επιστροφή στο manual: Μ42 φακοί σε EOS

σκετη ταλαιπωρια ειναι αυτοι οι manual τελικα:)
Ευχαριστω για τις πληροφοριες παντως!:)

Η "ταλαιπωρία" είναι μέρος της διασκέδασης... σαν ανακάλυψη κρυμμένων θησαυρών ένα πράμα. Πάντως τον θησαυρό δεν θα τον βρούμε σε φακούς που, και όταν κυκλοφορούσαν, θεωρούνταν "της σειράς". Είπαμε να πάμε σε κάτι να αξίζει. Εάν είχα Olympus, θα κοιτούσα σε μοντούρες Konica και παλιές Minolta (MC/MD), δεν μπαίνουν πουθενά αλλού (δίχως κόπο, τουλάχιστον), και canon FD. Μπορούν να βρεθούν πολύ φθηνά, και είναι αξιόλογοι.

Θελουν ebay ολα αυτα ομως, δεν εχω γραφτει εκει ακομα, αν και εχει βλεπω καπια φοβερα πραγματα μερικες φορες....

Αμ αυτές οι ευκαιρίες....

Βρήκε ο Kosh έναν Nikkor 180/2.8 (οκ, μπορεί να ήταν και πριν το Ai, και είχε σφικτή εστίαση γράφει) που έκλεισε στις 52 λίρες.... και όχι μόνο δεν τον χτύπησε, αλλά δεν είπε τίποτα σε εμένα ο αφιλότιμος...!

Για όσους γνωρίζουν, η τιμή είναι παραπάνω από εξωπραγματική. Και ο φακός, αστέρι κανονικό.

ευχαριστω Αλεξ, θελω να παρω και κατι πραγματα για τα hi-fi οποτε μαλλον θα φτιαξω ενα account για μενα να τελιωνω:)

Την τελευταία διετία υπάρχει ένα κάποιο hype με τους παλιούς, ειδικώς τους βιδωτούς, φακούς, που έχει ανεβάσει τις τιμές τους, ακόμη και φακών αμφιβόλων επιδόσεων...
Όλοι οι Zeiss (μιλάμε για τους ανατολικογερμανικούς) έχουν ανεβεί, πλέον o Flektogon ο 20/2.8 χτυπάει 250-300 ευρώ ή και παραπάνω, ο Flektogon 20/4 (μιλάμε για φακό 35 ίσως και 40 ετών) χτυπάει κάτι 150ρια... Ο Sonnar 200/2.8 του Μπέλλου χτυπιέται "χαλαρά" πάνω από τα 200 ευρώ... και ένας "φασόν" (κατασκευής Sigma πιθανώς, με το όνομα της Porst/Soligor/Unitor/τρεχαγύρευε) σουπερ-γρήγορος 135/1.8 που παρακολουθούσα, χτυπιέται στα 200+ ευρώ, ομοίως. Τρέλα.

Επίσης γερό hype έχουν αξιόλογοι μεν φακοί, αλλά καθόλου "σπάνιοι" ή παλιοί. Πχ οι 24ρηδες, OM 24/2.8 ή Nikkor 24/2.8 Ais. Ε όχι βρε παιδιά και 150+ ευρώ. Και να είναι "mint" που λέμε, να το καταλάγω, εδώ τόσο φεύγουν καμιά φορά και οι πολυκαιρισμένοι.

Θα πρότεινα να δείτε κάπως πιο σύγχρονους φακούς Prime ακόμη και AF. Ψάχνοντας βρίσκει κανείς καλές ευκαιρίες.

Πάντως τον Αύγουστο έκλεισε flektogon 20άρης μαύρος (δηλ. τρίτης γενιάς) στο γερμανικό ebay στα 134 ευρώ, ενώ ήταν εύκολο να βρει κανείς sonnar 180άρη με μοντούρα pentacon στα 160-180 (μαύρο) και 180-200 (ζέμπρα) άγνωστο γιατί ήταν πιο ακριβός.

