Επιτηρητής Τάσης

Για να το καταλάβω κι εγώ που είμαι άσχετος,γράφεις οτι οι υπερτάσεις (ή μήπως οι υποτάσεις ή και τα δύο) δεν πρέπει να υπερβαίνουν...κτλ.
Τι είναι το Un?
Τι είναι το 1Φ?

Αν βαλεις μικροαυτοματο 1Α θα το καιει συνεχεια με την συνδεσμολογια που λες.
Η συνδεση ειναι 4),3),2),1)

Τοτε, τι νοημα εχει η επιτηρηση τασης ... αν ειναι να σου καιγονται λαμπακια και γενικες ασφαλειες ?
(εγραψα οτι εγραψα ... με πασα επιφυλαξη ... για κουβεντα οχι για καθοδηγηση :p)

Re: Απάντηση: Επιτηρητής Τάσης

Για να το καταλάβω κι εγώ που είμαι άσχετος,γράφεις οτι οι υπερτάσεις (ή μήπως οι υποτάσεις ή και τα δύο) δεν πρέπει να υπερβαίνουν...κτλ.
Τι είναι το Un?
Τι είναι το 1Φ?

Un ειναι η normal ταση του δικτυου δηλαδη 230V για μονο(1)φασικο(Φ) και 400V για τρι(3)φασικο(Φ)
@kostasra σωστος αν και τωρα μερικοι εγκαταστατες βαζουν και γενικο διακοπτη φορτιου πριν απο τη γενικα ασφαλεια...
Οποτε γενικος διακοπτης->γενικη ασφαλεια->ρελε διαρροης->εδεικτικο λαμπακι->επιτηρητης,ασφαλειες κλπ...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τοτε, τι νοημα εχει η επιτηρηση τασης ... αν ειναι να σου καιγονται λαμπακια και γενικες ασφαλειες ?
(εγραψα οτι εγραψα ... με πασα επιφυλαξη ... για κουβεντα οχι για καθοδηγηση :p)

Η ασφαλειες ειναι για προστασια του καλωδιου...
Η επιτηρηση τασης ειναι για να μην καουν οι συσκευες...

Last edited:
Μαστορες,
θα μου εξηγησετε και μενα ? ....

Προστασια του καλωδιου δεν κανει το ρελε φορτιου του επιτηρητη ?

Οχι το ρελε φορτιου ειναι για να μπορει να "σηκωσει" την ισχυ που θα χρειαστεις για την λειτουργια του σπιτιου οταν ο επιτηρητης δωσει εντολη διακοπης το ρελε φορτιου δεν θα σου δινει ταση/ρευμα στο σπιτι για να σε προστατεψει...

Και οτι προηγειται του ρελε φορτιου (και του επιτηρητη) ?
Περιμενει ποτε θα καει (η τα κανουν πιο ανθεκτικα και δεν χρειαζεται ) ?

Βασικα τον επιτηρητη τον βαζεις οπου θες καθως συνδεεται παραλληλα, καλο θα ηταν ομως να μπει μετα το ρελε διαρροης καθως μπορει αν παρουσιασει προβλημα διαρροης η βραχυκυκλωμα να μπορει να το διακοψει και επισης για την ασφαλεια του, τον ασφαλιζεις με μια μικροαυτοματη ασφαλεια 1-2Α...
Το ρελε φορτιου το βαζεις μετα το ρελε διαρροης και την γενικη ασφαλεια και πρεπει να ειναι μια κλαση πανω απο τη γενικη ασφαλεια (αν η ασφαλεια ειναι 35Α τοτε αυτος πρεπει να ειναι 40Α)

Nαι αλλα δεν μου απαντησες ακομα (νομιζω δηλαδη ...)
Τι γινεται με ΟΛΑ εκεινα που προηγουνται του ρελε φορτιου ?
Τι τα προστατευει ?

Η μικροαυτοματη, προστατευει το ρελε διαρροης ... η τον επιτηρητη ?
Kαταρχην, κυκλοφορει αυτοματακι του 1A ? :blink:

Αν η γενικη ασφαλεια ειναι ΠΡΙΝ το ρελε φορτιου (και διαρροης), τι την προστατευει ?
Μηπως, ολοκληρη η συνδεσμολογια θα πρεπε να ακολουθει την φιλοσοφια >
"να καει/αντικατασταθει ΠΡΩΤΑ οτι ειναι φτηνο και ΜΕΤΑ οτι ειναι ακριβο".
Πως επιτυγχανεται αυτο (μεσα στον πινακα, παντα) ?

