ΒΛΑΣΙΔΗΣ
AVClub Fanatic
ποτε ακριβως το παραδεχτηκα αυτο?
ζητώ συγνώμη. Μπέρδεψα την υπόθεση του γνωστού σου και την εξέλαβα ως προσωπική. θα ζητήσω τώρα αμέσως από το διαχειριστή τη διαγραφή του μηνύματός μου.
Συτγνώμη και πάλι.
ποτε ακριβως το παραδεχτηκα αυτο?
Επειδή ακούω πολύ συχνά κάποιους να πιπιλίζουν την καραμέλα της προσφοράς και της ζήτησης θα ήθελα να θυμίσω τα εξής:...
2. Νομίζετε ότι οι εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα προσλαμβάνουν και απασχολούν και αμείβουν τους υπαλλήλους ανάλογα με την ειδικότητα που χρειάζονται κι ανάλογα με την αξία τους και τη χρησιμότητά τους; Πλανάσθε πλάνην οικτράν. Έχω πρόσβαση (επισήμως) στο αξιολόγιο υπαλλήλων πολλών τραπεζών (των προσόντων τους και των σπουδών τους). Γνωρίζετε ότι λιγότεροι από το 25% είναι οικομονολόγοι; Γνωρίζετε ότι οι τράπεζες απασχολούν συνολικά περίπου το ίδιο ποσοστών αποφοίτων φιλοσοφικής και νομικής μαζί σε σχέση με εκείνο των οικονομολόγων; Και πώς τους πληρώνουν; Όλους το ίδιο και η κάθε τράπεζα χωριστά και με διαφορετικό μισθό. Φυσικά υπάρχουν κι εξαιρέσεις, όπως σε γνωστή κίτρινη τράπεζα οι υπάλληλοι έχουν εντελώς διαφορετική σύμβαση εργασίας κι αποδοχές.
Το πιστευω. Αυτο ισχυει και σε πολλες τραπεζες του εξωτερικου. Γνωριζω πολλους ανθρωπους που φτανουν αρκετα ψηλα στην ιεραρχια των τραπεζων (παντα στο εξωτερικο) χωρις πτυχιο οικονομικών, πολλες φορες ακομα και χωρις πτυχιο. Ειμαστε απο τις λιγες χωρες που συνδεουν τοσο πολυ το πτυχιο με την 'οροφη' της καριερας. Κανουν λαθος?
4. Κατανοώ απόλυτα ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση και η επιβίωσή τους (επαγγελματική ή και φυσική ακόμα) δεν βρίσκεται καν στα δικά τους χέρια, δηλ. δεν ορίζουν καν τη μοίρα τους.... ανώμαλη κατάσταση την περίοδο του Χρηματιστηρίου όπου 19χρονα και 20χρονα παιδιά χωρίς ιδέα από οικονομικά έφθαναν να κερδίζουν μια BMW την εβδομάδα σορτάροντας ανύπαρκτα κεφάλαια γνωρίζοντας από το πρωί με βάση τις εντολές αγοράς ότι αυτές οι μετοχές θα κλειδώσουν στο λιμιτ απ, επομένως έβαζαν πρώτα τις προσωπικές τους εντολές και μετά των πελατών. Και αυτό εν γνώσει των ΑΕΛΔΕ.
Αυτο (αν ισχυει περισσοτερο απο φημη) ειναι γιατι δυστυχως στην Ελλαδα ΔΕΝ εχουμε επιτροπη κεφαλαιαγορας. Οταν πρωτοεφυγα απο τη χωρα, πραγματικα μου εκανε εντυπωση το πώς τράπεζες παγκοσμιας εμβέλειας, 'ετρεμαν' τα meetings με την FSA (ΕΚ της Αγγλιας) ή την OCC (μια απο της ΕΚ των ΗΠΑ).
6. Την Κυριακή δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην κοπή της πίτας στη Θεσσαλονίκη, διότι έπρεπε να μεταβώ σε χωριό της περιοχής Νευροκοπίου Δράμας για κηδεία. Τα ξαδέλφια της γυναίκας μου είναι γεωργοί (καλλιεργούν πατάτες, όχι βιομηχανικά προιόντα) και μάλιστα πολύ πετυχημένοι. Φέτος με 90 στρ. καλλιέργεια ο ένας (ο άλλος άνοιξε κατάστημα με κάγκελα) είχε παραγωγή 400 τόνους πατάτα (Βροντούς). Υπολογίστε ότι η διάθεση της πατάτας (με 40 λπτ.) θα του αποφέρει 160.000 ευρώ. Φυσικά έχει έξοδα, αλλά πλέον δεν πληρώνει εργάτες, ούθτε έχει τα πολλά ποτίσματα, καθώς πλέον έχει μόνιμη σύνδεση με το δίκτυο στο χωράφι (που είναι και ενιαίο). Επίσης πέρυσι εισέπραξαν από τις αποζημιώσεις (οι δυο αδελφοί μαζί) περίπου 80.000 ευρώ (χωρίς ζημιές στην παραγωγή) από τα οποία τα 16.500 δεν είχαν καν κρατήσεις. Φέτος οι εισπράξεις από το κράτος θα είναι πολύ χαμηλότερες, περίπου 15.000 ευρώ. Η αδελφή τους που ήταν το αστέρι της οικογένειας και εργάζεται σε νοσοκομείο φυσικά κερδίζει κάτι λιγότερο από το 55% των εισοδημάτων ου καθενός αδελφού, κι εργάζεται κανονικά κάθε μέρα κάνει τις νόμιμες εφημερίες με παρουσία στο νοσοκομείο και έχει συνολικά 20 μέρες άδεια.
