Σωτήρη στην Κύπρο όλες οι πλατφόρμες είναι με τα... μπούνια μέσα. Αυτό που γίνεται εκεί ονομάζεται απλά ξέπλυμα χρήματος.
Τώρα μερικοί λόγοι που η Nova είναι πιο ακριβοί από άλλα πακέτα, χωρίς να θέλω να την υπερασπιστώ είναι οι:
1. Βγαίνει από μία από τις ακριβότερες τροχιακές θέσεις στην Ευρώπη (μαζί με τις 19,2Ε). Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το κόστος των 2Mbps το μήνα στον Hot Bird κοστίζει 25.000 ευρώ και στον Hellas Sat μόλις 8.000 ευρώ.
2. Τα δικαιώματα των καναλιών έχουν την ίδια τιμή παντού, ανεξάρτητα αν ο αριθμός συνδρομητών είναι 8.000.000 ή 300.000. Αυτό σημαίνει ότι άλλο να μοιράζεται το κόστος τους, σε 8.000.0000 συνδρομητές και άλλο 300.000.
3. Η Ελλάδα είναι η μια από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης. Γιατί στην συνδρομητική να μήνει έξω?
Τώρα η γνώμη μου είναι ότι όντως τα υποπακέτα είναι ακριβά. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι η πλατφόρμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σύντομα ή εν ακρίβεια πολύ σύντομα πιστεύω (μάλλον είμαι σχεδόν σίγουρος) ότι θα δούμε καλύτερες τιμές. Άλλωστε η Nova όταν δίνει κάτι στην αρχή το δίνει ακριβά και σταδιακά ρίχνει την τιμή του (θυμηθείτε την περίπτωση του δέκτη, του PVR, κτλ).
Τέλος, για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα θέλω να γράψω 2 πράγματα ακόμη. Η Nova είναι η πρώτη εταιρία και μοναδική μέχρι σήμερα, που αποφάσισε να επενδύσει στην χώρα μας, στον τομέα της ψηφιακής TV. Έφερε στην χώρα μας υπηρεσίες ψηφιακής TV, όπως EPG, κ.ά., που μέχρι πριν αυτή ήταν άγνωστες λέξεις για τον πολύ κόσμο. Θυμηθείτε ακόμη ότι ο περισσότερος από τον κόσμο που μπήκε στο χόμπι μας, ξεκίνησε ως συνδρομητής Nova και στην συνέχεια όταν είδε τα υπόλοιπα... καλούδια την εγκατέλειψε.
Είναι αλήθεια ότι η τιμολογιακή της πολιτική ήταν από την αρχή σκληρή, αλλά στέγασε εκαντοτάδες εργαζόμενους και δεν έκανε μέχρι σήμερα απολύσεις (εκτός από τον καιρό του Alpha Digital). Το κλίμα εργασίας εντός της πλατφόρμας είναι αρκετά καλό και σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι.
Μην ξεχνάτε ακόμη ότι το Value pack, έρχεται κουτί (τουλάχιστον τιμολογιακά) στην τσέπη του έλληνα καταναλωτή και παρότι σαφώς ακριβότερο από άλλες χώρες, πιστεύω ότι θα βάλει καινούργιο κόσμο στο χώρο μας.
Τέλος, θέλω να αναφέρω ότι υπάρχουν και πολύ χειρότερες περιπτώσεις από την Nova, όπως αυτή του Alpha Digital. Έδωσε εξαπλάσια ή ακόμη και 10πλάσια χρήματα για να αγοράσει τα δικαιώματα των ποδοσφαιρικών ομάδων, δημιουργώντας προβλήματα στην Nova (η οποία έτσι αναγκάστηκε λόγω απώλειας κέρδους, να απολύσει εργαζόμενους) και στην συνέχεια χρεοκόπησε αφήνοντας πίσω του απλήρωτους εργαζόμενους, δέκτες που κλείδωναν χωρίς την κάρτα του, καθώς και συνδρομητές που είχαν προπληρώσει την συνδρομή τους και έχασαν τα χρήματά τους.
Τουλάχιστον η Nova είναι οικονομικά υγιείς και προς το παρόν δεν κινδυνεύει κανένας.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι ούτε συμφωνώ με την τιμολογιακή πολιτική της Nova, ούτε και εργάζομαι ή υπερασπίζομαι τα συμφέροντά της. Απλά προσθέτω ένα διαφορετικό τόνο στην πολύ καλή συζήτηση.