(Εχω καταμπερδευτει, ρε παιδια ... αναψτε κανα φως :glowlamp:)

Η μικροαυτοματη, προστατευει το ρελε διαρροης ... η τον επιτηρητη ?
Kαταρχην, κυκλοφορει αυτοματακι του 1A ? :blink:

Για 1Α δεν νομιζω αλλα για 2Α υπαρχει !

Ο γενικος διακοπτης μπαινει σαν μια "εξτρα προστασια" του πινακα και ανοιγει και κλεινει το κυκλωμα της εγκαταστασης...
Αυτος δεν θα καει μια και θα σκασουν πρωτα τα φυσιγγια της ασφαλειοθηκης σου.
Ειμαι ηλεκτρολογος αλλα δεν μπορω να στα εξηγησω να τα καταλαβεις απο το pc... :bigcry:

Αν θελετε μια προστασια απο κερευνους-υπερτασεις ενα αντικεραυνικο ειναι ιδανικο κατι σαν αυτα εδω για μονοφασικη εγκατασταση και 3φασικη αντιστοιχα.

article1_image3.jpg

anikeravnika.jpg

Ο γενικος διακοπτης μπαινει σαν μια "εξτρα προστασια" του πινακα και ανοιγει και κλεινει το κυκλωμα της εγκαταστασης...
Ειμαι ηλεκτρολογος αλλα δεν μπορω να στα εξηγησω να τα καταλαβεις απο το pc... :bigcry:

Δεν πειραζει -bye-
Αφησα τον εαυτο μου να νομιζει οτι ηταν κατι απλο.
Του στυλ 1) - 2) - 3) - 4) ...

@kostasra η ΑΒΒ εχει μικροαυτοματες ασφαλειες 1Α...
@SR71B η μικροαυτοματη ασφαλεια προστατευει το καλωδιο αλλα πιο πολυ το πηνιο του επιτηρητη...

Aν πω οτι με βοηθησατε να τα ξεκαθαρισω στο (αδαες) μυαλουδακι μου, ψεμματα θα πω .... :p

Ισως με το καιρο, να δεσει το παζλ ... -bye- ... (του ασπροπινακα !)

Πάντως δεν νομίζω ότι ο επιτηρητής αξίζει για όλη την εγκατάσταση. Εγώ τον έχω βάλει μόνο στη γραμμή που δίνει ρεύμα στο στερεοφωνικό. Σκεφτείτε ότι για κάθε υπόταση θα σας κόβει το ρεύμα σε όλο το σπίτι. Δεν θα μπορέσετε να έχετε λειτουργικό σπιτικό έτσι.

Mερικοι απο εμας, ζουμε σε περιοχες που τα 245-250 V ειναι πολυ συχνα ....

Αν βαλουμε ενα πλαφον μικροτερο (η ισο) των 240 V (εστω, μονο για το στερεοφωνικο)
δεν θα χουμε .... λειτουργικο στερεοφωνικο :p (ακομα και αν δεν μας ενδιαφερει καμια αλλη συσκευη).

Απάντηση: Re: Επιτηρητής Τάσης

Για 1Α δεν νομιζω αλλα για 2Α υπαρχει !

Αν θελετε μια προστασια απο κερευνους-υπερτασεις ενα αντικεραυνικο ειναι ιδανικο κατι σαν αυτα εδω για μονοφασικη εγκατασταση και 3φασικη αντιστοιχα.

article1_image3.jpg

anikeravnika.jpg

μ αυτο δηλαδη,λυνουμε και τα δυο προβληματα και υπερτασης και κεραυνων;
Ποσο στοιχιζει περιπου;

Λακη λυνεις τα προβληματα των στιγμιαιων κρουστικων υπερτασεων οχι των συνεχομενων υπερτασεων...
Οι τιμες διαφερουν αναλογα αν θες για μονοφασικο, μια φαση και ουδετερος,τριφασικο,τρεις φασεις και ουδετερος και μετα πας και με την αντοχη τους σε kA (15,40,65 κλπ)...
Υπαρχουν επισης με αποσπομενα φυσιγγια η χωρις φυσιγγια...

εχω τριφασικο και θελω να θωρακιστω απο τυχων υπερτασεις,αλλα και απο κεραυνους,τι πρεπει να κανω και σε τι τιμες περιπου θα κινηθω;

Και για τις τρεις φασεις μ'ενδιαφερει.

Οι τιμες απο την εταιρεια Schneider ειναι 98 ευρω για απλο αντικεραυνικο 3Φ+ουδετερος με αποσπομενα φυσιγγια (ή 118 ευρω με ενδειξη καταστασης φυσιγγιου) + 33 ευρω ενας τριπολικος μικροαυτοματος 25Α...
Υπαρχει και με ενσωματομενο μικροαυτοματο και ενδειξη καταστασης φυσιγγιου με 228 ευρω παλι απο την Schneider, 3Φ+ουδετερος...