Οι δυο αδελφοί, καλλιεργητές, έχουν πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο καθώς συνολικά η καλλιέργεια πατάτας διαρκεί 5 μήνες. Στο ενδιάμεσο ή έχεις τη δυνατότητα να κάνεις κάτι άλλο, ή απλώς κάθεσαι. Και θεωρείται καλλιέργεια εντατική. Αν μιλήσουμε για σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι, αμφιβάλλω αν υπάρχει γεωργός στην Ελλάδα που να πηγαίνει στο χωράφι περισσότερες από 25 μέρες το χρόνο. Αν τώρα κάποιος με 25 μερες παρουσία το χρόνο στο χωράφι (και δεν ασχολούμαι καθόλου με το θέμα καφενείο εγώ και μετανάστες στο χωράφι) ζητά να έχει στήριξη εισοδήματος από την κυβέρνηση, εγώ δεν πάω πάσο.
Οντως τα χρηματα ειναι πολλα, αλλα φανταζομαι πως αυτοι οι ανθρωποι εχουν πραγματικα δουλεψει τη γη τους, τοσο χειρονακτικα, οσο και 'πνευματικα'. Το δευτερο αφορα σχεδια επεκτασης της καλλιεργησιμης γης, ρισκα με δανεια, σωστη διαχειρηση του παραγώμενου προιοντος... Οπως σε ολους τους τομεις, ετσι κι εδω, οι σοβαροι ανταμοίβονται. Θα συμφωνησω βεβαια με την ενσταση στο θεμα των... 'αποζημιώσεων'. Πολυ θα ηθελα να δω τον πρωην υπουργο που παρανομησε (και τωρα θα πληρωσουμε τις συνεπειες) να χρεωθει τη διασπαθηση του δημοσιου χρηματος με ποινες. Αλλα ειμαστε τοσο ανοητοι που τον ξανα εκλεξαμε βουλευτη (μη χασουμε το κελεπουρι...)
7. Αν υπήρχε ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης στον ιδιωτικό τομέα, τότε θεωρούμε λογικό να αυξάνονται οι τιμές των κατοικιών όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά και να πέφτουν όταν η ζήτηση είναι μηδαμινή. Αλήθεια με περισσότερα από 100.000 αδιάθετα σπίτια, πόσοι και σε ποιό βαθμό είδατε να πέφτουν οι τιμές στην αγορά στέγης; Αν υπήρχε ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, γιατί δεν πέφτει η τιμή της στέγης; Στην Ισπανία το κόστος της στέγης έπεσε κατά 30% και σητν Ανδαλουσία φθάνει και το 45%.
Κι εδώ δεν φταίει καθόλου το κράτος.
Απαντησε αλλος σε αυτο... Οντως αν ειχαν προβλημα ρευστοτητας θα τα βγαζαν στο σφυρι. Αλλα ειναι τοση η αισχροκερδεια των κατασκευαστων τα προηγουμενα χρονια, που δεν εχουν αναγκη...
8. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαικής Ένωσης θεωρείται εντελώς απαράδεκτο να υφίστανται αυξήσεις στα βιομηχανικά προιόντα διατροφής, όταν η οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς ύφεσης. Η ΕΕ δεν μπορεί να κατανοήσει πώς και με ποιό τρόπο οι βιομηχανίες αυξάνουν τις τιμές καταλόγου, όταν οι ίδιες προτείνουν χαμηλότερες τιμές στους προμηθευτές τους (π.χ. καλαμπόκι, γάλα, στάρι, ρύζι, φασόλια, κρέας). Δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα της ΕΕ (πόσο μάλλον της Ευρωζώνης) και δεν συνάδει με καμιά οικονομική θεωρία περί καπιταλισμού. Μόνο με τη θεωρία των ολιγοπωλίων.
Συμφωνω 100%
ΥΣΤ. Θα ήθελα από τους υπέρμαχους της εμφάνισης αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι όπως πάντα απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τις δικές τους, και τους υπέρμαχους του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης, να δώσουν ειλικρινείς απαντήσεις στα παραπάνω καθώς και να μας πούν γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τα παραπάνω εξαιρετικα´φλέγοντα ζητήματα.
Προσωπικα δεν το κανω γιατι εργαζομενος στο εξωτερικο, ισως φανώ... εξωγηινος....
