γρήγορες και ακριβείς μετρήσεις του ! :-)

Φίλε Νίκο όντως φαίνεται βράχος η όλη κατασκευή,καλορίζικος

Να ρωτήσω τόν Ηλία γιατί θυμάμαι παλαιότερα άν κάνω λάθος άς μέ διορθώσει,είχε πεί ότι σε πάγκους εργασίας είναι προτιμότερο γιά πιό γερό δέσιμο νά βάζουμε νοβοπανόβιδες καί όχι καβίλιες,αν κάτι θυμάμαι λάθος φίλε Ηλία διόρθωσε με σέ παρακαλώ.
Καί τελικά ποιό είναι τό σωστό καβίλιες η νοβοπανόβιδες γιά πάγκο πάντα.

Εχει να κανει με τον τύπο σύνδεσης Δημήτρη . Αν μίλησα για βιδες θα αναφερομουν σε συγκεκριμένη ενωση , φαντάζομαι ότι ήταν κάποια κατασκευη με ενώσεις απλές , ακουμπιστά δοκάρια χωρίς κοπές-δεσιματα που εκει χρειάζεται σύσφιξη που οι καβιλιες δεν δίνουν .

Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Αν ειχες παγκο θα μπορουσες να κανεις ευκολοτερα τις κοπες. Τωρα εχεις!
Βλεπω πολλες καβιλιες, τις βιδες τις εβγαλες?

Βιδωμα ξεβιδωμα. Γιατι οχι με σφικτηρες?
Και τα καδρονια θελουν σφιξιμο, με το χερι δεν στεκουν ευκολα για να γινουν οι κοπες σε καθετα καδρονια που μπορει να φτανουν τους 113 ποντους...τελος παντον, ας μην συνεχισουμε αυτη την ανταλλαγη αποψεων, γινονται ολα. Ο χρονος διαφερει αναλογα με τη τεχνικη και τα εργαλεια.

Ηλια αυτο εφτιαξα. Μετρα ποσες κοπες με διαφορετικο υψος δισκου και οφσετ απο το στοπ.
Τα οριζοντια καδρονια εχουν 6 κοπες σε καθε ακρο, 4 διαφορετικων διαστασεων. Ολα αυτα επι16.
Τελος.:grandpa:

Όχι δεν τις έβγαλα αλλά ισχύει η αναλογία, 1 βίδα 2 καβίλιες.

Εχει να κανει με τον τύπο σύνδεσης Δημήτρη . Αν μίλησα για βιδες θα αναφερομουν σε συγκεκριμένη ενωση , φαντάζομαι ότι ήταν κάποια κατασκευη με ενώσεις απλές , ακουμπιστά δοκάρια χωρίς κοπές-δεσιματα που εκει χρειάζεται σύσφιξη που οι καβιλιες δεν δίνουν .

Σωστά Ηλία τώρα θυμήθηκα,άρα σέ απλές ενώσεις νοβοπανόβιδες καί στίς μισοχάρακτες πάλι νοβοπανόβιδα νά υποθέσω ?

Σωστά Ηλία τώρα θυμήθηκα,άρα σέ απλές ενώσεις νοβοπανόβιδες καί στίς μισοχάρακτες πάλι νοβοπανόβιδα νά υποθέσω ?

Στις μισοχαρακτές όπως έκαν εγώ η καβίλια μετράει μαζί και με λίγη κόλλα. Αντί να βάλεις 2-3 βίδες σε κάθε μισοχαρακτή βάζεις μία βίδα και 2 καβίλιες που εκτός απο αισθητικά ωραίες προσδίδουν και την ανάλογη αντοχή.

Εγώ πχ στα οριζόντια δοκάρια του πάγκου θα μπορούσα να μην έβαζα καβίλιες αλλά επειδή ήταν πάγκος εργασίας είπα να βάλω για παν ενδεχόμενο! ;)

Εγω παλι πιστευω πως αυτο που εφτιαξε ο Ηλιας με κολλα θα γινει αθραυστο.