Πάντως εγώ πήρα από τον Σταυρινάκη με τη μεσολάβηση του Ηλία (που και πάλι τον ευχαριστώ) έναν NIKKOR AFD 24/2.8 100 ευρώ άθικτο, και με φιλτράκι UV.

Στις τιμές που κινείται ο ΟΜ 24/2.8, Βλάση, με λίγη προσπάθεια μπορεί να βρεθεί ο EF 24/2.8.

Ο 180ρης Sonnar μου βγήκε κάτω από 100, με τα μεταφορικά, και αποδίδει πολύ καλά. Επίσης αρκετά φθηνά, έκλεισα έναν Nikkor 180/2.8 (όχι ED όμως). Μπορεί να τους βάλω δίπλα-δίπλα. Ο Σονναρ, πάντως, έχει αυτό που λέμε "κινηματογραφική" εικόνα, που δυστυχώς δεν βρίσκεις σήμερα. Χωρίς να του λείπει η οξύτητα (σίγουρα υπάρχουν σύγχρονοι φακοί πιο οξείς, δεν θα αντιλέξω, βέβαια πολύ πιο ακριβοί από τα 100 ευρώ), και "ανθεκτικός" σε πολυυυυ unsharp mask.

Πολύ καλός. Από τους οξύτερους 135ρηδες, εάν όχι ο οξύτερος. Βέβαια 2/3 του στοπ πιο αργός από τους συνήθεις 135/28. Από 50-70 ευρώ φεύγει στο ebay. Η MC εκδοχή του.

Σχετικά με τους minolta mc/md που το εχω ψαξει ειναι καλύτερα να χρησιμοποιηθούν σε canon 1,6x (APS-C). Πολύ καλύτερα απο τους μικρούς αισθητήρες της oly (2x) αλλα μονο αλλάζοντας την φλάτζα της μοντούρας στη μηχανή. Αξίζει τον κοπο να θυσιάσει την παλια του canon για τον σκοπο αν εχει μερικούς καλούς φακούς, ή την λόξα ΙΜΗΟ. Εδω και το σάιτ με ολα τα διαφωτιστικά. Δεν εχω βρει καποιον αλλο που να κανει τετοις φλάτζες και επιλέον πουλάει και στο e-bay.

Απάντηση: Re: επιστροφή στο manual: Μ42 φακοί σε EOS

Πολύ καλός. Από τους οξύτερους 135ρηδες, εάν όχι ο οξύτερος. Βέβαια 2/3 του στοπ πιο αργός από τους συνήθεις 135/28. Από 50-70 ευρώ φεύγει στο ebay. Η MC εκδοχή του.

ευχαριστω πολυ ! βρηκα εναν σχεδον καινουργιο ....λεω να τον χτυπησω ...

τελικα τον δοκιμασα τον raynette 28mm f2.8. Ειναι πολυ χαλια στα φ2.8 γινεται αρκετα καλυτερος στα φ4. Και μετα βελτιωνεται λιγο και αλλο.
Αλλα ο helios 44-6 55mmf2, ειναι αρκετα καλος ΙΜΗΟ,ακομα και ανοιχτος , στα φ2.8 ειναι μια χαρα για πορτρετα....

Στις δοκιμές μου κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις των 50ρηδων πάντως. Βέβαια είπαμε, τα δείγματα των Ρώσων είναι άστα να πάμε. Ή του ύψους ή του βάθους.

και σε σχεση με τον digital zuiko 50mmf2 που εχω, ειναι πολυ πισω, αλλα ειναι πολυ ανωτερος απο αυτον τον raynette, με αλλους 50αρηδες δεν εχω ακομα καμια εμπειρια, απο την δοκιμη που εκανες παντως με τους 50αρηδες,αυτος της πενταξ μαλλον ηταν ο καλυτερος αν δεν κανω λαθος....
κατι ασχετο τελιως, ο sigma 30mmf1,4 τι λεει οπτικα??