Ευχαριστώ.
ζητώ συγνώμη. Μπέρδεψα την υπόθεση του γνωστού σου και την εξέλαβα ως προσωπική. θα ζητήσω τώρα αμέσως από το διαχειριστή τη διαγραφή του μηνύματός μου.
Συτγνώμη και πάλι.
αν υπάρχει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης τότε γιατί το κράτος θα επιδοτήσει την Athens Airways για τα δρομολόγια από την Καστοριά και Κοζάνη προς Αθήνα και Καστοριά προς Κοζάνη;
αν υπάρχει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, γιατί οι γουναράδες της Καστοριάς ζητούν από το 1992 (όσο θυμάμαι εγώ και το παρακολουθώ) τη διαγραφή των χρεών τους και επειδή δεν τους έγινε το χατήρι αυτή τη φορά έφαγαν τη βουλευτή της ΝΔ; Έτσι δεν έγινε;
Για τα σπίτια δεν είναι ακριβώς έτσι. Στις 21/1 πήγα για να δω για σπίτι. Πράγματι μου είπαν για 900 ευρώ, αλλά υπάρχει κι ένα καπελάκι.... το οποίο εγώ δεν κατάλαβα κι αφορά την πιθανότητα της υπογραφής στις 29/1 του ΠΔ για την ίδρυση της Αρχιτεκτονικής στην πόλη. Σε αυτή την περίπτωση (μου είπαν) η τιμή θα αναπροσαρμοστεί 300-400 ευρώ πιο πάνω.
Προσωπικά λέω δόξα τω θεώ και συνεχίζω και δεν στρέφομαι εναντίον κανενός άλλου, ούτε δημόσιου, ούτε ιδιωτικού, ούτε ελεύθερου επαγγελματία. Και εγώ είδα τις μειώσεις στο μισθό μου.
Να θυμίσω ότι δεν είμαι μόνιμος δημόσιος υπαλληλος. Ήμουν μόνιμος δημόσιος υπάλληλος ως καθηγητής σε γυμνάσιο το διάστημα 1997-2002. Τότε είχα παραιτηθεί για να διεκδικήσω θέση στο πανεπιστήμιο. Από το 2004 είμαι επί θητεία. Την Τετάρτη έχω κρίση για την επόμενη βαθμίδα. Έχω συνυποψήφιο. Αν χάσω πάω σπίτι μου. Αν κερδίσω, τότε σε 3 χρόνια θα ξανακριθώ με αντικείμενο τη μονιμότητα. Όλα είναι ανοιχτά, καθώς το εκλεκτορικό δεν αποτελείται μόνο από καθηγητές του τμήματος (είναι 5 στους 11) και οι εισηγητές είναι όλοι από την Αθήνα.
Οπως ειπα υπάρχουν μεγαλες αδικίες καταρχήν μεταξύ ΔΥ. Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές είναι πιθανότατα οι πιο αδικημένοι μισθολογικά ΔΥ, προφανώς γιατι δεν ειναι στην φύση τους να πιέζουν με μεθόδους που πιέζουν άλλοι!
ευχαριστώ αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Στη ροή του λόγου το ανέφερα, καθώς ακούω τα περί μονιμότητας, που όντως ίσχυαν σε απόλυτο βαθμό και ισχύουν και τωρα σε μικρότερο.
Πάντως δεν πιστεύω ότι πρέπει να επικρατεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης στην κοινωνία σε απόλυτο βαθμό. Ούτε πιστεύω ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να κερδίζουν τα ίδια χρήματα.
Προσωπικά θεωρώ ότι οι δικαστικοί πολύ σωστά πρέπει να κερδίζουν τα περισσότερα, διότι αποτελούν τον κύριο πυλώνα του δικαιικού συστήματος, οι εφοριακοί διότι αυτοί μαζεύουν τους φόρους, άρα από την απόδοσή τους πληρωνόμαστε οι υπόλοιποι και γίνεται η αναδιανομή του πλούτου, και φυσικά οι γιατροί, που έχουν πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσουν.
Όλοι οι άλλοι έπονται.
Να θυμίσω ότι δεν είμαι μόνιμος δημόσιος υπαλληλος. Ήμουν μόνιμος δημόσιος υπάλληλος ως καθηγητής σε γυμνάσιο το διάστημα 1997-2002. Τότε είχα παραιτηθεί για να διεκδικήσω θέση στο πανεπιστήμιο. Από το 2004 είμαι επί θητεία. Την Τετάρτη έχω κρίση για την επόμενη βαθμίδα. Έχω συνυποψήφιο. Αν χάσω πάω σπίτι μου. Αν κερδίσω, τότε σε 3 χρόνια θα ξανακριθώ με αντικείμενο τη μονιμότητα. Όλα είναι ανοιχτά, καθώς το εκλεκτορικό δεν αποτελείται μόνο από καθηγητές του τμήματος (είναι 5 στους 11) και οι εισηγητές είναι όλοι από την Αθήνα.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.