Εσύ έχεις αυξημενη αντίληψη , τόσο απλα .. :-)

Στις μισοχαρακτες Δημήτρη μια βιδα φτανει σε αντίθεση με τις απλές ενώσεις που εκει οι ίδιες οι βιδες παίζουν και ρόλο για τις στρεβλώσεις . Ενας απο τους λόγους που στην κοινή επιφάνεια των κομματιών τις βάζεις στα άκρα διαγώνια για να έχουν μεγαλυτερη απόσταση μεταξύ τους άρα μεγαλυτερη αντοχή στις στρεβλώσεις .
Τα ίδια τα κοψιματα-θυλυκωμα σε μια μισοχαρακτη αποτρέπουν τις στρεβλώσεις και η μια βιδα κρατάει ενωμένα τα κομμάτια . Οι καβιλιες ειναι άσκοπες σε αυτές τις ενώσεις , δεν δένουν τίποτα , ελάχιστο το όφελος .

Στις μισοχαρακτες Δημήτρη μια βιδα φτανει σε αντίθεση με τις απλές ενώσεις που εκει οι ίδιες οι βιδες παίζουν και ρόλο για τις στρεβλώσεις . Ενας απο τους λόγους που στην κοινή επιφάνεια των κομματιών τις βάζεις στα άκρα διαγώνια για να έχουν μεγαλυτερη απόσταση μεταξύ τους άρα μεγαλυτερη αντοχή στις στρεβλώσεις .
Τα ίδια τα κοψιματα-θυλυκωμα σε μια μισοχαρακτη αποτρέπουν τις στρεβλώσεις και η μια βιδα κρατάει ενωμένα τα κομμάτια . Οι καβιλιες ειναι άσκοπες σε αυτές τις ενώσεις , δεν δένουν τίποτα , ελάχιστο το όφελος .

Αν τύχει η μισοχαρακτή που θα κάνεις (ιδίως για ερασιτέχνη) να μην είναι πολύ εφαρμοστή, τότε μία βίδα δεν κάνει δουλειά και θα υπάρχει τζόγος.
Επίσης όντως υπάρχει ένα όφελος από τις καβίλιες αλλά είναι μικρό όπως λες αλλά είναι σε άμεση συνάρτηση με το πόσο ερασιτέχνης είσαι. :)

Ευχαριστώ φίλε Ηλία καί Νίκο
Καί μια τελευταία ερώτηση γιά να μαθαίνω,Εκτός απο πάγκους εργασίας υπάρχει καποια συγκεκριμένη κατασκευή πού απαιτειται η χρήση καβίλιες και να απαγορεύεται διά ροπάλου η νοβοπανόβιδα ? Η δέν υπάρχει αυτή η αυστηρότητα μέ τό ξύλο,βάζουμε παντού καί πάντα ότι προτιμάμε.

Δημητρη τι ερωτηση ειναι αυτη?
Δλδ αν βαλει νοβοπανοβιδα ισα που παιζει να σε διαγραψουμε απο φιλο κιολλας...

Εγω πιστευω ο καθεις πραττει κατα βουληση.
Ακου δια ροπαλλου.....

Ακου δια ροπαλλου.....

Χά χά χά εκκολαπτόμενος μαραγκός γάρ Κυριάκο,εξ´ου καί μερικές αδαείς ερωτήσεις,πού ίσως καί άλλοι συνάδελφοι νά έχουν αλλά να ντρέπονται νά ρωτήσουν.
Ρωτώντας λένε πάς στήν πόλη :ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ακου δια ροπαλλου.....

Κυριάκο δεν μαζεύεις/μεταφέρεις όλα τα ανάλογα ποστ για συνδέσεις σε ένα καινούργιο Θέμα π.χ. "Συνδέσεις Ξύλου/Κατασκευών" ...

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Σημερα ηταν η μερα της τελικης διαμορφωσης και συναρμολογησης.
Ιδου τα ξυλα ετοιμα για συναρμολογηση.

image hosting free

Και δω ο παγκος συναρμολογημενος για δοκιμη.
Μπορω να πω πως πηγε αρκετα καλα. Οι περισσοτερες συνδεσεις ειναι σφιχτες και με τη προσθηκη κολλας θα γινουν ολες!

windows print screen

Θα εξυγειανθουν οι ατελειες στις κολλησεις των ποδιων, συναρμολογηση με κολλα και κατοπιν τελικο τριψιμο.

2m7iz9s.jpg